2019-06-12 327 瀏覽
今日逛街行到咁上下,又到開飯時間,咁就揀咗最就腳嘅茶木Teawood。呢度嘅lunch set都有幾多選擇,我揀咗價值 $70 嘅午市自選套餐,主食台式蚵仔煎,配紅燒牛肉手作麵,另有前菜和飲品。等咗一陣,套餐好快上枱。前菜細細份,有麻辣鷄腎、醬漬雪菜毛豆同半隻古早味鹵水蛋。蚵仔煎堅係台式煮法,仲加埋菜,不過蠔仔數目好少,而且味道麻麻。反而牛肉麵較為出色,湯底夠味,啲麵煙煙韌韌有咬口,湯裡面仲有一兩片薄薄嘅紅燒牛肉。餐飲係熱柚子茶,淡咗啲,唔係好夠味。整體而言,水準一般。

餐飲係熱柚子茶,淡咗啲,唔係好夠味。

整體而言,水準一般。
2019-06-10 294 瀏覽
今天跟家人晚飯預祝父親節,當然去爸爸最愛的茶木。慢煮梅子豬腳 $65 - 這個是每次必點,水準每次不一😅,今次夠燜得夠腍及入味黑醋味醂豬軟骨 $62 - 第一次品嚐已愛上了,軟腍的肉加上含豐富膠質的軟骨,口感及味道也相當出色😋義式鱸魚青醬手作麵 $78 - 魚肉質鮮嫩入味,配料有冬菇及松子仁香煎莎朗肉燥飯 $74 - 味道不錯肉燥蓋上翡翠苗 $63 - 有水準另外積分換了寶島三小碟 - 有糖心蛋丶鴨血糕丶雞草莓香草蜜糖磚塊 - 賣相吸引,脆脆甜甜又熱騰騰的厚麵包點上草莓雪糕及果醬,味道及口感一流,令人回味無窮
今天跟家人晚飯預祝父親節,當然去爸爸最愛的茶木。

慢煮梅子豬腳 $65 - 這個是每次必點,水準每次不一😅,今次夠燜得夠腍及入味[强]

義式鱸魚青醬手作麵 $78 - 魚肉質鮮嫩入味,配料有冬菇及松子仁[强]

香煎莎朗肉燥飯 $74 - 味道不錯

肉燥蓋上翡翠苗 $63 - 有水準

另外積分換了
寶島三小碟 - 有糖心蛋丶鴨血糕丶雞

草莓香草蜜糖磚塊 - 賣相吸引,脆脆甜甜又熱騰騰的厚麵包點上草莓雪糕及果醬,味道及口感一流,令人回味無窮[色]
2019-05-27 287 瀏覽
一對寶貝最喜歡到這小店他倆最愛的食物古早烤香腸肉燥飯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一客飯足夠兩隻🐷飽肚佢地話好滿意我和媽媽點了黑酣味冧豬軟骨⭐️⭐️⭐️⭐️勁入味加埋紅蘿蔔🥕勁野味阿嬷元貝金菇蔥油麵⭐️⭐️⭐️⭐️竟然可以炸到個金菇咁香口值得一試話梅粉地瓜條⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️四人手快有手慢無得食😂😂最後一杯綜合鮮果茶⭐️⭐️⭐️⭐️直頭大杯到四人一齊飲😂😂今晚好多人排左十五分鐘先有客😏😏🙄

一對寶貝最喜歡到這小店

今晚好多人
排左十五分鐘先有客
😏😏🙄
2019-05-26 264 瀏覽
如果以屯門市中心嚟講,茶木都算係一間熱點,差唔多我每次經過嘅時候都見到人排曬隊等入去。無他嘅,因為屯門市中心實在冇cafe類型嘅餐廳,間餐廳都幾講究啲裝修,同埋坐到都幾闊落舒服。今次我哋三個人,就叫三種嘢食啦。鹽酥雞麵。鹽酥雞嘅份量多到有啲誇張,因為啱啱炸起嘅關係,食落非常鬆脆。而且炸完之後落咗好多條味了,食辣辣辣地,重口味人士一定鍾意。麵嘅湯底都濃郁嘅。鳳梨鮮果甜酸肉。賣相就要加分啦,佢好似菠蘿炒飯噉上碟嘅時候連埋個菠蘿殼。食落個感覺似我哋食開嘅咕嚕肉。不過炸粉唔厚,嚿豬肉方面就好彈牙爽身。係幾好食嘅。至於配菜方面佢唔係好似咕嚕肉噉淨係得菠蘿,呢個甜酸肉仲有啲士多啤梨,火龍果等等,感覺都幾fresh。古早味三杯雞。三杯雞醬汁都幾濃味,帶少少辣味,有少少似臺式板嘅雞煲,食落都唔錯嘅。水果茶。佢個份量夠兩個人飲,飲落就略為酸,但總好過飲糖水嘅,睇得出佢比一般嘅水果茶健康啲。芒果撻和朱古力蛋糕。佢哋嘅甜品都唔馬虎,就算係賣相都係好靚仔嘅,我食咗朱古力蛋糕,層次分明,口感唔錯。
今次我哋三個人,就叫三種嘢食啦。

鹽酥雞麵。

鳳梨鮮果甜酸肉。

古早味三杯雞。

水果茶。

芒果撻和朱古力蛋糕。
💖心心推介💖• 蚵嗲鮮米湯配櫻花麵*茶木teawood🐟🍲🥘🥗🍝🍜🍛🍹🍽一間位於屯門市廣場3樓既台式餐廳,平時假日門口大排長龍,一定要早少少去排隊。😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍* 今期限定料理係蚵嗲鮮米湯配櫻花麵,作為愛試新野食既吃貨,當然要點黎試試,睇下有幾好味。😏😏😏😏😏😏😏😏😏😏*我點左蚵嗲鮮米湯配櫻花麵同埋鮮果茶。* 蚵嗲鮮米湯配櫻花麵* 期間限定,今次以嚐櫻為主題,有滿滿既櫻花蝦同埋蚵仔,令湯底同麵都好香,好有鮮味。櫻花麵有特別處理過,每條都有滿滿既櫻花蝦味,櫻花蝦既香味滲透每一條麵。🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤* 鮮果茶* 以茶為底,加上各式各樣既水果,包括有西瓜,奇異果,番石榴,再配合大大粒酸梅,令成杯野飲特別開胃。💞💞💞💞💞💞💞💞💞💞💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💃💃💃💃💃💃💃💃💃💃*☎:26480288*🍛:屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓3205號舖*🕐:11:30-22:00💬💬💬💬💬💬💬💬💬💬*一個人或者朋友家人聚餐都非常適合。*喜歡既請關注我💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗
💖心心推介💖

• 蚵嗲鮮米湯配櫻花麵*茶木teawood
🐟🍲🥘🥗🍝🍜🍛🍹🍽

😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍
😏😏😏😏😏😏😏😏😏😏

*我點左蚵嗲鮮米湯配櫻花麵同埋鮮果茶。

* 蚵嗲鮮米湯配櫻花麵

*☎:26480288
*🍛:屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓3205號舖
*🕐:11:30-22:00
💬💬💬💬💬💬💬💬💬💬
*一個人或者朋友家人聚餐都非常適合。
*喜歡既請關注我
💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗

• 蚵嗲鮮米湯配櫻花麵
2019-04-16 335 瀏覽
炸豆腐,原來口感好似魚蛋咁,仲以為係滑豆腐添!不過都炸得幾香口!蒜泥白肉半肥瘦豬肉好好食好爽口!好多蒜泥!但係食落唔會好辣!仲好惹味!番茄湯牛肉麵面身較厚身,有口感!蕃茄湯底好濃郁,牛肉有5,6舊!分量好多!仲有啲支豆菇配菜~食到好飽!肉燥腸仔飯肉操醬汁好好食~味道濃郁!用來送飯一流!腸仔有啲似臘腸,鹹鹹香香!用你配白飯或者小食都唔錯!最期待就係呢個甜品啦!三層高嘅脆多士,配埋雪糕朱古力醬!超級好食!多士超級鬆脆可口,加埋雪糕汁去食~口感非常豐富~鍾意食甜品一定要試吓!紫薯奶蓋一大杯奶蓋,入面有紫薯肉,香奶味味道略甜~次次來食都會排長龍,齊人先可以入座~

蒜泥白肉

番茄湯牛肉麵

肉燥腸仔飯
肉操醬汁好好食~味道濃郁!用來送飯一流!
腸仔有啲似臘腸,鹹鹹香香!用你配白飯或者小食都唔錯!

最期待就係呢個甜品啦!
三層高嘅脆多士,配埋雪糕朱古力醬!

紫薯奶蓋
一大杯奶蓋,入面有紫薯肉,香奶味味道略甜~

次次來食都會排長龍,齊人先可以入座~
2019-04-15 308 瀏覽
今日做無飯主婦,同老公6時半到達,排左15分鐘隊終於入座點左2份晚餐各加3O元轉套餐'蛋糕'飲品各一🐮沙茶大蔥牛小排'🍚跟白飯牛小排惹味🤗🤗唔韌,但個人覺得味太濃🐷黑醋味冧豬軟骨,🍚跟白飯豬軟骨軟綿綿入味'🤗🤗🤗🤗超好食白飯🍚一般綜合水果茶🍹~特別'內有西瓜片,石榴片青檸,火龍果,味道濃郁略甜柚子蜜茶~正常🍵蛋糕🍰🍰小茶木劇院~朱古力香濃🤗🤗好味榛子百利酒慕斯餅~面果仁香脆'慕絲滑榛子味濃🤗🤗 環境舒適'食物質素好又特色,會再來幫襯
今日做無飯主婦,同老公6時半到達,排左15分鐘隊終於入座

點左2份晚餐
各加3O元轉套餐'蛋糕'飲品各一

🐮沙茶大蔥牛小排'🍚跟白飯
牛小排惹味🤗🤗唔韌,但個人覺得味太濃
沙茶大葱牛小排

🐷黑醋味冧豬軟骨,🍚跟白飯
豬軟骨軟綿綿入味'🤗🤗🤗🤗超好食

柚子蜜茶

蛋糕🍰🍰
小茶木劇院~朱古力香濃🤗🤗好味

榛子百利酒慕斯餅~面果仁香脆'慕絲滑榛子味濃🤗🤗

環境舒適'食物質素好又特色,會再來幫襯
2019-04-11
15 分鐘 (堂食)
沙茶大葱牛小排
黑醋味冧豬軟骨
綜合鮮果茶呀
  • 小茶木劇院
  • 綜合水果茶
2019-04-06 184 瀏覽
講起台灣美食大家一定會諗到好多好多,鹽酥雞必食,還有紅燒牛肉麵真的令人一試難忘,麵條有勁道,湯頭鮮味濃郁,還有陣陣估草味好特別,不得不提這一塊塊令人流口水的牛腩,煮得好琳好軟熟,有被湯汁浸人,擺一塊在口中,回味無窮!
2019-03-30 143 瀏覽
仲記得茶木岩岩黎香港開既時候大排長龍,為既就係食佢呢個多士。雖然去到今日,呢個風潮已經有啲減退,唔需要再排長龍就可以食到,但係佢嘅味道依然同以前一樣,保持住佢嘅水準!
2019-03-17 119 瀏覽
為了這口鹽酥雞,我們不惜排隊45分鐘,但是還是值得的,鬆脆可口的雞排,厚切上場,一口吃下去,脆皮香口,欲罷不能,連吃了三口,還覺不夠呢,還有他們家的牛肉麵也是好喜歡,湯頭純正,肉香糯爛,很有誠意!
2019-03-15 224 瀏覽
今次試吓豬軟骨醬燒豬軟骨麵$74豬軟骨忟得好林,但好咸,個湯飲左一啖就放棄左酥炸雞扒麵$70其實前日先食完,個鹽酥雞又真係做得唔錯,粉漿薄而輕身,唔會覺得油膩芋香珍珠 +$5珍珠奶茶 埋單$208 ,午餐都ok

今次試吓豬軟骨

醬燒豬軟骨麵$74
豬軟骨忟得好林,但好咸,個湯飲左一啖就放棄左

炸雞扒麵$70

芋香珍珠 +$5

珍珠奶茶

埋單$208 ,午餐都ok
2019-03-03 146 瀏覽
茶木算是比較多台灣美食,酥炸雞排麵不錯,雞排厚肉多汁,麵湯底亦入味。飲品選擇多元化,芒果沙冰吸引。當然茶木主打是甜品啦,朱古力蜜糖磚塊是我的首選,麵包烘得很脆,配上雪糕一流!每次去茶木必點!

2019-02-23 163 瀏覽
😚氣氛環境食物滿分*茶木teawood*今日心心同朋友黎到茶木嘆下午茶,其實朝早到下午都未食野,所以點左碗紅燒牛肉麵黎食。*依間既紅燒牛肉真係無得彈,肉質好林好鬆軟,一啖咬落去已經溶化,而且非常入味。*麵條幼細但軟熟,湯底依然清澈吾會太油,仲有少少菜同埋紅蘿蔔,成碗麵配合度極高,係心心心目中已經滿分。*心心點左杯熱柚子蜜,滋潤喉嚨。*一個人或者朋友家人聚餐都非常適合。*喜歡既請關注我:VictoriaChan1008#foodie #foodporn #Openrice #instalikesandfollowers4u #tbt #rocket_hastags #l4l #instadaily #commentforcomment #picoftheday #takeaway #photo #demo
😚氣氛環境食物滿分*茶木teawood

*心心點左杯熱柚子蜜,滋潤喉嚨。

*一個人或者朋友家人聚餐都非常適合。
*喜歡既請關注我:VictoriaChan1008

• 紅燒牛肉麵
2019-01-25 298 瀏覽
茶木 Teawood又係嘆下午茶嘅時候, 茶木的分店開到成行成市,等我又試下去朝聖先。流心芝士竹炭吐司嚟到個樣都幾靚喎, 當然嚟到就梗係相機食先啦吐司上面有雪糕同埋鮮果, 以下面呢就係重頭戲流心芝士吐司, 只可惜切嘅時候已經見到芝士唔夠流心, 食落冇乜驚喜下午茶套餐 - 甜蜜糖心蛋拼芝士雞翼芝士雞翼個樣就好似幾吸引呀,不過個糖心蛋就😑😑😑😑隻雞翼嘅芝士味都幾夠, 無骨雞翼包著淡淡嘅芝士味, 好食。雖然糖心蛋個外貌真係差咁少少, 但個味道都ok嘅。 玫瑰拿鐵咖啡個拉花都幾靚, 影出嚟都幾靚呀, 味道唔係特別香濃。整體嚟講除咗個芝士雞翼之外, 其餘兩樣都係麻麻地。
茶木 Teawood

流心芝士竹炭吐司

嚟到個樣都幾靚喎, 當然嚟到就梗係相機食先啦

下午茶套餐 - 甜蜜糖心蛋拼芝士雞翼
芝士雞翼個樣就好似幾吸引呀,不過個糖心蛋就😑😑😑😑

隻雞翼嘅芝士味都幾夠, 無骨雞翼包著淡淡嘅芝士味, 好食。
雖然糖心蛋個外貌真係差咁少少, 但個味道都ok嘅。

玫瑰拿鐵咖啡
個拉花都幾靚, 影出嚟都幾靚呀, 味道唔係特別香濃。

整體嚟講除咗個芝士雞翼之外, 其餘兩樣都係麻麻地。
2019-01-25 181 瀏覽
今日同朋友黎食個tea但去個時都成4:30,而且又係平日,其實入面係仲有位,完全唔明點解佢都係要我地係出面等。雖然話等得唔耐,但係咁都要人等下其實都真係覺得唔太中意。Tea set好好野簡,簡左個小食,雞翼入面有芝士,味道唔錯,不過唔熱,略為失色
今日同朋友黎食個tea