2023-05-05 208 瀏覽
今晚真係見識倒一個非常非常冇禮的侍應, 仲著西裝似係高級的, 真係連低級職員都不如。點解餐廳會請埋啲咁嘅人, 完全影響晒心情, 一個男侍應, 基本尊重都唔識, 真係業界之恥。客人唔想回頭, 老板真係要多得佢。
客人唔想回頭, 老板真係要多得佢。
2023-04-15
2023-04-22 189 瀏覽
呢間野所有後生職員嘅態度都超級惡劣😅1️⃣ 一入餐廳,問佢地會唔會有bb椅,佢地好惡咁話:冇呀!我地都照坐低食飯2️⃣ 坐低左,2大2細叫左4個餐一嚟杯奶茶,上枱倒瀉左半杯落隻杯碟,佢地唔理照serve俾我地🫣。同佢地講你倒瀉半杯唔理,最少都幫我換隻底碟啦~ 佢地用眼神”秒”左我地一下3️⃣ 2個大人服侍完2位小朋友食完佢地嘅餐,大人終於可以舒舒服服自己食埋自己個餐。食到最後一啖放底隻叉,一位男職員就好不耐煩走過嚟、掉底張單話:你地張枱過晒鐘……..我同老公即刻呆左😲 佢地入坐完全冇提及有限時,坐隔離嘅食客都好surprise…. 完全冇人知佢地間所謂茶餐廳級cafe只俾人食一個鐘仲要俾人話過晒鐘超時 + 俾人掉單落枱…

呢間野所有後生職員嘅態度都超級惡劣😅

我地都照坐低食飯

2️⃣ 坐低左,2大2細叫左4個餐

2023-04-22
2023-04-17 111 瀏覽
蓉芳哩間餐廳開左估計一年多,今日早餐經過見到裡面有人,但千色店大門又未開,再搵下就睇到佢自己有條門,裝修又好似幾好,眯入去嘍。前面個啊姐叫佢嘍杯熱水,個侍應話“大佬,D 水出曬煙咖”,哩D l禮貌真系好。到埋單又見個手銀同個客系度對爭緊,哩間野員工訓練真系未見過。頂級餐肉滑蛋公仔麵( 40)- 太肚餓啦,坐低都吾考慮就叫餐牌上的頂級餐肉滑蛋公仔麵,真系頂,佢話無公仔麵,有無搞錯啊!一早早餐無公仔麵賣?- 餐肉系普通貨色,同我屋企食開隻韓國牌子差好遠。- 滑蛋系幾滑- 米粉份量少,有D ”鞋”,仲食吾飽檸檬水- 正常
蓉芳

頂級餐肉滑蛋公仔麵( 40)
- 餐肉系普通貨色,同我屋企食開隻韓國牌子差好遠。
- 滑蛋系幾滑
- 米粉份量少,有D ”鞋”,仲食吾飽

檸檬水
- 正常
頂級餐肉滑蛋米粉
檸檬水
2023-04-17
$40 (早餐)
2023-04-07 117 瀏覽
之前都有食開蓉芳,但係最近見佢網上好多新推介,所以今日放假就去試吓,我叫咗一個芝士夾心西多配桂花蜜糖醬同凍檸茶,入口即溶👍👍我見到樓面同事與經理盡心服務每一個客人👍👍現在冇+1,可以吸引多啲新客,有創意👍👍☺️
  • 芝士夾心西多士配桂花糖醬
2023-03-10 300 瀏覽
今天工作完事,在千色店落車,經過千色店被門口的下午茶餐牌吸引住⋯⋯看看錶,反正今天忙到中午飯都未食,愛人放假,倒不如一起吃個早飯吧!還有5分鐘將近5:30pm,唔等愛人,嗱嗱臨叫咗兩個餐⋯⋯凍、熱檸水:老實說,檸檬水其實冇乜技巧,只要檸檬新鮮唔苦就可以了。這裡完全合格之上。白汁雞皇飯$58~端上枱,味道很有肯徳嗰位雞叔叔那種白汁雞皇飯影子的味道。肉醬意粉$58~依個就像薄餅店的影子⋯⋯份量足,連飲品,坐得舒服,合理價。雞翼三隻(餐另加$20)相比之下,反觀依三隻雞翼又幾好味喎!精選甜品(餐另加$23)~Chocolate Brownie :甜品未算太甜,但質地頗硬。之後和店員傾開,她說下次可以過來試試早餐,食店開早上七點。看見這店乾淨企理,於是星期日放假去試。沙嗲牛肉公仔麵配多士烚蛋$45~依個早餐相當豐富,愛人吃了整份早餐都吃淨一隻蛋,幸好是烚蛋,外帶晏啲吃,免得浪費食物。熱、凍咖啡~筆者愛熱咖啡,而愛人喜歡凍咖啡,即磨咖啡比茶餐廳更好。沙嗲牛肉公仔麵~牛肉夠軟熟,如果是喜歡濃味的朋友仔,相信會覺得略嫌淡味,但筆者和愛人都喜歡。輕盈早餐$40~厚多士、炒蛋配火腿,其實自家製都好易攪,

還有5分鐘將近5:30pm,唔等愛人,嗱嗱臨叫咗兩個餐⋯⋯

凍、熱檸水:
老實說,檸檬水其實冇乜技巧,只要檸檬新鮮唔苦就可以了。
這裡完全合格之上。

白汁雞皇飯$58~
端上枱,味道很有肯徳嗰位雞叔叔那種白汁雞皇飯影子的味道。

白汁雞皇飯

肉醬意粉$58~
依個就像薄餅店的影子⋯⋯
份量足,連飲品,坐得舒服,合理價。
肉醬意粉

雞翼三隻(餐另加$20)
相比之下,反觀依三隻雞翼又幾好味喎!
雞翼

精選甜品(餐另加$23)~
Chocolate Brownie :
甜品未算太甜,但質地頗硬。
Chocolate

之後和店員傾開,她說下次可以過來試試早餐,食店開早上七點。
看見這店乾淨企理,於是星期日放假去試。

沙嗲牛肉公仔麵配多士烚蛋$45~

熱、凍咖啡~
筆者愛熱咖啡,而愛人喜歡凍咖啡,即磨咖啡比茶餐廳更好。

沙嗲牛肉公仔麵~
沙嗲牛肉公仔麵

輕盈早餐$40~
厚多士、炒蛋配火腿,其實自家製都好易攪,懶洋洋的假期,出街食輕鬆一下。

輕盈早餐

整體來說:

食店營業時間7:00am -10:00pm ,千色店地鋪,地點算方便,店員服務態度良好,值得一讚。

2023-03-04 193 瀏覽
今朝(4-3-2023 Sat)同老公,亞姨送完爸爸入院後食早餐,由於我同亞姨之前都食咗啲嘢,只係老公未食,於是決定要兩份早餐.老公要$43.00嘅特別推介.經典番茄湯碎牛肉芝士滑蛋通粉,要熱檸水,我要$45.00嘅特選早餐,香濃雞湯火腿通粉配厚多士及炒滑蛋,都要熱檸水.熱檸水有少少澀味.厚多士及炒滑蛋厚多士烘得夠而且外脆內軟;炒滑蛋係滑,唔錯.番茄湯碎牛肉芝士滑蛋通粉其實唔係碎牛肉係一件件嘅牛腩,老公將芝士撈勻晒,我試嘅時候唔覺芝士嘅味道,而番茄湯嘅味道就正常冇問題.香濃雞湯火腿通粉大大碗,呢個都OK正常冇 問題.抵食係2.8分上次食評係2022年2月20日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%AF%94%E8%BC%83%E8%B2%BC%E5%9C%B0%E5%98%85%E6%B8%AF%E5%BC%8Ffusion-cafe-e4328473
於是決定要兩份早餐.

熱檸水有少少澀味.
熱檸水
厚多士及炒滑蛋
厚多士烘得夠而且外脆內軟;炒滑蛋係滑,唔錯.

番茄湯碎牛肉芝士滑蛋通粉
番茄湯碎牛肉芝士滑蛋通粉

香濃雞湯火腿通粉
香濃雞湯火腿通粉
大大碗,呢個都OK正常冇 問題.

抵食係2.8分

2023-03-04
$29.33 (早餐)
2023-01-07 365 瀏覽
服務態度良好,對客人有禮,食物方面擺盤都幾靚。另外,啲食物都幾好食,下次有機會嘅話會再嚟👍特別推介個芝士蛋糕,同出面嗰啲唔同,好好食👍👍👍:):):):):):)
2023-01-07
下午茶
今日難得收早,就諗住自己食個下午茶+早dinner,路過容芳見到價錢都還好,就入去食,叫咗一份西冷牛扒意粉,意粉份量OK嘅,但係牛扒就略太熟,因為放落口有韌,個汁就好鹹啦。跟住加配左三隻雞翼,同埋薯角,雞翼都炸得幾黑,其實就有啲燶,不過撕開d皮都食得嘅,薯角就冇乜味,同埋好乾⋯最後加咗件Brownie,本身我好怕蛋糕好甜,但係收銀戴眼鏡嘅男仔好細心咁介紹啲蛋糕俾我,最後件Brownie係好食+唔係好甜嘅。下午茶時間好似都有少少忙,但係出餐都幾快,其他同事服務都好好。整體來講間餐廳除咗出品水平有待改進之外,其他嘢都係唔錯嘅,呢個價錢,唔講味道,環境同服務已經係好好👍🏻👍🏻👍🏻

2022-12-20
  • 朱古力brownie
  • 凍朱古力
2022-12-15 253 瀏覽
每日返工都經過呢間餐廳,但就從未試過入去食野,今日早上偷到一個小時間,點了一個早餐,個公仔麵爽彈的,係我鍾意食嘅嗰種質感🤗個湯底都好好味😋,我食黎食去都講唔出,感覺係第一次係公仔麵到遇到呢個味道,絕對唔係茶餐廳嘅味精粉加麻油味,推介大家去試吓,試完話我知係咩味😆價錢只係29蚊,包埋一杯飲品,呢杯即磨齋啡無失望👍🏻,30蚊落下既早餐,已經難搵,仲要係優質同坐得舒服,就更加難搵,真心推介😉

$29 (早餐)
2022-12-10 188 瀏覽
今日返工嘅時候,行過荃灣街市街近德華公園,有一達地方新開嘅叫用過我見佢嘅Menu好吸引,所以入去試吓我叫咗羊架,頭盤火腿沙律配芝麻醬,我叫咗一杯凍檸茶少甜少冰,佢哋每一個職員好有禮貌,但係個羊架唔值得推介,廚子嘅手藝好有問題🤨非常之鹹,希望可以改善下
2022-12-10
聖誕節
2022-12-09 170 瀏覽
食物味道理想,但係收銀櫃位職員態度差到不知所謂,好聲好氣問佢係咪有八達通機,連續問咗幾次都冇回應,一回就態度勁冇禮貌咁樣話呢度咪有囉講真,服務態度差到咁樣,啲嘢食質素點樣好都無用你做飲食業嘅,都算係服務行業嘅一種,個客問你一句都咁晦氣,而家個客嚟俾錢享受你嘅服務都係喺輕輕一句,唔使好似殺咗你全家咁樣嘅,你而家咁樣樣想我哋作為顧客嘅點樣返轉頭幫襯呢?希望餐廳可以見到呢一個評論,可以改善下員工培訓,留住啲客人喇
講真,服務態度差到咁樣,啲嘢食質素點樣好都無用
2022-12-07 131 瀏覽
夜晚同朋友行行下千色。平時番工都有食開蓉芳既早餐。事不宜遲帶個朋友入去食吓晚餐先。 因為知道呢度既西多士無花生醬無糖醬。 得朱古力。煉奶同埋士多啤梨。 所以同以往一樣。我會準備定花生醬同糖醬過黎。朋友叫左個全日早餐。加六蚊轉左塊多士,好食。 但豬柳漢堡有陣雪藏味,最驚人見到條豬肉腸粉紅色究竟熟未?真係好反胃。 連最尾既熱咖啡都無心情影相。 我地都同啡色衫既員工反應。佢都好好 問我地要唔要換個份 時不時都問我食唔食呢樣果樣。 服務方面。招呼周到,天氣凍系咁叫侍應熱我加熱水,見個妹妹仔每次行好遠拎都唔好意思。

2022-12-03
聖誕節
  • 全日早餐
2022-12-01 125 瀏覽
今日再一次同朋友嚟到荃灣千色店,早係幾個月前已經曾經嘗試過呢一間蓉芳,今日再過發現原來已經更新好多餐牌,其中主場晚餐最吸引。第一個揀慢煮牛肋骨,$208元,牛肉味好重,三款雜菜亦很新鮮,牛肋骨切成一片,肉質非常鬆軟,食落唔錯。唯獨是黑椒汁非常很鹹,不過半薯蓉食都還可以!第二款揀咗羊假,都係208蚊,羊架味道略為遜色,肉質較為韌,同埋味道都偏鹹。整體不過不失。整體覺得容芳係一間幾好嘅廳,雖然食物質素唔算特別優秀,但環境乾淨寧靜,服務員態度亦都非常好,仲送蛋糕俾我哋。揀咗朱古力芝士蛋糕,女侍應話朱古力味很香濃。果然不錯。
今日再一次同朋友嚟到荃灣千色店,
早係幾個月前已經曾經嘗試過呢一間蓉芳,
今日再過發現原來已經更新好多餐牌,
其中主場晚餐最吸引。

牛肋骨切成一片,肉質非常鬆軟,食落唔錯。
唯獨是黑椒汁非常很鹹,不過半薯蓉食都還可以!
牛肋骨

第二款揀咗羊假,都係208蚊,

2022-11-26
牛肋骨
  • 慢著牛肋骨
  • 朱古力芝士蛋糕
行行下千色店肚餓,見到呢間餐廳燈光好光猛,見餐牌選擇都多,好多都想試,於是入去慢慢揀。最後食豬扒雞蛋意粉,擺碟乾淨令人食慾大增,而且份量都好足。第一啖梗係切件豬扒食先,煎到有焦糖色,好香。唔厚唔薄但有肉感。最最最意想不到、越食越起勁係個牛肝菌忌廉汁,以為普通洋蔥汁,第1次食呢個汁好香好濃,好後悔無問到可唔可以加多啲汁,可以當係撈麵食。至於意粉就軟硬適中,蔬菜食落有汁水,唔會乾爭爭,整體野食不錯。此外,留意到每枱都有一支水同水杯,方便客人飲水、洗餐具,但有客自行倒水入自己水樽,極度不衞生,同埋上手可能無用過支水同水杯,見職員無收依舊放原位俾下一枱客人用。最後點餐過程體驗麻麻,無人理,揮咗幾次手,穿西裝嘅男職員又無禮貌,黑口黑面好似趕客咁。

2022-10-09 339 瀏覽
係我最愛既黑松露炒蛋🤤炒蛋岩岩好!!擺入口既感覺好即刻化開😆食左一半黑松露炒蛋,留低另一半擺落個丹麥多士到,再加上牛油🧈好邪惡既口味!三重口感值得大家一試,而且丹麥多士外脆內軟👍👍👍另外湯底亦係我最愛既蕃茄味,而且個蕃茄湯似係用新鮮蕃茄整!唔似出邊用罐頭蕃茄👉👈所以碗湯我都飲晒🙈係鮮甜既味道👯‍♀️👯‍♀️完全唔似罐頭蕃茄味道!本身唔食淮山既我👉👈都試一試佢地既淮山麵🤣估唔到淮山麵吸晒蕃茄既味道😆而且啲牛肉真係好大粒🤤仲要有好多好多🤤我一個女仔都覺得超飽👍本身問個店員可唔可以將淮山麵更改,但係佢好好嘗試說服我去嘗試!好彩佢叫一叫我…如果唔係我都未試過新野完全唔知原來咁好食🙏值得一讚個店員🙏🙏🙏
2022-10-03
  • 經典蕃茄拉絲芝士慢煮牛肉淮山麵