2018-04-21 2080 瀏覽
由於胃口不佳,所以選擇了黑松露什菜意粉!可惜,黑松露味並不特出,唯一好處是菜的份量比意粉還要多,食物質素整體是okay的!店內的氣氛也不錯,在鬧市中能找到一個寧靜的環境,悠閒地坐着跟朋友聊了一整晚👍🏻
由於胃口不佳,所以選擇了黑松露什菜意粉!

2018-04-12 1040 瀏覽
菓一道健康餐廳系由朋友介紹得知呢間餐廳,當時未搬到中港城就開始幫襯啦,依家響公司樓下,所以周不時都會過來食,當時每食一次就一個印花,儲夠10個就有張VIP卡,堂食免加一,拎走有9折,不過12點半前埋單都有9折,健康又划算。唔好以為健康餐D味道就差D,其實色香味俱全,而且唔會覺得有味精,每個餐都有好多菜,好適合食肉食齊嘅朋友一齊食飯。琴日幾個同事又去食啦,餐廳經常換,所以經常食都唔會悶。有個同事點左蔥燒蜜汁板煎鯖花魚柳配有機三色米飯,唸住會有腥味,試一試估唔到加左檸檬汁之後食起來更鮮。另外,不得不介紹佢果樽自製辣椒,唔食得辣嘅我,次次來襯都會加一小匙,佢D辣椒係辣中帶濃郁嘅香味,聞一聞都覺得好爽,更係我D食得辣嘅同事嘅至愛。
蔥燒蜜汁板煎鯖花魚柳配有機三色米飯
自製辣椒
,更係我D食得辣嘅同事嘅至愛
紅蒜子汁板煎雞扒配有機糙米飯
黑松露素雜菜炒意大利麵
10 分鐘 (堂食)
蔥燒蜜汁板煎鯖花魚柳配有機三色米飯
自製辣椒
紅蒜子汁板煎雞扒配有機糙米飯
黑松露素雜菜炒意大利麵
2017-08-23 1729 瀏覽
Fruit Stop 似乎是一間不起眼的低調小店,對我來說卻是難得的 comfort food。這次吃的是黑松露海鮮炒天使麵。很澎湃的海鮮!還有甜椒、磨菇、洋蔥。天使麵炒得乾身又不會太諗,全部食材十分夾。加$28 有芝麻麵包、蘋果南瓜湯、南瓜西米露和糙米茶。豐富可口得來,吃完不會口乾或感覺肥膩,十分舒服。小店在晩飯時間通常都只有約6-7成滿。相比起小時候在 Fruit Stop 的新城市廣場老店,常常要等上半小時有多,都不知該高興還是擔心。今時今日,在劇烈的競爭和高昂的鋪租下,要一間食肆經營下去,就要用最少的成本,吸引最多的顧客。成本方面,食材往往是被開刀的第一個對象,因為差的食材,可以用調味、味精掩飾;而顧客方面,最大部份的人要的是官能的刺激 (濃味、呃like的賣相),而執著於食物的原味、營養的人,似乎只是小眾。這間小店多年來無忘初衷,堅持食材的質量,實在難得。眼見一間又一間「對食材太認真」的食店做不下去,希望小店能堅持下去啊!小貼士:1. 這間餐廳的食物份量頗多,往往會食完主菜吃不下甜品。可考慮少飯/少麵2. 如果趕時間,記得叫他們全部食物都上得,否則會逐個 course 上

這次吃的是黑松露海鮮炒天使麵。

小貼士:
黑松露海鮮炒天使麵
2017-07-07 1394 瀏覽
同舊同事食飯,中港城都冇乜平嘢好食,所以揀菓一道。我早咗去但唔齊人唔俾入,唯有坐出面等。幸好坐出面等時冇人食煙又有d風吹吓!舊同事到咗立即入去,其實個場仲有好多空位,到走時都坐唔爆。我懶健康揀咗豬柳三色飯,d醬汁OK,塊豬三塊薄切就OK好食,菜和飯唔撈汁就完全冇味舊同事個拉麵就麻麻,佢話個湯底似公仔麵湯d味。我地叫咗一人一杯山薑茶,淡淡地,不過不失由於舊同事有會員卡9折,即係冇加一嘅價。整體麻麻地,是否健康嘢都唔應該奢求佢太好味?
。幸好坐出面等時冇人食煙又有d風吹吓!

舊同事到咗立即入去,其實個場仲有好多空位,到走時都坐唔爆。

舊同事個拉麵就麻麻,佢話個湯底似公仔麵湯d味。

我地叫咗一人一杯山薑茶,淡淡地,不過不失

2017-07-07
15 分鐘 (堂食)
2017-06-07 3567 瀏覽
有朋友相約飯局,我們一行3人一男兩女走到尖沙咀中港城食飯,他推介一間健康餐廳 <菓一道健康餐廳>!餐廳位置不難找,走入中港城之後,沿長電梯上至平台,再轉左後方便見到。就算當晚下雨都無有怕,因為由餐廳走到長電梯只是不用一分鐘之隔,況且,有瓦遮頭!他先到,恰巧!我跟另一位姊妹則同在大堂相遇!這裡裝潢簡約舒適!輕鬆自在!餐廳供應的食物以健康至上!以晚餐為例,由 $148~$188 不等,價錢大眾化!而且款式不少!包括:肉類、素菜、海鮮、飯、飲品...等。我叫晚餐,可能一分錢一分貨,我覺得好食!佢兩個無叫晚餐,散叫幾十蚊就一般!散叫亦可加 $28 配餐湯、飲品及甜品,相當超值!是日頭盤:沙律新鮮爽脆的沙律菜配上粟米粒及車厘茄,淋上日式芝麻醬,色彩繽紛酸香醒胃!炒豬肉片幾香口之餘,還添上鮮味!南瓜湯天然橙黃色的南瓜湯,質感呈糊狀,味道甜美,不過不失!黑芝麻包表面鋪滿黑芝麻粒及黑芝麻碎,真材實料!燒汁香葉駝鳥卷配三色糙米飯 $148駝鳥肉跟牛肉同是紅肉,相對健康之餘,同時不會令我皮膚敏感!有三件駝鳥卷,包住五條清新爽口的露筍,吸收駝鳥肉肉汁,也可以減低肉類及脂肪帶來的膩滯感,一舉兩

他先到,恰巧!我跟另一位姊妹則同在大堂相遇!

這裡裝潢簡約舒適!輕鬆自在!

餐廳供應的食物以健康至上!

包括:肉類、素菜、海鮮、飯、飲品...等。

我叫晚餐,可能一分錢一分貨,我覺得好食!
佢兩個無叫晚餐,散叫幾十蚊就一般!

散叫亦可加 $28 配餐湯、飲品及甜品,相當超值!

是日頭盤:沙律
炒豬肉片幾香口之餘,還添上鮮味!
沙律

南瓜湯
天然橙黃色的南瓜湯,質感呈糊狀,味道甜美,不過不失!

南瓜湯
黑芝麻包
表面鋪滿黑芝麻粒及黑芝麻碎,真材實料!

黑芝麻包

燒汁香葉駝鳥卷配三色糙米飯 $148
駝鳥肉跟牛肉同是紅肉,相對健康之餘,同時不會令我皮膚敏感!
有三件駝鳥卷,包住五條清新爽口的露筍,吸收駝鳥肉肉汁,也可以減低肉類及脂肪帶來的膩滯感,一舉兩得!
微辣的黑椒燒汁,提味又惹味,令味道上有畫龍點睛之效!配上三色糙米飯,混合了少量紅米,健康之選!

燒汁香葉駝鳥卷配三色糙米飯

熱黑芝麻豆漿
散發的黑芝麻香最為突出,算是質感濃稠,剛剛夠甜!

蜜桃茶果凍
似是蜜桃茶加魚膠粉,滑滑溜溜的,茶味清,還有蜜桃的香甜,兩者味道平衡!

2017-04-06
燒汁香葉駝鳥卷配三色糙米飯
2017-04-08 1137 瀏覽
今日想同大家分享這星期去了兩天嘅早餐餐廳。由於本人想食個清清地嘅早餐,所以就選擇左呢一間餐廳。因為聽聞呢間餐廳有素食嘅早餐套餐。當然佢哋嘅早餐分別有素食同唔係素食素食。當然我兩日都揀咗素食架啦。有啲surprise佢哋個腐皮卷係真係做得唔錯,外呃內juicy。個咖啡呢就一般一咁。最緊要覺得佢哋冇乜放味精。因為星期一個米粉個腐皮米粉同蛋都幾好食,所以我星期三又去啦。星期三叫咗個有蛋做伴菜嘅粥套餐,同點左蜂蜜奶茶,本人覺得蜂蜜奶茶好飲過咖啡。個粥清清地同d伴菜都OK嘅。如果一早去食呢個早餐,都會有一個開心嘅一日開頭,而且仲可以清下腸胃。
2017-04-03
$40 (早餐)
這店好耐之前還在廣東道尾有鋪時已經見佢每日午餐時段經常有人龍,生意算幾好, 至後來整條廣東道因為自由人的關係,租金番上幾倍後街鋪盡變金鋪,表鋪,名牌二手店同藥房, 做小生意嘅食肆只有上樓那條路, 而這店上來這平台都應該有幾年時間了, 老闆可能都轉了人吧, 生意應該無做街鋪咁好但相對租金壓力也少一點吧, 週末下午的午餐時間多不過五枱客, 所以環境是沒得說的清靜了, 適合想靜靜地跟朋友傾下偈, 因為這裡出嘅餐比較簡單, 一個餐湯跟住主菜, 跟住就係餐茶, 要快也可以很快, 我們當天叫的是: 腰果沙茶醬板煎雞扒配有機紅糙米飯$62, 有機紅糙米唔算太粗糙當白飯食可以了, 腰果沙茶醬唔太覺腰果就當普通沙茶醬可以了, 雞扒算不乾不嚡有少少Juicy份量也剛剛好, 西班牙素丸子雜菜炒意大利麵$61素丸子就是豆類做的比較上有咬口的麵糰配埋個甜甜地嘅汁基本上可以當食緊肉丸, 但當然唔有有肉的甘香亦唔會有肉的纖維啦, 雜菜就係樣樣都有d咁啦, 餐茶算過得去沒什麼好與壞了, 不過在這區咁嘅環境又唔係太貴, 除咗那兩大餐飲集團之外, 大家都可以負擔得起, 這店都算係唔錯嘅選擇!

餐茶算過得去沒什麼好與壞了,

西班牙素丸子雜菜炒意大利麵
2017-01-14
2017-02-19 740 瀏覽
今日星期六,近近地行出去附近LUNCH啦咁又上左去中港城, 周圍望睇下有咩未食過見間呢間餐廳既賣點係健康,又好似幾吸引咁咪就入左去試,點左個LUNCH SET NO.2 五彩黑淑鴛鴦火雞肉腸粉意大利麵,配熱韓國柚子蜜碟野一到已經覺得好香,配料又多,又唔會(乾真真) ,雖然有少少油近照咁睇都覺得唔錯掛?,D配料都幾入味,配埋D青淑同黃淑又幾爽口杯野飲就普普通通,無咩特別最重要的是12點半前埋單有折(減左加一服務費) 最後埋單盛惠七十蚊咁係中港城D餐廳都係差不多價錢 整體質素都算OK~ 價錢再平D就更好了~
今日星期六,近近地行出去附近LUNCH啦

咁又上左去中港城, 周圍望睇下有咩未食過

見間呢間餐廳既賣點係健康,又好似幾吸引
咁咪就入左去試,點左個LUNCH SET
NO.2 五彩黑淑鴛鴦火雞肉腸粉意大利麵,配熱韓國柚子蜜

杯野飲就普普通通,無咩特別

咁係中港城D餐廳都係差不多價錢

整體質素都算OK~ 價錢再平D就更好了~
2017-02-18
今天通過九龍公園的天穚來到中港城。時間是十一時左右,已過了早餐時段。就在猶豫之際,看到這餐廳門前的餐牌,有很多款式。而且在12:30前結賬,可享九折,於是入內就座。點了雞肉漢堡配沙律餐,靜心等待今天的早午餐。大大件的全麥漢堡包,夾著雞肉扒。雞漢堡肉扒,其實是冬菇肉餅/梅菜肉餅的中式蒸肉餅,住家飯常常出現的菜色。現在化作漢堡扒,與西式的全麥漢堡包殼。中西合壁了。雞肉漢堡扒混有黑色點點,可能是冬菇碎,但冬菇味道不太明顯,只感到剁碎的雞肉很滑,跟一般餐廳遇到的蒸肉餅口感很相似。漢堡包呎寸真的很大,嚐過漢堡包後,已有8成飽。還有份量十足的沙律,几經努力,還有剩餘的沙律。這早雞肉漢堡午餐,真的很飽!
今天通過九龍公園的天穚來到中港城。

時間是十一時左右,已過了早餐時段。

就在猶豫之際,看到這餐廳門前的餐牌,有很多款式。

而且在12:30前結賬,可享九折,於是入內就座。

點了雞肉漢堡配沙律餐,

靜心等待今天的早午餐。
全麥漢堡焗釀雞肉漢堡扒
大大件的全麥漢堡包,夾著雞肉扒。

現在化作漢堡扒,與西式的全麥漢堡包殼。中西合壁了。
全麥漢堡焗釀雞肉漢堡扒

漢堡包呎寸真的很大,嚐過漢堡包後,已有8成飽。
全麥漢堡焗釀雞肉漢堡扒
還有份量十足的沙律,几經努力,還有剩餘的沙律。

這早雞肉漢堡午餐,真的很飽!
2016-09-05 2429 瀏覽
最近吃過太多豐富而油膩的晚餐, 今天下午想取個平衢, 本想去吃個少油的素菜午餐, 但同事正好想去中港城, 這個時候當然跟同事說, 不如去"菓一道". 由公司走去中港城, 腳程接近15分鐘, 到門外時周圍等待的已有10人左右. 但大約等了5分鐘左右便能入座, LUCKY. 這裡的餐單, 由意粉/天使麵/烏冬至糙米飯均可選擇, 另外這裡的午餐平均有2-3個"素食之選", 方便素食人仕, 非常貼心. 朋友點的漢堡配上半碟沙律 (還有送湯), 連一向食量不少的同事也有點吃驚. 同事說蔬菜上頗新鮮且漢堡味道不錯. 這個湯是素湯, 但用的材料本身已含有甜味, 喝起來清甜不膩口, 每次來這裡, 我都只會選湯而不選冷熱飲品.  接著我的午餐來了, 糙米飯上有放3-4塊鴨胸, 底層有不少蔬菜, 上面有咖喱汁. 賣相上有點不及漢堡餐. 咖喱的味道較簡單, 有點像葡汁.  低卡路里的鴨胸肉, 沒有看到帶皮的部份, 減少了主要油份. 肉不會太乾, 尚有肉汁, 與咖喱相配時味道結合得不錯, 蔬菜款款爽脆, 火候控制不錯. 配上糙米飯實在是健康智選. 裡頭的蔬菜份量並不少, 但下次我會選擇加蔬菜 (+$8). 同
全麥漢堡焗釀雞漢堡扒配凱撒醬蔬菜沙律
鴛鴦甘荀湯
香葉咖喱汁板煎煙鴨胸肉配有機三色糙米飯
咖喱的味道較簡單, 有點像葡汁.
裡頭的蔬菜份量並不少, 但下次我會選擇加蔬菜 (+$8).
同事點的天使麵, 看到我興趣甚高便請我吃一口. 麵的硬度適中, 捲上义子沒絲毫難度, 捲起放入口中, 菠菜茸緊扣著天使麵, 菠菜茸的甜非常清新, 吃起來比我點的糙米飯更好吃.
每人大約$70的價格有一頓美味健康午餐. 沒投訴!

翻食指數: 80 分.

價格合理, 食物美味, 最重要是補充日常攝取不足的蔬菜.

(此指數平衡店舖交通, 味道, 環境, 價格... 等等, 個人作出的評價.)
2016-08-25
5 分鐘 (堂食)
鴛鴦甘荀湯
香葉咖喱汁板煎煙鴨胸肉配有機三色糙米飯
2016-08-04 1486 瀏覽
今次嚟到菓一道搵食!之前食過沙律+麥包好味~所以lunch都想嚟encore一次~可惜早早就賣哂~只好叫其他菜式⋯⋯鮮蟹蚶肉白汁伴帆立貝炒墨魚汁麵 ($68)睇菜名真係好吸引!有蟹蚶肉啦~又有帆立貝喎~上菜前係滿心期待的!但係一上菜竟然係怖滿三色椒~雖然我都食到三色椒~不過實在同商品説明唔同⋯⋯帆立貝份量不多~但都算大隻~大部分其實係菇菌類嚟嘅~蟹蚶肉係拆哂肉同意粉一齊炒嘅~可以見到有啲碎~不過就食唔到蟹肉味至於個麵就真係失敗!腍到冇牙都食到…煮得太耐了吧…凍黑豆漿 (跟餐+$5)呢度嘅豆漿應該係手磨的~因為飲落有少少渣~不過感覺清新~冇落糖~有香濃黑豆味!食物質素有點不穏定~希望下次試其他菜式可以好返啲啦!

今次嚟到菓一道搵食!

鮮蟹蚶肉白汁伴帆立貝炒墨魚汁麵 ($68)
帆立貝份量不多~但都算大隻~
大部分其實係菇菌類嚟嘅~
至於個麵就真係失敗!腍到冇牙都食到…煮得太耐了吧…
凍黑豆漿 (跟餐+$5)
呢度嘅豆漿應該係手磨的~因為飲落有少少渣~
不過感覺清新~冇落糖~
有香濃黑豆味!
食物質素有點不穏定~希望下次試其他菜式可以好返啲啦!
2016-07-08
2016-07-15 1273 瀏覽
今日收工趕住去聽seminar,所以就食個快飯。收工經過呢道,見到餐牌有素食,所以就入去試下啦。由於唔想飯氣攻心,我叫左個Go Green 素心餐既香蒜茄子花椰菜鮮菇釀茄子。 最初都擔心碟頭細會唔夠食,但原來份量又剛剛好(平時我係食大半碗飯),味道不錯,而且有唔同顏色既蔬菜,營養均衡,最可惜係只有晚飯時段先有,如果午餐都有就更好啦。 **店員服務也不錯呀~

**店員服務也不錯呀~
2016-07-15
  • 香蒜茄子花椰菜鮮菇釀茄子
2016-06-12 1167 瀏覽
今次嚟到菓一道搵食!呢間餐廳標謗健康~餐牌上每個套餐都會顯示佢嘅卡路里~方便尖沙嘴一眾又愛吃又怕肥的OL挪威煙三文魚蛋沙律層層包+芝麻醬蔬菜沙律($60)首先講吓個包~佢一層係蛋沙律~一層係煙三文魚個包本身係麥包~但因為餸比較多要一啖咬落去係有啲難度。平時食麥包通常係搽奶醬食甜的估唔到同蛋沙律&煙三文魚都夾到。個蛋沙律唔會太杰~不過蛋味濃郁煙三文魚份量較少~但不會過份咸個沙律係用我至愛嘅芝麻醬再加上菜夠新鮮~足足有6-7種蔬菜夠飽得來又唔會太肥為悶熱嘅天氣加了一點生氣
今次嚟到菓一道搵食!

挪威煙三文魚蛋沙律層層包+芝麻醬蔬菜沙律($60)
首先講吓個包~佢一層係蛋沙律~一層係煙三文魚
個包本身係麥包~但因為餸比較多
要一啖咬落去係有啲難度。
平時食麥包通常係搽奶醬食甜的
估唔到同蛋沙律&煙三文魚都夾到。
個蛋沙律唔會太杰~不過蛋味濃郁
煙三文魚份量較少~但不會過份咸

個沙律係用我至愛嘅芝麻醬

再加上菜夠新鮮~足足有6-7種蔬菜
夠飽得來又唔會太肥

為悶熱嘅天氣加了一點生氣
2016-05-11
2016-05-30 1014 瀏覽
晚上約了朋友吃日本料理, 中午本想去吃中式素菜, 同事反建議去中港城的菓一道, ok let's go. 食店的距離與公司頗遠, 差不多15分鐘的腳程. 可能是已略過午飯時間, 要等大約10分鐘才能入座. 午市的餐牌價格平均是$60-80, 加一. 由於不喜熱飲, 點個西湯一試, 上來的感覺有點像蘑菇湯, 味道清淡帶鮮甜, 與添加味精的那種味道截然不同. 多種蔬菜同炒, 三色椒, 椰菜, 翠玉瓜, 西蘭花, 菜花... 口感仍舊爽脆, 帶少許松露香味, 火候控制不錯. 除了天使麵較粗及麵旳火候略欠一點, 整體味道良好. 翻食指數高.
午市的餐牌價格平均是$60-80, 加一.
花菇雪耳湯
黑松露素雜菜炒意大利天使幼麵

2016-05-30
5 分鐘 (堂食)
花菇雪耳湯
黑松露素雜菜炒意大利天使幼麵
2016-04-26 773 瀏覽
行到中港城随便选了这家餐厅坐下,服务很好,但食物品质实在差。我点的是海鲜咖喱套餐,估计鱼肉腌到味,但蔬菜(红萝卜、花菜、葫芦瓜片)的馊味被咖喱怎么都掩不住。我尽管很饿,但大口几下,就吃不下,还收94元(包括服务费),实在够倒霉。