2019-09-10
草莓孆姬 - 個名同實物都好靚,味道介乎純草莓沙冰同草莓奶昔間,fresh得嚟又夠滿足,男女都啱飲。雲頂咖啡 - 看似普通嘅鮮奶咖啡,但飲落真係有啲"雲頂"嘅感覺,咖啡同奶嘅比例啱啱好。三小碟 - 雖然唔係好似台式小吃,但都幾特別,有炸雞,燻蛋,櫻花蝦伴秋葵,每款小小嘅份量啱哂淺嚐,可以試多啲唔同小食。三款之中最正係燻蛋,好夠煙燻味,配埋墊係下面嘅白蘿蔔,口味好夾。沙嗲玉藕帶骨牛小排 - 看似京蔥炒牛肉,但牛肉比較厚身同有口感,再加咗啲連藕,配埋沙嗲醬完全係新奇又好味嘅配搭。紅燒牛肉麵 - 台灣菜中常見嘅菜式,呢度當然都會有,質素可以話不過不失啦,湯味夠濃,牛肉亦好夠淋,再有少許牛筋,食完真係好滿足,如果冬天食會更正。最後到今晚嘅主角.....抹茶紅豆起司奶蓋戚風蛋糕 - 茶本近幾個月新出嘅甜品,一直好好奇係咩,又怕會好大件好滯,原來都真係要試過先知,因為完全估唔到咁好味。模仿奶蓋茶咁係戚風蛋糕上加上奶蓋醬,再加咗啲杏仁片增加口感,因為戚風蛋糕好鬆軟同比較淡,吸哂啲甜甜的奶蓋醬,真係啖啖滋味。另外係蛋糕上仲有一個雪糕筒,令蛋糕無論係外貎同味道方面都更吸引,值得一試再試。
最後到今晚嘅主角.....