2011-12-16
交下報告先,雖然相片不多﹗話說尋晚一家人做冬,一行四人去到觀塘宜安街既華豐海鮮菜館打邊爐﹗唔睇番自己寫o的食評都唔知,原來上年做冬我都係帶老豆來,記得那次他也幾滿意呢﹗事隔一年,水準依舊不錯﹗來華豐,最出名當然係佢地既海鮮鍋啦﹗中既$259包湯底﹗老實講我從來打邊爐都最憎叫餐,咩肥牛餐,雜錦鍋等,不過來呢度,不坊試試佢既海鮮鍋﹗有蟹、有螺、有蜆、脆肉鯇、扇貝、蠔、魷魚、沙鯭仔及鮑魚,再加多幾片肥牛及菜底,包羅萬有,最緊要樣樣都新鮮,好味道﹗除了頭先海鮮外,仲有花甲、鮮蝦及瀨尿蝦,種類以海鮮來說我估應該都算全港之冠了吧﹗中手切牛,牛味都幾濃,輕灼下亦軟熟,好味﹗老豆愛吃蝦,叫多碟佢食下﹗最後加多籃菜,6支大啤加兩罐汽水,埋單$660,抵食﹗是晚一家也盡興呢!值得推介俾大家﹗
事隔一年,水準依舊不錯﹗ 來華豐,最出名當然係佢地既海鮮鍋啦﹗中既$259包湯底﹗
有蟹、有螺、有蜆、脆肉鯇、扇貝、蠔、魷魚、沙鯭仔及鮑魚,再加多幾片肥牛及菜底,包羅萬有,最緊要樣樣都新鮮,好味道﹗ 除了頭先海鮮外,仲有花甲、鮮蝦及瀨尿蝦,種類以海鮮來說我估應該都算全港之冠了吧﹗ 中手切牛,牛味都幾濃,輕灼下亦軟熟,好味﹗ 老豆愛吃蝦,叫多碟佢食下﹗
最後加多籃菜,6支大啤加兩罐汽水,埋單$660,抵食﹗
是晚一家也盡興呢!
值得推介俾大家﹗