2018-10-11 671 瀏覽
一間很細的小店,坐位當然是比較窄,這是完全可以接受的,店舖裝潢不錯。但店員就完全沒有服務可言,我不可以說他們沒有禮貌,但感覺很差。 花枝丸是好味的,花心厚多士就一般,是可以的,我點的黑糖玫瑰花茶就幾好。

2018-10-10
下午茶
點左肉燥飯同豬扒飯,肉燥多汁舖滿成碗飯,但略嫌頗咸;豬扒炸得鬆脆,剛剛好,野食整體合格。 欣賞老闆創業精神,但座位安排和服務態度極需要大力改善。我地一坐低被安排坐近門口好迫既位置,但仍可接受。野食一到,拎起筷子,男店員即刻沖上來,叫我地坐去第二度,等佢拼台俾其他人。雖然口講唔好意思,但個勢已經搬緊你既野食,好無奈我地唯有被佢安排坐第二張枱。之後先係慘,呢台附近係水吧,好多水聲洗野聲好嘈,枱附近係一箱箱雜物,張枱又近門口,出出入入,度門開開合合,熱到同坐露天無分別! 好想同老闆講,你可以訓練下店員既服務態度,點樣應對呢種拼位問題,唔係唔可以搬去第二枱,但唔該可以安排好少少既位置,如果我一入店,見到呢個雜物位我唔會坐落去,野食叫左、來左,俾你調左位,我都唔好意思話唔要。夾硬要人坐得唔舒服唔開心,你既野食整得幾好食都無用。我唔會推薦呢間野食俾大埔既朋友,亦唔想再來。呢度講出來,希望你地改善下,對其他客人好少少,改善下座位,唔好咁多雜物,等人坐得舒服少少。

• 豬扒飯
2018-07-23 546 瀏覽
星期六下晝兩點幾同班姊妹黎食返個下午茶(其實係lunch🙈),舖面唔算好大,所以黎到都要等一等,但都好快有位啦。朋友黎食過,介紹我地食個雞絲肉燥飯同豬扒飯,另外仲點左個鹵翼麵,鹵豆干同蜜糖花枝丸。個肉燥飯好味丫,撈住黎食食到唔停口🙈而個麵都好好味,口感好好,值得一試👍🏻花枝丸都唔錯,熱辣辣架,朋友喉嚨痛都話要食😝飲品我叫左杯黑糖玫瑰,都ok嘅但甜左少少,或者大杯少少就會岩岩好啦。呢間小店唔錯,雖然坐得逼逼地,但性價比高😋下次會再幫襯!

呢間小店唔錯,雖然坐得逼逼地,但性價比高😋下次會再幫襯!
2018-05-01 854 瀏覽
大埔台灣餐廳,都有好幾間,呢間又平又扺食。午餐又包飲品。味道都中尚,最愛吃呢間酥炸豬排,炸得夠香,配搭特別醬汁。珍珠奶茶珍珠唔會淋淋的。喜歡茶味多啲嘅可以試試看喔!另外小食蜜糖炸墨魚丸,也好好味喔。
酥炸豬排飯
炸墨魚丸
午餐
酥炸豬排飯
炸墨魚丸
2018-02-11 905 瀏覽
話說今日原本想食蕃滿門,不過友人話蕃滿門而家用茄膏整湯底,變得愈來愈難食,所以就轉左場地去茶點。星期日夜晚9點去到唔洗等位😄但裡面都幾乎坐滿,好多捧場客。叫左個酥炸豬扒飯($46)加杯熱香芋珍珠(+$4)佢其實可以配搭$20樓下飲品就唔洗加錢,選擇都ok多,不過我情迷香芋奶茶豬扒飯賣相同meun好似:)合乎商品說明而且豬扒炸得好「酥」!跟飯個豉油都好正👍🏻香芋珍珠都唔錯,唔係好假嘅味道。總括都滿意今日嘅晚餐🥣性價比幾高,值得回頭支持
話說今日原本想食蕃滿門,
不過友人話蕃滿門而家用茄膏整湯底,
變得愈來愈難食,所以就轉左場地去茶點。
星期日夜晚9點去到唔洗等位😄
但裡面都幾乎坐滿,好多捧場客。
叫左個酥炸豬扒飯($46)加杯熱香芋珍珠(+$4)
佢其實可以配搭$20樓下飲品就唔洗加錢,
選擇都ok多,不過我情迷香芋奶茶

酥炸豬扒飯

豬扒飯賣相同meun好似:)合乎商品說明

而且豬扒炸得好「酥」!
跟飯個豉油都好正👍🏻
香芋珍珠都唔錯,唔係好假嘅味道。
總括都滿意今日嘅晚餐🥣
性價比幾高,值得回頭支持
酥炸豬扒飯
2017-12-09 782 瀏覽
午餐時段,周圍都係人,間間餐廳都要等位,茶點都唔例外,特別係接近下午茶時段。午餐最後叫左個雞翼米線同埋豬扒肉燥飯。雞翼米線都幾大碗,而豬扒飯嘅豬扒即叫即炸,好食。

午餐
2017-12-01 535 瀏覽
最近愛上嘅一間台式小店食過兩次,分別叫過炸豬扒飯、牛肉飯同鹽焗雞絲飯,好味之餘份量適中。炸豬扒同鹽焗雞都分別配有醬汁,個人超級鍾意個汁,因為令到個飯變得惹味,更開胃炸豬扒夠鬆脆、牛肉夠軟易入口,略嫌較咸。飲品出色奶綠值得一試,少甜剛剛好柚子梳打有星星啫喱,綠茶多多口味獨特,都不錯,可以試試。個人麻麻地蘋果紅茶,過甜。兩次食飯,兩個人,一人一碗飯加一杯飲品,埋單唔洗100蚊,一個人50都唔洗,超抵食
最近愛上嘅一間台式小店

炸豬扒夠鬆脆、牛肉夠軟易入口,略嫌較咸。
飲品出色

奶綠值得一試,少甜剛剛好

• 酥炸豬扒飯
  • 奶綠少甜
2017-11-26 205 瀏覽
茶點下午茶有迷你肉燥飯食,咁就試下啦。另外飲品方面就叫左胚芽奶茶。個肉燥飯d肉燥都唔係好肥,而且肉燥舖滿飯面,撈飯一流呀。胚芽奶茶都幾好飲,唔算太甜,唔錯唔錯。
胚芽奶茶都幾好飲,唔算太甜,唔錯唔錯。
下午茶
2017-11-14 429 瀏覽
一向喜歡光顧小店,支持一下他們的努力!大埔市中心附近或者在太和附近一帶也有不少小店可以選擇!但如果想食台灣的食物,我第一時間就會想起「茶點」。這是一間好有回憶的餐廳,由我中學時代開始已經有食,中途亦轉過手同改過餐廳的名字,但水準也沒有差得太遠!今次就與友人相約晚餐鹽焗雞絲撈米線~雞絲有微微的咸香,配上他們自家制的辣汁簡直是惹味的選擇!魯肉飯~份量不是太多,女仔食就相當足夠。魯肉不會過肥,是送飯的好選擇!炸豆腐~新鮮炸起,外脆內軟!亦需要配上辣汁一同食用更佳!價錢平民,地點方便,食物質素不錯,是會繼續支持的小店!👏🏼👏🏼
今次就與友人相約晚餐

鹽焗雞絲撈米線~
雞絲有微微的咸香,配上他們自家制的辣汁簡直是惹味的選擇!

魯肉飯~

炸豆腐~
新鮮炸起,外脆內軟!亦需要配上辣汁一同食用更佳!
2017-09-21 593 瀏覽
如果去大型商場行街搵食,往往選擇大多數就是連鎖的食肆,所以宜家搵食變左去大商場附近的小店為主!好耐冇去過台灣旅行,突然好掛住台灣食物,就走左去屋企附近的台式小店啦!hehe炸豬排撈米線~豬排炸得好脆同香口,加埋佢秘製辣汁簡直一流呀!雞絲撈米線~亦很出色,雞絲有咸香,唔會怕太淡味!讚叫左個小食,炸燒賣~外脆內軟,冇炸得過左火當然不能唔叫飲品啦,芒果綠茶,唔太甜!綠茶多多~估唔到佢係一個幾清新的選擇,少少酸幾開胃!小店我會再次光臨的!

雞絲撈米線~亦很出色,雞絲有咸香,唔會怕太淡味!讚

叫左個小食,炸燒賣~外脆內軟,冇炸得過左火

當然不能唔叫飲品啦,芒果綠茶,唔太甜!

綠茶多多~估唔到佢係一個幾清新的選擇,少少酸幾開胃!
小店我會再次光臨的!
2017-09-11 368 瀏覽
d間台式的餐廳,我真係細細個就開始食啦,間唔中就會掛住佢想食啦!hehehe今次就tea time 去左食啦!叫左個茶餐!草莓吐司好香口,切成細細舊,一口一件食得好方便,加上有足夠的果醬,剛剛好!大愛另外叫左兩杯飲品,苿香奶茶,好香茶味,叫左小甜不是太甜,也是我的最愛之一另外一杯係芒果綠茶,亦有淡淡芒果香最後仲有雞絲飯同炸豆腐雞絲有咸香,加埋辣汁更野味炸豆腐亦好香口,內很軟,亦是做小食的好好選擇我會繼續去光顧的
今次就tea time 去左食啦!叫左個茶餐!
草莓吐司

另外一杯係芒果綠茶,亦有淡淡芒果香

最後仲有雞絲飯同炸豆腐
雞絲有咸香,加埋辣汁更野味
炸豆腐亦好香口,內很軟,亦是做小食的好好選擇

我會繼續去光顧的
2017-09-09 322 瀏覽
經過海寶花園就想起日月居,日月居結業一段時間後又重開了。雖然改名了,但味道依舊。中午特別肚餓便來了吃台式食品,我點了鹽焗雞絲撈麵拼章魚小丸子。雞絲的確有一點點鹽焗味道,而非白灼雞絲。麵條彈牙,算有咬口,合格吧。而撈麵的汁有陣陣的蒜味,愛蒜人士可叫多一份汁去撈。而小丸子算是關東風(跟餐加13元),偏脆身。另外,女朋友就點了肉燥鹵水雞翼飯。在香港很難找到好味的肉燥,這裡做得算不錯了,不太咸。而且肉燥份量也足夠伴飯。而鹵水蛋,鹵水雞翼都很入味。當然少不了台飲品,分吃點了椰香珍珠及草莓紅茶加椰果。椰香珍珠確如其名,散發著絲絲椰味,喝下去就像是椰子奶茶,值得一試!珍珠則偏硬身,一般。草莓紅茶就普通。

而小丸子算是關東風(跟餐加13元),偏脆身。

!珍珠則偏硬身,一般。草莓紅茶就普通。

2017-07-15
今日30幾度本身想行去太和食下其他野, 去到八號花園個附近頂唔順, 太熱大佬, 是但入左呢間"茶點"食Tea外表feel like以前日月居個類型餐廳, 主打台式野食咁anyway熱到飛起 唔想食肉燥個啲, 我地3條友叫左:酥炸豬扒米線(跟餐飲: 百香果綠茶)呢個不錯的, 炸豬扒好軟熟, 似落左鬆肉粉個種軟熟(?), 唔會皮肉分離, 味道亦不會過咸, 份量岩岩好米線幾彈牙 湯底亦正常發揮正過譚仔哈哈 正既係佢地有自家製麻辣醬 香!!!唔難入口, 食辣人要試!餐飲冇叫少甜但正常甜度,  百香果綠茶解渴就好 追加涼拌青瓜(+$13)味道剛好了但真係唔太凍..差咁啲 炸雞翼米線(跟餐飲: 檸檬綠茶*少少甜)炸雞翼有3隻, 亦冇皮肉分離, 脆皮有少少燒酒香, 唔差~餐飲..檸檬加綠茶其實似冇咁重茶味既檸茶, 叫左少少甜冇甜咁濟 幾好hahaha小丸子tea set (包沙律、餐飲: 杯芽奶茶少甜) ($35)小丸子個味好夠,但耐何太多粉, 變左好少肉, 我expect會食到一兩舊章魚咁但真係冇乜lol餐飲個奶茶比較似奶綠 叫左少甜但真係好微甜, 幾香口, 唔會有渣, 夏天黎講, 只要低糖我都愛

anyway熱到飛起 唔想食肉燥個啲, 我地3條友叫左:

炸豬扒米線
酥炸豬扒米線(跟餐飲: 百香果綠茶)
米線幾彈牙 湯底亦正常發揮
餐飲冇叫少甜但正常甜度,  百香果綠茶解渴就好

涼拌青瓜
追加涼拌青瓜(+$13)
味道剛好了但真係唔太凍..差咁啲

炸雞翼
檸檬綠茶
炸雞翼米線(跟餐飲: 檸檬綠茶*少少甜)
炸雞翼有3隻, 亦冇皮肉分離, 脆皮有少少燒酒香, 唔差~
小丸子
胚芽奶茶
跟餐沙律
餐飲個奶茶比較似奶綠 叫左少甜但真係好微甜, 幾香口, 唔會有渣, 夏天黎講, 只要低糖我都愛架啦
ps是日熱到落閘哈哈哈 真係搞唔店
啲價錢係大概   我唔記得exactly幾多錢
2017-07-29
胚芽奶茶
2017-06-25 417 瀏覽
1.鹽焗雞絲撈麵加貢丸$542.雞翼肉燥飯$533.炸魚蛋$134.草莓紅茶加椰果5.椰香珍珠+$2撈面夠乾身,同埋秘製醬汁去撈,好襯。雞絲唔會乾爭爭同好老,好嫩滑。肉燥飯唔知佢算唔算正宗,但佢一定係好食先,肉燥好香,加埋入味既鹵水雞翼,做晏一流。炸魚蛋真係好脆好彈牙,點埋店內的秘製醬汁 無咁單調好好味。野飲好多選擇,實有樣岩你,佢有既果汁都可以配紅茶綠茶,岩晒我鐘意飲紅茶既,再自己加配埋椰果,有埋咬口,大滿足。仲有椰香珍珠,真係好香椰子味,飲開出面珍珠奶茶會好有驚喜,好好飲,珍珠份量岩岩好 唔會話佔左半杯飲品得黎,飲落每啖都有。
1.鹽焗雞絲撈麵加貢丸$54
2.雞翼肉燥飯$53
3.炸魚蛋$13
4.草莓紅茶加椰果
5.椰香珍珠+$2

炸魚蛋真係好脆好彈牙,點埋店內的秘製醬汁 無咁單調好好味。
2017-06-25
2017-05-15 253 瀏覽
路過此店,第一次來食,叫咗個豬扒米線,另加了全份涼拌雲耳,米線唔算覺得抵食,以咁既價錢去某大連鎖店叫幾個餸都抵過佢,豬扒同米線分開幾好,雲耳都ok,米線份量太少只得芽菜做配料,叫咗走芽菜都無走,叫咗杯特飲都ok,不過整體嚟講選擇唔多,款式太少,未必吸引到我下次再去光顧,服務人員態度尚算ok,門口唔多吸引人,如果再多返少少嘢食會更好,總括來講,如果嘢食返d,我會考慮去食,去過一次暫時未有嘢食值得推介
2017-05-12