2018-10-03 264 瀏覽
個人鍾意食蕃茄呢間真係做得唔錯如果可以係屋企附近有就好啦🤤🤤🤤可惜冇佢嘅蕃茄湯底 配炸雞扒 係必試好餓 又係飯嘅愛好者 建議配湯飯唔係太餓 驚太飽食唔哂就建議配米線個人嘛嘛長通粉 雖然呢個應該最多人食嘅配搭炸豬手都好正次次都好爭札叫呢兩款邊樣ho 🤣haha有啲美中不足嘅係蕃茄湯有🌶我覺得唔夾同埋呢間野係food court 度就變左冇咁好食 識揀一定揀大埔 遠小小都咁話如果試左food court 會覺得唔正/好普通次
個人鍾意食蕃茄

如果試左food court 會覺得唔正/好普通
2018-09-28
午餐
2018-09-17 361 瀏覽
大埔有一間蕃茄麵店由我中學時代已經開始營業。這區食肆眾多,能夠站穩陣腳多年,應該有其過人之處。很久很久以前去吃過,記憶中味道還可以,但未至於很impressive,所以直到現在才來回訪記得以前這𥚃就只有蕃茄湯麵,可以自由選配配料。這次來,menu就豐富得多,有麵之餘也有飯。我點了個「素食煮意」($53),麵底選了螺絲粉,有點過軟,配料是雜菜和玉子豆腐,上面的滑蛋還不錯。湯底尚算濃郁,但味道...當然是中環老店更勝一籌

素食主意

2018-09-01 259 瀏覽
Weekend 同屋企人係屋企附近食個quick lunch,唔洗等位餐廳七成full , 呢間餐廳係大埔都一段時間,我地間唔中都會黎食,貪佢蕃茄湯健康啲。叫左貢丸雜菌蕃茄湯意粉,煙豬手蕃茄湯意粉同焗豬扒飯。雖然覺得個蕃茄湯有落少少味精,但都好飲,通常食都會連湯飲,所以都無叫飲品。值得一讚個焗豬扒飯幾juicy 幾野味,第一次食幾impressive . 埋單每人六十蚊,唔洗加一,性價比高。如果個湯底可以走味精就perfect。

2018-08-12 309 瀏覽
蕃滿門係其中一間我最鍾意嘅食店 今日又嚟食蕃滿門啦 蕃滿門主打呢就係呢個蕃茄湯 餸菜選擇多 這種可以自己揀意粉米線通粉神之湯飯添 除咗湯麵之外佢嘅焗嘢都唔錯㗎 而且佢平日嘅晏晝 仲有午餐同埋嘢飲 好抵食㗎 今日我就食一個煎豬扒 蕃茄湯公仔麵 煎豬扒煎得夠香 唯一美中不足嘅就係佢鬆肉粉落太多肉質唔夠實淨 蕃茄湯 係蕃滿門嘅精髓番茄味濃郁 而且有好多蕃茄肉㗎 除此之外 仲可以加 三蚊有粟米粒 蕃茄湯都幾夾可以一試 而且佢近排重新出咗 一個南瓜餅 味道都唔錯㗎 誠意推薦大家你食呢個蕃茄湯
2018-07-08 521 瀏覽
尼大埔就食蕃滿門!!! 係門口禁機等位都幾快, 10分鐘內就等到2人桌。環境唔錯燈光柔和, 服務員態度好好,好快就落到單唔駛怕肚餓。我地細食, 叫左一個招牌蕃茄滑蛋濃湯就算。等左10分鐘就有得食,都叫上菜上得好快, 仲要幾大碗下, 2個人細食既share 都可以~~~~蕃茄味好足好濃, 酸甜味岩岩好, 唔似有時有d 餐廳得個甜字, 幾岩蕃茄控既女仔。個蛋無用牛油炒但都夠哂滑融到去個蕃茄湯到。另外我再上左個雞軟骨餃, 幾足料, 隻隻餃都食到我索索聲。佢個凍檸茶唔甜, 唔叫少甜已經岩岩好!!仲有見到好多細路都係度食BB 餐, 有個兒童餐盤好cute cute粉色系, 調較左份量岩小朋友食, 如果我等日時有baby, 都想帶佢尼跟媽味食蕃茄, 哈哈!!!咁樣都係$58乍, 幾經濟實惠, 難怪多人尼呢度食! 絕對可以encore!!

2018-07-08
10 分鐘 (堂食)
2018-07-06 262 瀏覽
又係食晏時間,天氣太熱,之前經過見到,好似好好食咁,今日終於有機會食到啦。入到去見到人地個碗嘢都覺得好蕃茄。口淡淡嘅我都即刻有返食慾。叫左個吉列魚柳蕃茄螺絲粉。老老豆豆,其實佢嘅湯隻包都幾唔自然,不過好在個湯又真係好蕃茄嘅,雖然稱不上濃,但我覺得係ok嘅。上面又有啲蛋咁,食落都幾滑。依個係我最鐘意嘅。唯一個不足之處就係佢嘅魚柳真係好細份好細粒,加埋啲粉都係咁細,真係冇咩誠意,扣曬分啦!🌚🌚🌚🌚🌚🌚

2018-05-18
2018-06-13 429 瀏覽
The lunch was a delight, good size portion, the beef brisket went really well with the tomato soup pasta, staff members are very polite, highly recommended, I would definitely come back
2018-06-09 450 瀏覽
經常聽朋友說來大埔不得不吃說是蕃滿門所以今日就去了5點還有下午茶吃!先說說我叫的下午茶餐—招牌蕃茄滑蛋濃米線($41)一共可以選6個不同的辣度我選了原味湯底十分濃味牛肉的份量比想像中多而且還很煙韌配上滑蛋味道也不錯麵條味道也很濃可是差不多每條米線都時斷的最後我是用匙羹吃完整碗的⋯朋友點的是平日Menu內的香燒煙雞胸螺絲粉($53)肉的份量不多但螺絲粉的質素比米線好多了但湯底配上辣 有點不配儘管這家在我大埔朋友們的口中很高評價但是這次試完發現質素沒有那麼好蕃茄湯底是很吸引,但是麵條、配料等等可以更進一步
經常聽朋友說來大埔不得不吃說是蕃滿門
所以今日就去了

5點還有下午茶吃!

招牌蕃茄滑蛋濃湯粉

先說說我叫的下午茶餐—招牌蕃茄滑蛋濃米線($41)
一共可以選6個不同的辣度

麵條味道也很濃
可是差不多每條米線都時斷的
最後我是用匙羹吃完整碗的⋯
香燒煙雞扒螺絲粉

朋友點的是平日Menu內的香燒煙雞胸螺絲粉($53)
肉的份量不多
但螺絲粉的質素比米線好多了
但湯底配上辣 有點不配

儘管這家在我大埔朋友們的口中很高評價
但是這次試完發現質素沒有那麼好
蕃茄湯底是很吸引,但是麵條、配料等等可以更進一步
2018-06-09
下午茶
2018-06-03 249 瀏覽
同同事黎到蕃滿門食晏,一去到好好彩唔洗等位。同事推介下,又見佢係薑系列咁特別,就試左呢個焗豬。黎到豬扒已經切好一塊塊,幾方便!食落係有少少薑既辣味,但可能蕃茄本身太重味,薑味就變左唔突出,如果個炒飯底用埋薑炒,咁就真係正喇!如果下次再黎食,都係食返佢既蕃茄湯通粉好啲,我見另一位同事叫既豬手都真係幾吸引!
同同事黎到蕃滿門食晏,
一去到好好彩唔洗等位。

同事推介下,又見佢係薑系列咁特別,就試左呢個焗豬。

黎到豬扒已經切好一塊塊,幾方便!

2018-05-29 198 瀏覽
呢間蕃滿門都喺大埔好多年, 不過我好少幫襯佢,因為以前太多人排隊,日又排夜又排, 可能而家周圍多咗好多食店, 少咗人排, 今日一於帶埋媽咪嚟食下先。同母親大人緊係要食好啲啦!我叫咗招牌必食嘅豬手蕃茄湯粉, 蕃滿門雞翼, 泰式軟殼蟹湯粉, 同蕃茄茄子層層疊! 擺到成張枱滿晒!我目測成間餐廳有一半人都係喺度食豬手,咁佢又真係幾好食嘅,皮脆肉嫩唔會乾晒,最勁係你食啲皮唔會覺得肥膩,我平時唔會食呢啲肥嘢,但係佢呢隻我真係可以食晒!五十幾蚊有3件豬手連埋配蕃茄湯粉, 你去邊度搵!?抵到爛!呢個係季節限定嘅泰式軟殼蟹蕃茄湯粉, 勁呀~勁大碗勁正, 是關佢碗粉有啲辣肉碎, 撈埋嚟食確係掂,軟殼蟹就正正常常咁啦~仲有兩隻蝦都新鮮爽口嘅!久唔久出下啲新嘢咪幾好, 無咁悶吖嘛!搵啲菜食下啦~成日忌廉西蘭花, 今次食下呢個層層疊, 真係一層層隔住咁舖上去㗎喎!一層蕃茄一層茄子, 今時今日仲有咁好心機嘅廚師, 抵讚啦!雞翼,好普通嘅食物, 但係又俾佢攪到好食到停唔到喎! 濃度嘅茄醬面有芝士焗, 個醬辣辣地。呢啲咪就係平凡中嘅不平凡囉!嘢飲係唔使篤檸檬嘅檸檬茶, 今次唔係好夠泡喎,不過味道可以嘅!總括嚟講, 今
總括嚟講, 今次俾我睇到蕃滿門用嘅心機!企到咁多年係有實力嘅!
2018-05-28
  • 豬手
2018-05-29 99 瀏覽
 好耐無嚟蕃滿門喇! 以前仲係喺附近返學, 差唔多日日都係嚟呢度食學生餐,  自從畢業出嚟做嘢後已經少嚟咗!今日突然好想食返呢個花枝丸縲絲粉, 一於嚟懷念下先~以前我去舊舖多, 而家已經搬咗去前面, 大間啲裝修都靚啲,我坐咗喺新門口吧枱,啱晒我一個人慢慢享受唔使搭枱, 吧枱仲唔使等位!梗係直入即坐啦~出面熱到溶!3分鐘後我個久違嘅蕃茄花枝丸縲絲粉嚟喇!湯一樣濃, 花枝丸一樣鮮味彈牙, 係蛋.............無以前咁滑, 不過都ok, 杯檸茶都唔錯, 整體上都keep得住水準。一路碌下電話, 一路不下不下慢慢就食晒!好滿足, 好多回憶好有感覺~
3分鐘後我個久違嘅蕃茄花枝丸縲絲粉嚟喇!
2018-05-26
2018-05-25 110 瀏覽
今日下午我們喺大埔附近做完嘢之後行過海寶花園見到呢間係以蕃茄濃湯做主題嘅餐廳叫「蕃滿門」,因媽咪最鍾意食蕃茄濃湯,所以我們就決定入去食下午茶!我們叫咗招牌蕃茄滑蛋濃湯鷄肉螺絲粉同特式蕃茄滑蛋濃湯脆皮鹹豬手意大利粉!蕃茄濃湯係用新鮮蕃茄熬製而成,味道極之鮮甜濃郁,而且加埋可以畀我們自己揀選辣度,令到味道更加惹味醒胃!而滑蛋就真係好滑溜,就算浸著喺湯入面,都唔會變「嚡」,真係好正呀!鷄肉係輕輕煎香過,所以食落更加芳香,肉質相當嫩滑!脆皮鹹豬手嘅外皮相當酥脆,食落好脆卜卜,肉質亦好非常厚身同好鬆軟,唔會又乾又硬,再配埋香甜嘅蜜糖芥末醬一齊食,除咗可以減低鹹度之外,而且會更加惹味!螺絲粉亦好煙煙韌韌!
所以我們就決定入去食下午茶!
味道極之鮮甜濃郁,
而且加埋可以畀我們自己揀選辣度,令到味道更加惹味醒胃!
而滑蛋就真係好滑溜,
就算浸著喺湯入面,都唔會變「嚡」,真係好正呀!
鷄肉係輕輕煎香過,所以食落更加芳香,肉質相當嫩滑!
脆皮鹹豬手嘅外皮相當酥脆,食落好脆卜卜,
肉質亦好非常厚身同好鬆軟,唔會又乾又硬,
螺絲粉亦好煙煙韌韌!
特式蕃茄滑蛋濃湯脆皮鹹豬手意大利粉
2018-01-17
特式蕃茄滑蛋濃湯脆皮鹹豬手意大利粉
2018-05-19 97 瀏覽
中意蕃茄嘅啱你啦呢到湯底係用咗四種番茄及大堆雜菜熬成 飲落好鮮甜 酸度都ok高 食一啖都滿口茄香 仲要大大兜!👍🏼😋 軟殼蟹又炸得好香口😍 賣飛彿!😚 ~大埔係原店啊!~ - -📍 蕃滿門 (大埔) 大埔安慈路1號海寶花園地下8號舖
中意蕃茄嘅啱你啦
賣飛彿!😚
~大埔係原店啊!~ - -
📍 蕃滿門 (大埔) 大埔安慈路1號海寶花園地下8號舖
2018-05-03
10 分鐘 (堂食)
第一次比差評本身見下奏冇咩人排隊就行左入去食叫左個唔記得C定D餐既午餐鴨胸跟微辣蕃茄螺絲粉叫左冇幾耐就好快到但一黎到就見倒個鴨胸粉粉地色就唔為意照食落肚 點知完全唔熱 好似放左好耐咁 重點係成個盤都勁多油都唔係第一次食架啦 一次比一次多油咁個螺絲粉湯本身係叫左微辣但我食落去肯定唔只微辣因為之後趕住走 就快快手腳咁食完比錢 番到公司 就開始肚唔舒服🤢中途已經痾左次番到屋企更加變本加厲 痾左幾次服務態度係唔差 但好急咁趕住收客人啲野食迫佢地快啲去比錢咁 真係好失望 過左兩日都重可以胃痛緊 確診食物中毒啦
第一次比差評

過左兩日都重可以胃痛緊

確診食物中毒啦
2018-05-05
2018-03-11 355 瀏覽
星期日同朋友們一齊出去食個午餐,就去咗返蕃滿門度食啦~~~一如圖片中所見,係好多人排隊㗎!不過都唔係排左好耐其實我嚟過食唔少次㗎啦,今日先認真打返個食評😂😂😂我自己對番茄就有濃厚嘅興趣,所以都幾鍾意呢間以蕃茄為主題嘅餐廳🍅🍅🍅🍅今日我就食咗脆皮豬手微辣米線🤤份量係非常之足夠!如果細食嘅朋友可以嗌佢少米線㗎!我哋今日仲叫咗個粒粒多士(朱古力),都係值得一試㗎🤤其實呢到其他配料都好好食,除咗豬手之外我平時最多叫嘅就係香酥雞扒啦🤗鍾意蕃茄味嘅朋友就唔好錯過啦!
星期日同朋友們一齊出去食個午餐,就去咗返蕃滿門度食啦~~~
一如圖片中所見,係好多人排隊㗎!不過都唔係排左好耐

其實我嚟過食唔少次㗎啦,今日先認真打返個食評😂😂😂

今日我就食咗脆皮豬手微辣米線🤤
鍾意蕃茄味嘅朋友就唔好錯過啦!
2018-03-11
15 分鐘 (堂食)