2019-10-13 1774 瀏覽
今日約咗朋友夜晚過嚟中環食飯,揀咗食日本料理,花串就係附近嘅心水。因為之前一直以來都淨係食過佢哋嘅lunch,所以都係第一次黎食晚餐。掙扎左一輪,SET DINNER我竟然嗌咗雜錦壽司,點解係 『竟然』呢? 係因為其實我好少食生嘅魚嘅,但係睇中左佢哋個海膽同埋三文魚子,所以就豁出去嗌左依個喇。海膽同埋三文魚子,真係非常之唔錯,鮮甜唔腥。拖羅有油香,但當然個人口味就麻麻地鍾意食啦。三文魚腩都唔錯非常之肥美又新鮮,好正,然後其餘嘅白身魚都分左比朋友,哈哈。至於帶子同埋牡丹蝦都係好新鮮,非常爽甜。食完主菜之後仲有甜品,同朋友傾得好開心,坐左好耐。依度當然係LUNCH最抵食,但晚餐價錢都算合理,坐得幾舒服,都幾適合約人食飯傾偈,喺中環附近嘅朋友可以考慮吓。

2019-10-09 1677 瀏覽
约左朋友中午聚餐,由於於該早上先決定食花串日式料理,即日book位都仲book到位.我們12点三到,都仲未坐滿,仲有吉位,不用等位.花串的午市套餐選擇種類多,但價錢普遍比較貴,我選擇了雜锦串燒定食,朋友選了金菇牛肉卷定食,它先來過前菜和湯,前菜太多汁,麻麻地,再來雜锦串燒,它有肉圆,豆腐,冬菇,帶子和蘆筍煙肉卷,最好食是帶子,其他都非常之一般,冬菇特别乾,金菇牛肉卷反而好小小,但整體都麻麻地,價錢唔平,但食物質数一般,有D失望
2019-10-08
2019-09-30 1458 瀏覽
公司的同事對花串這一間餐廳有一種偏愛,每隔一段時間就會到花串吃午餐,這天我們又吃花串了花串booking好滿,如果是12點左右、兩個人、沒有先預訂來,還是會有座位的,但如果是一點左右,恐怕便要撲空了。每叫一個定食,都會附送一個沙律和一碗麵豉湯,今天我們叫的是北海丼和咖哩飯這個北海丼,一半是帶子,一半是三文魚咖哩飯,不辣的,很適合我,而且蔬菜有好多,蠻健康的,有蘿蔔、薯仔、蒿頭、娃娃菜、提子乾、紅蘿蔔下次還是叫串燒好了

這個北海丼,一半是帶子,一半是三文魚

下次還是叫串燒好了

2019-09-14 1327 瀏覽
其實中環都有好多日本菜嘅餐廳有時候都會花多眼亂 唔知道揀邊一間好 😂今次就黎左花串環境都幾好 雖然都幾多人 不過都正常嘅 始終都係中環lunchtime嘛🤤唔會噪到好難傾計😂我都係穩穩陣陣咁叫左雜錦刺身定食($330)不過我就要左白飯 好似加錢就可以要另一種飯😂不過我唔記得左係咩飯😛啲刺身都新鮮 款式都多我自己最鍾意食嘅就係蝦🤩佢嘅蝦唔單止好大隻仲好爽口 勁好食✨加埋個飯 其實份量都唔少架因為lunchset 又有埋湯 小食所以一定飽 唔使怕返返下工會肚餓😈
其實中環都有好多日本菜嘅餐廳
有時候都會花多眼亂
唔知道揀邊一間好 😂
今次就黎左花串
環境都幾好
雖然都幾多人
不過都正常嘅 始終都係中環lunchtime嘛🤤
唔會噪到好難傾計😂

我都係穩穩陣陣咁叫左雜錦刺身定食($330)
不過我就要左白飯

加埋個飯 其實份量都唔少架
因為lunchset 又有埋湯 小食
所以一定飽 唔使怕返返下工會肚餓😈
2019-09-08 1154 瀏覽
今天和同事去遠一點,蘭桂坊那邊的日本料理吃魚生飯,我之前吃過一次晚餐,約400多元的魚生飯,大件又好食,今次再帶同事去食午餐,再點他們的刺身魚生lunch set,再加吞拿魚茸飯, 價錢也不過300多元,超級抵食,會再去食
2019-06-26
2019-09-05 807 瀏覽
好耐無食花串,難得朋友黎中環搵我lunch,於是提議不如食花串。 11 點打電話去book位,平日lunch兩個人拿位比較容易,間餐廳雖然大,但人流都好大,見d台基本上都係full曬。我今次食返平時最鍾意的手卷烏冬餐,手卷有兩舊,一舊係吞拿魚蓉,一舊係海膽拼吞拿魚蓉,兩個手卷都好足料同大份,食曬兩個已經飽左70%。另外個牛肉烏冬都好好味,牛肉味好夠,似係用左和牛,烏冬都好煙嗯,兩者味道都好好,食曬手卷+ 烏冬,已經10成飽了
手卷
牛肉烏冬
2019-09-04
手卷
牛肉烏冬
2019-09-02 706 瀏覽
中環搵食系列-花串日本料理。中環的日式串燒的選擇有限,聽聞花串的串燒質素不錯。今天我點了串燒盛合定食。定食包沙津,日式麵鼓湯,串燒和飯。沙津是平日的日式沙津,淋上芝麻醬,不過不失。反而鼓麵湯算幾足料,有好多豆腐和昆布。花串的串燒盛客有雞肉丸,帶子,蘆筍煙肉卷,豆腐和冬菇。大致上串燒都算燒得Juicy,其中帶子加了燒汁去燒,非常惹味。普遍來講,串燒定食份量有點少,$190略嚴有點貴。其中豆腐和冬菇過分單調,如果可以多幾款串燒款式供選擇會更好。
2019-02-27
午餐
2019-08-23 857 瀏覽
lunch 時分中環,一大班同事聚餐,總係好難搵位。見好耐無食過花串,所以提早一個禮拜book定位,指定左時間去食省卻左等位煩惱。間餐廳唔平,每個set 都要二百幾蚊起跳。 今次叫左個金槍魚手卷+ 牛肉烏冬餐,手卷有埋海膽,好足料,食完兩個已經7成飽了,牛肉烏冬好足料,而且牛肉都好夠味,食完成個set,飽到要抱住個肚腩走。 同事就叫左銀鱈魚餐,聽聞都係好多人簡e個set,魚肉唔會好油,食落好香都好值得推薦。

金槍魚海膽手卷
2019-08-23
6 分鐘 (堂食)
金槍魚海膽手卷
  • 銀鱈魚西京燒定食
2019-08-13 1099 瀏覽
不嬲都有去花串食野 認真說d食物真係好貴不過d銀鱈魚好高質今日同另外兩個同事食lunch 都係叫西京燒銀鱈魚 另外兩分魚好快到 同事們都食到差唔食完 我個份都未到就追下啲staff唔helpful就隨便講講話我check下 跟著冇左件事再等多一陣 我覺得唔對路 一點7、8仲未有野食。我再問究竟有冇落單 冇就算 cancel左佢我一話cancel,即到但係冇sorry冇對唔住我諗因為service咁差我有排都未唔會去⋯⋯
不嬲都有去花串食野 認真說d食物真係好貴不過d銀鱈魚好高質

我個份都未到就追下

我一話cancel,即到
但係冇sorry冇對唔住

我諗因為service咁差我有排都未唔會去⋯⋯
西京燒銀鱈魚
2019-08-13
45 分鐘 (堂食)
西京燒銀鱈魚
2019-06-18 2367 瀏覽
今次叫咗個天婦羅飯套餐試吓。總括來講,就冇咩驚喜。雖然價錢係中環來講都算偏貴,但係真係食唔出有何特別。更想講嘅係,天婦羅嘅汁唔係好足夠,食到最後要乾爭爭咁樣哽埋佢🙈🙈可能今次嘅不滿足都係來自選餐嘅失敗...同行嘅朋友叫咗全消套餐,各種串燒都有一串,反而有驚喜。結論係,出街食嘢都係唔好食咁多炸嘢。😂😝

結論係,出街食嘢都係唔好食咁多炸嘢。😂😝
2019-06-15 1814 瀏覽
"年青人, 究竟係咩原因你5月尾食完既野要而家先打食評呢? 係愛丫? 係責任丫?""係...梗係愛啦 ! XD"環境氣氛來講都ok。好有日式居酒屋既感覺, 不贅。講真, 個日我Lunch 已經飽到上心口咁濟,  所以只係想食少少野就ok。於是我就揀左...(登登)1. 燒帶子看起來平平無奇, 食落有好重既黑蒜油既香味, 而且亦冇燒得過焦。而且帶子大粒, 睇得出食材嚴選不馬虎。2. 海皇湯 (大約既名字。實際名字不太記得, 請見諒。如知道有關名字消息歡迎隨便留言。)不得不佩服佢地既諗頭! 用茶壺盛載既海鮮湯並附有茶杯仔。呢種食法飲法相當新奇有趣! 湯頭清且嘗到海鮮既鮮甜味。而且入面仲有唔少海鮮配料, 飲完個湯真心都已經好飽。3. 燒蠔平時食蠔, 香港通常都係會整吉列蠔, 一係就生蠔, 好少燒蠔。對上一次我食已經係去美國New Orleans食, 個陣佢既將原隻蠔連蠔殼燒埋一份, 真係好滋味。而呢次食既燒蠔, 雖然未搵返當時New Orleans既感覺, 但係蠔再配lime juice, 隻隻Juicy都覺得值回票價。見呢度d食評話Lunch性價比高, 乜乜乜咁。咁晚餐價錢又如何? 呢度我
"係...梗係愛啦 ! XD"

環境氣氛來講都ok。好有日式居酒屋既感覺, 不贅。

於是我就揀左...(登登)

1. 燒帶子
燒帶子

海皇湯 (大約名字)

3. 燒蠔
燒蠔

見呢度d食評話Lunch性價比高, 乜乜乜咁。咁晚餐價錢又如何? 呢度我又真係要跪玻璃, 因為已經過左段時間都唔記得哂價錢> <

不過均真d話, 佢晚餐既set係真係明顯咁貴過lunch。

但係 - 如果你好似我咁散叫, 即係叫下飯或者少少小食然後share, 其實又真係冇想像中咁貴。

所以, 如果有時間同時又有返咁上下budget, 可以考慮考慮。
2019-05-30
燒帶子
海皇湯 (大約名字)
燒蠔
  • 海皇湯 (大約既名字)
2019-06-07 1406 瀏覽
Lunch 嚟呢度食咗一個牛肉粉絲豆腐鍋。價錢唔算平,到時要接近$250本身諗住喺中環食日本野都係貴,只係期望佢唔係難食。但係醫療之外係佢嘅幾塊牛肉都高質,入口肉香令舌尖為之一振。咬落去真係非常有有滿足感豆腐粉絲同金菇係預期之內嘅質素。珍珠米軟硬剛好。算是不錯。
Lunch 嚟呢度食咗一個牛肉粉絲豆腐鍋。
價錢唔算平,到時要接近$250

豆腐粉絲同金菇係預期之內嘅質素。珍珠米軟硬剛好。算是不錯。
牛肉豆腐粉絲煲
牛肉豆腐粉絲煲
2019-05-18 1934 瀏覽
m88呢度有唔少日本餐,今次呢間真係要推介,一睇餐牌,價錢唔算平,300幾蚊左右,始終都係中環嘛。我叫左炙燒don,. 有8片魚,仲有一大埋蟹子,質素極高,仲要係冇三文魚 吞拿魚 呢啲平嘢! 朋友就叫咗 刺壽司丼 ,又大大隻甜蝦 ,仲有海膽,都係8款刺身,全部都係極新鮮!食完我哋都講左十次,呢個質素,3百幾蚊好合理,仲覺得有少少抵添留意,我哋訂左12點位,初頭冇咩人,但1230開始就爆場了。呢一間一定係我會再encore嘅餐廳
2019-04-24 1776 瀏覽
每次來花串都係因為日式銀鱈魚定食來,因為賓實在太好味,但又不預約位又一定食唔到,加上價錢一點也不平,所以不能成日食‧餐廳環境其實不錯,但因為佢地想多D人食,所以坐位都是十分迫,小弟就不是太喜歡呢講返食物,銀鱈魚賣相好好,沒有過燶又沒有一夾即散,食好來味道濃,最好送飯
日式銀鱈魚定食
豆腐Mouse
2019-04-18
15 分鐘 (堂食)
日式銀鱈魚定食
豆腐Mouse
2019-04-23 1156 瀏覽
一早已經想是這間花村日式餐廳,但平時中午walk in入去一定滿座🤷🏿‍♀️終於有一日早幾日訂位可以試到啦!中午定食套餐選擇也不少,當然價錢也是偏貴大約150至$200左右,有很多壽司餐、刺身丼,鰻魚飯,燒魚、汁燒牛肉等等,我最後點了金菇牛肉定食。金菇肥牛卷份量比想像中都很多!有四條長長的,一分為二,已經有八個正常size的肥牛卷!味道還不錯,只是個人覺唔覺得醬汁太多,如果只是單獨吃肥牛卷會覺得咸, 最好是先把醬汁划去部份過後才吃就比較好了!定食當然會有面鼓湯,味道正常沒有什麼特別,另有薯蓉感覺還可以,這個價位可以再試其他中環的日式餐廳。

2019-02-22