2019-03-20 903 瀏覽
三個女仔,放工餓都爆,想大拆一餐,又想靜靜傾下計。結果去左『茜廊』食西餐🤤樣樣都想試,款款都想食。於是我地豬、牛、羊每人叫一樣,然後share食~『茜廊』環境都唔錯,係食飯傾計嘅好地方,以咁嘅價錢黎講,食物同服務質素都好好~我主要食「羊架」食物味道不俗,肉類都好好不過配個個汁就唔係幾夾,我都係覺得平時嘅薄苛汁同羊架襯啲!另外嘅豬、牛肉都好味,朋友同我講返,肉嘅口感好正!然後又有湯!又有飲品~咁嘅價錢算好化算了!
三個女仔,
放工餓都爆,
想大拆一餐,又想靜靜傾下計。
結果去左『茜廊』食西餐🤤

樣樣都想試,款款都想食。
於是我地豬、牛、羊每人叫一樣,
然後share食~

『茜廊』環境都唔錯,
係食飯傾計嘅好地方,
以咁嘅價錢黎講,食物同服務質素都好好~

我主要食「羊架」
食物味道不俗,肉類都好好
不過配個個汁就唔係幾夾,
我都係覺得平時嘅薄苛汁同羊架襯啲!

另外嘅豬、牛肉都好味,
朋友同我講返,
肉嘅口感好正!

然後又有湯!又有飲品~

咁嘅價錢算好化算了!
2019-03-14 674 瀏覽
除左下午茶餐同( a+b) 買一送一ok 好食同算抵食之外晚餐 pizza同天使麵都麻麻地。cuppuncino 更加唔建議飲Pizza 太干身 天使麵都好干 冇咩味而cuppuncino 既咖啡豆應該唔太靚所以出黎既味唔太好 冇左個香氣同餘韻
其他
西冷牛扒與小食串燒
  • 羅宋湯
2019-01-30 699 瀏覽
星期六起身又相去行下食早餐,心想不如試下茜廊d早餐。我一向覺得下午餐同晚餐茜廊幾抵食,當然呢個價位食客要有合理期望,不過都算有中上水準。早餐三十幾元有牛扒腸炒蛋同奶茶,加幾元有個五香肉丁米,食物質素一定比其他幾間連鎖快餐店好,最少成感覺個份量是合理。不過早餐我覺得要坐得舒服,而呢度坐位幾好坐,環境無一般茶記咁逼,而且窗大又光猛,慢慢嘆個早餐,上下網睇下野,令人好精神。如果大家住係附近,都是茶記外的另一選擇。

如果大家住係附近,都是茶記外的另一選擇。
早餐
2019-01-29 506 瀏覽
放假日,同老公去左上水西廊食早餐!揀左歐陸西式早餐,豬扒滑蛋剪火腿,牛油多士配熱好立克,加多$8配埋迷您雪菜肉絲米粉!哩個算抵食之選,迷您雪菜肉絲米粉唔算迷您,都算大碗,老公就揀香煎薄牛扒,滑蛋紐倫堡腸,加迷您肉丁米,飲奶茶,雖然味道不及茶餐廳早餐,但勝在環境坐得舒服⋯慢慢享受豐富既早餐!
2019-01-23 493 瀏覽
- 自從上次食嗰咁經濟嘅午餐之後, 今次再返食, 食下其他set 🥢先...... 我地今次叫咗星期二系列嘅。包紅湯 or 白湯, 餐飲☕,仲有餐包 (蒜蓉包🥖) :味道都ok 架。紅湯入面有仲好多菜, 邊飲湯邊食菜🥦, 夠哂健康。 黑椒豬扒蛋飯($45):塊豬扒夠哂大塊, 配上黑椒夠入味, 加埋太陽蛋🍳,簡單便最好。 蒜香帶子意粉($48):意粉🍝炒得得乾身, 食到應該係用牛油嚟炒, 加埋帶子、 菇🍄。 幾香口 ~~__________地址: 石湖墟龍琛路48號上水匯5樓503號舖

我地今次叫咗星期二系列嘅。

黑椒豬扒蛋飯

蒜香帶子意粉

__________

地址: 石湖墟龍琛路48號上水匯5樓503號舖
2019-01-22
2019-01-14 300 瀏覽
><咖喱雞肉pizza($48)跟餐湯 蒜蓉包 餐飲都係一般有紅湯白湯揀個包太脆 浸湯都唔腍lol個批比想像中大 一個人勉強食得哂批面塗滿尼泊爾?!個種咖喱可能平時食慣好多材料嘅pizza所以得雞肉餡料 顯得有d寡儲滿$600單(最多3張夾埋) 可以換會員證優惠券><><><><><><><><><><><><><><><><另收加一服務費茜廊餐廳 Sidewalk Cafe上水石湖墟龍琛路48號上水匯5樓503號舖
咖喱雞肉pizza($48)
跟餐湯 蒜蓉包 餐飲

茜廊餐廳 Sidewalk Cafe
上水石湖墟龍琛路48號上水匯5樓503號舖
午餐
2018-12-29 314 瀏覽
- Overall嚟講,呢度嘅午餐唔講得上係好食, 只可以話叫做坐得舒服又同一般快餐嘅價錢差唔多。 加埋一五十幾蚊有餐包、有湯、有主菜、有嘢飲(冷熱同價),今時今日lunch嚟講都算係平㗎喇。1. 限定優惠午餐 ~ 車厘茄肉碎燴意大利粉($48): 呢個意粉相當大碟,一個人真係食唔哂。2. Set Lunch ~ 茄子咸豬手會煙斗粉($48): 為求食飽嘅餐__________________________ 地址: 石湖墟龍琛路48號上水匯5樓503號舖

車厘茄肉碎燴意大利粉

茄子咸豬手會煙斗粉

__________________________

地址: 石湖墟龍琛路48號上水匯5樓503號舖
2018-11-28 559 瀏覽
今日走到呢頭,未食飯又要等人,找間好坐的餐廳,邊食邊等,幸好預到茜廊!下午茶確係抵。標題係買一送一,梗係唔執輸。叫了牛扒及燒雞,跟餐有湯,包及餐飲。凍飲唔加錢,但最後要加一服務費。牛扒份量足,春雞半隻,竟然有半份煎魚。有雞又有魚。雞肉有點”鞋”,醬汁一般般。牛扒唔錯,但有點咸,反而蒜蓉醬味道很好。反而服務員很體貼,特別問我們是否需要汁另上。正合我意!下午茶價錢食到晚餐的份量。難怪咁多人爭取下午茶來放飯。
反而服務員很體貼,特別問我們是否需要汁另上。正合我意!
下午茶價錢食到晚餐的份量。難怪咁多人爭取下午茶來放飯。
2018-11-28
2018-11-13 484 瀏覽
今晚晚餐同屋企人去到茜廊食晚餐,同屋企人食飯,首要都係坐得舒服,唔會太逼,乾乾淨淨,可以慢慢食,傾下計。加上價錢相宜,茜廊係上水區算係一個唔錯既西餐選擇。屋企人好飯,我地叫左一個黑松露野菌意大利飯同埋立魚配薯菜。上枱份量足,飯底好香黑松露味,而燒雞都唔會太乾,屋企人表示滿意。
今晚晚餐同屋企人去到茜廊食晚餐,

加上價錢相宜,茜廊係上水區算係一個唔錯既西餐選擇。

屋企人好飯,我地叫左一個黑松露野菌意大利飯同埋立魚配薯菜。

2018-11-09 354 瀏覽
午市套餐有牛腩飯選擇羅宋湯好濃味 夠曬熱 超好味跟湯有個法式牛油包 好硬好熱氣 因為個湯有小小濃味 就諗住配埋個牛腩 點知變左做西式燉牛腩🙃🙂🙃🙂牛腩有小小筋未話好冧 好入味餐飲可以簡凍朱古力 重要唔洗加錢
午市套餐有牛腩飯選擇
羅宋湯好濃味 夠曬熱 超好味
跟湯有個法式牛油包 好硬好熱氣
牛腩有小小筋未話好冧 好入味
餐飲可以簡凍朱古力 重要唔洗加錢

2018-10-24 298 瀏覽
今晚晚餐同屋企人去到茜廊食晚餐,

加上價錢相宜,茜廊係上水區算係一個唔錯既西餐選擇。

屋企人好飯,我地叫左一個黑松露野菌意大利飯同埋立魚配薯菜。

2018-10-13 565 瀏覽
昨晚忽然想据扒,但想揾間坐得舒服,出品質素好,同埋梗係要抵食嘅餐廳啦,就近近地走咗去上水匯間茜廊餐廳,幾年前試過佢嘅下午茶,已經覺得好好食。今次就試吓佢晚餐掂唔掂先。去到舖頭門口望吓有咩推介,眼前一亮,大大張海報寫著"快閃優惠'',比佢塊西冷扒吸咗入去。服務員好快安排入座,遞上餐牌,並推介今日晚餐美國西冷牛扒套餐$88(包蒜蓉包,餐湯,牛扒,餐飲),加埋一都唔駛一佰蚊,超抵食。1.蒜蓉包烘得好鬆脆,好好食。2.羅宋湯多料,酸酸辣辣好好味,最緊要夠熱,佢做得到。3.西冷扒好大塊仲厚切㗎,仲諗住$88會好細塊添,我要咗六成熟,啱啱好,肉質鮮嫩多汁。4.再叫埋杯凍檸茶。超滿足的一餐

1.蒜蓉包烘得好鬆脆,好好食。
2.羅宋湯多料,酸酸辣辣好好味,最緊要夠熱,佢做得到。
3.西冷扒好大塊仲厚切㗎
4.再叫埋杯凍檸茶。
超滿足的一餐

2018-10-11
  • 美國西冷牛扒
2018-10-01 624 瀏覽
今日跟友人故意不吃午餐,來吃下午荼,因買一送一嘛!三人行點了買一送一A1+B1及下午茶A2+B1。牛扒點了7成熟, 食落覺得太熟, 味道一般, 不吸引, 相比蜆肉意粉就好得多,至於乾炒牛肉河粉, 可以接受。鐵板美國西冷牛扒薯菜香蒜欖油蜆肉意大利粉乾炒牛肉河粉煙鴨胸什菓沙律忌廉餐湯加蒜蓉包(太餓了,吃了幾口才記得📸,😛)

鐵板美國西冷牛扒薯菜

香蒜欖油蜆肉意大利粉

乾炒牛肉河粉

煙鴨胸什菓沙律

忌廉餐湯加蒜蓉包
(太餓了,吃了幾口才記得📸,😛)

2018-09-29
5 分鐘 (堂食)
2018-08-31 859 瀏覽
因為要同老婆出街,所以想嘆番個靚早餐先出去今次揀左呢間早餐,純粹係咁啱有位(因為一早起身唔想等位)雖然咁講,都睇左餐牌,D野啱食先入去嘅選擇都算多]食左D先醒起影米粉個質地唔錯,啱我胃口:]另外唔少得早餐一定有嘅腸蛋多士]食物唔錯,早餐嚟講份量OK,會有下次:
因為要同老婆出街,所以想嘆番個靚早餐先出去

今次揀左呢間早餐,純粹係咁啱有位(因為一早起身唔想等位
雖然咁講,都睇左餐牌,D野啱食先入去嘅

選擇都算多
食左D先醒起影
米粉個質地唔錯,啱我胃口
另外唔少得早餐一定有嘅腸蛋多士
]

食物唔錯,早餐嚟講份量OK,會有下次
2018-07-30 619 瀏覽
今日同屋企人去左上水行街,經過茜廊見到有新menu又有88折就入咗去試吓😳本身我對呢間餐廳嘅評價已經係好好👍🏻價錢方面係平價之選,環境方面有好貴嘅西餐廳風格😂服務方面都好好💪🏻首先我第一樣試既係葡國腸羽衣甘藍湯,本身以為葡國腸會好腥🤭原來碗湯樣貌有啲似忌廉湯但口感方面比較特別😌味道都唔錯😏最主要係冇腥味!之後我就因為冇吃過好奇叫左葡國麵包配reny picot 牛油粒,麵包本身外面有少少硬,但加左牛油粒就令到全個感覺唔同曬😅有一種外脆內軟既感覺,也有淡淡牛油味😋之後我媽咪話想食辣野,所以我就叫左香辣蒜片欖油葡國八爪魚🐙呢個真係好好食😱因為八爪魚唔會太硬咬唔到,我本人唔食得辣但係都吃到!主要係好入味😂之後葡燒沙甸魚就脆卜卜好可口😋唔洗2分鐘KO曬!!之後到主菜,我叫咗葡式咖喱牛尾香蕉🍌個菜式名好特別🙈咖喱係甜咖喱唔會太辣,樣貌又好靚❤️惹味非洲雞咬一下啲汁流曬出泥,啲肉又滑,最後一樣就係葡國煙腩燴卡邦尼意粉,樣貌係同外面啲意粉冇咩特別,但係佢芝士味好濃,加上好多汁好正呀👍🏻呢間餐廳真係好好!所以我先花時間去寫食評!呢一餐已經吃到好飽了,所以無試葡撻同個葡式軟蛋餅拼雪糕🍦下一次我一定要這試理
呢間餐廳真係好好!所以我先花時間去寫食評!
呢一餐已經吃到好飽了,所以無試葡撻同個葡式軟蛋餅拼雪糕🍦下一次我一定要這試理佢,我亦都會叫我身邊既朋友去試呢間餐廳🍴大家都要去試下無介紹錯的🙌🏻