2022-10-23 443 瀏覽
80年代復古荔園餐廳~荔園,流金歲月~餐廳環境很得意,置身於舊時樂園既感覺,整個裝修好似遊樂場,感覺好有趣!今次小編點了點心摩天輪 ($108) :摩天輪包括,流沙奶皇包,恐龍千層糕,,恐龍蛋燒賣,雪兔蝦餃皇 (每款兩件)。整體點心味道都很好味,外觀亦很適合打卡:)
80年代復古荔園餐廳
~荔園,流金歲月~

2022-10-02 504 瀏覽
今日同朋友經過D2 place 二期,見到呢間餐廳外觀同裝修都好似荔園,貪得意就話入去試吓,就係咁,我哋揭開了失望午餐嘅一頁……開頭諗住試吓佢的點心,叫了雪兔蝦餃王,跟住點餐的姐姐話雪兔蝦餃王賣晒,叫呢樣會比普通蝦餃我得唔得,我諗住最緊要有得食,當然應承。跟住我哋想點乾炒牛河,店員姐姐話賣晒,跟住想叫焦糖燉蛋,又話今日無。最後點了蕉積饅頭及鮮蝦趣意腸,難得佢哋有蝦,我哋點了兩樣食物都有蝦。蕉積饅頭最先嚟到,賣相有趣,係一條香蕉型嘅饅頭,可惜食落口超靭,咬極都咬唔開,我已經即刻趁熱食,最後我唯有用刀切開跟住蝦餃到,一籠得兩隻$30,好食嘅話唔緊要,我咬開一半,啲蝦口感比較霉,不太新鮮。接着嘅鮮蝦趣意腸,啲蝦嘅質素都係差唔多。食完呢幾個點心完全唔飽之後,我哋已經冇信心再點其他嘢食,最後點了較穩陣的Movenpick雪糕食。可惜,我哋等咗好耐雪糕都未到,於是我請店員跟進,再過多5分鐘雪糕到,惟店員比錯了另一隻味道我,我馬上同佢講比錯咗,佢即時發晦氣了一聲,跟住大動作的攞返兩盒雪糕。食完整餐,最好食穩陣是那杯雪糕😔 有感現在餐飲業競爭非常大,服務質素、食品質素及環境整潔度缺一不可,有時候,用心

點了兩樣食物都有蝦。

食完整餐,最好食穩陣是那杯雪糕😔

有感現在餐飲業競爭非常大,服務質素、食品質素及環境整潔度缺一不可,有時候,用心做好一款食品總比大堆頭好。
老公一早帶咗阿女同同學仔去玩高卡車,佢哋已經食完午餐,遲來的我只好襯佢哋去玩密室逃脫嘅時候我同老公搵間餐廳食我嘅午餐。 畀荔園個名吸引咗入去試一試, 環境其實麻麻,但係佢裝修到有啲荔園feel,可以懷緬一下,見有一個‘’摩天輪‘’有齊幾種唔同款嘅包,就嗌咗嚟食。個流沙包唔錯, 雖然外貌唔係好精緻, 但係懷緬就感受下以前個年代做出嚟嘅包啦,啲流沙好用熱辣辣^v^龜外形嘅菠蘿叉燒包都唔差,其實味道唔差。108蚊有齊幾款麵包算係咁啦!茶介兩蚊一位,個茶好香!我都一個人飲曬成壺茶。 其實仲有好多嘢食選擇,我覺得如果去開玩嘅話可以再去試吓。 而且仲有晚市又有炒餸又有麵食,我老公都話會再嚟試下其他嘢食。
七年前去過中環海濱pop-up荔園,覺得都幾好玩,偶然發現咗開咗餐廳,就帶埋之前喺機動遊戲贏返嚟嘅熊公仔一齊去試吓🤓🫶🏻✨-總括嚟講食物中規中矩,但係環境好懷舊、有特色,都推薦大家去❕✨-食物相同埋評語(仲有環境同餐廳門面)都喺下面喔👀⬇️
2022-09-03
鮮蝦得意腸
路邊混醬腸
招牌老虎仔乾炒牛肉一丁
帶咗佢哋去荔園坐船仔!掟階磚~食嘢打卡😆落單後玩一陣有得食啱啱好~有bb椅、兒童餐具,帶幼兒好方便!哥哥話「恐龍千層糕」好好食,妹妹見到熊仔好興奮😆食得好開心!食飽飽,去格離坐埋車車🚗兩個滿足晒😂就喺大樹先生個商場~👉🏻好多打卡位都好靚!童年回憶返晒嚟!叫咗個點心拼盤,恐龍千層糕雖然個樣就冧咗⋯不過味道唔錯!熊仔係朱古力留心,都好好食!叫咗兩碗粉,原來份量好多食唔晒⋯一碗淨湯河、一碗魚蛋麵~呢度除咗點心仲有小菜食㗎!小朋友話要換兩個金幣去玩遊戲機⋯

食飽飽,去格離坐埋車車🚗兩個滿足晒😂

就喺大樹先生個商場~👉🏻

好多打卡位都好靚!童年回憶返晒嚟!

叫咗兩碗粉,原來份量好多食唔晒⋯一碗淨湯河、一碗魚蛋麵~

呢度除咗點心仲有小菜食㗎!
小朋友話要換兩個金幣去玩遊戲機⋯
去茶木一定要食呢個!朱古力雪糕多士,勁香脆,配埋雪糕同忌廉食簡直係一流!心情即刻大好~份量好多可以兩至三個人一齊食~原來呢度都有兒童餐,食兒童餐仲有填色紙同木顏色送!小朋友最開心~等緊餐嘅時候可以畫吓畫填下色,上餐都好快,車車餐盒裝住嘢食,小朋友見到嘩嘩聲~哈哈!有肉醬幼面甜甜地嘅呢個、地瓜條、魚丸、芝士雞翼好好食、新鮮水果,仲有杯橙汁非常豐富!小朋友一個都食唔晒⋯有IKEA BB椅,帶着幼兒都好方便!

有IKEA BB椅,帶着幼兒都好方便!
2022-08-09 371 瀏覽
餐廳環境幾得意👍🏻 過癮 好似置身係舊時嘅樂園但食物質素鎮係一般啊~點左點心 燒賣、蝦腸、叉燒腸、鹹水角、鳳爪、排骨、牛肉球...蝦腸、鹹水角 、鳳爪、排骨都唔推薦大家點 好難食...·鹹水角皮超厚😥 炸得好硬 餡少·鳳爪唔juicy 就算有汁 都係乾爭爭 唔太新鮮👎🏻·排骨 都唔嫩滑 肉質少硬 👎🏻·蘆筍蝦腸 腸粉太厚啦 蝦又細粒 (不過叉燒腸又唔錯👍🏻)除左點心 都點左午餐 薯仔炆雞翼 味道一般 汁調得唔濃郁 得個咸字 無其他味蜜糖雞翼無咩特別 正正常常 味道可以 但係個人覺得炸得有d乾 肉質唔juicy下次都唔會再去😣P.S 員工可能係新黎 好唔熟手 問枱號又唔知..
餐廳環境幾得意👍🏻 過癮 好似置身係舊時嘅樂園
但食物質素鎮係一般啊~
蝦腸、鹹水角 、鳳爪、排骨都唔推薦大家點 好難食...
·鹹水角皮超厚😥 炸得好硬 餡少
·鳳爪唔juicy 就算有汁 都係乾爭爭 唔太新鮮👎🏻
·排骨 都唔嫩滑 肉質少硬 👎🏻
·蘆筍蝦腸 腸粉太厚啦 蝦又細粒 (不過叉燒腸又唔錯👍🏻)
下次都唔會再去😣
P.S 員工可能係新黎 好唔熟手 問枱號又唔知..
2022-08-05 292 瀏覽
今日原本行陣D2 之後再食嘢嘅 點知特然之間落咗大雨 !咁就留咗係D2 度睇下有咩食啦 行到2樓見到有間幾得意嘅餐廳以荔園做主題好吸引咁 就同成班朋友 一齊入咗去食店員安排咗我哋坐個轉圈圈嘅咖啡杯裡面  好搞笑!見到Menu 有好多點心可以俾我哋叫就叫咗好多 牛肉球,腸粉,燒賣,雞翼,鳳爪等!全部都好好食! 而佢啲茶係將個茶包放入你個杯度 要飲嘅就加熱水 勁正 !食完埋單我哋6個都係300幾 超抵啊
今日原本行陣D2 之後再食嘢嘅
點知特然之間落咗大雨 !
咁就留咗係D2 度睇下有咩食啦
行到2樓見到有間幾得意嘅餐廳以荔園做主題
好吸引咁 就同成班朋友 一齊入咗去食
店員安排咗我哋坐個轉圈圈嘅咖啡杯裡面  好搞笑!
見到Menu 有好多點心可以俾我哋叫
就叫咗好多 牛肉球,腸粉,燒賣,雞翼,鳳爪等!
全部都好好食! 而佢啲茶係將個茶包放入你個杯度
要飲嘅就加熱水 勁正 !
食完埋單我哋6個都係300幾 超抵啊
2022-07-15 394 瀏覽
first of all, the hygiene really needs some sort of improvement, the cups were so oily and the seats had food debris.secondly, the service was terrible. they did not specify when their last order. a lady just kept on saying this is not available, that is not available. and when we wanted to cancel what we ordered, the cashier guy just rudely told us that he entered the items in the machine already (probably need some communication with that lady, don't you think?)the atmosphere was supposed to b

the atmosphere was supposed to be nice and old school but the overall dining experience was bad.

never again
2022-07-14
2022-05-16 787 瀏覽
小朋友一定唔鍾意食點心😩但係呢一間茶樓小朋友一定鍾意❤️首先有好多模仿遊樂場設施嘅打卡位😚而且仲有個勁靚嘅點心摩天輪🎡一次過食晒四款唔同嘅點心最 鍾意就係佢個流沙奶黃包 鹹蛋黃味好香 超正🧡
2022-03-26 715 瀏覽
石蔭分店倒閉,轉戰荔豬腳工廠分店,份量仍舊大大份,沙律味道佳,有雞蛋、菠蘿,配水果和芝士煙三文魚牛角蘇包,真正美味!我忍唔住嘩了一聲,侍應也笑了。希望多些分店啦😍😍
2022-02-11 565 瀏覽
點好曬餐,個麵上台食完。問阿姐午市套餐搭配個菜未到。阿姐同我講菜貴,所以無油菜。okay,你無油菜,咁你是但都會提供選項俾個客架。點餐嗰陣冇講到套餐無左搭配的油菜架窩。無,係咩都無。好野,一句沒有就是沒有。但係收足正價,仲要收埋加一。收錢果個人就係幫我落單果個。整體食物選擇真係唔算多,質素一般;無試過飲茶食點心唔知道點心會唔會好D。對於呢個位置,平日都係返工人士食多。真心,好難再有下一次。60 幾蚊既水餃麵,好多地方可以揀。
點好曬餐,個麵上台食完。

問阿姐午市套餐搭配個菜未到。

阿姐同我講菜貴,所以無油菜。

無,係咩都無。

好野,一句沒有就是沒有。

但係收足正價,仲要收埋加一。

收錢果個人就係幫我落單果個。

對於呢個位置,平日都係返工人士食多。

真心,好難再有下一次。

60 幾蚊既水餃麵,好多地方可以揀。

果日去D2 Place見到有賣公仔包嘅點心店就入咗去試食。餐廳裝修走懷舊風,符合個名回憶昔日荔園情懷。點心價錢親民,叫個點心拼盤有8件,價錢只係$108,原本無留意係點心摩天輪,但上架就好驚喜,「做作」嘅擺盤真係好適合打卡。點心摩天輪首先好吸睛,因為側面上扶手電梯嘅人都會眼甘甘望住,而且味道比想像中好,因為咁打卡通常味道就冇乜期望,入面有老虎仔流沙包、烏龜菠蘿包、兔仔鹹水角同鬆糕?(因為個樣好似蛋散,一開始以為係)老虎仔流沙包熱辣辣,真流心,小心熱。烏龜菠蘿包原來係菠蘿叉燒包,咬落塊脆口鬆化,味道唔錯。兔仔鹹水角就係咩特別啦,都係鹹水角咁嘅味。至於件鬆糕都係味道一般,係食完咁多件已經幾飽。另外叫咗鮮蝦趣意腸(HK$36),腸粉包住炸蝦,個皮有啲似天婦羅。呢個紫薯波波球(HK$36)真係必點,層次好豐富。首先個波波上面啲脆脆係真係好脆,紫薯皮再包住流心奶黃餡,無諗過咁好食。係就算放低一陣先食(兩個人食前面果啲已經好飽)都係咁脆口。最後,睇到前面話發生嘅衛生問題我就好好彩冇經歷到啦🤣而且啲侍應會聊下小朋友同媽媽傾計咁?好似服務態度都唔錯呀。可以試食,玄米茶都好飲,茶位只係HK$4位。
點心摩天輪

老虎仔流沙包熱辣辣,真流心,小心熱。
烏龜菠蘿包
烏龜菠蘿包原來係菠蘿叉燒包,咬落塊脆口鬆化,味道唔錯。

2022-01-14 486 瀏覽
可能未必個個知道,但相信係好多人既童年回憶😜荔園係以前一個遊樂場,如果知道呢個名,真係暴露年齡系列🤪小仙子同小🐷經過就walk in入黎體驗下😂裝修都整到好似遊樂場咁🤗仲有遊戲機、夾公仔機,座位都整得好得意😉點左半隻芝麻脆皮手撕雞,signature黎架,waiter會問你使唔使切件方便啲食👍🏻表皮好脆,有芝麻更香脆😋雞好嫩滑另外叫左支檸檬薏米水,係熊仔圖案黎🤪無論大人或小朋友都好岩黎,食飽飽就去玩lu 😚

通常了解一間餐廳的水平高低,當然是叫最簡單嘅菜式。今午我就嚟到流金歲月這間餐廳,餐廳以當年荔園為主題作設計,當然進食是有歡樂的氣氛呀。坐了一陣,我選擇咗XO醬义燒蔥花滑蛋配白飯,這飯在外觀上只是一般一般,因其滑蛋的顏色比較黝暗,而在蛋的表面,廚師放了些少XO醬作點綴及調味。好啦是入口的時間,這餐之叉燒明顯不夠味,又不夠嫩滑,但滑蛋都算可以,因為加上有XO醬,有少少鹹香,提升了其味道的層次。最後白飯是個細節位,我認為如果飯有飯香,咁就最好啦,但……現實一點,在家外,食到有飯香的飯是困難的。
通常了解一間餐廳的水平高低,當然是叫最簡單嘅菜式。

XO醬义燒葱花滑蛋配白飯