餐廳: 茶泰 (健威坊)
資訊:

3天前 0 瀏覽
唔係因為附近唔太多嘢食選擇,都唔會再去食我之前去過買外賣,收銀員態度好差,所以已經好耐冇去食今日見到收銀轉咗人,加上附近唔知食咩好,所以諗住試多次,比次機會佢買外賣個陣,前面有個人比錢,排到我落單個陣,有個堂食行出黎,直接喺我面前打尖。遞張單比收銀話收錢,個收銀本身幫我落緊單,即刻拎個堂食單打算收錢,我話:下,我先架喎?個收銀即刻放低張單,繼續幫我落單,成個過程態度好差,語氣好差如果我唔出聲,個收銀會直接收個堂食錢唔理我,而我本身企正係佢面前落緊單補充多句,之前試過買外賣,喺3點呢啲非繁忙時間,都要等半小時,而且態度好差,話不嬲都要等㗎啦,等半個鐘咋嘛
唔係因為附近唔太多嘢食選擇,都唔會再去食

我之前去過買外賣,收銀員態度好差,所以已經好耐冇去食

買外賣個陣,前面有個人比錢,
排到我落單個陣,有個堂食行出黎,直接喺我面前打尖。

遞張單比收銀話收錢,個收銀本身幫我落緊單,
即刻拎個堂食單打算收錢,我話:下,我先架喎?

外賣自取
2024-05-16 311 瀏覽
想食好食嘅泰菜都唔一定要好貴,茶泰分店遍佈九龍新界,今次就去咗港島北角店,餐牌款式好多,完全係街坊價,午餐下午茶更加係超抵食!晚市套餐 $148 —— 水門雞(半隻)雞皮金黃有光澤,皮薄嫩滑,唔沾汁都食到好有雞味,鐘意濃味啲仲可以同甜醬油一齊食—— 椰菜花炒豬頸肉椰菜花炒得好脆嫩,醬汁酸酸辣辣,落咗薑蔥蒜更加香,結合豬頸肉本身嘅油脂,食落好惹味!—— 黃咖喱軟殼蟹 $99軟殼蟹有成個鍋咁大隻!炸得酥脆香口,一咬好厚肉,咖喱香濃微辣,加咗大量配菜﹐沾酥餅食啱哂🤤🌟推薦指數:8/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 茶泰 (北角)英皇道560號健威坊UG樓U26號

晚市套餐 $148

—— 水門雞(半隻)
水門雞

—— 椰菜花炒豬頸肉

—— 黃咖喱軟殼蟹 $99
黃咖喱軟殼蟹

🌟推薦指數:8/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍 茶泰 (北角)
英皇道560號健威坊UG樓U26號
水門雞
黃咖喱軟殼蟹
2024-03-20 287 瀏覽
做嘢忙,諗住黎食個快lunch點知食個lunch落個單都要俾人串!我都係唔小心落單時落多左杯嘢飲。叫佢幫我取消,佢話"你做乜禁左佢,你唔禁叫我手動落咪唔洗咁煩囉" 多謝你呀! 知唔知咩叫㩒錯?又唔係要佢剔10樣嘢,都係"high" 多左杯咖啡姐。仲要我係差不多2點先黎到,唔見舖面咁忙?禁錯左唔可以好語氣啲?食物可以,不過咁嘅態度,我唔會再翻黎幫襯,話晒周圍都有嘢食,真係無必要揀間要受氣嘅餐廳幫襯。做得餐廳,服務性行業,大家都忙咖啦,語氣洗唔洗咁呀?
做嘢忙,諗住黎食個快lunch

點知食個lunch落個單都要俾人串!
我都係唔小心落單時落多左杯嘢飲。
仲要我係差不多2點先黎到,唔見舖面咁忙?
禁錯左唔可以好語氣啲?
做得餐廳,服務性行業,大家都忙咖啦,語氣洗唔洗咁呀

2024-03-06 333 瀏覽
連續去咗一星期茶泰食下午茶, 今日先至記得寫食評, 佢嘅下午茶都有好多選擇:有船粉、飯、小食類。今日就叫咗兩個船麵, 有正常嘅豬扒船麵同埋另一個加$3轉冬蔭功湯嘅, 味道不過不失, 下午茶份量啱啱好, 另外加多15蚊有一份兩串嘅串燒, 今日食咗牛串, 所配嘅沙嗲汁偏甜, 但係都好冧好好食, 凍飲分別嗌咗檸汁檸檬茶同埋凍嘅椰香咖啡。普通湯底偏淡, 而冬蔭功酸辣適中, 兩份加曬都係102$。如果想食埋多一份茶餐基本上150$夠落樓, 時間做到夜晚六點, 當早少少食晚餐都不失為一個好選擇。
2024-03-06
2024-02-03 290 瀏覽
今晚8點幾去食,話就黎截單咪快快手落order,跟住原來廚房無理我個order,直至侍應追單才幫我跟進,都算。跟住到要我埋單,本人用電子支付。到埋完單,返到位想繼續用餐,個餐被人收左。
2023-12-21 504 瀏覽
拉開門一股香噴噴嘅泰式風味撲鼻而來,今次我黎到《平民宴脾饗宴》試食,一啖泰國臘腸扎肉雞粒炒飯,飯粒乖巧得黎唔沾牙,臘腸微咸又帶甜味,雞粒嫩滑,咖哩金邊粉更加惹火,勁入味又唔似咁辣,啲料足到令人嘆為觀止。炒得鑊氣四溢,真係一試難忘!😍一邊食,一邊仲有涼涼地凍鴛鴦或者熱嘅椰香咖啡來解膩,尤其嗰杯鴛鴦,甜中帶苦,涼爽而滑順。食物素質完全唔輸給高檔餐廳,飽肚之餘仲想再食!最後,我點咗個杯裝芒果糯米,芒果新鮮程度加底下嘅糯米飯,兩者分分鐘令我猛地呻吟,好味到不得了。👌總括嚟講,今次試食體驗好滿意,這間餐廳以後一定喺我常去名單之中!食物嘅味同價錢之間嘅差距,絕對係小宇宙爆發嘅水平!🚀

2023-12-16 461 瀏覽
同屋企人一家6人一起來食,臨時決定,好彩去到有位,唔洗等。人數多,所以叫左好多餸,味道正宗好食,個人覺得好抵食👍叫左:飛天通菜:味道一流黃咖哩海鮮:配搭薄餅好好👍清邁小菠蘿炒飯:份量大份泰式蝦醬肉碎炒飯 :個人重口味,更愛蝦醬炒飯😂泰式香茅椰汁雞湯 :湯超好飲辣肉碎生菜包 :唔係生菜,係包菜,一般水門雞半隻:雞好滑,酸蘿蔔都好好泰式烤豬頸肉:ok 味道泰蠔煎蛋:好大份爽脆椰花炒豬頸肉:好味,酸味口泰式薄餅:普通薄餅😂4碗白飯椰汁西米冰:一般青檸梳打 泰啤整體都係抵食,好味
同屋企人一家6人一起來食,
臨時決定,好彩去到有位,唔洗等。
人數多,所以叫左好多餸,
味道正宗好食,個人覺得好抵食👍

叫左:
飛天通菜:味道一流

黃咖哩海鮮:配搭薄餅好好👍
清邁小菠蘿炒飯:份量大份
泰式蝦醬肉碎炒飯 :個人重口味,更愛蝦醬炒飯😂
泰式香茅椰汁雞湯 :湯超好飲
辣肉碎生菜包 :唔係生菜,係包菜,一般
水門雞半隻:雞好滑,酸蘿蔔都好好
泰式烤豬頸肉:ok 味道
泰蠔煎蛋:好大份
爽脆椰花炒豬頸肉:好味,酸味口
泰式薄餅:普通薄餅😂

黃咖哩海鮮
飛天通菜
爽脆椰花炒豬頸肉
2023-09-20 689 瀏覽
茶泰是一家以泰式料理為主打的餐廳,我最近在那裡嘗試了他們的椰香咖喱焗飯和椰香咖啡。午餐時,我和同事一起去了這個地方。椰香咖喱焗飯是他們的特色之一,我對這道菜的期望很高。當它被端上桌時,我立刻被它誘人的香氣所吸引。這道焗飯的外觀很精美,用椰子殼作為碗,給人一種獨特的感覺。當我品嚐第一口時,我被椰香和咖喱的完美結合所征服。米飯和咖喱的味道非常搭配,咖喱的濃郁風味與椰香的甜香融合在一起,令人回味無窮。裡面還有新鮮的海鮮和蔬菜,增添了口感和營養價值。這道椰香咖喱焗飯絕對是一道讓人難以忘懷的美味佳餚。午餐過後,我點了一杯椰香咖啡作為甜點。這杯咖啡真是美味至極!咖啡的香氣和椰子的清香完美地融合在一起,給人一種獨特的味覺享受。咖啡口感濃郁,但並不苦澀,椰子的甜香平衡了咖啡的苦味,讓整個味道更加柔和而且令人愉悅。這杯椰香咖啡不僅是一款美味的飲品,還是一種享受。總的來說,茶泰是一個絕佳的午餐去處。他們的椰香咖喱焗飯和椰香咖啡都給我留下了深刻的印象。無論是味道還是外觀,都非常出色。我強烈推薦茶泰作為一個與同事共進午餐的好地方,你們一定會對這裡的美食和氛圍留下深刻的印象。

2023-09-20
2023-04-08 1105 瀏覽
Hearing people always talk about this fusion Thai food, I gave it a try today. I ordered the spicy thai beef fried rice and ice lemon tea. Fried rice seems simple but unexpectedly umami. Not oily not salty despite the rice colour was quite dark that may be the sauce. Very flavourful. Beef was in small pieces. Not as spicy as I thought. Not much chilli. And it was in a big portion.Ice lemon tea was in a big mug. Very lemony with a strong tea flavour. Very nice one.Not disappointing if didnt expec

Not disappointing if didnt expect much.
2023-03-20 694 瀏覽
📍茶泰(北角)之前黎過食一次 果陣可能咁岩繁忙時段 爆曬場 漏單都幾嚴重下😂 見其他食客都追緊單 今次早啲11點半左右去食飯 但咁早又好似無乜野好食咁 就又去多次呢間😂▫️紅咖喱雞飯 $57有啲菌類 薯仔 雞肉 撈埋啲紅咖喱汁幾惹味~▫️沙嗲牛肉串 跟餐加配$15 2串有肉汁 幾唔錯 好食🤭野飲叫左熱菜蜜 正正常常~今次早食好快就出餐 點左餐好快就有~ 質素唔錯幾岩我口味😆下次黎想試下佢啲焗飯
📍茶泰(北角)
▫️紅咖喱雞飯 $57
有啲菌類 薯仔 雞肉 撈埋啲紅咖喱汁幾惹味~

▫️沙嗲牛肉串 跟餐加配$15 2串
有肉汁 幾唔錯 好食🤭

野飲叫左熱菜蜜 正正常常~
2023-03-20 487 瀏覽
星期日中午去食, 人不多。叫左一碟茄子肉碎飯和一碗船麵包兩杯熱飲。地方好坐的,服務也正常,只是兩份食物都超油,實在食唔落口, 尤其那碗船麵,完全是鋪了一層油在面,真心食唔落。
2023-03-19
2023-01-31 731 瀏覽
呢間店不經不覺响北角開咗幾年水準都keep住差不多個人喜歡呢度嘅下午茶多過晚餐晚餐最愛佢嘅椰子燉湯,海南雞就真係唔太得,食到有雪味同埋感覺似食白切雞咁,唔推介,不過個油飯又唔太差搶返少少分通菜係好食不過份量勁少雖然呢間泰式唔算特別好食,但勝在款式多,價錢唔算貴,所以成日走嚟食個 T下午茶我推介佢嘅咖喱豬扒焗飯今日食炸雞脾配薯條,個人喜歡配薯條多過炸豬皮,薯條新鮮炸夠熱炸得夠脆,今次雞脾夠入味(上次食俾冇味),如果可以再多返少少辣粉會再野味d另一個餐係蔥油雞扒撈公仔麵,雞扒唔夠雞脾好味,所以個人鍾意配豬扒多d,最愛撈麵入面嘅芽菜短短肥肥又夠爽口😋飲品凍O茶,呢個集團係用冷壓檸檬汁,冇新鮮檸檬片,雖然唔難飲但失去咗檸檬茶嘅精髓,之前都有一片薄薄嘅青檸片裝飾下,呢兩次飲都冇埋,可能公司係為咗慳得一蚊得一蚊而唔加,但係話晒泰式食店係咪應該加返呢?有返少少泰式嘅味道咖啡好香但唔係我飲,應該唔差嘅舖頭個肥仔職員成日落錯單,好在現在係自行落單,唔會再有錯😌
呢間店不經不覺响北角開咗幾年
水準都keep住差不多
個人喜歡呢度嘅下午茶多過晚餐
通菜係好食不過份量勁少
下午茶我推介佢嘅咖喱豬扒焗飯
咖啡好香但唔係我飲,應該唔差嘅
舖頭個肥仔職員成日落錯單,好在現在係自行落單,唔會再有錯😌
下午茶雞脾配薯條
蔥油雞扒撈公仔麵
沒有檸檬的檸檬茶
下午茶雞脾配薯條
蔥油雞扒撈公仔麵
2023-01-08 530 瀏覽
想食好味泰國菜,食呢間茶泰就無錯,試左炒金邊粉,超級開胃-每條面都炒得細緻香濃,味道甜鹹度適中,蝦爽口入味,又有芽菜和葱但不會太多;飲品有泰國風味的椰汁芒果西米露,不太漏甜,剛好的材料比例。
泰式金邊粉
泰式金邊粉
2022-12-21 341 瀏覽
以連鎖店質素嚟講,覺得依間餐廳質素都算唔錯起碼我去其他分店食水準都差唔多,唔會有好大分別!最鍾意食佢依個泰王汁焗雞扒飯,雖然佢寫住要30分鐘時間去焗,但其實每次我嗌都係等15分鐘左右就有得食!雞扒非常嫩滑,撈埋個泰王汁食送飯一流
以連鎖店質素嚟講,覺得依間餐廳質素都算唔錯
起碼我去其他分店食水準都差唔多,唔會有好大分別!

但其實每次我嗌都係等15分鐘左右就有得食!
雞扒非常嫩滑,撈埋個泰王汁食送飯一流
2022-09-04 872 瀏覽
每次行過茶太呢間餐廳都會見到有好多人排隊。所以好幾次想去試都一直未有機會。今日就喺OpenRice嗰度見到佢有外賣自取,款式選擇都幾多,又唔駛去到現場排隊,咁我就訂下啦。最後我揀咗呢菠蘿炒飯,喺OpenRice上面顯示要30分鐘先有得攞,不過其實我早左到都已經有得拎。呢個餐$68,除咗個飯之外,仲有一杯奶茶,個奶茶味道同一般港式奶茶有啲唔同,我相信係泰式奶茶,比較香唔甜。味道都好吸引。至於個炒飯材料非常之多,基本上每一啖都有海鮮,亦都有啲菜,份量亦都非常之充足。作為一個平日返工嘅午餐,我覺得呢個算選擇都唔錯。我下次會試吓佢嘅咖喱炒金邊粉,應該都唔錯,亦會試下堂食,望落間舖幾乾企理,坐係入面食應該唔錯。