2009-07-07 27 瀏覽
2個人叫左一個常餐同一個沙嗲牛肉蛋飯,野飲要紅豆冰同凍華田先黎沙嗲牛肉蛋飯, 嘩, 好咸,係好咸我平時都好食得咸都覺得頂唔順再黎常餐既沙嗲牛肉麵,個麵淋到死,咬落好核突同埋個湯一d味都冇朋友話杯凍華田同出面飲果d唔同味,因為我係唔飲阿華田既,所以唔知有咩唔同成餐最好味既都係紅豆冰,紅豆夠焾夠多,係甜左少少其實d野食唔好食都算,最恐怖係整野食個叔叔o係度狂咳,又唔掩住個口,有時都有掩既,不過冇洗手就切菠蘿包整菠蘿油俾人唉, 好彩我冇叫菠蘿油.....
2個人叫左一個常餐同一個沙嗲牛肉蛋飯,野飲要紅豆冰同凍華田
先黎沙嗲牛肉蛋飯, 嘩, 好咸,係好咸

我平時都好食得咸都覺得頂唔順
再黎常餐既沙嗲牛肉麵,個麵淋到死,咬落好核突

同埋個湯一d味都冇
朋友話杯凍華田同出面飲果d唔同味,因為我係唔飲阿華田既,
所以唔知有咩唔同
成餐最好味既都係紅豆冰,紅豆夠焾夠多,係甜左少少

有時都有掩既,不過冇洗手就切菠蘿包整菠蘿油俾人

唉, 好彩我冇叫菠蘿油.....

2009-07-07
2009-03-10 12 瀏覽
雖然老街坊.每次過門也不入.今次還趕得及早餐時間,揀了早餐炒蛋滑滑的.蛋香及蛋汁並全1片麵包,微暖略脆雪菜肉絲米.肉絲多過雪菜.米粉是腍腍的.湯底較為好味少奶的奶茶,大大杯好夠熱,奶的份量剛好,茶味亦夠濃店鋪好細, 只有大概8至10張台.服務員既態度好好, 仲同我有講有笑我覺得哩一間茶記除了好食外,給予我親切感.還要有一份人情味
雖然老街坊.每次過門也不入.今次還趕得及早餐時間,揀了早餐
炒蛋滑滑的.蛋香及蛋汁並全
1片麵包,微暖略脆
雪菜肉絲米.肉絲多過雪菜.米粉是腍腍的.湯底較為好味
少奶的奶茶,大大杯好夠熱,奶的份量剛好,茶味亦夠濃
我覺得哩一間茶記除了好食外,給予我親切感.還要有一份人情味
$23 (早餐)
2K
2009-01-10 9 瀏覽
10-1-20090係觀塘亂行一通, 行到累0黎呢間舊式茶餐廳飲杯茶 (熱奶茶 $11) 食個包 (奶油多 $6).熱奶茶用厚瓷杯 serve, 飲落奶味大過茶味好好好多, 睇0黎叫少奶會好 d?奶油多就好好多 -- 烘至金黃色, 牛油奶油份量剛好, 食落鬆脆又香甜, 好食!環境舊式, 不過唔係咁「冰室」, 仲唔知點解感覺勁似澳牛 (!?!?), 加上星期六好很多人, 食完快閃好了; 招呼無特別.見阿姐0係門口「叫賣」大量自家出品麵包, 有機會再0黎的話試試菠蘿包吧.
10-1-2009

下次的目標
睇得又打得
奶茶勁多奶
2008-12-28 17 瀏覽
觀塘這一舊區應該有不少舊式茶記,先search下有什麼好推介。門面及室內真是好懷舊,門口又有麵包擺賣,是我心目中最喜歡的茶記。有自家製的港式麵包,立即叫了菠蘿包及腸仔包,兩者新鮮出爐不久,包身仍保熱熱的。菠蘿包不及金華,缺少新鮮出爐的香氣,內裡似未熟透;腸仔包比較好,包身又熟又鬆軟,雞肉腸皮脆肉彈牙;再來一個叉燒燴意粉,十分地道的港式意粉,濃濃的茄汁,腍腍的意粉,當然不可與正宗的al dente相提並論,但又是另一種的港式風味。茶記最重要的奶茶,真是被它顏色欺騙了,顏色很淺淡,以為又是過重奶味,怎知入口很順滑,茶味極香濃,是一杯很有水準的奶茶。不枉我專程來這裡食個午餐。

奶茶
菠蘿包 + 腸仔包
叉燒燴意粉
  • 奶茶
2008-12-17 5 瀏覽
逢星期日我都會去英發打躉, 一杯熱奶茶等飽或蛋撻出爐最好味蛋撻蛋味濃, 飽夠鬆軟, 奶茶茶味濃..咖啡一般...其他餐就唔算太抵食, 普通到唔普通...
逢星期日我都會去英發打躉, 一杯熱奶茶等飽或蛋撻出爐最好味
蛋撻蛋味濃, 飽夠鬆軟, 奶茶茶味濃..咖啡一般...
其他餐就唔算太抵食, 普通到唔普通...
  • 蛋撻.奶茶
2008-11-01 16 瀏覽
來英發只有一個原因-正是新鮮出爐的麵包, 此處的菠蘿包.雞尾包.蛋tart確是又平又正!!論他們的餐及飲品的話,就實在一般/常餐要$23(凍飲+$2), 可選餐肉(好少好thin)/沙爹牛(我吃過後勁口渴)/或其他配料的通粉或麵 - 我常只吃义燒(最正常), 另有煎双蛋及餐包(多數係唔熱)飲品我推介凍OT, 茶味幾好奶茶就算要少奶都太奶,不太合口味
論他們的餐及飲品的話,就實在一般/
飲品我推介凍OT, 茶味幾好
奶茶就算要少奶都太奶,不太合口味
$25 (早餐)
  • 各式麵包
2008-03-30 11 瀏覽
此店的熱奶茶是本人飲過最好之一,間中路過都會入去飲番杯。香濃幼滑奶味足,除了太子金華能與其一較高下之外,暫時仍未發現有別家水準能超越此兩間茶餐廳。
16Jun2007 1501食完泰菜到樓下,見到小巴站後面有間「貌done」舊式茶記,又唔少人係度「打躉」,仲有quota,即刻入閘。點了凍奶茶,加一個叉燒包。凍奶茶冇苦澀味,還有融冰時都唔覺沖淡茶及甜味。叉燒包唔係茶樓一類的,而係西式大餐包加叉燒在內,不是新鮮出爐,仍然鬆軟,加上大件,4蚊算是抵食。見樓下講到湯粉麵類唔係好掂,下次來都係包類穩陣。
16Jun2007 1501

見樓下講到湯粉麵類唔係好掂,下次來都係包類穩陣。
2008-01-03 12 瀏覽
買果陣個飽係暖架(take away),食果陣,個皮係少少脆,甜味適中。10分滿分既話有8分!如果買果陣係岩岩出爐,我諗會有10分!
2007-01-01 11 瀏覽
睇見佢哋門口嘅麵包陣,流哂口水...點知入去堂食,差天共地...水準只是非常非常普通,求其執一間都好過佢...睇嚟都係食包穩陣D...
睇見佢哋門口嘅麵包陣,流哂口水...

點知入去堂食,差天共地...

水準只是非常非常普通,求其執一間都好過佢...

睇嚟都係食包穩陣D...
2006-10-10 14 瀏覽
習慣每天都要喝杯奶茶,久而久之,對奶茶的質素亦有一定要求。而這間屹立於官塘少說也有三、四十年的老店,就絕對是此區的代表。茶味濃郁而不苦澀,奶味香滑細緻,兩者的比例配合得恰到好處;一杯高水準奶茶,加上此處自家製新鮮熱棘出爐波蘿包,感覺充實又滿足,盛惠十二元正,物超所值,實在無話可說,有時食物質素與金錢又不一定成正比的!
2006-10-03 11 瀏覽
自己對於懷舊冰室/冰廳鍾情,但今次卻冇入去,只在門口買了個菠蘿包,邊行邊食...菠蘿包係自家製的,仲有其他包都係...菠蘿包新鮮出爐熱辣辣,大大個,麵包鬆軟,包面的皮夠厚,好脆,唔會散,都唔會甩,即使個包凍左,塊皮依然咁脆...
2006-05-27 8 瀏覽
快要離開公司時接到朋友電話,不知不覺間談了15分鐘有多,因為趕著要上課,唯有又走來英發食快餐,心裡一直爭扎又食包+奶茶,還是來個茶餐好呢?最後點了茶餐.一碟叉燒湯意--叉燒不值一提,港式意粉配幾近無味但有些顏色的水又怎會好吃呢,吃了幾口便放棄了,反而那個火腿omelette唔錯喎,有微微雞蛋香味和少許蛋汁,再配上火腿絲一齊吃,味蕾開始甦醒了,若我是order熱奶茶就好了,可惜叫了檸檬茶.唉我錯了,下次來這裡還是吃包比較好.
2006-02-20 12 瀏覽
英發菠蘿包,我每一天的新開始.早排過年佢地休咗好多日,沒有英發熱辣辣的新鮮菠蘿包的幾天,早上總有點不完滿的失落.
英發菠蘿包,我每一天的新開始.
2006-02-19 21 瀏覽
昨日打完個食評之後又心思思呢度既奶茶同麵包, 下班後又去食過,但今次晚了一點菠蘿包己沽清(其實都係6點4之嘛)呀姐話麥包仲暖暖地,見佢咁講又即管試下,叫埋杯熱茶少奶.個麥包好好味,一來新鮮軟棉棉,二來唔太甜(好怕有的好甜既麥包)三來食落去唔會覺得油(有的茶餐廳的包係好油下架)正呀!至於杯奶茶夠熱夠茶味,又要比個正佢喇.總括來講,呢度絕對食到我想要既食物.