2021-12-02 500 瀏覽
以前都有食開lunch set, 九十幾蚊兩個餐黎講質素都算過唔錯,個時最中意食牛扒餐,大塊得來又唔會好韌,之後都時不時keep住有食,就突然有一日同樣叫牛扒餐,牛扒明顯差左,冇左咁好食同韌左好多。到宜家越嚟越貴但質素就越嚟越差。
2021-10-07 654 瀏覽
約左個朋友去上水食早餐諗住揾間好坐啲嘅餐廳方便傾下計慢慢坐嘆早餐除左茜廊,好似都無更好嘅選擇望左個餐牌好耐都唔係幾揀到一部分偏貴另一部分略嫌唔夠豐富最後叫左份“巨型”魚柳餐無記錯好似58蚊😐凍飲再加3蚊(早餐超過40對我黎講巳經屬於貴😂)賣相ok,但味道普通多士唔脆、唔暖炒蛋蛋味幾濃,但係就散、碎菇同沙律都無乜特別主角魚柳可以話係比較大塊同餐牌上嘅所謂“巨型”似乎有啲出入😓但係係炸得好食嘅雖然唔係熱辣辣但都脆口肉質尚算結實唔會散晒如果下次又要揾間餐廳傾計食早餐我諗未必會揀返茜廊一黎性價比低二黎環境太逼太暗今日坐到窗邊卡位先光猛啲餐廳中間部分真係好暗個人覺得唔係咁舒服
約左個朋友去上水食早餐
諗住揾間好坐啲嘅餐廳
方便傾下計
慢慢坐嘆早餐
除左茜廊,好似都無更好嘅選擇

望左個餐牌好耐都唔係幾揀到
一部分偏貴
另一部分略嫌唔夠豐富
最後叫左份“巨型”魚柳餐
無記錯好似58蚊😐
凍飲再加3蚊
(早餐超過40對我黎講巳經屬於貴😂)

賣相ok,但味道普通
多士唔脆、唔暖
炒蛋蛋味幾濃,但係就散、碎
菇同沙律都無乜特別

今日坐到窗邊卡位先光猛啲
餐廳中間部分真係好暗
個人覺得唔係咁舒服
2021-08-27 664 瀏覽
一直聽人講上水會有一間好抵食嘅西餐廳,今日去咗食lunch,感覺都唔錯叫咗個青口卡邦尼意粉,意粉份量好多,感覺好似係一般餐廳既兩人份,青口都好好味,但我略嫌唔係好多隻。另外佢嘅牛扒其實都幾抵食,大大件,我叫咗六成熟,鐵板上碟就差唔多七成,其實應該叫唔成熟差唔多,七成嘅感覺熟得滯。呢度環境都坐得好舒服,好啱傾偈

呢度環境都坐得好舒服,好啱傾偈
2021-08-26
2021-08-10 562 瀏覽
二人餐 ,B+B 配搭, $108 有 兩款:B+B套餐其實都係揀兩款, 何解 寫買一送一,看收據就清楚明白,原來這樣可以分開收服務費,實際為收20%服務!正常只會諗$108 乘10% 服務費,點會諗到$108 乘20% services charge !🙄🙄
二人餐 ,B+B 配搭, $108 有 兩款:B+B套餐
下午茶餐嘅
2021-07-26
2021-07-31 428 瀏覽
叫左個A餐。。豬手扒拼腸。。。個豬手扒好似白烚咁又靭又冇味,難食到震,自己煮都好食過佢10倍,腸仔係cheap cheap來貨,小食店賣$10條個d另外個黑松露蝦炒飯仲搞笑,完全係揚州炒飯嚟,黑松露極少極淡。d四季豆有浸草青味,又苦又澀咁嘅質素收我$190。。。完
咁嘅質素收我$190。。。完

2021-07-31
-長評-首先我地落單 有個新黎嘅侍應黎落我地想要兩個G餐 香煎牛柳+大蝦+蒜香天使麵$148(怕佢聽唔清楚 特登講做Girl)之後再落左個龍蝦餐加塊扒 $228仲有一個因為父親節特別送嘅C餐 落單落到尾聲 個侍應問我地食G餐嘅幾成熟 要咩汁 我哋嗰時唔為意 所以答埋幾成熟同要咩汁當啲嘢食嚟到嘅時候 龍蝦餐同埋C餐係啱嘅點知G餐黎到 變咗舊西冷牛扒 (到最後我哋睇返個Menu先知係西冷牛扒)但因為我哋平時都唔係好識分扒類嘅樣 所以冇質疑佢 以為係牛柳 照食住先同埋冇嗰隻大蝦係個碟度 我哋仲特登問個侍應「請問嗰隻大蝦係咪會跟埋天使麵先上」佢答我地「係呀」到食咗大概半個鐘到個天使麵都仲未嚟 我哋就搵嗰個經理 問佢「我哋個餐有個天使麵好耐都未嚟可唔可以幫我哋check吓」個經理check完之後同我哋講「但係佢落咗係B餐喎」咁我哋梗係好愕然啦原來自己食緊另一個餐之後我哋就話「但我哋本身其實係想食蝦 先叫果個餐 你既然落錯單可唔可以送返隻蝦俾我哋?」個經理個樣係即刻黑晒面 從頭到尾一句sorry都冇仲要喺度發脾氣咁答「咁我都要問吓廚房整唔整得俾你㗎喎」咁我哋就等佢問啦 然後佢完全一個答覆都冇俾我哋
-長評-
首先我地落單 有個新黎嘅侍應黎落
之後再落左個龍蝦餐加塊扒 $228
仲有一個因為父親節特別送嘅C餐

當啲嘢食嚟到嘅時候 龍蝦餐同埋C餐係啱嘅

個經理check完之後同我哋講「但係佢落咗係B餐喎」

咁我哋梗係好愕然啦原來自己食緊另一個餐
個經理個樣係即刻黑晒面 從頭到尾一句sorry都冇
仲要喺度發脾氣咁答「咁我都要問吓廚房整唔整得俾你㗎喎」
咁我哋就等佢問啦 然後佢完全一個答覆都冇俾我哋廚房肯唔肯整
到最後送咗兩隻細蝦俾我哋(但佢都係冇同我哋講廚房話肯整 係突然之間擺咗喺我哋枱面)

之後我哋check返個Menu原來佢幫我哋落錯嘅B餐係 $二百幾蚊
咁我哋到最後買單嘅時候因為好唔滿意佢嘅服務態度 再加上 我哋自己原本嗌嘅G餐只要$百幾蚊 而家佢幫我哋落錯咗我仲要比多百幾蚊佢 仲要受佢氣?
我哋先唔會囉所以我哋同嗰個態度差到爆嘅經理講返條數 而家係佢落錯單 再加上我哋唔係特登R着數 所以我哋叫佢收返我哋本身G餐嘅價錢
點知佢黑哂面咁答我哋一句「咁我都好難做姐」
我哋即刻勁嬲答返佢「咁唔好意思囉」
到最後佢都死死地氣咁樣收返我哋原本個餐嘅價錢 $148
身為一個經理 新人做錯事 到最後一句唔好意思/sorry都冇 仲好似趕我哋走咁

總結:我建議大家得閒可以去睇吓嗰個經理嘅服務態度 都可以親身感受下佢嘅漫不經心 死死地氣咁嘅service 真心唔知點解佢咁嘅質素都可以做到經理 總之以後都唔會再去
2021-06-22
慶祝紀念
生日
2021-05-17 627 瀏覽
本身諗住呢間既價錢合理,service 同出品既質素都會相對拉,點知....真係只有一次,職員好似唔憂做咁,慢條斯理咁,出餐時間算合理,但你都見塊扒仲係好生,叫個職員換個佢啲態度衰到一個點,因為咁我無換到,驚佢加料🙄我朋友叫雞都仲好少少,味道一般,未去到話難食到完全放唔到入口,不過有得揀唔唔會再幫襯羅。野食唔算好今,service 差到一個點,如果想貼錢買難受既,我推介你去試下既。Blacklist!!!!!!
2021-05-13 405 瀏覽
呢幾年黎間唔時都有幫襯呢間餐廳,開頭質素唔錯,環境風景優美,上一次lunch時段幫襯,野食質素差左好多,以為係忙得濟啦,今日晚餐時段再幫襯,諗住比多次機會佢,點知都係失望到極點。首先,我叫左杯凍檸茶,個茶底勁淡好難飲,茶記都不如。第二,我同男朋友都係叫左西冷牛扒,7成熟,但我果塊同我男朋友果塊差好遠,我果塊食左第一啖已經吐左出黎,韌到咬唔到要夾硬吞!根本全塊都係筋!食到最後我地同其中一個侍應反映,佢話一開始講既話可以換過塊比我地。其實我地有諗過,但驚比人加料所以最尾先講,廢時比人覺得我地想r多塊。第三,其他人服務態度都好好,但個經理比人漫不經心既感覺,落單冇覆單,我地同佢講唔該,佢都冇反應,我知道做餐飲業好攰,但都唔會咁掛?埋單時一句都冇講,幾錢又唔講,多謝又唔講,到底係咩事?仲要收我加一服務費?總之,呢間餐廳唔會再去!亦會叫身邊既人唔好去!
首先,我叫左杯凍檸茶,個茶底勁淡好難飲,茶記都不如。

總之,呢間餐廳唔會再去!亦會叫身邊既人唔好去!
2021-05-13
2021-02-20 661 瀏覽
整體黎講,服務態度係唔錯,但野食真係好離譜,叫左個德國鹹豬手配白飯,等左半個鐘,又唔熟,然後叫左2個小食,結果單都無落,第二次幫襯仲衰過第一次,堅決唔會再食!!
2021-01-30 694 瀏覽
返完夜更,返到上水。突然肚餓。平時好少返完夜去搵嘢食。因為返屋企爭取時間瞓教。既然今日個肚係咁叫,夜晚又唔洗返工。咁好啦。就四圍搵下嘢食啦。呢間餐廳唔算易搵到,要行到去上水匯然後再搭幾層電梯先到。幸好平日早上唔算太多人,直接搵到個窗口位就坐低。叫左一份早餐,早餐份量對我來講係啱啱好。魚柳炸得好好食。麵包烘得夠脆,但亦都非常之滑。再加多兩條腸。可以話相當之飽。整體嚟講,我覺得呢個早餐係好食嘅。好啦!食飽就返屋企瞓教喇😴
2021-01-10 714 瀏覽
今日星期日,去左上水行街,在上水匯茜廊食午餐。餐廳好少人,平時都經常幫親,但都接近滿坐,今日到12:30pm 都只有大約小半客人。這個食飯環境對我當然很舒服,靜靜地找個卡位,享用午餐。見到服務員都在照顧外賣單,沒空安排坐位,就自己找個卡位坐,等了一刻,還沒人拿餐牌來,所以就自己去找餐牌。見到焗巴黎鐵塔千層麵,不過要成$88(個牌最貴的),不過最近美股有點收穫,就豪一豪佢,另一個餐點了意式茄子吞拿魚燴煙斗粉 $56。等了20分鐘餐湯還未上,再多10分鐘,一黎就上左主菜(意式茄子吞拿魚燴煙斗粉)。原來人手踢晒腳,沒空洗碗了。最後都齊全部餐湯同主菜。蒜蓉包好好食,忌廉湯都好好飲。意式茄子吞拿魚燴煙斗粉,好食的,不過就好少吞拿魚,很難發現。終於要食最期待既,焗巴黎鐵塔千層麵。都好好吃,千層麵中間有滿滿的牛肉,每啖都好滿足,只是覺得有點少,很快就吃完。希望未來餐廳生意好,繼續有好野食。
今日星期日,去左上水行街,在上水匯茜廊食午餐。

意式茄子會吞拿魚煙斗粉

焗巴黎鐵塔千層麵

希望未來餐廳生意好,繼續有好野食。

2021-01-10
意式茄子會吞拿魚煙斗粉
焗巴黎鐵塔千層麵
2020-11-26 594 瀏覽
平日我們去上水,大多數都係去上水廣場搵嘢食!但今日我們就試吓去上水匯嗰度睇吓有咩好食?我們行咗幾層去到5樓見到呢間叫「茜廊」嘅餐廳做緊下午茶餐買一送一優惠,就連鐵板西冷牛扒都係買一送一,所以我們就決定入去下午茶!我們叫咗鐵板美國西冷牛扒時菜「黑椒汁」,首先嚟嘅係蒜蓉包同羅宋湯,蒜蓉包都幾酥脆惹味,但就略嫌切得相當薄身,如果切厚啲,口感就會好啲!至於個羅宋湯都幾惹味香濃,而且都幾夠辣!等咗一陣,個主角鐵板西冷牛扒終於到喇,「就咁睇」塊牛扒都幾大塊,最好重要係非常厚身,感覺份量十足,所以個賣相都幾吸引,肉質相當鬆軟多汁,塊牛扒整體大至上都好好,但就略嫌個黑椒汁嘅味道比較鹹,係呢點令到有啲啲扣咗分!
羅宋湯/蒜蓉包
鐵板美國西冷牛扒時菜「黑椒汁」
羅宋湯/蒜蓉包
鐵板美國西冷牛扒時菜「黑椒汁」
2020-11-20 423 瀏覽
上水<茜廊>买1送1下午茶餐推广已有5年多,历久不衰。在此疫情下西餐厅$65~80/人均消费,价格仍然克己。菜单多年来更新又更新,但食物份量足,味道没走样,可以接受。
2020-11-20
  • 外卖~芭堤雅烧烤鸡$40
  • 罗宋汤
  • 蒜蓉包
2020-11-17 315 瀏覽
外賣自取用 匯豐信用卡優惠比咗錢,1001時收到短訊信用卡付款成功之後,之後先知被商戶即時取消訂單,收咗錢取消單都唔係做生意,真心未見過咁嘅餐廳,首先你取消張單都同我講聲啦,講都唔講取消咗,過咗十分鐘我再check返先發現,跟住仲要自己打返去信用卡公司嗰度,check下有冇扣到我錢, 一係寫明不接受訂單啦 ,都唔係做生意㗎,而我發現1017時先收到電郵取消訂單通知。
外賣送餐
2020-11-10 270 瀏覽
間唔中都會黎下茜廊食餐,好好食未算得上,但價錢幾經濟實惠。今日中午叫左個千層面,焗得好香既,d牛肉都好夠味,不過又真係比較heavy ,我食左三分二都覺得有d飽滯感,我建議叫左呢個真係唔使叫其他小食。
午餐