2020-11-29 306 瀏覽
芋圓控揮手區🙌🏻一向都好鍾意食芋圓但都係去開康瑞或鮮芋鮮今日就去試下新野叫左呢2樣:1. 傳統仙草芋圓材料相當豐富 有芋圓、仙草、紅豆、薏米、白玉同黑糖珍珠一見到碗野 視覺上已經覺得好七彩好滿足芋圓超真材實料 好煙韌 好QQ 口感唔會過軟亦唔會食到粉2. 愛文芒甘露芋圓有芋圓、愛文芒果肉、西柚同芒果汁芒果超甜!芋圓又好食雖然未必人人都覺得呢兩樣野夾但呢碗能夠滿足到我又想食楊枝甘露又想食芋圓嘅願望唯一要challenge 嘅係唔夠凍👆🏻⚠️ 七點鐘都已經滿漢全席兼要排隊⚠️ 如果凍啲就好啦
芋圓控揮手區🙌🏻

一向都好鍾意食芋圓
但都係去開康瑞或鮮芋鮮
今日就去試下新野

叫左呢2樣:
1. 傳統仙草芋圓

材料相當豐富
有芋圓、仙草、紅豆、薏米、白玉同黑糖珍珠
一見到碗野 視覺上已經覺得好七彩好滿足
芋圓超真材實料 好煙韌 好QQ
口感唔會過軟亦唔會食到粉

2. 愛文芒甘露芋圓

有芋圓、愛文芒果肉、西柚同芒果汁
芒果超甜!芋圓又好食
雖然未必人人都覺得呢兩樣野夾
但呢碗能夠滿足到我又想食楊枝甘露又想食芋圓嘅願望
唯一要challenge 嘅係唔夠凍👆🏻

⚠️ 七點鐘都已經滿漢全席兼要排隊
⚠️ 如果凍啲就好啦

2020-11-23 243 瀏覽
1. 桂花糖芋圓($36)// 材料:芋圓,桂花,薏米,白玉,仙草🌼桂花底:好清新同埋一般糖水舖嘅桂花都唔會太食得出,但係依間店嘅桂花味可以話係好清香🌼每一啖都食到桂花香,整得好出色!🤍薏米:好有咬口嚼勁🤩係意外地出色同埋好食~即使唔係主角但都令人愛上✨🤏🏼三色芋圓:煮得啱啱好煙韌而且愈咬愈食得出原材料嘅味道,唔會淨係有煙韌💛而且好有心思嘅係每一粒芋圓都會被自己嘅清甜包裹住🥰(可能有預先用糖水煲熟?!)所以唔會咬到中間無味( ๑॔˃̶◡ ˂̶๑॓)私心鐘意依款多啲嘻*:゚*。⋆ฺ(*´◡`)Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌗.2. 芋香仙草芋圓($36)// 材料:芋圓,仙草,薏米,白玉,黑糖珍珠,芋香汁💜芋香汁依碗嘅特點就係用芋汁用糖水底,第一啖食落口有超香芋頭味充斥成個口腔👅而且有少少似流質版嘅芋泥,睇得出真材實料💛🖤 黑糖珍珠:都係煮得好正幾有咬口🤏🏼而且黑糖香又唔會蓋過芋汁,兩者平衡好好✨Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑.整體嚟講性價比極高(*´︶`*)!一碗有大約20粒芋圓仲要大大粒🤏🏼絕對可以餵飽2個人😂
1. 桂花糖芋圓($36)
// 材料:芋圓,桂花,薏米,白玉,仙草
私心鐘意依款多啲嘻*:゚*。⋆ฺ(*´◡`)

Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌗

2. 芋香仙草芋圓($36)
// 材料:芋圓,仙草,薏米,白玉,黑糖珍珠,芋香汁

Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

• 桂花糖芋圓
2020-11-18 177 瀏覽
芋圓一已經食左4次,真係冇其他芋圓店取代到,咁多次水準都一樣好好,價錢又平,一般都係30幾蚊,大大碗,芋圓比一般既大粒,食得出係好新鮮整出黎,好似即做咁,色水都好鮮明 ,佢既芋買軟軟地,煙un得黎唔係硬個種,真係最出色既芋圓,亦都食得出係有芋頭味同地瓜味唔會麵粉咁冇味 。一碗都有10幾粒唔會得幾粒食仙草多過芋圓咁,好滿足。真係未食到一間同佢水準一樣既店亦都試左佢既雪花冰,同港島區個間質素差唔多,但價錢就平好多。
2020-11-11 185 瀏覽
今日嚟到大角咀 又係一個10年都唔去一次嘅地方🤣 大角咀一帶都有好多黃店💛 今次首先就係懲罰呢間甜品店 主打食台式芋圓 聽聞性價比幾高☺️~~🍧芒果雪花冰$65上枱勁吸睛因為真係好巨型🤩 而且顏色好黃💛❄️冰嘅質感都好綿滑但食咗一陣就好快溶😣 可能係夏天太熱嘅關係 好快就已經變咗水🤕味道方面 芒果醬食落似係芒果乳酪 味道酸酸地😝 上面都有好多新鮮切咗嘅芒果好足料👍🏻.🍠傳統仙草芋圓 $36份量又係好足 唔同味道嘅芋圓圍住左個圈賣相好靚🤩芋圓質感煙靱 又唔會太硬👍🏻番薯丸都食到番薯皮 真材實料😆中間仲會有仙草紅豆薏米 撈埋一齊食增加好感 而且帶到一定甜度☺️~~總結1)高水準甜品 芋圓比雪花冰更值一試~~評分📈味道 7/10環境 6.5/10性價比 7.5/10
🍧芒果雪花冰$65

味道 7/10
環境 6.5/10
性價比 7.5/10
2020-11-11 131 瀏覽
.又要召喚咁多位芋圓控啦💛「芋圓一」係👦🏻👧🏻小編心中嘅第一名每款甜品都配有芋頭圓、紫薯圓、地瓜圓同粟子圓芋圓口感煙韌,有咬口;size屬於中等至大粒,超滿足!原材料嘅味道都幾明顯,再加埋其他配料,好味道~以價錢黎計,真係好多粒芋圓,好抵食🥰.桂花糖幾香,不過可惜👦🏻👧🏻小編都唔鍾意食薏米🤣仙草有驚喜,口感滑溜仲有少少草藥香!而比較特別嘅就係糖水底有得揀楊枝甘露😋雖然係其他舖頭比較少見咁嘅配搭,不過真係幾夾㗎~.桂花糖芋圓 $36愛文芒甘露芋圓 $43———不專業評分💯食物指數 🍴: 💛💛💛💛💛環境指數 ⛱: 💛💛💛💛🤍抵食指數 🤑: 💛💛💛💛🤍推薦指數 👾: 💛💛💛💛💛———📍芋圓一 Tarone大角咀角祥街48號地舖———

又要召喚咁多位芋圓控啦💛
「芋圓一」係👦🏻👧🏻小編心中嘅第一名
每款甜品都配有芋頭圓、紫薯圓、地瓜圓同粟子圓
芋圓口感煙韌,有咬口;size屬於中等至大粒,超滿足!
原材料嘅味道都幾明顯,再加埋其他配料,好味道~
以價錢黎計,真係好多粒芋圓,好抵食🥰
桂花糖幾香,不過可惜👦🏻👧🏻小編都唔鍾意食薏米🤣
仙草有驚喜,口感滑溜仲有少少草藥香!
而比較特別嘅就係糖水底有得揀楊枝甘露😋
雖然係其他舖頭比較少見咁嘅配搭,不過真係幾夾㗎~
桂花糖芋圓 $36
推薦指數 👾: 💛💛💛💛💛
📍芋圓一 Tarone
大角咀角祥街48號地舖
———
前排, ViuTV 黎左個芋圓比拼, 奪冠既係芋圓一    我本身食西式甜品比較多, 而台灣既芋圓就係一試難忘既甜品!  大角咀真係小店既搖籃,  芋圓一 係天堂鳥變得唔好食, 而唔想幫襯貴族發現既。寫住每日新鮮手工制造, 呢幾個字, 真係一個層次既表現!  即刻衝入去食! 無錯, 個時仲可以成日出街食飯,  我食芋圓一都食左5-6次。 開番堂食 + 疫情既數字低番就放心少少去食。呢度嘅芋圓有煙韌既口感, 大大碗, 配材唔只多仲每樣都煮得岩岩好, 仲要唔哂40蚊, 邊到搵呀? 係旺角食左碗水咁既冇咩配料, 得5-6粒芋圓, 又煮到發哂既都要40蚊啦..........每次中伏我都諗起呢度。不過真係有啲遠唔可以成日黎。佢既芋圓真係好靚, 色彩鮮艷就不在話下, 同時你眼睇就見到佢冇overcook。我好怕變大左,發哂而且"林林"地既芋圓,  疫情前,  外賣食, 第3階段疫情後, 佢地每次既水準都保持到, 呢個係點解佢地有條人龍既原因。深水埗有另一間都出名既芋圓但水準冇呢到咁穩定, 因此, 芋圓一係我好想食芋圓時第一時間諗起既餐廳。 介紹下我最近個次食左咩:桂花糖芋圓 HK$36:其實因為
前排, ViuTV 黎左個芋圓比拼, 奪冠既係芋圓一

我本身食西式甜品比較多, 而台灣既芋圓就係一試難忘既甜品

!  即刻衝入去食!

桂花糖芋圓 HK$36:

其實因為見到轉天氣所以想食桂花蜜, 桂花蜜嗰一種嘅清甜比起其他蜂蜜黎講,較易配襯甜品,當然百花蜜就可能配襯得更加好,但桂花蜜有佢嘅桂花香,嗅覺上面嘅一種享受。芋圓我就唔介紹啦其他人既食評已經介紹得好仔細。

佢真係好有咬口好煙韌,可能有人會覺得比較硬。如果想佢改善嘅話,我希望嗰四種嘅芋圓味道可以再突出啲, 呢家係畀啲配料搶咗風頭。

芋香鮮草芋圓 HK$36

芋香仙草芋圓

我唔係個仙草fans所以揀咗呢個芋香味嘅,希望可以蓋住仙草陣味。所有嘢撈埋一齊食感覺都幾balance,今次畀佢嘅珍珠搶咗focus, 粒珍珠冇咗個種外面容到一pat pat嘅口感,原來好食咁多。對我嚟講佢配料咁多,咁大碗可以當做晚餐

小店好好有個捐款箱可以幫的有需要嘅人,冇睇錯嘅話個計劃叫上善若水,係區議員攪既,小店就係有人情味。大家多d幫襯下小店啦 💪
宵夜
2020-10-30 180 瀏覽
大角咀驚喜芋圓❤️。期間限定-愛文芒芋圓$38類似楊枝甘露,但芒果味特濃!酸酸甜甜,怕濟嘅你可以一試🤤芋圓質感不錯,雖不是超彈牙嗰種,但都好煙韌👍 。竽香仙草芋圓$37賣相好吸引,同樣係有濃稠嘅湯底😆 有仙草之餘仲有啲小丸子,薏米同白玉,多重口感好想再食啊😋
大角咀驚喜芋圓❤️

期間限定-愛文芒芋圓$38

竽香仙草芋圓$37

好想再食啊😋

2020-10-29 148 瀏覽
食到好食既芋圓會好開心💛.▫️桂花糖芋圓 $36▫️芋香仙草芋圓 $36.芋圓賣相好吸引呀,排得整整齊齊🧡份量好豐富,配料有好多😝有芋圓、桂花、薏米、白玉同仙草,芋圓大大粒,真材實料!!雖然芋圓味道偏淡,唔算好突出,但芋圓都幾有咬口架😍😍😍一個人食晒一碗真係好飽🤰🏻 好抵食😢😝😢.芋香個份就多左珍珠同芋香汁不過芋香汁既味就比較人工小小☺️.📸 #芋圓一地址:大角咀角祥街48號地舖.

食到好食既芋圓會好開心💛
▫️桂花糖芋圓 $36
▫️芋香仙草芋圓 $36
芋圓賣相好吸引呀,排得整整齊齊🧡
份量好豐富,配料有好多😝
有芋圓、桂花、薏米、白玉同仙草,芋圓大大粒,真材實料!!
雖然芋圓味道偏淡,唔算好突出,但芋圓都幾有咬口架😍😍😍
一個人食晒一碗真係好飽🤰🏻 好抵食😢😝😢
芋香個份就多左珍珠同芋香汁
不過芋香汁既味就比較人工小小☺️

📸 #芋圓一
地址:大角咀角祥街48號地舖

2020-10-25 195 瀏覽
芋圓一標榜芋圓每日新鮮製造,打開餐單,各款口味的賣相極為吸引,身為芋圓迷為了品嚐多種口味,衝動下一口氣點了四碗。。。🤤⌘ 傳統仙草芋圓配料有仙草、紅豆、薏米、白玉、以清甜黑糖浸住,是最正宗的台灣風味💯⌘ 芋香仙草芋圓配料與傳統仙草芋圓相同,以芋香醬代替傳統黑糖,但芋汁過分濃稠,稍微膩滯,亦蓋過配料的味道。⌘ 愛文芒果甘露芋圓汁底似楊枝甘露,芒果味特濃,帶點柚子肉的微酸,但味道與芋圓稍為格格不入😣⌘ 桃膠雪燕窩清心丸芋圓爽滑晶瑩的桃膠配上Q彈的清心丸和芋圓,口感非常豐富👍🏻 而主角芋圓有濃郁芋頭、地瓜同紫薯味,軟硬適中,口感Q 彈不黏牙,令煙韌控的小編感到無比幸福

⌘ 傳統仙草芋圓

⌘ 芋香仙草芋圓

⌘ 愛文芒果甘露芋圓

⌘ 桃膠雪燕窩清心丸芋圓
話說嗰日喺大角咀食完台灣嘢,經過見到間幾出名專食芋圓嘅甜品舖,諗住直落一個one night Taipei trip🤪所以就算見到門口全部都係人都照排隊🥶等嗰陣碌左陣OpenRice見佢都正評居多,有啲人更稱佢為香港第一芋圓😯令我更加想一試究竟🤓🍡芋香仙草芋圓 ($36)嚟到見佢賣相靚靚仔仔,啲芋圓排到整齊,好吸引咁🥶份量都好多🧐呢款裏面有芋圓、仙草、薏米、白玉、黑糖珍珠同芋香汁😛基本上食開甜品嘅人見到芋香汁上到嚟係呢種鮮艷嘅粉紫色都知係人工芋香味啦🤣所以我都無乜期望🙂而最重點嘅芋圓除左大粒之外都普普通通😕口感唔算好煙韌,芋頭、紫薯、蕃薯味都唔算好出,有待改善⚠️而其他配料都無乜味,成件事明明應該好夾,但又無呢個效果,所以有啲失望🤦🏻‍♀️整體其實有啲失望,可能睇完OpenRice之後太大期望💆🏻‍♀️自己覺得會有其他更好選擇呢😕

芋香仙草芋圓

🍡芋香仙草芋圓 ($36)

2020-10-20 114 瀏覽
味道:⭐️⭐️大角咀有好多黃店而呢個就係其中一間💛❶傳統仙草芋圓 $36份量相當大,而且配料非常多🙊除咗三色芋圓之外,仲有薏米、紅豆、白玉、珍珠同埋仙草底最欣賞係佢嘅仙草底同埋珍珠仙草底唔會過甜 而且珍珠帶有淡淡的黑糖味同時非常煙韌🥰不過略嫌芋圓味道偏淡 但口感都尚算煙韌對一個女仔來講份量超級大如果同朋友一齊share會比較好👯‍♂️
味道:⭐️⭐️

大角咀有好多黃店
而呢個就係其中一間💛

❶傳統仙草芋圓 $36
份量相當大,而且配料非常多🙊
除咗三色芋圓之外,仲有薏米、紅豆、白玉、珍珠同埋仙草底
最欣賞係佢嘅仙草底同埋珍珠
仙草底唔會過甜
而且珍珠帶有淡淡的黑糖味同時非常煙韌🥰
不過略嫌芋圓味道偏淡 但口感都尚算煙韌
對一個女仔來講份量超級大
如果同朋友一齊share會比較好👯‍♂️
2020-10-05 277 瀏覽
今次遠道以來 到訪大角咀小有名氣既 芋圓一 發現佢同台灣菜 那個 只係幾十步之隔 大家下次黎可以一次過食晒兩間台灣野餐廳約有二十個座位 設有吧枱、卡位 糖水舖黎講都算坐得幾舒服 除左自家製既芋圓 仲有雪花冰同梳乎厘 估唔到雪花冰都幾岀色▪️芒果雪花冰 $65夏天就緊係要食冰 大大個雪花冰 舖滿芒果醬同新鮮芒果雪花冰逢鬆 入口即融同時 帶些微冰感芒果醬既味道有啲似芒果乳酪 芒果味道突岀 天然唔人工唔甜膩冰既融化速度比想像中快好多 但勝在芒果醬份量夠多夠濃 當同融化左既冰mix埋一齊 好似飲緊偏流質既芒果乳酪 完全可以當一杯野飲咁飲芒果望落好青 本身仲以為會好酸 但係食落比想像中香甜得多 質地唔軟爛 亦無纖維 用料唔錯整體清新唔甜膩 消暑一流 唔會食到一半就淡而無味 唯獨食落好似無睇落咁大份▪️桂花糖芋圓 $36完全係為左芋圓而黎!不過食落真係有啲失望四色芋圓分別係橙心、黃心、紫心番薯同芋頭 四款口味外型靚靚仔仔 光滑飽滿 食落驚喜地芋頭香氣比起番薯既更突岀 但口感偏軟 無乜咬口仙草反而有驚喜 口感滑溜稠厚 帶草藥香面頭既薏米偏硬 唔夠腍滑 不過都算增加咗唔少口感超鍾意佢既白玉 第一次感受到

▪️芒果雪花冰 $65
芒果雪花冰

夏天就緊係要食冰 大大個雪花冰 舖滿芒果醬同新鮮芒果
雪花冰逢鬆 入口即融同時 帶些微冰感
芒果醬既味道有啲似芒果乳酪 芒果味道突岀 天然唔人工唔甜膩

▪️桂花糖芋圓 $36
桂花糖芋圓
完全係為左芋圓而黎!不過食落真係有啲失望
四色芋圓分別係橙心、黃心、紫心番薯同芋頭 四款口味
仙草反而有驚喜 口感滑溜稠厚 帶草藥香
面頭既薏米偏硬 唔夠腍滑 不過都算增加咗唔少口感
超鍾意佢既白玉 第一次感受到 原來可以超軟糯得黎又帶咬口 (不過冰上面個粒就無咁有咬口 可能係因為同冰擺埋一齊硬左?!) 私心想佢放多幾粒 兩粒真心唔夠喉
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀
糖水舖黎講都坐得幾舒適 芋圓有啲令人失望 但驚喜地雪花冰清新足料 唔甜膩超消暑
2020-10-04 228 瀏覽
1️⃣[ Torone黑糖刨冰🍧 ]ʜᴋᴅ65✍🏻 哇 超級大碗呀 大過個頭呀可以3-4個人分都仲得👯‍♀️👯‍♂️刨冰啖啖黑糖味 好清涼材料好豐富 白玉好似聖誕樹咁係頂仲有紅豆、刨冰下面有好多仙草😍而且有比一小碗芋圓 可以淋落刨冰一齊食一次過滿足埋兩個願望😋🌟推薦指數:7.5/102️⃣ [ 傳統仙草芋圓 🍡] ʜᴋᴅ36✍🏻 超級大碗足料嘅芋圓🤪芋圓食落煙韌 好有咬口好正芋圓就咁睇有四款 不過味道分別不大其他材料仲有白玉、紅豆、仙草、意米同埋小編最鍾意嘅珍珠😍😍每樣份量都好多 食晒成碗好飽了✨🌟推薦指數:7/10______________________________🥑整體嚟講🥚呢一間一定要同人share食如果正餐食得太飽 嗌一碗就好啦整體味道唔錯 會再食過😋😋好味指數:7.5/10🏃回頭指數:7/10
1️⃣[ Torone黑糖刨冰🍧 ]ʜᴋᴅ65
✍🏻 哇 超級大碗呀 大過個頭呀
可以3-4個人分都仲得👯‍♀️👯‍♂️
刨冰啖啖黑糖味 好清涼
材料好豐富 白玉好似聖誕樹咁係頂
仲有紅豆、刨冰下面有好多仙草😍
而且有比一小碗芋圓 可以淋落刨冰一齊食
一次過滿足埋兩個願望😋
🌟推薦指數:7.5/10

2️⃣ [ 傳統仙草芋圓 🍡] ʜᴋᴅ36
✍🏻 超級大碗足料嘅芋圓🤪
芋圓食落煙韌 好有咬口好正
芋圓就咁睇有四款 不過味道分別不大
其他材料仲有白玉、紅豆、仙草、意米
同埋小編最鍾意嘅珍珠😍😍

😋好味指數:7.5/10
🏃回頭指數:7/10
Torone黑糖刨冰
2020-10-01
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2020-09-21 260 瀏覽
聽左呢間鋪好耐啦一直未有機會去,終於搵左一日特登去食,叫左招牌既傳統仙草芋圓🍡碗野一到,嘩,勁足料,感覺都即刻好幸福☺️..一碗有哂黑糖、仙草、紅豆蓉、白玉、薏米、珍珠同三色芋圓,三色芋圓係包括左芋頭、紫薯同蕃薯,味道幾好又煙un,配搭得十分完美!甜度剛剛好!芋圓唔會得幾粒,每樣食材都份量十足,珍珠同白玉口感好正,自己本身勁鍾意食白玉,唔係度度有,好難得。薏米都幾多,仙草又大件,我覺得咁既價錢,係值得!
碗野一到,嘩,勁足料,感覺都即刻好幸福☺️.
傳統黑糖仙草芋圓
2020-09-06
傳統黑糖仙草芋圓
  • 傳統仙草芋圓
💜 傳統仙草芋圓 HK$36第二次食,糖水材料款式同份量依然豐富。材料有芋圓、仙草、紅豆、薏米、白玉、黑糖水。齋睇字都覺得飽啊!!.未出名嘅時候食過一次,覺得佢嘅芋圓好好食。今次係有煙韌感,但係偏硬咗少少。芋圓幾隻味道,芋頭味相對特出。材料款式多就一定啦,底唔係淨係得糖水,仲有大量仙草。 😚 整體而言,佢係香港黎講,台式甜品算係幾好食同抵食嘅其中一間。.💛 桂花糖芋圓 HK$36最大分別係佢用桂花糖水底,材料有芋圓、仙草、薏米、桂花糖水。感覺桂花糖水,整體嘅甜度相比黑糖甜,但勝在會有淡淡桂花味。

💜 傳統仙草芋圓 HK$36
💛 桂花糖芋圓 HK$36