2021-12-23
平日比較少食啲居酒屋類餐廳 因為覺得貴同埋全部細細份 唔夠食今日食呢間 「芯」完全改變晒我睇法主要食燒物 燒肉 炸物 亦有幾款丼飯同壽司🍣▶️前菜- 吞拿魚青瓜薯仔沙律呢個係送嘅 係薯仔蓉配吞拿魚同青瓜好好食👍🏻薯蓉好香薯仔味又好滑🥔間中食到啲粒粒薯仔 吞拿魚配青瓜好夾 少少清新嘅味道 帶出吞拿魚味 唔會腥▶️廣島蠔🦪 ($52/2串)一串有兩大隻 咬落去爆曬汁 超juicy蠔味亦好濃 超新鮮另外仲落咗香蔥起面 好食啲▶️牛舌 ($42/2串)都係一串有兩大舊牛舌其實我係從來冇食過牛舌或者牛雜今次第一次食 點知就令愛上咗食牛舌佢好有牛味 但係成個質感好唔同唔知點解覺得有啲似食緊硬豆腐咁😂個邊實身啲硬啲不過成舊都好淋 係一啲都唔韌 可以食到一條條肉斯 估唔到咁好味🐂▶️八爪魚大阪燒 ($89)都係好耐冇食過大阪燒 因為出面好多都好伏 成日成舊麵粉槳咁 一啲料都冇不過見呢個係好多其他foodie推薦嘅 所以決定試吓Size正常 只係比一般薄身啲上面放咗好多木魚碎 佢煎又煎得唔燶唔油 啱啱好 又唔會散晒咁 形狀好靚😍味道方面 佢落咗個wasabi 沙律醬 食落鹹中帶少少甜 微微食到wasabi味 但
今日食呢間 「芯」完全改變晒我睇法
主要食燒物 燒肉 炸物 亦有幾款丼飯同壽司🍣
▶️前菜- 吞拿魚青瓜薯仔沙律
呢個係送嘅 係薯仔蓉配吞拿魚同青瓜
好好食👍🏻薯蓉好香薯仔味又好滑🥔間中食到啲粒粒薯仔
吞拿魚配青瓜好夾 少少清新嘅味道 帶出吞拿魚味 唔會腥
▶️廣島蠔🦪 ($52/2串)
一串有兩大隻 咬落去爆曬汁 超juicy
蠔味亦好濃 超新鮮
另外仲落咗香蔥起面 好食啲
▶️牛舌 ($42/2串)
都係一串有兩大舊牛舌
其實我係從來冇食過牛舌或者牛雜
今次第一次食 點知就令愛上咗食牛舌
佢好有牛味 但係成個質感好唔同
唔知點解覺得有啲似食緊硬豆腐咁😂個邊實身啲硬啲
▶️八爪魚大阪燒 ($89)
不過見呢個係好多其他foodie推薦嘅 所以決定試吓
Size正常 只係比一般薄身啲
上面放咗好多木魚碎 佢煎又煎得唔燶唔油 啱啱好
又唔會散晒咁 形狀好靚😍
味道方面 佢落咗個wasabi 沙律醬 食落鹹中帶少少甜 微微食到wasabi味 但係唔辣
🐙薄得黎好足料 可以食到菜絲 同埋一粒粒嘅八爪魚粒 啲八爪魚粒少少爽韌 好有質感
麵粉部份都比較少 所以唔會好膩
係少有搵到高質素嘅大阪燒
銅鑼灣隱世平民價居酒屋🏮
食物質素超級好👍🏻基本上全部都好好食 燒得好好 有水準
環境雖然比較逼 不過好在今日唔多人 我地又可以坐窗口位 望住銅鑼灣街景 所以幾舒服😌
服務態度非常好 超有禮貌
CP值高 賣單冇加一 我地兩個人食 平均每人$100 絕對抵食!