2016-08-05 225 瀏覽
見吾少人話佢奶蓋吾錯,就去左試下,順便加珍珠…日月潭紅玉紅茶黑糖奶蓋 $38。黎到意外見到少許綠色(抹茶脆脆)加玫瑰花瓣都十分吸睛,奶蓋比心目中香奶香和滑,但打得不是太挺身,偏水左少少…黑糖味吾太甜都香黑糖香,珍珠有口感同應該煮得加左甜所以味道不錯以差不多$40黎講……我會選擇其他飲品,因為茶木生果茶都出色,至於奶蓋…會選擇便宜一點的貢茶吧

2016-08-05
2016-08-05 263 瀏覽
話說OT 已經 O到痴哂線,諗住跟同事去形點食個意粉輕鬆吓,點知...... 首先時間已經是晚上9點多,鋪內的客人唔多,有多個坐位(包括卡位及梳化位)都冇人坐。我跟同事去到門口,等咗2,3分鐘都冇人理,於是諗住搵個卡位先坐。點知侍應姐姐前來話等佢先抹乾靜枱面,再安排給我們坐; 於是我跟朋友好乖咁一齊行出門口等。點知等左5分鐘,侍應姐姐叫另外一位同事帶我們去坐門口/靠牆的二人枱。大佬呀,冇位冇得講!既然鋪內客人唔多,而且有多張吉枱,又不是30分鐘後即係關門,點解要客人坐在門口呢?  點解唔能夠讓客人坐得舒服D來享受食物呢? 坐一邊梳化位都得掛 唔通,佢哋真係大把生意, 唔憂做? 還是呢D係佢哋嘅服務態度?再講,食物亦不算特別出色!牛肉肉燥飯,乾爭爭,而牛扒有點硬。意粉亦只是普普通通。紅豆又唔淋; 呢間嘢,真係冇下次。

再講,食物亦不算特別出色!

牛肉肉燥飯,乾爭爭,而牛扒有點硬。意粉亦只是普普通通。
紅豆又唔淋; 呢間嘢,真係冇下次。
2016-07-28
8 分鐘 (堂食)
2016-07-10 441 瀏覽
草莓香草蜜糖吐司盒吃的時候,要先把第一層拿下,會看見裡面有很多顆香脆又甜甜(應該是加了蜜糖)的吐司粒,用來沾上些草莓雪糕球來吃,很不錯吃草莓也很香甜,果肉很飽實但如果要把所有吐司粒吃光,草莓雪糕球是不夠沾完的
草莓香草蜜糖吐司盒

草莓也很香甜,果肉很飽實
但如果要把所有吐司粒吃光,草莓雪糕球是不夠沾完的
  • 草莓香草蜜糖磚塊
2016-07-05 1390 瀏覽
大概很久沒有來過這家餐廳了,餐牌好像完全不同,以前有個用細火,在底下蒸着的三杯雞,還有黑蒜油蒜泥白肉,現在都不復見了。結果慢慢觀看了餐牌一會兒,點了一個三色拼盤,跟一個炸雞扒肉燥便當。兩款食物都比想像之中大得多。肉燥飯的肉燥碎碎的淋在飯上面,肥瘦均勻,有點兒肥的也有點瘦的肉,炸雞扒看來非常之大片,也好像紙張一樣薄,但吃起來居然有點兒肉汁,內裏含有厚厚雞肉。另外一款寶島三色拼盤,其中一格只是一隻算係挺美觀的糖心蛋,但處理得還算不錯,有點兒蛋黃呈流質狀;另一個是乾脆的蝦,炸蝦則有點兒油膩,但是也算是比較香脆;中間的好像是水果生炒骨,那件豬肉非常之爽,可能是半肥瘦,配有其他水果,士多啤梨、藍苺、菠蘿、火龍果。雪糕厚多士好像以前一樣,高高幾層,大型而實際。士多啤梨味雪糕味道不算太甜,就是加了棉花糖才顯較甜。多士往往是底下中間的才有蜜糖,甜甜的再醮雪糕當然更好吃。元朗這兒,理應有非常之多自由行遊客,這個商場比較貴價,其他的零嘴或食肆都是連鎖店,可以找到的特色小店比較少,也沒有藥房或者買奶粉的地方,因此遊客比較少到這個商場,感覺比較休閒,等位的時候, 見到的也只是操廣東話的本地人,感覺還是比較好。

結果慢慢觀看了餐牌一會兒,點了一個
三色拼盤,跟一個炸雞扒肉燥便當。

兩款食物都比想像之中大得多
,內裏含有厚厚雞肉
另外一款
,但是也算是比較香脆;中間的好像是
水果生炒骨,那件豬肉非常之爽
,可能是半肥瘦,配有其他水果,士多啤梨、藍苺、菠蘿、火龍果
20 分鐘 (堂食)
2016-07-02 376 瀏覽
很久沒有吃茶木了,其實這間店都算犀利,由第一間店到現在開至成行成市,但人流亦不減退,每次吃都必定排一大輪。元朗這間開了不久,我也是第一次吃,一貫的裝修風格,座位亦算寬敞舒適,餐牌中新增了不少菜式,更多選擇點了個拼盆,賣相非常不錯,流心蛋不會過熟,咬下即有流心效果,下面墊著類似醃酸瓜的,開胃爽口。中間是什果甜酸骨,味道就像平時的甜酸排骨,只是由菠蘿變成什果,顏色更繽紛吸引。最尾的是蝦酥,吃著吃著令我想起台灣的蝦叔叔酥炸雞扒肉燥飯,雞扒比士林更出色,皮炸得十分酥香脆口,沒有多餘的油份,雞肉仍然嫩滑有汁,值得一讚肉燥正常不會過鹹,亦不會只是一堆肥膏拌成的脂肪燥,不錯。甜品是必吃的草莓蜜糖磚吐司,份量好像比以前細了一點,不過仍然是巨型的,吃過很多間甜品店都有類似的甜品,但是始終茶木做得最出色,無論賣相還是味道,一直能做出水準最愛裡面的蜜糖磚,香甜脆脆,沾上草莓雪糕和忌廉一起吃,簡直幸福
肉燥正常不會過鹹,亦不會只是一堆肥膏拌成的脂肪燥,不錯。

30 分鐘 (堂食)
2016-06-18 438 瀏覽
其實我真的愛吃茶木的生果磚塊之前試了芒果味的,今次點了個草莓味。因為以分量計,一個女仔是好難自己消滅整個,叫了朋友一起去。包脆脆的,配上易熔的雪糕,我至愛這 contraction。草莓味在口裡爆炸了!我覺得早期茶木的餐分量比較多,現在感覺份量少了,如果再少下去,說不定下次我可以自己食到一個磚塊甜品🙄真希望公司做起了頭就不要減份量。
草莓香草蜜糖磚塊
其實我真的愛吃茶木的生果磚塊

之前試了芒果味的,今次點了個草莓味。
因為以分量計,一個女仔是好難自己消滅整個,叫了朋友一起去。

真希望公司做起了頭就不要減份量。
2016-06-18
10 分鐘 (堂食)
草莓香草蜜糖磚塊
2016-06-17 1291 瀏覽
今天和妹妹去元朗逛街,逛累了,想找間餐廳休息一下。想起了早前聽朋友提過的茶木,於是就去到那裡吃下午茶。只見餐廳內人頭湧湧,門外已有數人在等位。我們取了籌,等了二十分鐘便能入座,算是幸運 。在等待的時候,無聊望一望,發現在門口左手邊的牆壁上,有一幅裝飾,上面寫著:「Life is like riding a bicycle. Keep your balance, You must keep moving.」 裝飾是米白色的,在深啡色的牆壁上分外顯眼。好奇之下,回家Google一下,發現這是愛恩斯坦說過的一句話。翻開餐牌,感覺像看一本飲食雜誌。插圖精美,附上一小段文字描述。圖片通常佔一半位置,下方寫上菜式名與價錢,簡單明瞭。我們分別點了兩款新出品的小食和飲品:酒糟豆乳一雞翅,酥炸大魷魚以及熱帶水果茶 。酒糟豆乳一雞翅 $62九件雞翅炸得金黃,堆疊在一起,每件都有兩隻手指般粗,份量十足。聞起上來,有淡淡的酒香味,加上深淺不同的蔬菜,甚是吸引。夾起一件雞翅,放在白色的瓷碟上,加上少些配菜,賞心悅目。咬一口,皮薄肉滑。雞肉鮮嫩,微甘的酒糟更能帶出雞肉的鮮味。又有微辣在口中散開,應該是加入了
今天和妹妹去元朗逛街,逛累了,想找間餐廳休息一下。
想起了早前聽朋友提過的茶木,於是就去到那裡吃下午茶。
只見餐廳內人頭湧湧,門外已有數人在等位。
我們取了籌,等了二十分鐘便能入座,算是幸運

在等待的時候,無聊望一望,發現在門口左手邊的牆壁上,

裝飾是米白色的,在深啡色的牆壁上分外顯眼。
圖片通常佔一半位置,下方寫上菜式名與價錢,簡單明瞭。
我們分別點了兩款新出品的小食和飲品:
酒糟豆乳一雞翅,酥炸大魷魚以及熱帶水果茶
酒糟豆乳一雞翅 $62
聞起上來,有淡淡的酒香味,加上深淺不同的蔬菜,甚是吸引。
夾起一件雞翅,放在白色的瓷碟上,加上少些配菜,賞心悅目。
咬一口,皮薄肉滑。雞肉鮮嫩,微甘的酒糟更能帶出雞肉的鮮味。
又有微辣在口中散開,應該是加入了辣椒粉調味。
味道獨特,值得一試。不太吃辣的我,也吃了三件。
順帶一提,深綠色的菜帶有苦味,最好不要吃了。
酥炸大魷魚 $64
目測有20cm 的大魷魚,原隻躺在木板上。
炸皮下是白嫩的魷魚,表面淋上了BBQ醬和芥末醬,
旁邊伴著幾片青瓜薄片,顏色鮮艷。

我們用刀叉把魷魚切成小塊進食。
魷魚比較煙韌,切時需要稍為用力。
魷魚本身沒有特別調味,能嚐到天然的鮮味。
與酥脆的炸皮同吃,加上醬汁咸中帶微辣,很開胃。
美中不足是魷魚韌了少許。
熱帶水果茶 $37
店員送上一壺色彩繽紛

鮮黃色的水果茶上,各種水果在暢泳。
透明茶壺中有士多啤梨,青檸,奇異果,檸檬等等。
望著這壺茶,我不期然有一個疑問,顏色為什麼是黃色的呢?
原來茶中加入了鳳梨汁,不但為茶水增添了顏色,亦豐富了水果茶的味道。

呷一口,酸中帶甘,後又有微微的甜味留在口腔中,正好解滯。
很欣賞茶壺下面有蠟燭暖著,因此每一口也是暖暖滋味 。

茶木環境舒適,菜式讓人驚喜,我倆都食得很滿足。
走出門口時,發現仍有人在等位,也許好東西都是值得等待的。

題外話/補充資料: 上菜迅速,大約等10分鐘。
2016-06-15
20 分鐘 (堂食)
  • 酒糟豆乳一雞翅
  • 熱帶水果茶
2016-06-15 399 瀏覽
芒果香草磚塊密糖吐司8/10⭐️香脆面包上有雪糕,新鮮芒果,每一口都是熱與冷配合,還有我至愛的marshmallowsstrawberry 芭菲8/10⭐️沙𣲙口感,strawberry serum 酸酸甜甜,清新!珍珠奶茶7.5/10⭐️茶濃,珍珠有浸過糖水凍水果茶8/10⭐️酸酸甜甜,有d似檸茶熱熱帶水果茶7/10⭐️比較酸,開胃,像熱橙汁加清甜水果味。
芒果香草磚塊密糖吐司
strawberry 芭菲
珍珠奶茶
7.5/10⭐️
茶濃,珍珠有浸過糖水
凍水果茶
8/10⭐️
酸酸甜甜,有d似檸茶
熱熱帶水果茶
7/10⭐️
比較酸,開胃,像熱橙汁加清甜水果味。
2016-06-14
10 分鐘 (堂食)
$45 (宵夜)
  • 芒果香草磚塊蜜糖吐司
  • 珍珠奶茶
2016-06-07 469 瀏覽
元朗形點的茶木餐廳裝修與環境令人感覺好舒服唯獨座位不多午市我等候了半小時多今次點了三款食物松露野菌奶油培根手作麵這個是我的大愛, 因為我是松露FANS!!有松露的菜色我也不會放過這個松露+奶油味夾到不得了!CREAMY之餘, 不會太"流"....份量也剛好!紅燒牛肉麵湯好濃, 唔會有好油既感覺罹白索晒湯既味道~ 好正!牛肉都好嫩, 只是份量不算是很多啦~芒果香草蜜糖磚塊甜品真的是最開心項目這個磚塊是有烤過, 非常脆口,因為有烤過的關係, 雪糕跟芒果醬溶掉的時候不會把麵包弄得"林""林"的~(因為麵包如果沒烤過,會變得濕濕好肉酸+令人唔開胃的)所以這個真的要一讚芒果也非常甜~ 好滿足!!
元朗形點的茶木
餐廳裝修與環境令人感覺好舒服
唯獨座位不多
午市我等候了半小時多

今次點了三款食物
松露野菌奶油培根手作麵
這個是我的大愛, 因為我是松露FANS!!
有松露的菜色我也不會放過
這個松露+奶油味夾到不得了!
CREAMY之餘, 不會太"流"....

份量也剛好!
紅燒牛肉麵
湯好濃, 唔會有好油既感覺
罹白索晒湯既味道~ 好正!
牛肉都好嫩, 只是份量不算是很多啦~
芒果香草蜜糖磚塊
甜品真的是最開心項目
這個磚塊是有烤過, 非常脆口,
因為有烤過的關係,
雪糕跟芒果醬溶掉的時候不會把麵包弄得"林""林"的~
(因為麵包如果沒烤過,會變得濕濕好肉酸+令人唔開胃的)
所以這個真的要一讚

芒果也非常甜~ 好滿足!!
2016-06-06 361 瀏覽
台式嘅酥炸雞扒很出名,去到茶木也叫了一個酥炸雞扒面試下,雞扒分量頗多,炸得很好,炸漿厚薄剛好,雞扒亦很嫩,很有台灣風味,面我覺得比較硬身,軟一點比較好。珍珠奶茶味道比較清淡,淡淡的茶香味。
珍珠奶茶味道比較清淡,淡淡的茶香味。
2016-05-23 483 瀏覽
同男友來到呢間yoho新開既茶木, 星期日六點半排左五分鐘就有位。餐廳環境乾淨企理,但唔係好寬敞。試左兩樣野。第一樣係桂圓紅棗茶,34蚊,冇出面果d咁甜,好好飲!而且下面有蠟燭幫手保溫,飲完仲可以加水再沖,抵!第二樣係呢度好出名既雪榚磚塊!選了芒果味,78蚊,好好味!有芒果士多啤梨幾塊,雪糕是芒果味,仲有棉花糖同忌廉。磚塊是炸過既厚切方包,有三層,好飽!總括起來,唔錯,食物有80分!環境就60分!

餐廳環境乾淨企理,但唔係好寬敞。

試左兩樣野。

第一樣係桂圓紅棗茶,34蚊,冇出面果d咁甜,好好飲!
而且下面有蠟燭幫手保溫,飲完仲可以加水再沖,抵!
桂圓紅棗茶
第二樣係呢度好出名既雪榚磚塊!選了芒果味,78蚊,好好味!
芒果雪糕磚塊
總括起來,唔錯,食物有80分!環境就60分!

2016-05-22
5 分鐘 (堂食)
桂圓紅棗茶
芒果雪糕磚塊
行行下街想搵地方坐下傾下連鎖店黎講茶木都係一係幾好選擇也許係已取代左仙踪林/仙跡岩 (究竟有無人知道佢地仲存唔存在?)茶木招牌野食,依個係其中之一士多啤梨蜜糖磚塊 $78兩個人食再叫埋野飲,其實都真係幾飽將雪糕球放左碟邊,就會發現佢已將用蜜糖烘過的方包切好,放在幾層包的中心(好似講到好亂咁😅)將麵包連同雪糕一齊食,唔覺唔覺就會食左好多而雪糕入面有香蕉味同士多啤梨味既棉花糖不過記得都係要同朋友開心share一個人會搞唔掂(我怕熱氣😆)
行行下街想搵地方坐下傾下
連鎖店黎講茶木都係一係幾好選擇
茶木招牌野食,依個係其中之一
士多啤梨蜜糖磚塊 $78
兩個人食再叫埋野飲,其實都真係幾飽
將麵包連同雪糕一齊食,唔覺唔覺就會食左好多
而雪糕入面有香蕉味同士多啤梨味既棉花糖
不過記得都係要同朋友開心share
一個人會搞唔掂(我怕熱氣😆)
士多啤梨蜜糖磚塊
2016-03-08
15 分鐘 (堂食)
士多啤梨蜜糖磚塊
2016-05-09 484 瀏覽
今日係元朗,無無聊聊,想飲珍珠奶茶個類飲品,便到yoho Mall間tea wood食lunch. 其實尖沙咀個間食過幾次,好似冇以咁好。今日比多個幾會自己,食多次。點了炸雞排麵午餐+香芋奶茶~果然,個湯底好咸, 雞排睇落大塊,其實d肉好薄,炸粉太厚.....杯奶茶係用有味粉沖個隻,失望。食到一半已經放棄了....埋單$8x, 一d都唔值😞

點了炸雞排麵午餐+香芋奶茶~

炸雞排麵套餐
2016-05-09
2016-05-05 288 瀏覽
茶木氣氛的確好好!但食物就略嫌貴同埋味道一般,今次就試咗多士多啤莉個多士,味道一般同埋價錢貴,但勝在夠大份,亦都試咗類似炸豬扒嘅物體,無記錯就around$60,味道好一般同埋太鹹,但份量多,四個人都食唔曬仲要打包返屋企。唯獨有一個真係不得不讚,就係蚵仔粥,蚵仔數量多,好鮮,價錢雖然係貴但好抵!如果你係肚餓想食的話,可能真係要排返咁上下時間。
2016-05-03
40 分鐘 (堂食)
  • 蚵仔粥
2016-04-26 320 瀏覽
係元朗仲未有時, 已經想出旺角食..但我呢D新界人冇咩事都真係好少出去..終於等到元朗有得食...聽聞要大排長龍..今晚又咁岩要去YOHO買野所以都去試下LA...點知平日差唔多八點時間都要等位好彩只係等兩張....大約7, 8分鐘左右就可以入去坐. 點左個餐..先送上一杯飲品...甜左D WOO.....唯有自己加水...跟住就等等等..........一等再等...大約15分鐘左右終於有野食...辣味適中...但飲第一啖湯就覺得今次大獲....肯定要勁飲水...配料有紅蘿白白蘿白..都幾淋身唔錯...牛肉帶住少許牛根的確幾淋牛肉亦有香味...麵質方面就..............好多都痴埋一舊...唔係一條條麵分開...我諗個廚太心急...其實份量已經唔係多...一舊舊個D麵比較硬身我當然冇食..真係唔多飽~~~湯底真係太失望...好咸好重口味!!!!!!!!!!!!再等多5分鐘左右, 另點左個小菜..終於上枱..但..........又係咸到呢.............真係好驚食完之後腎有事...如果食呢味送一定要送飯..或者用水洗下會好D..份量眼見亦都唔多又再等多5分鐘...
凍柚子冰
香辣牛肉麵
湯底真係太失望...好咸好重口味!!!!!!!!!!!!
沙茶骨
滷水拼盤餐
又再等多5分鐘...終於有得食....足足等左差唔多半個鐘.....乜唔係預先滷好既咩????即叫即滷???
先講味道滷水味帶點藥材味..感覺確似台式滷水...反而唔會太鹹...但食料就過火....唔知係蒸熱定叮熱..總之就一個字"乾"!!
蛋: 一D都唔流心.....乾蛋黃
雞翼: 好熱..不過好乾...有少許柴皮FEEL
豆腐、牛展: 普普通通還可以..
雞腎: 好多粒...但太硬身.............咬到牙較軟軟地
腩肉: 又係乾到爆...乾到相公咁愛食肉都放棄左..食剩幾塊~
opera
最後上埋甜品opera..朱古力味....勁爆甜...其實預左...但蛋糕質地完全唔似蛋糕...好似好實唔鬆化...最後剩底半件...實在太甜~~

失望..好失望..當晚我飲左成支水...好口乾好口渴....真係試過就算....仲要2個人食左$250..即係咁既價錢我可以食到好食既野囉...如果咁既價錢D野好食我絕對唔會介意..但咁既價錢令我咁失望..就唔會再有下次..

2016-04-20