2019-09-22
日期:9月17日人數:3人喺中環一間企理嘅餐廳食set lunch,通常平均消費都超過$150。一係就只可以幫襯連鎖或者小型嘅快餐店,‘求求其其有d肉有d菜蛋白質澱粉質撈撈埋埋打個白汁茄汁黑椒汁甘撐得你懵口懵面米lui返去返工返學返廠返寫字樓唔系你古真系穩餐晏仔甘簡單啊。甘跟飯定跟意粉啊?’。所以喺中環搵食都唔係咁容易。所以其實蔡瀾越南粉係一個中等價位當中唔錯嘅選擇。開業初期好多人嚟排隊,基本上唔等返20至30分鐘都唔會有位。但而家其實只要排10分鐘左右就已經入得。我只會食$68一份嘅雙拼湯河粉。今次我食咗生牛肉拼牛丸湯河粉。餐廳係可以免費任加河粉,所以落單嗰陣我哋已經叫咗加底。另外我哋就叫咗一個米紙卷做小食。河粉係餐廳即做嘅,個人覺得厚咗少少,可以薄返啲。湯底係行清甜路線,清清地幾好飲。鍾意重口味嘅朋友可以落是拉差辣醬,配湯河粉好好食之餘,佢仲係一個脂肪含量極少嘅醬料,非常健康。所以成餐飯都唔算肥膩。小食味道都唔錯,三個人叫一款,份量啱啱好,想慳錢的話可以唔叫小食,加多個粉,一樣夠飽。餐廳仲有一個推廣,就係堂食滿$188或以上,餐廳就會免費送你一本蔡瀾寫嘅書。我哋一行三個人當然食夠數
人數:3人
餐廳仲有一個推廣,就係堂食滿$188或以上,餐廳就會免費送你一本蔡瀾寫嘅書。我哋一行三個人當然食夠數啦,所以就攞咗一本〈蔡瀾食材100〉,拎返屋企俾屋企人慢慢研究。
餐廳環境唔錯,裝修幾好,但位唔算坐得舒服。服務態度一般,但起碼唔會趕你走。湯河連加一服務費$75,咁既質素+任食河粉又算係幾合理。