2018-01-15 376 瀏覽
近排好想去台灣旅遊,可惜無假無時間,唯有到台式餐廳望梅止渴啦茶木最出名既就係紅燒牛肉麵,賣相雖然唔係特別吸引,但係一放到上桌,即刻聞到陣陣牛肉香味,食麵前先飲一啖湯底,果然名不虛傳,牛肉亦炆到好林身,再食一啖手工麵,麵條既質感好好,雖然係粗身既麵條,但係絕對唔會覺得自己食跟麵粉,而且麵條好滑,又好咬口,配合埋個湯底,讚我地另外叫左個蔥油麵,本來其實對蔥油麵無咩好感,因為覺得好似好單調咁,但係呢個蔥油麵配上炸金菇同埋瑤柱醬,雖然略嫌個麵油左dd,但係成個麵食落好惹味,可能因為本身我好鍾意d有咬口,QQ既野,相比起牛肉麵,我更加鍾意呢個我地最後叫左個茶木出名既甜品,呢個係綠茶紅豆黑糖麵包磚。雖然唔太算有綠茶味道,但係紅豆既份量好足,而且麵包磚除左焗得好鬆脆之外,仲帶有淡淡既黑糖味道,絕對唔會太甜,食多幾舊都唔會覺得有罪惡感

Teawood紅燒牛肉麵

呀嫲元貝金菇蔥油麵
綠茶紅豆黑糖麵包磚
  • 阿嫲元貝金菇蔥油麵
2018-01-09 302 瀏覽
茶木都食過好幾間,元朗呢間反而第一次。環境都唔錯兼靜靜地。坐底睇睇Menu就知道要啲乜。我哋兩位就order兩個set啦,set係1個dish加$30轉set,有飲品同蛋糕。Order分別係”三味雞+小茶木劇院+熱棉花糖朱古力(+$10)”同”金桔鱸魚柳+紅桑子開心果蛋糕+黑糖薑母茶”。先講個三味雞,全部都係雞翼而且太多薑,豉油味亦太重,完全蓋過了雞嘅味道。魚柳方面比較好啲,酸酸地非常醒胃,用嚟送飯都係一個唔錯選擇。飯後坐一陣蛋糕同飲品就跟著上,杯朱古力夠濃而且好多棉花糖,感覺滿意。薑母茶我哋反而覺得辣咗啲啲,同黑糖味唔夠。再食埋蛋糕,紅桑子呢個幾滑而酸度都啱啱好。總括嚟講有主餐、飲品,甜品而且overall唔差,每人大概一百蚊都算抵啦~
三杯雞
金桔鱸魚柳
小茶木劇院、紅桑子蛋糕
金桔鱸魚柳
小茶木劇院、紅桑子蛋糕
2017-11-19 328 瀏覽
我和女朋友下午六時一起吃晚餐,人流未算多,不用排隊便能入座。我們點了兩個牛肉麵,一辣一唔辣,美味可口,牛肉入口即溶。另外我們還點了一個鹽酥雞,同樣是十分美味,值得再試。
2017-11-17
  • 鹽酥雞
  • 紅燒牛肉麵
  • TeaWood 紅燒牛肉麵
2017-10-22 2684 瀏覽
Sunny Sunday,忍不住要與大家分享一個好消息:嫲嫲由悉尼回來了!約好週六一起晉餐,由於她走前YOHO 新翼還未開張,自然成為我們目標;不過新翼餐廳週末爆場得可怕,所以還是先在舊翼用餐,再去新翼逛會好很多。這晚的選擇,就是以前人龍多得可怕,現在已經不用排隊的 茶木。 早到的爸爸點了一檯的菜,太好了!拍照後就可以馬上開動!雖然志在聚餐多於美食,但也簡介一下當晚食物,首先是香橙煙鴨胸沙律,胡麻沙律醬可以自加,滿清新的~ 這話梅豬手得到大家一致讚賞,說豬手入味,不過我懶啜骨,只吃了蘿蔔及話梅,那味道的確不錯。後方的滷水併盤則幫襯了不少,豬腩、雞翼、牛展及雞腎都夠入味! 很久沒吃蠔餅/蚵仔煎了,這晚也來了一份,是較油膩的,但味道也不錯~ 牛肉麵也來了,從來覺得茶木的牛肉麵麵質很讚,口感一流,這晚繼續保持水準,紅蘿蔔也非常好吃;湯底及份量現在就較傾情於 小王 了。 還有醉翁之意只在溏心蛋的滷肉飯,撇去較多的滷肉後,理所當然成為兩兄妹主食。 還有一份姍姍來遲的墨汁花枝麵,又是麵條口感不錯,當然更重要是大家的吃相十分喜感! 4大2小清光以上食物後,其實已經很飽,但又怎能錯過茶木的蜜糖磚塊

4大2小清光以上食物後,其實已經很飽,但又怎能錯過茶木的蜜糖磚塊呢?原來新出了朱古力口味,有朱古力妹妹在場當然要一試;所用雪糕是碎朱古力,而非純朱古力味,口味不夠甘濃,但配上香脆的吐司,還是滿有吸引力的~

吃到超飽,是時間去逛新翼啦,Gogogo!
2017-10-21
2017-09-16 569 瀏覽
今日同老公下午五點半到這裏食下午茶,因為時間太夜,所以不用等位。我們點了兩個下午茶餐,一個是牛肉麵,另外一個是炸雞扒肉燥飯,同埋點咗杯薄荷珍珠奶茶及香芋香奶茶。食這個下午茶,我覺得個炸雞炸得好好食,好脆口,外脆內嫩,真係好味,但雞肉比較簿,肉燥飯好入味,好夠味,好味道 ,杯芋香奶茶,我就覺得好甜,係超級甜,所以我覺得好失色 ,如果杯芋香奶茶唔係太甜,我覺得應該幾好飲 。牛肉麵個牛肉湯都好濃味,牛肉入味,口感適中,杯珍珠奶茶,都幾好飲,奶茶味香。我們兩個人食這個下午茶要120蚊

2017-09-09 561 瀏覽
一起身已經係十二點半,一陣仲要出南生圍陪親戚朋友睇景,咁見時間唔多,就索性出元朗食下午茶當係早餐同午餐喇去到形點三樓既茶木,拎左張四人位既飛,等左五分鐘左右就有位了餐牌仲有好多頁不過影唔哂珍珠唔算好彈牙,可能係用黑糖既關係,奶茶整體有點甜,即使冰既份量唔算少,呢樣要留意返雞排熱辣辣,咬落好脆口,湯底就比較咸,麵條軟硬度適中呢個重點係牛肉,非常淋,啖啖肉好開心。食完正餐梗係要食甜品啦!綠茶雪糕襯紅豆同磚塊一絕。磚塊其實係多士黎,一啖多士加一啖雪糕或者生果無得輸😎食完呢餐令人滿意既tea後,就去我地既下一個目的地喇~

餐牌仲有好多頁不過影唔哂

凍黑糖珍珠奶茶

酥炸雞排麵

雞排熱辣辣,咬落好脆口,湯底就比較咸,麵條軟硬度適中

紅燒牛肉麵

呢個重點係牛肉,非常淋,啖啖肉好開心。

紅豆抹茶層層疊黑糖磚塊

食完呢餐令人滿意既tea後,就去我地既下一個目的地喇~
2017-09-02
酥炸雞排麵
紅豆抹茶層層疊黑糖磚塊
2017-08-09 2049 瀏覽
香港是中西文化交流的橋頭堡,「 飲茶」文化(茶餐廳)卻偏向傳統,成年人;台灣的「 飲茶」文化,我認為是偏向西化,年青人。太興的燒味飯和茶木的蜜糖磚塊便是具代表性的文化符號。臺灣菜是指明清朝由福建移民到台灣所帶去的飲食文化。福建盛產烏龍茶,因此飲茶被視為台灣飲食文化的象徵。台灣中部多牧場,奶質素佳。1983年有茶店把奶茶新鮮現搖,發明泡沫紅茶。台灣年青人消閒熱點是泡沫紅茶店,飲珍珠奶茶。來到元朗這個新商場,進入這間有田園風味的休閒餐廳,如去了台灣中部。四圍是年青人,女子偏多。與年青男女歡享茗茶之樂,討論飲茶文化,我歸納出此店茶饌十優:第1位:草莓香草蜜糖磚塊/黑糖紅豆抹茶冰琪琳層層疊/香草蜜糖磚塊……豪無異議的居首,紅,綠,黃,棕四款之中,紅磚始終是較多人喜歡。主因映相時顏色紅艷,特別爽丫丫(丫是台語發音,不是Y)。所以巧克力磚塊少人選擇。今次食了黑糖紅豆抹茶冰琪琳層層疊,因我認為 紅豆與抹茶冰琪琳是絕配,天生一對。惜此店出品偏甜,掩蓋了抹茶味道,不是上乘的茶撰。在座的女文青說,她會選草莓,因有酸味,可調和甜度。我記得數年前是用方包(台灣叫棺材板)做盛器,故名磚塊,它的前世是農夫包。在座

黑糖紅豆抹茶冰琪琳層層疊

我記得數年前是用方包(台灣叫棺材板)做盛器,故名磚塊,它的前世是農夫包。在座的男文青說,應是為了方便數人分享,省去切包麻煩。

第2位:綜合鮮果茶
台灣盛產水果,喜以生果入膳。此杯容量大,顏值高。有台灣茶葉配以雜果如火龍果,加上烏梅,口感豐盛,有六種味道匯集在味蕾。勝於洛神烏梅汁,酸梅冰……。

綜合鮮果茶

第3位:鳳仙鮮果甜酸肉
台灣水果以鳳仙稱皇,以菠蘿入膳,應位列三甲。特別是與香港的咕嚕肉做法不同,不是爆炒,脆皮。「走油」後與生果同煮,以豬肉質腍甜取勝。

鳳仙鮮果甜酸肉

第4位:松露野菌奶油培根手作麵
此店標榜用人手打製的刀削麵,客人多不選新竹米粉而亦此麵。
此麵代表用西式餐廳做法的招牌之作。用了台灣菜常用的奶油,煮成類似卡邦尼汁液,以黑松露,野菌帶出鮮味,培根(煙燻肉)提供咸味。汁液不多,味濃,形態似白汁焗意粉,卻用了手打麵,是中西文化交流的傑出作品。

松露野菌奶油培根手作麵

第5位:酥炸排骨麵
炸雞排早已攻佔港人味蕾,可能是先入為主,此店有所不及。我覺得酥炸豬扒伴滷肉飯(常被誤寫為魯肉)亦無特別之處。
 酥炸排骨麵傳承自上海,做到有風味。賣相討好,份量足,骨肉平均。手作湯麵亦大大加分。

酥炸排骨麵

第6位:烏賊汁奶油章魚手作麵
台灣是島,多海產,台灣菜多用墨魚,墨魚食品應佔一席位。此美食似第4位作品,用奶油煮西式墨魚汁麵。鮮甜不乾涸,質素與hesheeat並駕齊驅。

烏賊汁奶油章魚手作麵

第7位:紅燒牛肉麵
是四川「小碗紅湯牛肉」的台灣版。台北紅燒牛肉麵注重濃厚的口味,以豆瓣醬,醬油為主。此店湯底偏淡,似清燉牛肉麵,但食不出花椒、胡椒,做不出台灣菜四大精髓-「清香鮮醇」。幸好牛肉牛筋平均,稔滑,加回少少分數。

第8位:三杯雞/中卷/豬手
台式三杯雞很著名,用醬油,麻油,花雕酒製成,有九層塔,薑香味,甘飴淳香,冬天特別受女子歡迎。
以上餸菜,如列入套餐內,可獲附送飲品,或加錢以平價購買。

三杯雞

第9位:土豆絲炸蝦卷
炸花枝(墨魚),台式香腸有台風,質素平平無奇。此小食是炸薯條絲,港人慣食。造型特別,加上炸蝦,是脆口小食,伴以他他醬,人人喜愛。

土豆絲炸蝦卷

第10位:蛋糕
套餐加18元可買蛋糕。我較喜歡較特別,較可愛的香橙百香果慕絲蛋糕。其實價偏貴,故只列第十位。

蛋糕

有人讚揚此店是台灣控朝聖地,亦有人貶為「茶伏」(中伏)。以下是我們認為伏之三甲:

第1位:蚵嗲肉碎泡飯
台灣菜之中,蠔仔是常食之物。蠔仔頗大隻,多芫荽。但十分咸,毀掉了大碗湯飯,很失敗。

蚵嗲肉碎泡飯

第2位:水果茶
質素不穩定,或要煲很久才有果味,或被水果堵塞壺咀。

水果茶

第3位:鹽酥雞
十分咸,毀掉了此台灣菜名物。

芋圓仙草亦不推薦。

總括而言,生果入饌,手作湯麵,奶油手作撈麵,凍飲是優品。台灣餸菜之中,依次是酥炸排骨,紅燒牛肉麵,三杯雞/中卷/豬手,滷肉飯。
價錢中級,每人消費百三元,年青人覺得貴,令文青既愛又恨。用銀聯信用卡有95折。
黑糖紅豆抹茶冰琪琳層層疊
綜合鮮果茶
鳳仙鮮果甜酸肉
松露野菌奶油培根手作麵
酥炸排骨麵
  • 草莓香草蜜糖磚塊
2017-06-25 666 瀏覽
今天很早便吃早餐,到11點便開始肚餓,在新朗中心(形點2)覓食。想到茶木食,但原來營業時間是11:30,唯有逛多十分鐘等候。踏正11:30進內,難得不用等位✌️先點了2杯綜合水果茶,甜甜酸酸,很開胃,最後我們還把所有果肉食清😋我點了一客紅燒牛肉麵,手工麵很彈牙,牛肉極度淋,而且很入味,不得不提配菜紅蘿蔔,很鮮甜😋😋😋但白蘿蔔則有點苦。家人點了沙朗肉燥飯,那塊扒應該是豬扒,薄切,家人說味道還可,不是太美味。最後點了一客石板街蜜糖多士,雪糕是我最愛的朱古力味,蜜糖多士不是太甜,甜度適中,多士也不硬,鬆脆!最後被我們完全清掉。整體對這餐十分滿意,但如果有午餐會較好,因為這餐要$329,晚餐這個價錢還可接受,但午餐則太貴了。

踏正11:30進內,難得不用等位✌️
綜合水果茶

沙朗肉燥飯

石板街蜜糖多士

2017-06-24
綜合水果茶
石板街蜜糖多士
2017-06-24 499 瀏覽
放假自己一個人無無聊聊去咗元朗yoho 形點行下商場,行到攰啱啱見到茶木已有下午茶餐,於是决定坐低食野嘆一嘆先!坐低望下個餐牌D野食全部都好吸引好想食!teawood紅燒牛肉麵……呢個牛肉麵非常好食惹味,麵質食落 煙煙韌韌,嫩滑爽口弹牙,牛肉味超濃,口感一流,湯底亦都超香超甜好好飲,絕對是好食到停唔到口呀!呢杯香蕉巧克力冰淇淋超好味超飽肚……朱古力香甜濃郁可口,再配埋個雪糕一齊食,真是好味到不得了!一

2017-06-23
下午茶
2017-06-19 274 瀏覽
見到lunch 推出了新菜式, 蕃茄辣汁蜆肉意粉茶木既意粉是台式手打麵那種, 所以比較粗身同有咬口. 蕃茄辣汁開胃, 平均地掛在每條麵條上, 值得一讚蜆是原隻有殼既蜆, 不是已經起肉的雪藏蜆, 所以都有蜆味, 不過可惜蜆有沙. 跟餐叫了杯薑母茶, 甜度同薑度都有, 不過對於個人來說太甜  (利申是比時飲咖啡唔落糖既人, 所以對一般人來說甜度應該OK, ) Overall 作為一個快lunch OK
見到lunch 推出了新菜式, 蕃茄辣汁蜆肉意粉

茶木既意粉是台式手打麵那種, 所以比較粗身同有咬口.

蕃茄辣汁開胃, 平均地掛在每條麵條上, 值得一讚

Overall 作為一個快lunch OK
2017-06-06 298 瀏覽
星期六訓醒咁好天,太陽咁好,就即刻想出去食個tea,但原來元朗這間茶木是沒有tea set的,平日係九龍灣係有㗎。不過一㘯黎到,梗係照食。天氣咁熱,一坐下來,梗叫杯凍飲先。之前係咖啡弄飲過水果茶超正,見到呢度都有鮮果茶,來一杯先,點知賴哂野....杯鮮果茶的味道怪怪的,水果不是太夾,竟然落石榴,西瓜,攪到的味超唔 match ,同埋的冰又唔夠,成杯勁酸。豬扒肉燥飯及吐司水準就保持到喇,同其他分店一樣好味。

。豬扒肉燥飯及吐司水準就保持到喇,同其他分店一樣好味

芒果啫喱蘆薈
豬扒肉燥飯
芒果蜜糖吐司
  • 芒果香草磚塊蜜糖吐司
2017-05-10 376 瀏覽
元朗分店開1130我地去到果時岩岩好但已經有一台客人喺入面雖然唔多人啱啱開舖但係帶位職員都有講歡迎光臨有禮貌有笑容元朗分別有lunch set 我同男友一人叫左一個set 男友叫左自選組合午餐前菜腎 主菜鴨 配牛肉面 $66而我就叫左個雞扒面 $68個湯底少少咸兩個既份量都幾好女仔就多數都夠既男仔就一般般啦不過都要睇平時大唔大食跟餐有野飲,男友叫左杯熱柚子蜜茶但係好明顯用水開唔係茶定係係咁架呢我就叫左杯熱珍珠奶茶(加9蚊)依個就不過不失啦叫好多人食茶木都係為左距既甜品但我好飽啦下次啦可能
元朗分店開1130

兩個既份量都幾好
女仔就多數都夠既
男仔就一般般啦
不過都要睇平時大唔大食

跟餐有野飲,男友叫左杯熱柚子蜜茶
但係好明顯用水開唔係茶
定係係咁架呢

我就叫左杯熱珍珠奶茶(加9蚊)
依個就不過不失啦叫

好多人食茶木都係為左距既甜品
但我好飽啦
下次啦可能
2017-05-10
2017-05-08 216 瀏覽
其實一路都有黎食,都覺得食物ok,坐得舒服。但隔左一排,再食個鹽酥雞扒麵,真係以前食,塊雞扒size、厚度都係正常,但今日再黎食,塊雞扒唔計炸粉,薄到只得3mm,有圖有真相,放入口似食炸粉多過食雞
其實一路都有黎食,都覺得食物ok,坐得舒服。
但隔左一排,再食個鹽酥雞扒麵,真係

2017-04-19 248 瀏覽
是日下午茶,等左好耐先有位,所以諗住叫下小食飲杯野小食大部分都5,60蚊。唯有試下鹽酥雞,唔錯,炸到好脆又熱,份量比想像中多。另外叫左杯熱玄米抹茶拿鐵,味道一般,得d cream好食,有點失望。兩樣加埋食個下午茶都100蚊,同我晚餐去食無分別......
是日下午茶,等左好耐先有位,所以諗住叫下小食飲杯野

小食大部分都5,60蚊。唯有試下鹽酥雞,

唔錯,炸到好脆又熱,份量比想像中多。
2017-04-14
30 分鐘 (堂食)
2017-04-09 288 瀏覽
今天突然有半日假期, 在屯門市廣場買了戲票睇戲, 再臨開場之前還有一段時間, 見有點肚餓便到對面的茶木食個甜品。下午3點剛好人流不算太多, 基本上不要等位就能入座, 這裏環境很不錯,服務的侍應態度很友善,殷勤。 很快就點了一個很出名的甜品方塊,分量很足, 如果一個人食根本上可以當一個正餐。多士很香很脆, 加上雪糕忌廉棉花糖, 愛好甜品的人的不二之選。很快便吃得很飽了, 喝一杯熱花茶, 身心都感到非常滿足。吃飽飽便去看電影了
很快便吃得很飽了, 喝一杯熱花茶, 身心都感到非常滿足。
吃飽飽便去看電影了
2017-04-06