2021-07-22 133 瀏覽
和朋友在大角咀晚飯後意猶未盡,決定到附近的芋圓一食番碗芋圓。我揀左芋香仙草芋圓,一碗好似唔係好多,但十分足料,細食人士一碗應該會食唔晒。芋香仙草芋圓入面配料有芋圓、地瓜圓、白玉、仙草、薏米、珍珠,芋香汁有芋香得來不會太漏。😋

2021-07-21
2021-07-13 234 瀏覽
行完市集口有少少痕,朋友介紹呢間自家製芋圓甜品舖*芋香仙草芋圓 $36裏面有芋圓、仙草、薏米、白玉、黑糖珍珠同香芋汁香芋汁好濃郁和杰身,仙草好滑溜*椰汁海燕窩芋圓 $38裏面有芋圓、海燕窩、雪耳、椰果、椰汁椰汁味超濃郁,基本上每啖都食到海燕窩,好足料呢碗的芋圓相對細粒少少,手工黎講切得平均,吾會明顯一大一細,口感偏軟糯,唔係特別煙韌 / 味道好出甜品黎講份量都算多,細食人士應該可以當正餐。整體評分:味道:👍👍👍環境:👍👍👍服務:👍👍👍價錢:👍👍👍回頭指數:👍👍👍
行完市集口有少少痕,朋友介紹呢間自家製芋圓甜品

*芋香仙草芋圓 $36
裏面有芋圓、仙草、薏米、白玉、黑糖珍珠同香芋汁
香芋汁好濃郁和杰身,仙草好滑溜

*椰汁海燕窩芋圓 $38
裏面有芋圓、海燕窩、雪耳、椰果、椰汁
椰汁味超濃郁,基本上每啖都食到海燕窩,好足料

甜品黎講份量都算多,細食人士應該可以當正餐。

整體評分:
味道:👍👍👍
環境:👍👍👍
服務:👍👍👍
價錢:👍👍👍
回頭指數:👍👍👍
2021-07-04
-<<🥭❄️>>平時好少去大角咀👀今次去到就試左幾間小店呢間兩年前就聽朋友推介🤩當日落雨~兩個人嗌左兩份甜品 坐咗好一段時間避雨☔️.1️⃣芒果雪花冰(7.2/10)冰份量偏大🙆🏻‍♀️要同人分享𥚃面加咗芒果汁而唔係果蓉有白玉同芒果粒👅賣相精美🙌🏼幾有層次糖漿味有少少重 味道唔夠天然食到一半就有啲滯😬.2️⃣傳統仙草芋圓(8.2/10)芋圓韌度適中~幾有咬口即使係blind test👀都食得出有唔同口味份量又係超足😻飽到上心口仙草甜度適中夠嫩滑紅豆蓉就有啲過甜下次想試吓桂花口味👻.💰1️⃣: $65💰2️⃣: $36
<<🥭❄️>>
平時好少去大角咀👀
今次去到就試左幾間小店
呢間兩年前就聽朋友推介🤩
當日落雨~兩個人嗌左兩份甜品
坐咗好一段時間避雨☔️
1️⃣芒果雪花冰(7.2/10)
冰份量偏大🙆🏻‍♀️要同人分享
𥚃面加咗芒果汁而唔係果蓉
有白玉同芒果粒👅
賣相精美🙌🏼幾有層次
糖漿味有少少重 味道唔夠天然
食到一半就有啲滯😬
2️⃣傳統仙草芋圓(8.2/10)
芋圓韌度適中~幾有咬口
紅豆蓉就有啲過甜
下次想試吓桂花口味👻
💰1️⃣: $65
💰2️⃣: $36
本人一直係芋圓愛好者,今次就黎到位於大角咀既芋圓一試下佢地d 新鮮手製芋圓🤤🤤芋圓一既甜品大約有十款,主打芋圓糖水,仲有梳乎厘班戟、雪花冰、梳乎厘班戟……等,強調新鮮手製。而芋圓款式主要有4款味道,包括有芋頭、地瓜、紫薯同栗子。夏日炎炎,一於就叫個Tarone 黑糖挫冰黎消下暑🤩🤩挫冰份量好大,夠晒兩個人食有餘🥰食落有淡淡黑糖味,冰涼清新唔會太甜膩,芋圓口感煙韌,芋味充足,加埋d 滑嘟嘟既仙草同有咬口既薏米,配搭一流。

2021-06-25 94 瀏覽
每次係大角嘴食完飯都會食埋糖水先走,今次唔例外,第n次食呢間芋圓,今次試下佢個芒果芋圓,啲芒果汁有啲太甜,同啲芋圓好似冇乜交雜既感覺,下次都係叫返佢啲傳統芋圓味道算。不過要讚下佢啲芋圓真係好足料。
📍 芋圓一🚶🏻‍♂️ 大角咀角祥街48號地舖炎炎夏日🔥真係成日都想食啲凍冰冰嘅嘢 今次就介紹下大角咀一間好有人氣嘅甜品舖 舖名就叫「芋圓一」芋圓好食不特止 其他甜品都好有驚喜😋😋👅 桂花糖芋圓 ($36) - 9/10🌟我覺得呢份芋圓真係好好味🥰 首先一嚟到賣相已經好靚 有番薯圓、紫薯圓同埋芋圓 粒粒都好煙韌而且食到原材料嘅味道👍🏻而我覺得最加分嘅就係桂花底 淡淡地同仙草都好夾 下次再食我會encore🤩👅 芒果雪花冰 ($65) - 7/10🌟呢個都好有驚喜 本身我哋都驚係一啲好硬嘅刨冰 點知原來係雪花冰 雖然唔係話超級綿密 但已經唔錯 面頭有好多芒果醬同芒果肉🥭好滿足 想食冰嘅話係一個幾好嘅選擇👍🏻🤪必食指數👅💦💦:8/10 #hkfoodie #香港美食 #香港打卡 #天水圍美食 #川菜 #黃店 #天水圍黃店 #中環美食 #中環 #壽司 #sushi #香港打卡 #港女下午茶 #元朗美食 #美食 #日式料理 #日式定食 #荃灣美食 #元朗cafe #荃灣cafe #cafehunting #西環美食 #墨西哥菜 #日本菜 #漢堡包 #甜品 #雪花冰
📍 芋圓一
🚶🏻‍♂️ 大角咀角祥街48號地舖

👅 桂花糖芋圓 ($36) - 9/10🌟

👅 芒果雪花冰 ($65) - 7/10🌟

必食指數👅💦💦:8/10

2021-06-15 120 瀏覽
🔸傳統仙草芋圓($36)有好足料嘅芋圓、地瓜圓真係好重芋頭同蕃薯味每食一粒都可以好分明分辨到食緊咩味再加上大量仙草、紅豆、薏米、白玉、黑糖珍珠好有咬口 一啖食到唔同配料好滿足🤤仙草底唔會太甜食完真係好飽好滿足呀.📍 芋圓一 (大角咀)🔎大角咀角祥街48號
🔸傳統仙草芋圓($36)
有好足料嘅芋圓、地瓜圓
真係好重芋頭同蕃薯味
每食一粒都可以好分明分辨到食緊咩味
再加上大量仙草、紅豆、薏米、白玉、黑糖珍珠
好有咬口 一啖食到唔同配料好滿足🤤
仙草底唔會太甜
食完真係好飽好滿足呀
📍 芋圓一 (大角咀)
🔎大角咀角祥街48號
2021-06-12
外賣自取
$36 (宵夜)
大角嘴良心手作芋圓店 — 芋圓一▫️呢間芋圓一都有好多人推介!係隔離街食完個burger見唔夠飽就食埋個糖水先🤣呢間糖水舖除咗主打芋圓之外,仲有梳乎厘Pancake同埋雪花冰~▫️🥭愛民芒甘露芋圓($43)糖水底係芒果汁,配上芒果粒、西米同埋柚子,好似食得嘅楊枝甘露咁~呢度嘅芋圓係每日純手工製作,唔知係咪因為溝咗芒果汁嘅關係,芋圓就冇咩芋頭味,反而紫薯圓嘅味道就比較突出。而芋圓嘅食落就比較軟淋,唔夠煙韌。▫️🍓士多啤梨雪花冰($65)一嚟到都估唔到係咁大份!顏色都好靚!好pink pink!好少女心!🥰味道係士多啤梨乳酪味,唔單止出邊有士多啤梨乳酪味,裏便都有,每一啖都係有味道嘅,唔會好淡!而白玉都好好食!十分煙韌!好似係平價版嘅冰屋!🍧😍▫️地址:大角咀角祥街48號地舖。
大角嘴良心手作芋圓店 — 芋圓一
▫️
🥭愛民芒甘露芋圓($43)
▫️
🍓士多啤梨雪花冰($65)
▫️
地址:大角咀角祥街48號地舖。
2021-06-10 93 瀏覽
其實呢間舖頭已經係第二次食,上次係叫傳統嗰隻,今次就叫咗芋香仙草有芋圓,薏米,湯圓,黑糖珍珠,芋汁我自己本人就好鍾意食芋圓,特登上網睇邊間好食,第一個彈出嚟就係呢一度,就再嚟多次😂 但係外賣好似冇咁好食,上面啲嘢係熱嘅,下面嗰仙草係凍,成個感覺唔係好夾,又或者佢將啲仙草再整凍啲會更好不過份量就真係好足!有好多粒芋圓,但係我覺得啲芋圓唔係咁入味,反而松記仲好食😂 但係佢絕對值$36嘅,亦都好有趙口🥰
有芋圓,薏米,湯圓,黑糖珍珠,芋汁

外賣自取
2021-06-08 127 瀏覽
早幾日係太子食完晚飯朋友話想食芋圓本來提議食鮮x仙,但後來搵到附近有間芋圓一 就慢慢行過去當散步去到見到d位得咁小staff安排坐喺收銀位隔離間舖本來都咁窄個staff企係收銀位背住我我就差啲掂住佢patpat黎食都算上甜品時個個女侍應啲態度差到極點西口西面,大大力放個甜品上枱可能係老細啦?黃店其實唔係大晒 你嘅食物幾好食都好咁樣嘅服務質素 賣幾多廣告都冇用選擇又唔多 雖然價錢都好合理不過作為小店 仲要糖水舖唔應該有最低消費囉
早幾日係太子食完晚飯
朋友話想食芋圓
去到見到d位得咁小
staff安排坐喺收銀位隔離
間舖本來都咁窄
個staff企係收銀位背住我
我就差啲掂住佢patpat黎食都算
甜品時個個女侍應啲態度差到極點
西口西面,大大力放個甜品上枱
可能係老細啦?
黃店其實唔係大晒 你嘅食物幾好食都好
咁樣嘅服務質素 賣幾多廣告都冇用
選擇又唔多 雖然價錢都好合理
不過作為小店 仲要糖水舖唔應該有最低消費囉

2021-06-04 136 瀏覽
三人行喺旺角食完晚飯,意猶未盡,專登行過大角咀食甜品。三個人,叫咗三碗甜品。首先要讚下個賣相,真係同 menu 上面嘅相片一模一樣,絕對符合商品說明條例😆。其次要讚嘅就係個份量,超大,勁足料。鎮店之寶嘅傳統仙草芋圓好豐富,當中嘅手工芋圓 Q 彈有咬口,四種口味(芋頭,紫薯,地瓜,南瓜)以地瓜同紫薯較為突出,再配埋仙草,紅豆,薏米,白玉同黑糖珍珠等配料,唔同口感及甜度嘅食材互相補足,好食👍。芋香仙草芋圓同傳統仙草芋圓差唔多,只係少咗紅豆,再加返個芋香汁,我就覺得傳統嘅黑糖汁好食啲,芋香汁食食下會覺得有啲膩。至於愛文芒甘露就正常水準。

2021-06-02 72 瀏覽
⭐️良心甜品⭐️⭐️大角咀黃店⭐️芋圓一地址:大角咀角祥街48號地舖🍖傳統仙草芋圓 $36 (7.5/10)大大碗好抵食嘅芋圓🤤,其實佢哋d梳乎厘都好食,不過每次都會比芋圓吸引住🙈碗野極足料,有紅豆、薏米、珍珠、仙草、白玉同珍珠等嘅食材😍仙草好滑嫩,白玉同芋圓都煙韌,不過今次食好似退步左dd😣芋頭味同紫薯味嘅芋圓係冇味嘅,我估係唔記得左落糖🤯回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
⭐️良心甜品⭐️
⭐️大角咀黃店⭐️

芋圓一
地址:大角咀角祥街48號地舖

🍖傳統仙草芋圓 $36 (7.5/10)

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

2021-05-22 231 瀏覽
呢排好想食芋圓,有諗過自己整,但我上網見到好多都話喺出面返屋企自己整,都D芋圓唔好食, 唔夠煙韌 , 所以都係打消呢個念。 今晚睇睇下電視, 突然好想食甜品, 見夜晚九點仲早, 上網search下邊度有好味嘅芋圓,見E間喺 OpenRice 好多笑, comment 都好好, 忍唔住即刻走去買黎試下先! 去到見到出面排曬長龍, 我都只係買外賣。見佢細細碗但好重手, 返去打開, 好多料, 仙草底, 有紅豆蓉,珍珠,三色芋圓,薏米,仲有丸仔。 D芋圓好煙韌, 紅豆蓉 有驚喜, 本身仙草 芋圓意米 都冇乜 甜味, 但加咗個紅豆蓉中和反,整體唔會太甜,好好味! 但好飽肚,一個人真係食唔哂!下次會再試佢其他甜品!
2021-05-22
10 分鐘 (外賣自取)
$36 (宵夜)
  • 傳統仙草芋圓
2021-05-11 195 瀏覽
軟綿綿的芋圓能吃出是手工製的,和平日有些餐廳很硬相比,芋圓一的大大粒,而且色彩繽紛,讓人很有食慾芋頭和三種不同的蕃薯味,芋圓仍能吃出該種顏色所屬的味道,價錢正常,36 一碗,比很多網紅店便宜,性價比較高,除了位置比較交通不便外,和仙草可以滑一點真的沒有太大缺點,推薦
軟綿綿的芋圓能吃出是手工製的,
和平日有些餐廳很硬相比,
芋圓一的大大粒,
而且色彩繽紛,讓人很有食慾

芋頭和三種不同的蕃薯味,
芋圓仍能吃出該種顏色所屬的味道,
價錢正常,36 一碗,
比很多網紅店便宜,性價比較高,
除了位置比較交通不便外,
和仙草可以滑一點
真的沒有太大缺點,推薦
2021-04-29 198 瀏覽
芋香仙草芋圓面頭淋左一pat芋頭奶?既漿 我個人好鍾意!🥺🥺🥺🥺淡淡芋香加奶香味 但朋友仔話太重奶味 佢麻麻😗😗芋圓偏淋 未算好煙韌 每粒都好大粒 份量亦多個人覺得芋圓未係好食得出佢既味姐係⋯無咩味既粉團 ⋯🙂但又唔可以話佢唔好食既 🙃🙃🙃但佢d仙草 薏米 珍珠都好夠味 配料係高質既!傳統仙草芋圓基本上同芋香既底無咩分別 係多左黑糖水同紅豆🥸🥸黑糖味濃 但唔會話好甜 相對芋香就會少左陣奶香味 睇你偏愛邊種 🤔桂圓紅棗清心圓芋圓相比起前面兩碗 無咁多配料 糖水比例較多但佢既清心圓好有咬口!好𡁻過芋圓好多!糖水就好似蕃薯糖水 少左陣薑味 都有陣陣紅棗味既 但呢款得熱食 會幾岩冬天食~🥸🥸

但朋友仔話太重奶味 佢麻麻😗😗
芋圓偏淋 未算好煙韌 每粒都好大粒 份量亦多
個人覺得芋圓未係好食得出佢既味

傳統仙草芋圓
基本上同芋香既底無咩分別 係多左黑糖水同紅豆🥸🥸

桂圓紅棗清心圓芋圓
相比起前面兩碗 無咁多配料 糖水比例較多
但佢既清心圓好有咬口!好𡁻過芋圓好多!