2019-01-04 229 瀏覽
很久没去幫襯呢間街坊甜品店,今天與男友再去,發覺品質有輕微下降趨勢,但勝在仍然超值抵食,各款甜品的價錢都親民得很,大路'甜品如紅豆沙綠豆沙芝麻糊都十分香滑軟膩!從其他食客知悉,今屆2019米芝蓮推介巳經被除名,感到十分可惜。。。。。。。發覺衞生環境比以前差了很多,小烏蠅小蚊螆飛來飛去,可能隔離店在門前擺放海鲜,搞到通地濕滑,污水四賤而導致蚊蠅大增,如果是因為環境衞生而被米芝蓮大使除名,就得要想辦法改善一下,再次重奪推介!
2019-01-03 185 瀏覽
朋友話係九龍城食完泰菜不如散步行去新蒲崗食燉鮮奶。去到都擠滿晒人係門口,企係門口個風口位吹住都幾辛苦下🤢,等左五分鐘度終於入得。叫左個合桃燉鮮奶,即係合桃糊連埋鮮奶一齊燉,落完單一分鐘就即刻有,賣相一般,溫度唔算好熱辣辣,但比暖熱啲啲,食落都好甜下🙁,就咁食其中一樣,兩者都係偏甜,兩者比較既話,鮮奶比合桃糊甜啲。不過都燉得幾滑,但唔會令我想encore 。朋友過話佢叫既蓮子燉鮮奶好重蓮子味,似食蓮蓉,但我試左啖就唔覺似蓮蓉味咁誇。
5 分鐘 (堂食)
2018-12-29 194 瀏覽
今天和Honey在新蒲崗吃完午飯,本來已經飽了。但,經過糖水舖,嗅到薑糖水的香味,Honey說,不如吃碗熱糖水,暖暖身,今天只有12度。這店鋪地方乾淨,座位也不算迫陜。全是傳統中式甜品,價錢十分相宜。但是,味道呢……Honey叫了陳皮紅豆沙:名字是陳皮紅豆沙……對不起,一點陳皮味都嚐不到!太甜。紅豆雖然大粒,但沒有「起沙」,似是「打芡」。我叫了杏仁糊:也非常甜!同樣,沒有杏仁香!質感也是「打芡」的口感。兩款糖水,都叫我非常失望。當我寫食評前,看看此店的食評,才知道華園是芝蓮食店。對不起……我對這西方機構飲食標準……不太認同……
今天和Honey在新蒲崗吃完午飯,本來已經飽了。

這店鋪地方乾淨,座位也不算迫陜。

全是傳統中式甜品,價錢十分相宜。

但是,味道呢……

Honey叫了陳皮紅豆沙:
名字是陳皮紅豆沙……對不起,一點陳皮味都嚐不到!
太甜。
紅豆雖然大粒,但沒有「起沙」,似是「打芡」。

我叫了杏仁糊:
也非常甜!
同樣,沒有杏仁香!
質感也是「打芡」的口感。

兩款糖水,都叫我非常失望。
當我寫食評前,看看此店的食評,才知道華園是芝蓮食店。
對不起……我對這西方機構飲食標準……不太認同……
2018-12-29
2018-12-15 164 瀏覽
見天氣凍凍地,就想食碗熱嘅甜品,見到尼間,入面全部野都好傳統,好懷舊咁叫左芝麻糊豆腐花同芝麻糊西米好足料,啲芝麻糊好滑,無啲粒粒,亦都唔算好甜,特別鍾意個豆腐花,真係非常滑,好香!值得再食呀,兩碗夾埋都係$42,特別冬天尼啲時間!

叫左芝麻糊豆腐花同芝麻糊西米

2018-12-15
2018-11-25 198 瀏覽
係新蒲岡食完飯,行過見有間甜品店,非常多人排隊,所以也去排一排。細心觀察一下,原來是米芝蓮推介。等了一會就可以入座,舖面不大,座位不多,但坐下也不太迫。傳統甜品不貴,平均17-20元,其中只有星期六,日才有的腰果糊才20元,也叫了合桃糊,吃了見有薑汁燉鲜奶,都幾有菩薑汁味,味道不太甜,很適合現今香港人。結帳才63元,也很扺食。

2018-10-25 301 瀏覽
同朋友經過新浦崗,誰知他一眼CATCH到呢度米芝蓮1星的字眼,又見到甘多人排隊,所以問都冇問過我的意願,就拉我入去試下了~~呢度裝修同其他中式糖水店冇分別,簡潔明亮,大約有廿多個座位,空氣流通,乾乾淨淨,很不錯!我地叫左核桃糊及芝麻糊燉奶,本來也不抱期望,一吃卻食上癮了~~~核桃糊:忘了影相,但非常香滑,味道濃郁香醇,十分足料,一流水準!芝麻糊燉奶:拿過來時仍然是熱(記住「不是溫熱」),香濃奶味,又滑又嫩,芝麻糊同樣香濃,兩者是完美的拍擋,並且完全不甜!完全不失米芝蓮1星之名,厲害!

完全不失米芝蓮1星之名,厲害!
2018-10-17
5 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)
  • 芝麻糊燉奶
  • 核桃糊
2018-10-14 287 瀏覽
星期六經過華園甜品的門口排滿好多人, 好彩原來好多都是叫外賣的,咁我就可以入到裏面嘆番碗糖水了。我們點了一碗熱的海帶香草綠豆沙$17和熱的健脾補腎腰果糊$20。海帶香草綠豆沙,香噴噴的香草味配埋綠豆香甜順喉, 好耐沒有吃過一碗咁正宗的綠豆沙了。腰果糊只有星期六日供應, 所以立即要叫返一碗, 幼滑的腰果糊,熱辣辣的, 十分好味。這間甜品舖的價錢屬於經濟實惠,一間米芝蓮甜品店,只是十幾二十蚊就可以嘆到一碗正宗美味的中式糖水,還可以選擇一些綿綿冰和西米露等等,迎合了不同口味的客人。

海帶香草綠豆沙

健脾補腎腰果糊

2018-10-13
$20 (宵夜)
海帶香草綠豆沙
健脾補腎腰果糊
2018-10-07 253 瀏覽
食完得龍立即去華園 點了兩樣招牌甜品.⚫熱芝麻糊$20⚫有冇人食中式糖水只會食熱的(就算夏天都係☀) 因為熱嘅會特別香濃😍😍 自家磨製 濃純香 又不甜膩 更不會有粉開水的稀釋感  👏👏但我個人鐘意再杰身啲🙊(媽媽覺得剛好!).🍼凍燉奶$22🍼奶香很夠 像澳門義順 而且更少甜👍但可能因為凍食 所以覺得不太綿密 下次點翻熱食♨.
食完得龍立即去華園 點了兩樣招牌甜品
⚫熱芝麻糊$20⚫
🍼凍燉奶$22🍼
2018-10-01 217 瀏覽
喺新蒲崗打完波又肚餓喇!唔想食太飽,但又想有d野落肚,又咁啱經過華園,又唔洗等位,咁就入去啦!我地一行5人,啱啱好坐晒最入面張枱,如果遲一步先嚟就要等位喇!真係估唔到呢度連晏晝都咁多人食!睇餐牌實在有太多嘢想食,所以望吓周圍嘅推介啦,原來呢度係米之蓮推介食店之一!見到牆上有芒果腸粉、芒果河粉好吸引,但竟然今日無,咁我就食芒果豆腐布甸啦!芒果有d甜有d酸,豆腐味唔夠濃,唔夠香。食完芒果先食布甸,完全遮蓋左布甸嘅豆腐味,失望!同場仲有芒果涼粉西米,偷食左幾啖,無乜特別。而朋友們嘅都係無乜特別⋯但作為平民甜品鋪,以價錢嚟講,都唔可以期望咁高嘅⋯

同場仲有芒果涼粉西米,偷食左幾啖,無乜特別。

2018-09-10 223 瀏覽
呢間真係真材實料既糖水鋪! 難怪有米芝蓮推介啦蕃薯糖水薑足,蕃薯多,平時d糖水鋪既蕃薯糖水都係得兩三舊細蕃薯,但呢間既蕃薯有成四五舊,仲要係大大舊添!個價錢又唔貴,好親民添!仲可以加$4一粒湯圓,d fd話加蛋都係$3好似抵d😂😂😂但我覺得一分錢一分貨,個湯圓真係好值得食既!而杏仁糊好香好滑,個芒果腸粉都好滑好彈牙,芒果又好甜😍😍😍個豆漿布丁又好滑好好食。我地叫既糖水甜品全部都無令我地失望~
呢間真係真材實料既糖水鋪! 難怪有米芝蓮推介啦
而杏仁糊好香好滑,個芒果腸粉都好滑好彈牙,芒果又好甜😍😍😍
個豆漿布丁又好滑好好食。
我地叫既糖水甜品全部都無令我地失望~
芒果腸粉
甘露豆腐布丁
蕃薯糖水
杏仁糊
1K
新蒲崗推介“華園甜品”,榮獲米芝蓮街頭推薦的甜品店,究竟有幾好食😋😋。單睇街坊幫襯人數都已經知,4點已經全場滿座。好~要試下中式糖水,今次食遠年陳皮紅豆沙。我應該好耐都冇食過好食的紅豆沙了,因聞到隔離枱有人食,陣紅豆味好香,所以就叫了。紅豆是起沙及部分紅豆是完整粒粒的,味道香甜順喉,帶點點陳皮味, 蓮子爽口,食後感相當滋潤。裝修設計跟一般傳統中式甜品店一樣,沒大變動及突出。甜品是正宗港式風味最好食,新式甜品只加生果的款式,其實港人也覺得普通 仍然感受吸引 不太受歡迎,怪不得咁多街坊幫襯。

• 遠年陳皮紅豆沙
2018-08-04 259 瀏覽
新浦崗有非常多餐廳,熱日炎炎,到達目的地前先一嚐甜品開胃,剛好看到一家糖水鋪就在面前,就馬上進去。價錢屬於經濟的,選擇也相當多,從中式糖水到綿綿冰都有。進去後樓面姐姐好像看不到需要落單的我們,要更集中點呢。看到有腰果糊,立刻要一碗,只有星期六日才提應喔。味道充滿腰果香,也很幼滑,不會過份甜,十分滿意。再到紅豆沙,稍不夠沙,也太甜了,但陳皮也夠香,不過不失。因為紅豆沙太甜,混到腰果糊中和了甜味,變得很美味。

再到紅豆沙,稍不夠沙,也太甜了,但陳皮也夠香,不過不失。

因為紅豆沙太甜,混到腰果糊中和了甜味,變得很美味。
2018-08-04
2018-07-14 389 瀏覽
因在新蒲崗附近返工,經常路經此甜品店,並聞到很香的糖水味道。今日趁住早了放工,終於忍唔住要一試。店內有很多款舊式甜品選擇,我選了熱芝麻燉鮮奶。甜品送到我面前,已聞到很香的奶味,燉鮮奶入口即溶,味道很香濃,芝麻的味道都好味,但已被燉鮮奶的味道蓋過了。這裡還有很多甜品、糖水選擇,下次要再試其他的。
這裡還有很多甜品糖水選擇,下次要再試其他的。
芝麻燉鮮奶
2018-07-13
芝麻燉鮮奶
近日總是念念著要吃甜品, 卻幾乎沒有一次能夠如願以償。 除了因晚餐總是眼闊肚窄吃不完外 , 每每到飯後甜品時段,總會被提醒近日心廣體胖了不少,結果當然是被禁止吃甜品吧!這天要加班工作,晚飯過後已是十一時的光景, 從陳儀興潮州菜館步出,鄰店正是華園甜品專家。已是第二次路過華園,卻一直未有機會試試。雖然從外表上看,它是如此的平凡無奇,但它可是家米芝蓮甜品店,縱然食友對華園的評價是毀譽參半,但仍阻擋不了挑機米芝蓮的慾望。深夜吃甜品是控制體重的大忌,還以為這次又是與它無緣了,想不到老公卻一個箭步走進店內,意味着這晚是「大開綠燈」了。在我倆進店以後 店主隨即落下半閘, 幸運地成為這晚最後兩位顧客。平實無華的舊式甜品舖面,印證了華園的歷史背景,也說明它街坊小店的定位。再瞄一瞄餐牌,感覺是似曾相識,這價位根本就是另一平民米芝蓮「佳佳甜品」同出一轍, 同樣走平價路線,如今已少有甜品店定價在20元上下的了, 如此說來即使甜品水準未似預期,但能以街坊價吃甜品也算是少有。如果在米芝蓮評審眼中,平價跟平民是劃上了等號,那多少了解到它們能入選的理由。莫論華園的名物是哪幾款甜品,刻下只想隨心而行,選自己想吃的就好

莫論華園的名物是哪幾款甜品,刻下只想隨心而行,選自己想吃的就好。一客薑汁燉蛋才不過$20,只見店員從蒸櫃裏端出熱燙燉蛋,感覺是蒸煮多時,雖表層未有龜裂的乾紋, 但多少也影響燉蛋的口感。

薑汁燉蛋($20)用上瓷碗而不是即棄微波膠碗,還是保留了甜品店的傳統,如此安排也環保得多了。燉蛋吃起來稍為老身了點,蛋香輕淡仍尚算滑溜,可惜將價就貨稀釋了蛋漿,雞蛋亦是尋平價貨色,而薑味未算濃烈。這薑汁燉蛋雖然未算出色, 但只有薑汁、冰糖、雞蛋味道,沒有加入糖精花奶,就是傳統的燉蛋口味,屬平民級數的中式甜品
薑汁燉蛋

至於老公點的合桃糊燉奶($22), 燉奶的口感較燉蛋滑溜水潤一點, 鮮奶的用料一般,只有奶滑而欠缺奶香,合桃露非生磨而是粉漿開成的,只為燉奶添色添味,水準亦不過爾爾,才不過廿多元的平價甜品,要求物超所值是有點強人所難吧!

合桃糊燉奶

傳統甜品店莫論是無寂寂無名的,或是冠上了米芝蓮的光環的,同樣要面對成本上漲的問題,要調高價位去維持食物水準,還是將價就貨犧牲食物質素,都是店主要深思考量的問題。對華園能摘下米芝蓮是有點不明所以,皆因甜品未見有出色表現,充其量只是以平價作招徠,平民化的街坊甜品屋而已,卻成為米芝蓮街頭小食推介,評審準則又再一次備受考驗了。
2018-06-29
2018-06-26 357 瀏覽
間鋪好有港式風味,入到去坐會發現鋪面唔大而且張凳偏細。食過咁多次最鐘意嘅都係香芋西米露,試過西瓜涼粉西米、杏仁煳同芝麻糊。 大多數甜品都係二十蚊左右,刨冰就三十幾。香芋西米露真係好香,好鍾意🤤杏仁糊都好濃郁, 不過飲到淨番半碗嘅時候就有啲厭,建議雙併,佢呢度雙併只要加一蚊西瓜涼粉西米麻麻,涼粉切得太大舊,糖水唔夠下次有機會我想試下綿綿冰,同埋雙拼合桃芝麻講到衛生, 我有兩次食都係碗入面發現毛髮, 搞到我食慾大減。 而且店入面有蒼蠅飛嚟飛去,好煩。總結:甜品性價比高 ,但係衛生真係麻麻,有待改善
間鋪好有港式風味,入到去坐會發現鋪面唔大而且張凳偏細。
香芋西米露真係好香,好鍾意🤤
西瓜涼粉西米麻麻,涼粉切得太大舊,糖水唔夠
下次有機會我想試下綿綿冰,同埋雙拼合桃芝麻

總結:甜品性價比高 ,但係衛生真係麻麻,有待改善
2018-06-25
2 分鐘 (堂食)
  • 香芋西米露