2018-01-15
近排好想去台灣旅遊,可惜無假無時間,唯有到台式餐廳望梅止渴啦茶木最出名既就係紅燒牛肉麵,賣相雖然唔係特別吸引,但係一放到上桌,即刻聞到陣陣牛肉香味,食麵前先飲一啖湯底,果然名不虛傳,牛肉亦炆到好林身,再食一啖手工麵,麵條既質感好好,雖然係粗身既麵條,但係絕對唔會覺得自己食跟麵粉,而且麵條好滑,又好咬口,配合埋個湯底,讚我地另外叫左個蔥油麵,本來其實對蔥油麵無咩好感,因為覺得好似好單調咁,但係呢個蔥油麵配上炸金菇同埋瑤柱醬,雖然略嫌個麵油左dd,但係成個麵食落好惹味,可能因為本身我好鍾意d有咬口,QQ既野,相比起牛肉麵,我更加鍾意呢個我地最後叫左個茶木出名既甜品,呢個係綠茶紅豆黑糖麵包磚。雖然唔太算有綠茶味道,但係紅豆既份量好足,而且麵包磚除左焗得好鬆脆之外,仲帶有淡淡既黑糖味道,絕對唔會太甜,食多幾舊都唔會覺得有罪惡感