2013-07-21 1549 瀏覽
不知不覺, 此店已成為我倆的食堂. 雖然, 不少人認為, 老闆娘的服務態度令他們難受, 但其實, 老闆娘也有溫柔善良的一面. 更何況, 若然能嘗美食, 忍受一會, 又何足掛齒呢.炸一即炸的油條, 脆卜卜, 熱辣辣. 即拉的腸粉, 又薄又滑.必食!!! 炸一粉量剛好二人享用. 爽滑魚皮名副其實, 又爽又滑. 加上薑蔥, 惹味之餘又除去魚腥味. 但最近品質有點參差, 曾試過又腥又淋, 難以入口.炸醬雲吞撈炸醬稍辣, 十分惹味. 雲吞以鮮蝦包製, 皮薄滑.撈麵沒有鹼水味, 麵條爽口. 湯底香甜.豬潤粉腸粥個人為喜好食用內臟, 所以豬潤粉腸也是必點之選.內臟清洗得很乾淨, 十分放心.豬潤沒有血腥味, 卻有肝的甘香味.粉腸肥美, 卻不太靱.粥底香滑, 軟綿綿 .普通的粥粉麵, 卻是非一般的享受.
不知不覺, 此店已成為我倆的食堂.

炸一
即炸的油條, 脆卜卜, 熱辣辣. 即拉的腸粉, 又薄又滑.
必食!!! 炸一粉量剛好二人享用.

爽滑魚皮
名副其實, 又爽又滑. 加上薑蔥, 惹味之餘又除去魚腥味.
但最近品質有點參差, 曾試過又腥又淋, 難以入口.

炸醬雲吞撈
炸醬稍辣, 十分惹味.
雲吞以鮮蝦包製, 皮薄滑.
撈麵沒有鹼水味, 麵條爽口. 湯底香甜.

豬潤粉腸粥
個人為喜好食用內臟, 所以豬潤粉腸也是必點之選.
內臟清洗得很乾淨, 十分放心.
豬潤沒有血腥味, 卻有肝的甘香味.
粉腸肥美, 卻不太靱.
粥底香滑, 軟綿綿 .

普通的粥粉麵, 卻是非一般的享受.
2013-07-18
2012-04-10 1087 瀏覽
岩岩搬來跑馬地。唔知食咩好。就是但入左去試下叫左1)皮蛋瘦肉粥2)炸两3)腐竹蛋糖水我只是問有咩飲個個人答我"奶茶咖啡星巴克前面"我呆左...心想唔使甘既服務態度?食物來了1)皮蛋瘦肉粥:好多皮蛋。多到食皮蛋就飽。但個粥好滑唔錯2)炸两:即拉的腸粉皮。油條好脆。。好好味!但我問佢地拎辣椒。竟答我無.賣曬無咪無羅!我勁嬲。。3)腐竹蛋糖水:甜度岩岩好.又有新鮮白果而且好滑!正正正總括如果唔係服務員的態度。去食野好似受氣甘。食物都唔差的!都會再去既不過可能係take away!
岩岩搬來跑馬地。唔知食咩好。就是但入左去試下
叫左1)皮蛋瘦肉粥2)炸两3)腐竹蛋糖水
我只是問有咩飲個個人答我"奶茶咖啡星巴克前面"
我呆左...心想唔使甘既服務態度?
食物來了

1)皮蛋瘦肉粥:好多皮蛋。多到食皮蛋就飽。但個粥好滑唔錯
2)炸两:即拉的腸粉皮。油條好脆。。好好味!
但我問佢地拎辣椒。竟答我無.賣曬無咪無羅!我勁嬲。。
3)腐竹蛋糖水:甜度岩岩好.又有新鮮白果而且好滑!正正正

總括如果唔係服務員的態度。去食野好似受氣甘。食物都唔差的!
都會再去既不過可能係take away!
2012-04-07
2011-07-05 1008 瀏覽
今天帶著期待及開心心情去GOOSEENS X KOPI LUWAK X PORT WINE TASTING,來去附近先食LUNCH醫肚,時間關係隨意找間店幫襯。見這店子有粥品、麵類,剛好唔想食太飽的我倆,走咗入去!入到裡面沒有客,全店只有一位女士侍應,這位侍應招待令人開始不好受!第一:有介紹午餐,我們選擇食物時態度表現不耐煩。第二:當揀好想order時,女士侍應落單說話無禮貌(完全無回應,我地order完佢都問仲有無,淨係企响度望住你,我地表示無就走咗!只有我們order籮白糕時~因無先用粗聲粗氣講...無籮白糕!!!)態度+分差!order...皮蛋瘦肉粥,豬潤粥,炸兩!第三:奉上食物時,好大力呯一聲放上枱邊,皮蛋瘦肉粥,豬潤粥~炸兩皆一樣幾次被嚇親)皮蛋瘦肉粥,豬潤粥~與一般粥沒分別,炸兩算新鮮脆トト!(但被這樣對待,食咩都唔開心,唔想食)服務差之外,餐館的內裡擺放非常混亂感覺好唔舒服,真係唔好受~原本開心嘅心情被破壞現今大大小小餐廳服務業為了加强競爭力,服務提升了不少,若基礎也未達標的店子~~~@@失望!

第一:有介紹午餐,我們選擇食物時態度表現不耐煩

order...皮蛋瘦肉粥,豬潤粥,炸兩!

幾次被嚇親)

2011-07-03
2011-06-12 894 瀏覽
一入去已被老板娘極差語氣招乎, 魚腩粥, 有鮮味, 粥加埋 蔥和彊冇令粥冇魚"醒"味炸一, 夠香脆, (但問老板娘要麻醬, 又被人罵, "依到咩醬都有, 你吾講我地點會落呀)野食還可以, 但用餐時只聽見老板娘, 一係罵你, 一係罵其他客人, 忍到就去啦
一入去已被老板娘極差語氣招乎,

魚腩粥, 有鮮味, 粥加埋 蔥和彊冇令粥冇魚"醒"味

2011-06-12
2010-10-17 653 瀏覽
一入到去,就已經覺得環境吾算太乾淨其中1張枱上擺滿一碟碟既食物,但係冇任何蓋'come'住而服務亦都好差一入去開始就要受到老闆娘既惡言相向因當時去既時候只有幾名客人,而拒地都冇太出聲甘我同我個朋友開始係度傾計la講講下,個老闆娘無端端加把口埋黎拒講左幾句,比我既感覺就係拒根本唔知我地傾緊d咩//誤會左我地既對話内容之后我地都冇再講野,快手食完就走講番野食果方面2個人嗌左3樣野:炸兩,雲吞面,'是'椒排骨飯當中只有炸兩係滿意,推薦大家可以去試下d油炸鬼真係脆卜卜架但係其他2樣:雲吞面d雲吞尚算ok,但係d面較硬,冇爽口既感覺'是'椒排骨飯太細兜,入面既飯略嫌濕得滯,太'痴立立'既口感總括黎講,d食物既價錢中等,但分量不足同埋服務有太大既進步空間尤其是係個老闆娘,希望拒可以學識以禮待人如無必要既話都唔會再去食
一入到去,就已經覺得環境吾算太乾淨
其中1張枱上擺滿一碟碟既食物,但係冇任何蓋'come'住
而服務亦都好差
一入去開始就要受到老闆娘既惡言相向
因當時去既時候只有幾名客人,而拒地都冇太出聲
甘我同我個朋友開始係度傾計la
講講下,個老闆娘無端端加把口埋黎
之后我地都冇再講野,快手食完就走
講番野食果方面
2個人嗌左3樣野:炸兩,雲吞面,'是'椒排骨飯
當中只有炸兩係滿意,推薦大家可以去試下
d油炸鬼真係脆卜卜架
但係其他2樣:
雲吞面d雲吞尚算ok,但係d面較硬,冇爽口既感覺

總括黎講,d食物既價錢中等,但分量不足
同埋服務有太大既進步空間
尤其是係個老闆娘,希望拒可以學識以禮待人
如無必要既話都唔會再去食
2010-10-05
  • 炸兩
2010-07-31 638 瀏覽
jul 17, 10正當猶豫緊去老銅食burger定跑馬地食炸兩好時,咁就隨緣啦..........交由上天決定..........嚟邊架電車就上邊架...........當然就是來了輛往跑馬地的..........食咗1個early dinner 1) 巧製裹蒸糉 (hk$38)-呢個食友介紹要試的-本來只喺叫炸兩,因擔心食唔晒,但經過女店員(真喺好伙記)嘅鼓勵下,所以都叫埋,預咗大不了就打包-上枱時見到咁大隻,都肯定要打包,爭在食剩幾多嘅啫-入口好濃嘅葉香味(因幾熱吓,可以烘出嗰份香氣出嚟),已好食咗1 1/2-糯米同綠豆不過腍,但如可以挺身多些少就會對我嘅個人口味喇-裡面嘅肥豬肉也不少,起碼蒸好後,我都可以挑出來。不過如果比唔夠,咁隻糉嘅油香同潤度都無咁好-裡面仲有蓮子同雞肉-初時伴以豉油,但個人由細都大都喺伴砂糖食,所以要多1碟砂糖-講開食鹹糉配砂糖,我要讀到中學(去到同學仔屋企,伯友請我食)先知正統食法喺跟豉油食 2) 炸兩腸粉 (hk$25)-呢個喺我嘅主要target-本來食緊裹蒸糉嘅我,即時轉呔,食呢個先-估不到咁大碟,而每條油炸鬼仲咁肥大添-個皮嘅厚度適中,而主角就

1) 巧製裹蒸糉 (hk$38)
-呢個食友介紹要試的
-上枱時見到咁大隻,都肯定要打包,爭在食剩幾多嘅啫
-糯米同綠豆不過腍,但如可以挺身多些少就會對我嘅個人口味喇
-裡面仲有蓮子同雞肉

2) 炸兩腸粉 (hk$25)
-呢個喺我嘅主要target
-本來食緊裹蒸糉嘅我,即時轉呔,食呢個先
-估不到咁大碟,而每條油炸鬼仲咁肥大添
-個皮嘅厚度適中,而主角就真喺好鬆脆,應該喺新鮮貨
-不過真喺趁熱時就要食晒佢(最好4分鐘之內),否則1無咗熱度,個脆度就明顯降低

* 今天託賴,遇不上老闆娘..........聽店員講佢未返..........可以保得住完美嘅句號,hahahaha
2010-07-17
2010-06-29 687 瀏覽
第一次來大約是剛考到車牌,買了第一輛車的時間左右.新牌時多數對駕駛有狂熱程度,可以因睡不著便由九龍駕車去元朗只為了想吃一碗糖水.同樣地由九龍去跑馬地吃碟腸粉又有何奇?(現在會選擇吞啖口水,轉身即瞓.)而且因為這裡深夜門外可以泊車,所以成為友人間消夜熱點.但隨著牌齡愈久駕駛興趣亦漸淡,有時還寧願搭車多...過海山長水遠免問!只是這天剛在會展看完Natalie Cole後未吃晚飯,想起了舊地重遊.皮蛋牛肉粥----粥底綿滑,用上溏芯皮蛋,牛肉有用蛋白醃過吃起來比較鬆及尚有韌度,不像是經化學處理的滑牛效果.蔥花蝦米炸両----暫時還未在其它地方吃到即叫即做而腸粉中間的油炸鬼是這麼脆的,說是翻炸又好做了什麼手脚也好,總之是脆不是硬.加多了$5要蝦米蔥花,吃起來是比齋腸粉皮來得吸引.剩水餃----沒有糊成一團的雪藏味碎肉出現,餡料內的豬肉新鮮度不俗,蝦肉爽脆.牛筋腩菜遠腸粉-----幫襯多年這也是頭一次吃,造型奇特,腸粉是卷著一條菜圍在碟邊,中間是牛筋腩.吃起來兩樣食物互不相干,就像飲茶搭檯一樣!分開來說,牛筋腩是炆得軟淋入味,但腸粉加灼得太淋的菜遠是真的不行.店舖能在這區屹立多年自有其原因,有

店舖能在這區屹立多年自有其原因,有時吃餐飯也要講緣份!誰能告訴我為何人人都讚服務好的伊呂波,用千多元換來吃得一肚氣!被我列入永不光顧的名單?在這裡又能和老闆娘有講有笑呢?
總之緣份這東西真的難以解釋,就列入X File吧!

超高背卡位
中上價錢
皮蛋牛肉粥
蔥花蝦米炸両
剩水餃
牛筋腩菜遠腸粉
2009-11-11 447 瀏覽
一向食糖水都幫襯開間蓮園甜品, 今次午餐唸住試下間粥麵小厨. 入到去坐低無人招呼, 張枱又唔太乾淨, 已經大打折扣. 看似老板既男人身穿背心內衣落單, 估唔到跑馬地區會有如此情景! 叫咗一碗牛腩麵 + 一碗豬手麵 + 义燒腸粉, 睇個環境都唔期望啲嘢會好食. 不過食落口又有啲意外驚喜:牛腩麵 - 啲牛腩夠入味, 而且煮到好軟身. 麵都夠彈牙, 好味過同區既皇府豬手麵 - 豬手亦煮得夠軟身入味义燒腸粉 - 腸粉夠薄, 可惜义燒味道一般以價錢而言, 喺跑馬地區算抵食. 不過嚟呢道食飯, 要做好心理準備唔會享受到好既服務!

豬手麵 - 豬手亦煮得夠軟身入味
义燒腸粉 - 腸粉夠薄, 可惜义燒味道一般

2009-09-30 436 瀏覽
有日落雨又夜就去左跑馬地睇下有什麼好食, 泊到車近近地就去蓮園了, 間店真係好細, 好在得2個客, 我同朋友兩個人坐去卡位, 感覺都唔錯, 去到問老闆娘有咩好介紹, 仲問我2個人食 set 仲話怕我食唔晒叫我散叫, 睇睇下餐牌都好多野想食, 最後都係叫 set (經濟 d ma), 咁就叫個 肉餅, 豉油雞,菜, 真係想講句, 好正 lor ! 佢 d 豉油雞好似用瑞士汁整的, 食完果次之後成日都去食了, 之後仲叫左炸"量", 大家一定要試下了, 真係好脆 lor....仲係熱食都脆果隻! 之後仲叫左焗布甸, 入面 d 蓮蓉唔太甜, 仲好香tim! 老闆娘又係真係好串 lor...串得來都好攪笑的, 成夜一路食一路互串, 如果你串得玩得要去同老闆娘較量下了! 可惜間野細左 d, 4個人去食好了, 太多唔得呢!

• 豉油雞
  • 肉餅
  • 炸"量"
2009-09-08 190 瀏覽
一入去, 地方細唔緊要, 但係亂到呢...响門口右邊一角有張亂七八糟嘅寫字枱, D文件亂搭混亂到根本無可能响一間食店到俾客見到的...唔多想做生意嘅一個男人叫我地坐卡位。碗粥一到, 我見到塊微形豬潤已經知唔會有咩驚喜,粥底叫一般啦,同海X都係咁上下;食落D料先唔知想點, 豬腰有“押”味, 豬潤鞋什什咁;到雲吞面,望落已經唔正宗啦,無啦啦整幾塊生菜,湯底有陣唔知咩味,唔係鮮味咼, D面啊,一D都唔彈牙都算喇,問題係硬過鐵線 huffyhuffy雲吞嘛,D蝦係一隻隻咁,但卑水卑到無晒自己D鮮味,得番D我相信係調味料D味囉,我真係好少會浪費食物,好一餐唔好一餐都會食埋距,但呢次真係唔得,唔只唔好食,係好難食!!仲夠膽收成$35一碗咼!!俾D咁嘅野人食都過到自己做厨嗰關先令人唔明白!同埋點解距仲可以响跑馬地生存到,難道真係食份感情??

2009-09-06
2009-03-18 370 瀏覽
Service is just bad. Why would anyone want to be around such rude people?The lady there is just naturally SUPER angry and EXTREMELY rude even no one is there to provoke her, doesn't she get tired? I seriously feel bad for people around her.Some people might think it's funny, but I think she just totally crossed the line. I would rather stay home and make some noodle, rather than going out expecting to be yelled at! I don't care how good the food is (and frankly, it's not that good).Good luck

Good luck to the next customers.
2009-03-14
(非會員)
看食評之後才發生這間店的服務態度差到可以稱全港之冠, 但依然有人光顧, 真是離奇!話說一個星期六約2時30分左右我們一行五人, 當中包括3成人2小童, 到此店光顧, 當時只有兩台顧客, 坐下後我們便選擇食物, 而一名2歲左右的小童則嚷著吃奶,不肯坐下, 我們便對小朋友說要聽話坐下; 怎料突然有一位中年女待應高聲及不禮貌對小朋友說, 你要坐下來, 否則不讓你在店內坐, 要你坐出店舖外; 對於這惡言相向我們當時知道小朋友站起於椅上是不禮貌行為, 於是唯有繼續教導孩子要有禮貌, 如果吃奶則寧靜的吃奶。之後,大人便自己選食物,小朋友便開始吃奶……如是者, 食物送到了, 那位送食物的另一待應疑似老闆娘的中年胖女子把食物大力放下, 沒有問食物是誰要的便走了……….我們都算了……..及後到快吃完的時候, 突然, 我們頭頂的一部空調突然開啟, 那吹出的風大得使頭髮大亂, 由於風正吹於一名小朋友的位置, 她的媽媽便要求可否關細一點風,但那個疑似老闆娘的中年胖女子則說不可以的, 不喜歡的快些走….. 之後更自言自語說不喜歡自己的孫兒到她的家, 好討厭………. 於是我們便快快的走, 離開時我們才對她說如果不

及後到快吃完的時候, 突然, 我們頭頂的一部空調突然開啟, 那吹出的風大得使頭髮大亂, 由於風正吹於一名小朋友的位置, 她的媽媽便要求可否關細一點風,但那個疑似老闆娘的中年胖女子則說不可以的, 不喜歡的快些走….. 之後更自言自語說不喜歡自己的孫兒到她的家, 好討厭………. 於是我們便快快的走, 離開時我們才對她說如果不喜歡招待小朋友, 可以在小朋友入店時表明不招待, 不要進來才給人面色,她卻堅持說沒有講這些話……..可惡到極點, 一些基本的禮貌都沒有。

這間店簡直不知所謂, 個疑似老闆娘的人沒愛心, 心腸不好, 其伙計有樣學樣, 差到極點, 食物再好都是垃圾! 如果有人喜歡看人面色, 唔俾人鬧唔安樂可以去, 不過肯定有被虐的闢好!!!!
  • 沒有
2009-02-23 210 瀏覽
When it comes to eating out, the one thing that annoys most people is bad service, and Lotus Garden gives the term "bad service" a whole new dimension. The pugnacious female owner is notorious for her bad temper and disposition to abuse the customers. I saw this on display first hand during my only, and last, visit to Lotus Garden,which took place several months ago and before I read about all the unfavorable reviews on this restaurant on Openrice.com.I am not sure whether it is a common occ

I am not sure whether it is a common occurrence but the night when i was there, the owner picked fights with customers at two tables, and as she was grumbling on and on, it became so annoying that i could not bear to finish the food, which was not so good in any case.

2008-10-10 224 瀏覽
老闆娘勁串但我都好串。唔怕被串,最憎老闆娘亂收費!如果你要去,就要忍!原本係我飯堂,後來老闆娘亂收錢: 一枝可樂,一碗豆花,一碗蕃薯糖水,給了$100,老闆娘居然唔找錢話當 tips wor?! 太多次啦,所以少去了。不過都有好吃的!炸兩,豬膶腸粉,叉燒腸粉!
老闆娘勁串但我都好串。
唔怕被串,最憎老闆娘亂收費!
如果你要去,就要忍!
不過都有好吃的!
炸兩,豬膶腸粉,叉燒腸粉!

蓮園其實係我係跑馬地gei飯堂, 依間野係我 2003年開始係跑馬地跑步後無意間發現gei, 到依家真係去足5年無錯, 老闆娘係好串, 唔係個個都受得, 好似係屋企食飯俾ah媽鬧咁, 如果你唔受得氣, EQ唔夠或者身份高貴gei就唔好去la講下老闆娘sin, 佢其實好似周星馳的功夫果個包租婆咁串, 把聲咁大.. 我地懷疑過包租婆個角色係打佢有次我地問周星馳有無去過食野, 佢話周星馳成日都黎......講下d野食先, 我覺得佢d野食比跑馬地街市正得多, 而且仲要平d... 我覺得跑馬地街只不過市名氣大....味道真的一般, 又坐得無咁舒服講到"賣飛佛"la:炸兩: 個炸兩好香, 超趣, 腸粉皮好薄, 佢個豉油係分開上 第一食果陣老闆娘好串咁話: 唔好淋豉油落去ar, 係唔識食d 人先淋ga.. 咁淋左落去又真係會"林"左無咁好食gei豉汁魚雲:一定要熱食, 蒸得arm arm 好, 好滑, 豉汁同辣汁好match.. 總之好正金針雲耳蒸雞:蒸得好滑, 好有雞味, 金針雲耳索左d雞就好正豉油雞:少數係街食到d豉油雞拍得住我阿媽整gei, 好入味, 好滑, 味道arm arm 好蘿蔔牛腩:牛
講到"賣飛佛"la:
炸兩:
個炸兩好香, 超趣, 腸粉皮好薄, 佢個豉油係分開上
咁淋左落去又真係會"林"左無咁好食gei
豉汁魚雲:
金針雲耳蒸雞:
蒸得好滑, 好有雞味, 金針雲耳索左d雞就好正
豉油雞:
蘿蔔牛腩:
牛腩炆到好林好入味, 蘿蔔好林, 無jar, 索左d腩汁又係好正

甜品:
其實佢全部甜品都唔錯, 唔會太甜, 不過一定要講下蓮容布甸
我第一次見個蓮容布甸好似細細個無咩料到咁, 所以食完飯就叫一個自己食la
個布甸真係幾好食ga, 有蕉糖, 有蓮容, 又唔太甜, 料又足wo...
不過就係d料好足, 未食到一半就覺得頂到上心口, 叫d friend 幫手食d la..
結果我都要頂埋最後個細半, 真係攞命
其實老闆娘都收左 d火, 不過都可能係全香港最串gei老闆lor, um... 我都頂得住gei....
比起顧客永遠是對的食店來說, 我反而覺得有性格
各人有各人選擇la, 唔受得人串就唔好去la
  • 炸兩
  • 豉汁魚雲