2023-01-30 2095 瀏覽
《360川菜🚠》———————————————-#花椒八角 ☀️-喺東涌昂坪360纜車站下面有間隱世川菜,夠哂特別🚡 餐廳空間感十足,裝修別出心裁,牆上有唔少燈牌,充滿香港懷舊風情~而且店員服務好好,仲幫我哋推介咗唔少特色辣味菜式🔥-🌶️ 酸辣秀球菌呢個秀球菌都係第一次食,之前都未聽過,原來好有驚喜😍口感有啲似雲耳咁樣,配搭調配既酸辣汁,吸哂啲精華一齊好開胃😚-🌶️ 酸菜龍脷柳龍脷柳肉厚嫩滑,酸菜魚湯底充滿配料,層次豐富,而且處理得幾好,唔會一夾就散,亦唔會帶骨👍🏻 啲配菜吸哂湯嘅精華,超級正🤤-🌶️ 霸王辣子豆腐份量極大盤,賣相驚人,豆腐粒炸得好唔錯唔太油膩,霸王辣爆香咗,好惹味😚-🌶️ 酸辣土豆絲土豆絲同樣大大碟,都幾爽口,唔經唔覺就清哂成碟😛-🥭 芒果冰粉口感冰冰涼涼,加埋味道清香嘅桂花糖,上面仲佈滿香甜嘅芒果,so refreshing 😍-🤍 豆漿食咁多辣野就嗌咗杯豆漿解下辣,自家製手工製作,磨得好滑,豆香突出,略帶微甜😇-🍌抵deal 指數:7/10
《360川菜🚠》
———————————————-
#花椒八角 ☀️
🌶️ 酸辣秀球菌
🌶️ 酸菜龍脷柳
🌶️ 霸王辣子豆腐
🌶️ 酸辣土豆絲
土豆絲同樣大大碟,都幾爽口,唔經唔覺就清哂成碟😛
🥭 芒果冰粉
🤍 豆漿
🍌抵deal 指數:7/10
2023-01-28
2023-01-29 158 瀏覽
今日終於去試下呢間新開嘅川菜館。一入去老闆熱情咁召待我地,餐廳嘅枱凳都好寬闊,坐得好舒服。餐廳有幾部大電視,仲有面好有香港懷舊特色嘅牆😊👍🏻午餐有一人set lunch,我同朋友叫左個酸菜魚($98)同螞蟻上樹($78)試下。辣度啱啱好,非常好食。餐牌都有d係唔辣,餐牌假日同平日有d唔同。酸菜魚好醒胃,特登裝左2碗飯去食螞蟻上樹d粉絲同肉碎好惹味,飽都係咁食😋😋😋😋小菜,飯,飲品都係自己去任拎。小菜有雲耳同豬腳,都好有特色。飯有白飯同紅米飯揀,仲可以任添。熱飲有菊花茶,凍飲有荔枝紅茶,熱情果茶同黑豆漿。我全部都試過,味道非常好❤️店員同老板好細心,佢見我地5知有得擺小菜,特登話我地知,仲見到我地share 餐點時,主動攞公筷比我地一定會帶家人朋友再來!!!
酸菜魚好醒胃,特登裝左2碗飯去食
螞蟻上樹d粉絲同肉碎好惹味,飽都係咁食😋😋😋😋
小菜,飯,飲品都係自己去任拎。

小菜有雲耳同豬腳,都好有特色。
飯有白飯同紅米飯揀,仲可以任添。

一定會帶家人朋友再來!!!
酸菜魚
螞蟻上樹
2023-01-29
午餐
酸菜魚
螞蟻上樹
係大嶼山行完山,搭車返東涌,行經個公園,見到有間好特別既餐廳,就開係公園既中心位,真係第一次見。間餐廳係食四川野,咁岩依幾日比較凍,咁就岩晒,所以入去試試,食D辣野暖一暖先。環境方面,除左空間感十足,餐廳內裝修別出心裁,以香港懷舊風加現代感設計,播放住懷舊嘅廣東歌,非常有特色!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹酸菜烤鱸魚 $298見天氣咁凍,就點左個烤鱸魚。鱸魚肉厚,質感結實,零腥味。廚師預先炸了鱸魚嘅表面,所以食落去好香脆。魚湯底配料仲加左水晶粉、洋蔥、酸菜、秀珍菇。整體味道恰到好處,酸菜增添了風味,食到本身魚嘅鮮味,又唔會好重口,推薦!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹乾鍋椰菜花豆乾 $138份量好多,賣相火紅紅,辣度卻唔會蓋過所有味道,做到鮮香爽脆,好有鑊氣,配料有椰菜花、豆乾、青椒等等。十分惹味,下次呢都會再點!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹貓耳仔 $48侍應介紹呢款前菜,好多客人都會點,所以就點呢試下。同出面嘅木耳涼拌有少少唔同,佢加左原粒嘅蒜頭,個蒜味會更加重,🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹芒果桂花冰粉冰冰涼涼嘅冰粉,加埋好清香嘅桂花糖同甜甜甜甜嘅芒果,好食!總結︰個場都幾大,環境好靚,職員既服務仲好到位,態度非

酸菜烤鱸魚 $298

乾鍋椰菜花豆乾 $138

貓耳仔 $48

芒果桂花冰粉
冰冰涼涼嘅冰粉,加埋好清香嘅桂花糖同甜甜甜甜嘅芒果,好食!

總結︰個場都幾大,環境好靚,職員既服務仲好到位,態度非常有禮貌,亦會主動問客人對食物的評價。食物方面,味道唔會好重口味,唔似平時食既咁重味精,食完都唔會好口乾,好舒服。

❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️
花椒八角
📍東涌達東路花園地舖

• 酸菜烤鱸魚
  • 乾鍋椰菜花豆乾
2023-01-19 124 瀏覽
周街都係有麻辣嘢食,但質素不一,點都估唔到嚟到東涌都有高質嘢食😍點咗招牌菜霸王辣子雞,呢款四川菜有好多炸到外脆內軟嘅雞粒收埋喺啲辣椒乾入面,識落條脷亦有輕微麻辣味道,食得好過癮!同朋友另外叫咗宫保雞丁,今次啲雞粒就唔係脆粒,亦唔似平時上海舖食個啲勾芡嘅醬,都係好惹味平時嘅土豆絲多數好油,呢間餐廳嘅酸辣土豆絲爽脆得來又好入味,都有少少surprised原來可以咁好食😂成碟比我地清晒貓耳仔(即係黑木耳)同青椒皮蛋都好食,份量又大最後甜品食咗個芒果桂花冰粉,好正好refreshing🤩啲冰粉本身唔算好甜,啱晒清一清味蕾

貓耳仔(即係黑木耳)同青椒皮蛋都好食,份量又大

2023-01-16 117 瀏覽
今日黎到東薈城行outlet,因為禮拜關係,唔少人都入左黎東涌shopping🥲到左食飯時間想揾間野食唔洗排隊都難🥹不過好彩俾我醒起纜車站隔離條小路入都有間隱世餐廳🍴之前係韓國野,依家轉左做川菜,正中我地一家下懷😍。🐒酸辣秀球菌💰$68第一次食秀球菌,本身以為係菇黎,但上枱後發覺原來係好似雲耳咁☁️所以配埋店長調配既酸辣汁一齊,吸哂啲精華❤️🐒乾鍋大腸💰$168🐒金銀蛋白菜仔💰$98之後嗌左2個小菜,一辣一唔辣,之前食過啲乾鍋大腸油得黎又唔夠乾身,但呢度完全冇呢個情況出現😇仲要好香口🌶️。🐒三鮮鍋巴💰$218🐒水煮龍脷柳💰$298開左個胃之後就緊係到主菜啦🤩水煮龍脷柳入面除左有木耳,芽菜,青瓜同荀之外,仲有寛粉🐟而三鮮鍋巴第一次係香港食,原來都幾特別🦐有唔少海鮮。🐒椒鹽茶樹菇💰$88呢款係店員推介既小食,如果同fd黎食嗌黎伴酒就岩哂🍻係其他地方真係無見過有呢款小食,好在有聽到店員建議😍完全無失望 。🐒芒果桂花冰粉💰$28最後食埋甜品,係芒果桂花既口味,特別得黎到最後refresh一下🥭完滿結束,下次都會想再回訪❤️。🐒自家製黑豆漿🐒荔枝紅茶

🐒酸辣秀球菌💰$68

🐒芒果桂花冰粉💰$28

🐒自家製黑豆漿
🐒荔枝紅茶
2023-01-12 89 瀏覽
天氣又凍🥶又潮濕, 最啱就係食辣野出一身汗保暖, 正當苦惱緊食咩好嘅時候, 一間新開左幾個月嘅餐廳就出現左喺我面前😁餐廳嘅位置並唔難去, 距離東涌站只係幾分鐘路程, 為左一試呢間新開嘅餐廳, 無所謂喇🤌🏼一坐低, 環境十分光猛, 樓底亦十分之高👍🏼嗱嗱臨叫野食先, 當然啤酒係唔少得嘅野啦🍺🍻先黎蒜泥白肉, 蒜蓉已經打到mousse一樣咁滑, 入口有濃郁嘅蒜味但係辣味就好溫和, 各種味道都十分之balance! 就黎就係水煮鮮牛肉, 入面有芽茶, 荀, 薯粉等等嘅材料... 牛肉鮮嫩, 配埋辣椒一齊食, 喺呢d天氣下一路食一路出汗十分過癮🤣👍🏼有啤酒點可以無送酒小食呢? 辣子大腸! 大腸煮得鬆脆, 又夠入味, 一啖啤酒一啖大腸腰果, 完全停唔到口呀開始要食返d素菜中和一下😂 酸辣拌土豆絲, 微辣夠酸, 土豆絲入口仍然有應有嘅口感👍🏼 又係一啖接一啖咁停唔到🤦🏼‍♂️跟住落黎就係繡球菌配酸辣汁, 比較特別嘅菌類🍄 口感爽爽嘅, 菌嘅形態可以hold住滿滿嘅酸辣汁, 一入口就爆晒出黎😚🤌🏼一場黎到梗係試多幾款野食啦, 黎款唔辣嘅!! 海葡萄配豉油Wasabi, 清清地可以清下個味蕾最後就由一杯

餐廳嘅位置並唔難去, 距離東涌站
只係幾分鐘路程, 為左一試呢間新開嘅餐廳, 無所謂喇🤌🏼

最後就由一杯冰粉作為總結, 好滿足嘅一餐!!!

應該好快就會再黎試下佢其他嘅菜式同埋烤魚🐟

2023-01-11
2023-01-10 72 瀏覽
花椒八角 @東涌評分:🌕🌕🌕🌕🌑今日放假同朋友到東涌坐昂坪纜車高空俯覽大嶼山,到咗夜晚喺昂坪360站樓下見到有一間特別嘅中菜餐廳,近東涌站🚇 但又位於達東路花園之中,椰林樹影外觀幾有渡假氣息🌴店舖內飾都非常富有設計感,兩邊各有一道懷舊香港的特色牆,空間感幾大坐得都幾舒服,點左幾道家常菜同好耐無見過既特色小龍蝦🥢•七味豆腐份量現場睇有兩個手掌咁大,豆腐粒炸得唔錯好唔太油膩,七味粉鋪面幾有風味,係一道唔錯嘅前菜✅•豉油王鵝腸豉油王鵝腸夠入味爽口,配菜有芫荽、豆芽絲、蘿蔔絲、甜椒絲,爽脆口感交替幾有層次👍•乾鍋小龍蝦🦞呢道係大推菜式之一,上菜時視覺同嗅覺都有一陣衝擊🥰 紅椒、大蔥、花椒八角等做底料加上孜然粉,大鍋炒過一轉香味四溢,上枱好有火候鑊氣🔥,小龍蝦肉滲透左一份類似燒烤既味道,非常入味肉質亦彈牙爽口,店家幾貼心提供左手套 & 裝殼嘅盤,難得可以大快朵頤!•金銀蛋浸時蔬呢道係香港人常叫既菜式之一,蛋白、鹹蛋、皮蛋、白菜🥬做底料煮成,朋友話一定要餸白飯先可以體驗到精粹,重點在於湯汁夠濃郁👍 值得一讚•飲品方面各點一杯 🍓strawberry smoothie 及 🍋fresh lemona
花椒八角 @東涌

評分:🌕🌕🌕🌕🌑

•七味豆腐

•豉油王鵝腸

•乾鍋小龍蝦🦞

•金銀蛋浸時蔬

•飲品方面各點一杯 🍓strawberry smoothie 及 🍋fresh lemonade,調和下風味鑊氣不失為一個好選擇,smoothie 入面食到有果粒及果醬幾易入口,女仔大愛🙆🏻‍♀️
2023-01-10 75 瀏覽
360車站旁嘅達東路公園,清幽寧靜,就喺入口不遠處有間會所式嘅餐廳,-望「花椒八角」,紅火火🔥嘅辣椒🌶️🌶️🌶️即時上腦,好想食啊😋😋😋特高樓底,環廻大玻璃,光線同空間感都十足,至正係園林實景🌴,坐得非常舒適。尖椒皮蛋係必食前菜,川式風味嘅皮蛋,鬆化溏心,對比尖椒嘅辛辣,就係鍾意呢種冰火嘅感覺🔥講到食辣🌶️,我個friend仲係BB級別,橫掂小辣都刺激唔到我嘅👅味蕾,不如來個清新粟米🌽豬骨湯烤🐟爐魚,一體化嘅烤魚爐,抽風效果非常好,就算條魚滾到澎澎聲,都唔會食成身味♨️值得-讚烤鱸魚配豬骨湯我都係第一次食,清澈湯底簡單鮮甜,香脆嘅烤魚,好容易就可以撕起層皮,白滑魚肉索埋啖湯,咁樣食法真係特別鮮嫩孜然京葱爆牛肉,京蔥炒到香噴噴,牛肉淋滑入味,靈魂孜然粉惹味開胃,加碗白飯話咁快就消滅左佢食川菜我必定點配手拍青瓜,解辣開胃,增強戰鬥力必備呢個芒果冰粉高質美味,芒果靚,冰粉涼入心,少甜滋潤,飯後食埋佢,超級滿足💯食完辣野成身暖曬,行出餐廳即刻心曠神怡,呢間喺公園裡的「花椒花角」,美味又唔貴,招呼又好,值得再來呀

食川菜我必定點配手拍青瓜,解辣開胃,增強戰鬥力必備
2023-01-09 82 瀏覽
二訪呢間東涌隱世川菜館,今次試吓未試過嘅菜式,都係好正😚🌟青椒清香桂花魚 $368 呢個青椒味好正,味道比酸菜魚更清香,微辣口味小朋友都應該接受到😌 桂花魚勁厚肉,零腥味👍 特別之處係用咗鳥冬取替一般會用嘅薯粉,又幾好味喎😆 仲有勁多配菜,有萵筍、筍片等等🫶🏻🌟西湖牛肉羹 $68/碗西湖牛肉羹係杭州市傳統名菜,唔係好多地方有得食😎 呢度嘅西湖牛肉羮湯汁順喉清潤,口感細緻滑溜,有牛肉嘅鮮香,唔錯🫶🏻🌟青椒萵筍絲 $78 呢道營養價值非常豐富,萵筍清脆爽口,加入青椒炒香氣十足,正👍🌟芒果桂花冰粉 $28呢度嘅招牌甜品,口感爽滑香甜,充滿桂花香,芒果粒粒夠香,好好味🤤🌟strawberry smoothies $40🌟mango smoothies $40兩杯都足料好味,配搭川菜真係一流🤤
二訪呢間東涌隱世川菜館,今次試吓未試過嘅菜式,都係好正😚

🌟青椒清香桂花魚 $368

🌟西湖牛肉羹 $68/碗

🌟青椒萵筍絲 $78

🌟芒果桂花冰粉 $28

🌟strawberry smoothies $40
🌟mango smoothies $40
兩杯都足料好味,配搭川菜真係一流🤤

2023-01-06
2023-01-07 69 瀏覽
今日黎東涌玩欖車,玩完好肚餓,當然要搵食,大商場多數都係連鎖餐廳,已經食到厭,冇乜興趣,無意間見到東路花園入面有間叫花椒八角嘅餐廳,當然即刻去睇吓,環境好靚好清靜,職員好熱情招待,介紹餐廳特色菜式,原來係食川菜,見到Lunch Set好似好抵,因為有兩款前菜,兩款飯🍚,四款飲品任飲,即刻落單嗌佐一份酸菜魚,一份辣子大腸,一份涼瓜肉碎煎蛋,一份香油鹽水雞,落完單就出咗去自助吧度拎啲前菜先,前菜一啲都唔馬虎,齋食前菜配飯都可以食到好飽,飲品足足有四款咁多,凍飲分別係蘋果茶,荔枝紅茶,豆漿都有,仲要係任飲,仲有一款係熱飲,玫瑰🌹花茶,最鍾意蘋果茶,好好飲,我哋每個人都裝滿佐一大碗紅米飯🍚,另外都有白飯選擇,職員好快就上佐菜,第一道菜係涼瓜肉碎煎蛋🍳,三樣嘢份量調配得啱啱好,好適合配飯,第二道菜係辣子大腸,一上枱就聞到超香,成碟紅噹噹,鋪滿晒辣椒🌶️,唔知以為好辣,但放心,唔太敢食辣嘅我都完全食到,重點係豬大腸處理得好乾淨,炒得好干身,食落口感好香脆,仲有好多黃豆,食到停唔到,第三道菜係香油鹽水雞,份量非常之多,絕對夠食,雞肉一啲都唔咸,蔥油好香,好嘢緊係最後先上,最後一道菜係酸菜魚,平時食開酸
今日黎東涌玩欖車,玩完好肚餓,當然要搵食
,大商場多數都係連鎖餐廳,已經食到厭,冇乜興趣
,齋食前菜配飯都可以食到好飽,飲品足足有四款咁多
,仲有好多黃豆
,食到停唔到,第三道菜係香油鹽水雞,份量非常之多,絕對夠食,雞肉一啲都唔咸,蔥油好香,好嘢緊係最後先上,最後一道菜係酸菜魚,平時食開酸菜魚啲魚都係得面頭嗰幾塊,但呢間唔同,成碗都係大大舊嘅魚塊
,食極都仲有咁,魚塊好新鮮又厚身,問咗職員,原來係龍脷柳,好好味😋,因為份量好多,我哋食到好飽,好滿足
,下次過嚟終於唔使煩惱食邊間餐廳啦
2023-01-07
  • 酸菜魚
2023-01-05 1344 瀏覽
🚩 花椒八角放假同朋友行完大嶼山就餓餓地~朋友知我鍾意食川菜,就話要帶我食一個無乜人知既餐廳!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈 酸辣秀球菌 $68第一次食前菜既秀球菌😂意想不到的好食!口感爽脆加埋啲酸辣汁🫣一食就停唔到口~勁開胃🌈 椒鹽茶樹菇 $88呢個係店員推介😂本身以為普普通通!但估唔到真係好好食,茶樹菇大大條,炸得好乾爽🥹仲要佢啲炸粉一啲都唔厚,加埋少少椒鹽調味🫶🏻🥹店員真係冇介紹錯!值得一試🌈 霸王辣子雞 $198千祈唔好俾佢啲辣椒嚇親!食落香而不辣,啱啱好~同埋辣椒下邊有勁多雞丁😂雞丁炸到出面乾身香口~一粒接着一粒停唔到口🫡🌈 水煮鮮牛肉 $198有時出邊嘅水煮牛係勁細塊!但呢個絕對唔係大大塊勁滿足🤤加埋佢入邊有好多配菜~有青瓜鴨血同埋我最鍾意嘅寬粉🤤一開始食既時候就覺得唔辣!但慢慢會開始feel到麻麻地既感覺😮‍💨不過好正🤤🌈 士多啤梨沙冰 $40🌈 芒果沙冰 $40食麻辣嘢梗係要飲嘢!就叫左2杯沙冰!仲見到有果肉喺入邊!甜度都適中!解辣既話一流🌈 芒果桂花冰粉食完辣嘢梗係要食返啲甜品啦! 桂花冰粉,本身唔係好甜!但加埋芒果就啱啱好🫶🏻不得不讚店員服務態度都好好👍🏻下次喺
🚩 花椒八角

🌈 芒果沙冰 $40

🌈 芒果桂花冰粉

不得不讚店員服務態度都好好👍🏻下次喺附近都會再嚟‼️
2023-01-04
呢間川菜館位置係東涌纜車站🚠地面,纜車站坐𨋢(不是扶手電梯),過對面東涌公園🏞️行入去一分鐘就到,環境超靚🥰裝修以香港電影🎬做主題,好有風味🥰 戶外仲有好大個公園同免費迷宮俾小朋友放電! 今次我哋食 #烤肉 🔥烤爐嘅抽風係鐵板四邊,唔會好似韓燒咁有舊野阻住傾計,件衫👚又唔會吸到好大味,食得好舒服。最緊要張枱夠大,呢度好正😌❄️ #五花腩 🥓我哋先將五花腩兩面都烤到金黃焦脆,封鎖肉汁。再反覆烤至全熟,逼出肥油。咁樣烤起來外表金黃酥脆又不油膩! 味道好有油香,口感彈牙。❄️ #火雞腎 🦃火雞腎必點! 火雞腎肉色紫紅,外層的筋膜已處理,烤完後唔會硬崩崩。質感外脆內嫩! 仲有好多調味料,試咗五花腩加孜然粉,味道超夾! ❄️ # mocktail : Heat NeutralizerOrgeat, Lemon Juice, Basil, Club Soda 味道酸甜,飲落順喉,好配烤肉。整體超水準,食過會番尋味!

今次我哋食 #烤肉 🔥

❄️ #五花腩 🥓

五花腩

❄️ #火雞腎 🦃

火雞腎

仲有好多調味料,試咗五花腩加孜然粉,味道超夾!

味道酸甜,飲落順喉,好配烤肉。
Mocktail

整體超水準,食過會番尋味!
2022-12-26
慶祝紀念
聖誕節
五花腩
火雞腎
Mocktail
2022-12-17 91 瀏覽
[#kwfoodie川菜]🍽花椒八角在東涌原來有一間隱世的川菜😍它位於昂坪360纜車🚡下方的公園內,店內環境十分寬闊,而牆壁上則有不少本土香港🇭🇰明星的肖像,包括梅豔芳和張國榮等🥰餐廳🍴主打川菜和火鍋🍲,想不到這裏也有提供雞尾酒🍹🤣最後還會送上清香解膩的芒果🥭桂花冰粉~味道十分不錯而且有特色的甜品🍮#夫妻肺片 $98首先是小菜夫妻肺片,味道較重口味,同時亦會較辣🌶內裡主要是牛🐮的不同部位,包括了肚、肉和舌等製作而成,每塊肉也醃至十分入味~味道小評分:😋😋😋😋😋/5#酸辣秋葵 $48另外是酸辣秋葵🫑,原條送上的秋葵,想不到也頗入味,內裡的黏液也不少,口感不算太爽脆,但酸和辣的比例剛剛好😚~味道小評分:😋😋😋😋/5#水煮鮮牛肉 $198必點的水煮式餐點~這次小編挑選了水煮鮮牛肉🐮,內裡除了有不少鮮牛肉片以外,也有不少蔬菜🥬配料,更有水煮菜的靈魂——厚身的粉皮❣️味道不會太辣,調味適中,而牛肉不會韌💖味道小評分:😋😋😋😋😋/5#霸王辣子雞丁 $198還有霸王辣子雞丁,別看它有很多辣椒🌶️其實吃起來不會太辣,雞丁的份量也十分多,一口一顆雞丁便剛剛好味道小評分:😋😋😋😋/5#Espressotini
[#kwfoodie川菜]
🍽花椒八角

#夫妻肺片 $98

#酸辣秋葵 $48

#水煮鮮牛肉 $198

#霸王辣子雞丁 $198

#Espressotini $88
💖小編誠意推薦💖使用了Expresso☕️來調配的雞尾酒🍹仍然保留了濃濃的咖啡香,更有淡淡的酒味散發出來,喝起來酒味不會太濃,喜歡咖啡的朋友絕對可以一試~

#Bubbletini $78
另一款cocktail是使用了Prosecco調配的,帶有柑橘🍊的清香,但這一款會略為偏苦澀和重酒味,較適合喜歡重酒味的朋友~
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸/5
2022-12-17 93 瀏覽
去完搭360纜車見到新開左間餐廳係食辣野架 幾岩而家既天氣wo~ 衝入去食個飯先店內牆身有好多充滿香港情懷感覺 而且播放懷舊廣東歌好似入左80年代既香港咁😜.🔸皮蛋豆腐 $68喜歡佢個豆腐會再細切到一粒粒方形食的時候可以好優美個醬汁都好惹味.🔸蒜泥白肉 $88呢個係有驚喜既蒜泥白肉佢d蒜泥係打到泡泡咁 香滑感覺白肉用青瓜係一片片咁 yummy!.🔸霸王辣子雞丁 $198唔算好辣 下次可以叫佢加辣🤣雞丁好多 炒到外脆內嫩送飯一流🍚.🔸青椒萵荀絲 $78炒到一絲絲的 青椒萵荀絲加埋蘿蔔絲食落都好爽口.🍹Chocolate Smoothies $45🍹Gunner $40有d似綠茶可樂+檸檬 幾清新既感覺.📍花椒八角📌東涌達東路花園地舖
去完搭360纜車見到新開左間餐廳
有d似綠茶可樂+檸檬 幾清新既感覺
📍花椒八角
📌東涌達東路花園地舖
2022-12-11 154 瀏覽
🥚蛋美冬又忍唔住去食酸菜魚✨🥹咁啱行開東薈城睇平貨🤭又想行遠啲搵啲小人嘅中菜餐廳🥹呢間係東達公園行入少少就會搵到~✨一搵呢間就覺得好吸引🫶🏻原因係佢係以香港八九十年代嘅娛樂演藝為主題‼️牆壁上係以一幅幅有關香港歷史或者係特色嘅照片拼湊而成🫶🏻同埋佢坐得好舒服之餘午餐一啲都唔貴🥹‼️$68-$78包任食前菜同飲品🥹仲要有香草紅米飯勁健康🥺✨今次嚟到食咗兩個午餐之外仲嗌多咗兩款餸🥰😻.1️⃣午市套餐 - 酸菜魚(💰$78)🤍呢個勝在夠多魚~不過入面本身嘅調味配料就比較單一🥹睇返片段可以見到好多都係酸菜🥹其餘嘅都係少量嘅杏鮑菇同埋魚🥹食落唔算話好辣偏甜嘅味道❣️湯汁白飯質素都還好🥰🤍前菜方面去咗夾咗好多酸辣雲耳同埋青椒雞軟骨❣️呢兩款都好鍾意因為夠曬解膩同埋開胃🥺咁當然都食咗香草紅米飯‼️個飯真係好香好健康超推薦🫶🏻🥰2️⃣午市套餐 - 宮保雞丁(💰$68)爆香過嘅辣椒同花生配上雞柳真係好惹味🥺🤍不過個人覺得雞柳嘅份量可以再多啲🙈雖然咁講但係呢款應該係咁多菜式入面食得最開心😛3️⃣酸辣秋葵(💰$48)秋葵嘅酸辣汁好鍾意❣️前菜來講如果好鍾意食秋葵嘅話都可以嗌~但如果食多次應該會帶其他肉試吓😛4️⃣菠蘿咕嚕肉呢個一上嚟真
🥚蛋美冬又忍唔住去食酸菜魚✨🥹
1️⃣午市套餐 - 酸菜魚(💰$78)

2️⃣午市套餐 - 宮保雞丁(💰$68)

3️⃣酸辣秋葵(💰$48)

4️⃣菠蘿咕嚕肉
呢個一上嚟真係好大碟‼️冇記錯嘅話應該百幾蚊~咕嚕肉嘅份量都唔錯😛不過識落嘅肉腩嘅部份就偏多所以都偏油膩🙈呢款係一家人嚟嘅話可以叫嚟一齊share😹😹如果冇話特別鍾意嘅話都可以唔嗌~
總括嚟講質素都還好😛其實午餐都係貪佢哋嘅自助吧😛不過材料我味道同份量改善空間都係有嘅🙈
📍花椒八角 (東涌)
東涌達東路花園地舖
🤍[6.5-7/10]
#蛋美在東涌 #香港美食 #東涌美食 #中式小菜 #蛋美吃中菜 #川菜 #香辣鍋 #冷鍋 #酸菜魚 #泡薑 #椒麻雞 #中式料理 #辣湯 #酸辣湯 #娃娃菜 #寬粉 #薯粉 #香港小菜 #酸菜 #魚湯 #野菜 #秋葵 #粉絲 #鱸魚 #醒胃 #菠蘿咕嚕肉 #健康菜式 #雞軟骨 #少油 #蛋白質