2021-11-05 91 瀏覽
間唔中都會去元朗行吓,因為好多朋友都係住元朗,問吓啲老友元朗有咩好食,佢哋有推薦我呢間薄荷葉泰國菜,地址係元朗安康路,喺運動場,元朗圖書館,元朗劇院附近,所以都好易搵到。去到門口見到都幾特別,好有泰國風味,見到座位嘅空間都好闊落,如果鍾意食煙嘅朋友,我諗坐出邊戶外位會好方便,仲要燈光裝修配搭得好好,俾人一種好舒服嘅感覺,就好似去咗曼谷咁肉碎生菜包 108元新鮮嘅豬肉炒到好香,加少少泰式嘅調味,酸酸辣辣特別開胃,再配上生菜。將生菜包住熱辣辣香噴噴嘅肉碎,一啖咬落去食到好香嘅配料味又多汁又香口嘅肉碎,配搭得啱啱好,正豬頸肉沙律,豬頸肉炒都好香口,咬落去好爽,肉質非常鮮嫩,配上泰式香料,芫荽,加上沙律菜好新鮮,爽口香甜,小小辣,特別開胃明爐燒魚,呢個就係必食嘅推介,一整條烏頭放喺個爐上面,你見到佢條魚上面有好多香料配菜,當個爐開始熱,D水慢慢咁滾,你就可以聞到陣陣嘅香味,魚肉好結實,好鮮味,嫩滑嘅魚肉加上香茅,檸檬,芹菜,味道配搭得好好。正宗嘅泰國風味。食泰國嘢必定要飲返個椰青咁先夠爽。我見到佢都有好多款啤酒,有我最鍾意嘅1664生啤,有原味同埋果味俾你選擇。仲有我最鍾意食嘅泰式生蝦,不過今

肉碎生菜包 108元
正宗嘅泰國風味。
食泰國嘢必定要飲返個椰青咁先夠爽。
我見到佢都有好多款啤酒,有我最鍾意嘅1664生啤,有原味同埋果味俾你選擇。仲有我最鍾意食嘅泰式生蝦,不過今日朋友話唔想食生野,所以冇食到,下次入元朗一定試埋其他菜式
2021-10-31 66 瀏覽
上星期放工後同朋友嚟咗元朗呢間薄荷葉食泰國菜,餐廳都掛咗啲泰國嘅裝飾品。睇吓個餐牌,都幾多選擇,基本泰國餐廳有嘅菜式,呢度都有。我同朋友都係餓底嚟嘅,於是我哋就叫咗個特色菠蘿飯、酸甜魚、六條串燒、茄子同兩個椰青。菠蘿炒飯入面加入左提子乾、腰果、肉鬆、同各類海鮮,非常泰式,基本上加得肉鬆嘅飯都幾好食。而且成筒飯份量非常多,就算我同朋友係餓底都食唔晒呀!抵食!另外,泰式炒茄子夠晒鹹香,加左豆豉,所以食落去有種鹹鮮味,比較重口味。我同朋友都不約而同咁覺得酸甜魚最好食,魚身炸得香脆,淋上咗好似咕嚕肉嘅開胃酸甜汁,非常惹味。就連平時唔鍾意食魚嘅朋友都覺得佢係咁多道菜最好味嘅一道。嚟泰國餐廳點能夠唔飲椰青,清甜!

睇吓個餐牌,都幾多選擇,基本泰國餐廳有嘅菜式,呢度都有。

嚟泰國餐廳點能夠唔飲椰青,清甜!
2021-10-29 50 瀏覽
今日放工係元朗公園附近散步 見有間泰國菜好似唔錯 就入去試吓😆餐廳嘅裝修好有泰國特色😎我地一坐低侍應就上左 有機前菜 $12 我哋點左每次去泰國餐廳都必點嘅 肉碎生菜包 $108 肉碎係有新鮮嘅豬肉去炒出嚟 好有肉汁 食完一舊又一舊🤤仲點咗青咖喱豬配薄餅 $173 佢個薄餅非常鬆軟 好surprise到我地✨ 我哋食完差啲想再encore 青咖喱入面有豬肉 泰式茄子 車厘茄 等等嘅配料 食咗咁多肉梗係要嗌個蔬菜 我哋就嗌咗 馬拉盞炒通菜 $78 鮮味好濃 再叫咗特色菠蘿飯 $128 佢用咗一個好靚嘅木桶去裝住兜炒飯 打卡一流❤️ 入邊有大蝦 魷魚 菠蘿 提子乾 果仁等等因為有啲頸渴所以我哋嗌左 椰青 $50 椰青水好甜 仲有好多果肉👍🏻呢間舖頭食物質素高 又有露天茶座同Bar枱 好有氣氛 好適合一大班人一齊傾偈 又或者情侶來撐枱腳😚 雖然平日晚市過咗八點都好多人幫襯👍🏻

餐廳嘅裝修好有泰國特色😎

我地一坐低侍應就上左 有機前菜 $12

2021-10-26 54 瀏覽
上星期去完打針,見到對面有間泰國餐廳,出面望入去個環境好浪漫🌹又有泰國嘅風情味好想入去試吓一坐低就放低咗前菜,入面有甜甜酸酸嘅青瓜今日見早左收工,所以黎嘆下呢間泰國菜,由餐廳望出去見到好多人都放狗,小朋友在追逐,人流非常多氣氛一流餐廳入面仲播住一些好浪漫嘅歌曲泰式酥炸生蠔$198,都好大隻,非常厚身,上枱嗰陣仲熱辣辣,證明係啱啱新鮮炸好。生蠔炸到金黃色,入口非常之脆,連埋生菜一齊食,不覺得熱氣,而且生蠔本身十分肥美,蠔味甘香濃郁,吃起來外脆內嫩又多汁,不得了。這個泰式肉碎生菜包,好辣呀這個特色生菜包有豬肉、洋蔥和各式調味料,吃一口生菜包辣度相對較強,入面仲有好香濃嘅芫荽味,生菜包上豬肉後,味道對比很強,生菜的清新感與豬肉嘅香辣感混在一起,十分好食。馬拉盞炒通菜,鹹香惹味,馬拉盞鮮香濃郁,而通菜翠綠爽脆又夠清甜,越食越滋味泰式燒豬仔髀,這個非常好吃,甜甜的燒烤味,豬仔髀肉也很嫩,啖啖肉,非常推薦,上面加咗泰式嘅酸辣甜醬這個泰式魔鬼魚,而魔鬼魚表皮炸得金黃鬆脆,內裏肉質嫩滑,脆口之餘又美味非常,正!上面用咗青椒紅椒黃椒作為配搭,好健康入夜之後人流都開始人多,門口都開始要等位,好彩我今日早啲
好想入去試吓
一坐低就放低咗前菜,入面有甜甜酸酸嘅青瓜
今日見早左收工,所以黎嘆下呢間泰國菜,由餐廳望出去
見到好多人都放狗,小朋友在追逐,人流非常多
氣氛一流
餐廳入面仲播住一些好浪漫嘅歌曲

這個泰式肉碎生菜包,好辣呀
這個特色生菜包有豬肉、
洋蔥和各式調味料,

泰式燒豬仔髀,
這個泰式魔鬼魚,
而魔鬼魚表皮炸得金黃鬆脆,
內裏肉質嫩滑,
脆口之餘又美味非常,
正!
上面用咗青椒
紅椒
黃椒
作為配搭,好健康
入夜之後人流都開始人多,門口都開始要等位,好彩我今日早啲嚟
今日叫咗個二人餐+ 一份炸蠔,份量都非常足夠
,大滿足
2021-10-25 530 瀏覽
薄荷葉泰國菜 (元朗)元朗安康路怡康大廈地下12-13號舖招牌火焰燒雞🐓 $168適合打卡📸 燒雞乾身,本身已經有調味,店家教路,食之前可以撕少少茴香落雞肉上,添加風味,另有附上一碟泰式酸辣醬泰式生蝦刺身🦐 $198 (餐牌無的)餐牌上沒有的~ 由店員推介表示當天剛空運到貨,聽到當然即刻order🤩!蝦肉刺身爽口,肉質有彈性,配上蒜片及特式醬汁(估計是辣椒茄蓉),非常開胃!附上2款泰式醬汁,綠色是泰式青辣椒醬,另一款是泰式甜辣醬,店員提醒食得辣就蘸綠色醬🟢~2款醬汁小妹都蘸咗嚟試,覺得綠色醬味道令生蝦刺身更加醒胃!😽特色菠蘿飯🍍 $128炒飯粒粒分明,炒得乾爽👍🏻食得出以薑黃粉及雞蛋炒成,而且好足料! 有肉鬆、腰果、魷魚圈、菠蘿粒、粟米粒、青豆粒、蘿蔔粒、提子乾、洋蔥粒,仲有2隻蝦仁泰式菠蘿特飲🍍 $35味道有d似羅拔臣啫喱菠蘿味的特飲黑加侖子梳打🍇 $45利賓立提子汁梳打水有機前菜 $12青瓜粒以泰式甜辣醬mixed少量白醋水小評💁🏻‍♀️: 生蝦$198六隻有d超出心中預期價格….不過冇計啦,鬼叫我真係超愛食生蝦刺身咩😋🙈 (生蝦控無誤!🥴)
薄荷葉泰國菜 (元朗)
元朗安康路怡康大廈地下12-13號舖

招牌火焰燒雞🐓 $168
適合打卡📸 燒雞乾身,本身已經有調味,

泰式生蝦刺身🦐 $198 (餐牌無的)
蝦肉刺身爽口,肉質有彈性,
配上蒜片及特式醬汁(估計是辣椒茄蓉),非常開胃!

特色菠蘿飯🍍 $128
炒飯粒粒分明,炒得乾爽👍🏻

泰式菠蘿特飲🍍 $35

小評💁🏻‍♀️:
2021-10-21
  • 泰式生蝦刺身
2021-10-22 51 瀏覽
早幾日好想食泰國菜,朋友介紹就嚟咗呢間薄荷葉泰國菜,呢間野喺圖書館對面,都幾易搵。裏面好多彩色嘅燈,牆上裝咗個projector,播住外國歌,幾有情調侍應姐姐一嚟就問我地飲啤酒定椰青,我哋就揀咗椰青,椰青水好鮮甜,啲肉易刮,刮出嚟嘅肉都好香我哋要咗個二人套餐加多個菠蘿炒飯開頭會有一碟仔開胃嘅葉青瓜,呢兩碟醬汁係用黎點魔鬼魚呢個係馬拉盞炒通菜,一上枱熱辣辣,好香嘅馬拉盞味,仲有啲肉碎,少少辣呢個係柚子鮮蝦沙律,入邊有有豬肉、芽菜、蘿蔔絲、花生等等因為佢酸酸甜甜,所以都好開胃,同埋好大瞓😂極度推介呢個豬髀仔,好嫩!我覺得時間控制得好好,舊肉冇好大舊肥膏,但亦都唔會鞋,配埋個汁真係好正,我覺得呢個係必食啊其實我之前都未食過魔鬼魚,呢個魔鬼魚揸得好香脆,配埋嗰青汁就10分好食魔鬼魚本身就冇乜肉,但係呢條魚都整得幾好食最後係呢個另外叫嘅菠蘿炒飯,唔好睇佢好似好少,其實兩個人都真係食唔晒,入邊都幾足料,有肉鬆、菠蘿、洋蔥、魷魚圈、仲有幾隻蝦個飯拎出嚟都係熱辣辣,就算就咁食啲飯都會食到有菠蘿香,不過我覺得兩個人就唔係好食得晒,份量適合三至四個人食菅野其實環境都唔錯,幾適合一班朋友嚟食吓嘢傾吓計,對出

我哋要咗個二人套餐加多個菠蘿炒飯

開頭會有一碟仔開胃嘅葉青瓜,呢兩碟醬汁係用黎點魔鬼魚

呢個係柚子鮮蝦沙律,入邊有有豬肉、芽菜、蘿蔔絲、花生等等
因為佢酸酸甜甜,所以都好開胃,同埋好大瞓😂

極度推介呢個豬髀仔,好嫩!

魔鬼魚本身就冇乜肉,但係呢條魚都整得幾好食

菅野其實環境都唔錯,幾適合一班朋友嚟食吓嘢傾吓計,對出仲係一大達空地、氣氛悠閒輕鬆、適合聚會
下次都想來試吓佢哋嘅山下刺身同埋咖喱蟹
  • 馬拉盞炒通菜
  • 甜柚鮮蝦沙律
  • 泰式燒豬脾仔
  • 椒鹽魔鬼魚
2021-10-16 80 瀏覽
平時日頭係安寧路多數食茶記,夜晚經過呢間見到d裝修好chill,細睇先知原來係食泰國嘢,坐戶外對住個大空地,秋風起有微風吹住都好舒服!老闆都好friendly鐘意過黎傾下計😂😂泰式燒豬頸肉🍖次次食泰國嘢必點菜色,正常水準,用嚟送酒一流,驚喜係配搭嘅沙律好好味,又可以解下油膩特色菠蘿飯🍚第一次見菠蘿炒飯唔係用個菠蘿殼裝住,而係用個木桶,所以份量都好大份同埋配料都好足夠,但係個炒飯炒得唔夠乾身,唔知係唔係個木桶焗住定係個飯落得太多水煲,有點失望泰式椒絲炒椰菜苗🥗椰菜苗都係必叫之選,估唔到個椒絲汁都幾嘢耶味,個菜都炒得啱啱好冬陰功湯🥘呢個冬陰功偏酸少少辣,飲得出佢用咗好多好多香茅去煲😂😂😂Draft Beer🍺佢有好多款特色啤酒可以選擇,特色係mint beer,下次再黎可以再試下其他唔同味道
老闆都好friendly鐘意過黎傾下計😂😂

泰式燒豬頸肉🍖

特色菠蘿飯🍚

泰式椒絲炒椰菜苗🥗

冬陰功湯🥘
呢個冬陰功偏酸少少辣,飲得出佢用咗好多好多香茅去煲😂😂😂
Draft Beer🍺
  • 冬陰公湯
2021-10-13 85 瀏覽
為一左慶祝老公生日, 特別揾左呢間超級多,好食評的薄荷葉泰國菜餐廳,原來係酒吧都有feel生蝦刺身,$298貴左D細冬陰公湯,急凍冇頭蝦?湯呢,好咸同MSG重手左黃咖哩軟殼蚧同Roti,好食。炸生蚝,$50一隻好正,吾腥又多汁。侍應姐姐介紹我食,絶對冇介紹錯呢個串燒就麻麻地,炸出嚟,好dry.而且都好夠咸,加左1 shot Gin酒地方不算大,好有Bar feel。裝修好有型好有泰國feel,夠chill二人共食左$1200連加一。
都有feel

生蝦刺身,$298貴左D

細冬陰公湯,急凍冇頭蝦?
湯呢,
好咸同MSG重手左

黃咖哩軟殼蚧同Roti,好食。

炸生蚝,$50一隻
好正,吾腥又多汁。

侍應姐姐介紹我食,
絶對冇介紹錯

呢個串燒就麻麻地,炸出嚟,好dry.而且都好夠咸,

加左1 shot Gin酒

二人共食左$1200連加一。
2021-10-10 46 瀏覽
這間薄荷葉泰國菜餐廳上空掛著的燈飾一下子就吸引了我和朋友的目光,我們不由得興沖沖的走了進去。翻開菜單,都有很多款不同的泰國菜可以選擇,最後我們選擇了明爐酸辣魚 $198+特色菠蘿炒飯 $128+炸蝦餅$88+青咖哩❨豬❩ $118+有機前菜$12+椰青$50。首先是明爐酸辣魚 $198,直接一面開火一面上桌,直接可以食到熱氣騰騰的魚。魚本身應該是是煎過的,食落脆脆地,上面有很多配菜,魚肉和配菜都吸滿湯汁的味道,食到最後仲可以直接飲埋碗湯添!其次是特色菠蘿炒飯 $128,菠蘿+蝦仁+腰果仁+青豆+肉鬆,配料很足,我另外還用青咖哩撈飯,味道簡直一流!之後是炸蝦餅$88,蝦餅肉很是厚實彈牙,大大嚿的,紮實有嚼勁!再黎就是青咖哩❨豬❩ $118,青咖哩味道超好!青咖哩味道超好!青咖哩味道超好!(重要事情說三次[笑哭])這次沒有叫薄餅,如果把薄餅浸入青咖哩之中,應該會超級超級好味!接著是開胃的有機前菜$12和椰青$50,有機前菜酸甜爽口,幾開胃的,可惜份量較少,而椰青都好清甜但有點少貴,不過難得食到一間味道不錯的泰國菜,也就不介意啦!埋單$594(加一),TOTAL=$653.4

埋單$594(加一),TOTAL=$653.4
2021-10-07
2021-10-09 64 瀏覽
📍元朗 -#薄荷葉泰國菜——-招牌火焰燒雞🐓-咸魚炒芥蘭🥗-廚師特色蝦醬炒飯-沙嗲串燒🐓🐂🐖——-招牌火焰燒雞🐓 原隻燒雞 份量啱2-3人share食佢個味道有啲特別似臘腸味 甜甜地🤣可惜火雞肉質唔夠嫩 有啲乾身👉🏻👈🏻-咸魚炒芥蘭🥗炒菜就正常發揮 芥蘭夠爽口😋可惜咸魚味唔夠濃 食落唔夠咸魚香味中意重口味嘅朋友 要考慮下😉-廚師特色蝦醬炒飯呢個炒飯 擺盤好精緻 🤩有啲蝦乾,牛肉粒,青瓜絲,青木瓜絲,洋蔥,辣椒放係旁邊蛋絲上面係魔鬼魚乾 店員叫我哋將魔鬼魚乾搣碎 再撈埋其他配料一齊食其實呢個炒飯 個人覺得係唔錯 😋可惜我嫌蝦醬味唔夠濃😂但好彩撈埋個魔鬼魚乾一齊食 個飯嘅咸味會有所提升可能我口味偏濃 如果蝦醬味夠出 就更加好啦😬-沙嗲串燒🐓🐂🐖佢係豬,牛,雞各兩串 沙嗲汁係另上 佢嘅沙嗲汁係有花生粒同香味唔辣嘅 甜甜地 而豬,牛,雞嘅肉質嫩滑 唔會乾身串燒我推介👍🏻👍🏻👍🏻——
📍元朗

可惜咸魚味唔夠濃 食落唔夠咸魚香味
中意重口味嘅朋友 要考慮下😉

-廚師特色蝦醬炒飯

呢個炒飯 擺盤好精緻 🤩
有啲蝦乾,牛肉粒,青瓜絲,青木瓜絲,洋蔥,辣椒放係旁邊
其實呢個炒飯 個人覺得係唔錯 😋
可惜我嫌蝦醬味唔夠濃😂
但好彩撈埋個魔鬼魚乾一齊食 個飯嘅咸味會有所提升
可能我口味偏濃 如果蝦醬味夠出 就更加好啦😬

-沙嗲串燒🐓🐂🐖

佢係豬,牛,雞各兩串
沙嗲汁係另上 佢嘅沙嗲汁係有花生粒同香味
唔辣嘅 甜甜地 而豬,牛,雞嘅肉質嫩滑 唔會乾身
串燒我推介👍🏻👍🏻👍🏻
2021-09-23
突然好想食d泰國野 過下口癮🤪 簡左位於元朗既薄荷葉🤪🤪去到門口唔洗睇名已經知道自己到左😱 因為成間鋪都好泰😂😂 員工都係泰藉😍😍仲要播緊泰文歌😂😂 我地6:30去到 都可以唔洗等 但一到7:30 pm就開始滿座😋 入面有個勁搶眼既screen 不停播緊泰文歌同Mv 好chilled 好thai 😄😄😄☺️ 置身於Thailand 又點少得Thai Beer and 椰青☺️ 椰青好冰凍鮮甜 岩哂夏天呀❤️❤️ 飲完仲可以瘋狂食椰肉 雙重享受😋馬拉盞通菜係必點嘅泰國菜之一🤪🤪 通菜好爽口醬汁都好重口味 啱晒重口味人之選🤩 到咗我個人超鍾意嘅蝦餅🤪🤪炸到金黃色🥸仲要炸粉好薄 啖啖蝦肉🤪🤪🤪 好食 💜 超厚肉 唔是講笑😄😄 又彈牙! 出色! 叫埋個青咖喱雞 完滿我既心願 睇個樣就知道 泰國香料十足👍🏻👍🏻 好重口味之餘唔會辣✌🏻 適合唔食辣既人士😹 雞肉都好滑身 索哂咖喱味 份量又多✌🏻✌🏻 更加唔小得既薄餅✌🏻✌🏻 新鮮出爐攞上手仲要辣手😂😂😂 但佢overall唔會覺得油林林 厚度好適中 🤪😍 點咖喱食好感動🤩🤩 不得不提~ 餐廳播既泰文歌都幾唔錯😂 你唔會覺得唔慣😂😂😂 仲要MV好多靚仔😄
突然好想食d泰國野 過下口癮🤪 簡左位於元朗既薄荷葉🤪🤪

飲完仲可以瘋狂食椰肉 雙重享受😋

馬拉盞通菜係必點嘅泰國菜之一🤪🤪
通菜好爽口
醬汁都好重口味 啱晒重口味人之選🤩

超厚肉 唔是講笑😄😄 又彈牙! 出色!

叫埋個青咖喱雞 完滿我既心願

員工服務都幾attentive 😊😘

2021-09-30
2021-10-06 38 瀏覽
上次來呢間泰國餐廳係一個冬天嘅晚上,店鋪面向寬闊嘅行人路,店內聽著泰文歌曲,望住出面嘅街燈,仿佛遠離香港,時間就此靜止……天氣慢慢轉涼之際,又令我想再一次光顧呢間餐廳。餐廳門口係一個open area, 方便食客嚮戶外飲野傾計。裡面用咗七彩嘅民族風吊燈做裝飾,亦有好多大象嘅掛畫,充滿泰式風情。食物選擇好多,有泰式小食、沙律、粉麵飯、冬陰功、咖喱、海鮮等等。飲品有好多款啤酒(有泰啤🍻)、梳打、泰式特飲、汽水等等。椒絲炒通菜 ($78)通菜炒得好有鑊氣,咬落爽脆,小小辣好惹味。自家製炸蝦餅($88)蝦餅好大塊,上碟熱辣辣,外層薄脆,裡面厚而且非常彈牙,配埋上面嘅羅勒葉同泰式酸辣醬食仲正。特色菠蘿飯($128)飯嘅份量真係滿滿一桶,入面有魷魚、菠蘿、肉鬆、提子乾同腰果等配料,口感豐富。招牌火焰燒雞($168)燒雞表面有玫瑰酒,店員點火前提醒我地可以影相,即刻影兼錄片,有得食又有得睇,確實好有特色嘅雞皮燒得好脆,而且用左大量泰國香料,聞到都開胃。雞肉比較乾身,可以點泰式醬汁一齊食。椰青($50)大大個,連埋鐵匙羹比客人容易食椰子肉,想得周到可樂($25)以為可樂就係罐裝上桌,估唔到整到好似特飲
天氣慢慢轉涼之際,又令我想再一次光顧呢間餐廳。

椒絲炒通菜 ($78)
通菜炒得好有鑊氣,咬落爽脆,小小辣好惹味。

自家製炸蝦餅($88)

特色菠蘿飯($128)

招牌火焰燒雞($168)

椰青($50)
大大個,連埋鐵匙羹比客人容易食椰子肉,想得周到

可樂($25)
以為可樂就係罐裝上桌,估唔到整到好似特飲咁靚,視角效果滿分

2021-10-05
  • 招牌火焰燒雞
  • 炸蝦餅
  • 椰青
  • 甜柚鮮蝦沙律
2021-10-03 47 瀏覽
今日陪朋友去打針,打完針就去搵野食,係體育館對面就有間好似酒吧嘅泰國餐廳,一路播住泰國MV,錦有泰國feel,就入去食下野。餐廳係半開放式嘅,我地就坐左係室內位置,有冷氣嘅。我地散叫左5款食物,分別有冬陰功湯、細小食拼盤、軟殼蟹咖喱、薄餅、豬頸肉沙律。先來個小食,份量細細地,係醃製過嘅青瓜同蘿蔔,呢個唔會太酸,食落清爽,係合適嘅餐前開胃小菜。第一道來嘅係豬頸肉沙拉,呢個菜係餐牌上邊有兩個辣椒圖案,果然不出所料,都幾辣,都落左好多調味料,除左辣椒籽,仲有黑胡椒、炸蒜等等,辣得來幾香口。第二道來左個冬陰功湯,呢個餐牌有一個辣椒圖案,不過就無錦辣,我地叫嘅係細份,但係都每人分到2-3碗,分量都好足,湯料都好多。第三道就係細雜錦拼盤,有兩串串燒一雞一豬,燒得幾好,唔會太干,而脆脆蝦餅下面就覆蓋住,半舊蝦餅,半舊香茅肉卷同一條春卷,都好脆。而第四道就係軟殼蟹咖喱,另加左一碟薄餅。薄餅係手抓餅,幾吸汁。咖喱唔辣,底下料多,三色椒加洋蔥,軟殼蟹都有2隻。汁唔會太稀,配薄餅食幾好。

餐廳係半開放式嘅,我地就坐左係室內位置,有冷氣嘅。

2021-10-02 49 瀏覽
今日嚟到元朗,見到圖書館對面有一間可以飲酒有好好笑嘅泰國菜,所以入去試吓~我哋嗌左一個晚市套餐,套餐係課兩個人嘅,我哋揀咗沙律,燒豬髀仔,同埋椒鹽魔鬼魚,菜方面就炒茄子。首先講吓個燒豬髀仔,本身以為一大舊豬髀肉,原來佢就好似牛仔骨咁樣一塊塊俾你,亦都好貼心咁喺舊骨嗰度包住個錫紙,唔會整到隻手一達達,肉質啱啱好,啖啖肉,醬汁方面就係泰式酸醬。呢個柚子沙律同出邊嘅有啲唔同,佢食落去個味道比較豐富。通常出面嘅柚子沙律都唔會有特別嘅醬汁,但係佢呢一個就有一個酸酸地鹹鹹地嘅醬,沙律都十分之豐富,有唔同配料。椒鹽魔鬼魚真係第一次食,佢有兩個醬汁俾你選擇,兩個都偏酸嘅,所以我來點炸魔鬼魚,就可以中和返油膩感。可以做到外脆內軟嘅效果,而且裏面嘅肉都啱啱好。環境都唔錯,不過怕熱嘅朋友可以睇吓裏便冷氣有冇位,今日坐出面,都感受到有少少冷氣,氣氛都唔錯建議夜晚過嚟食!
2021-09-28 45 瀏覽
今日同老婆喺元朗行街,行到又攰又肚餓,就諗起附近有間泰國餐廳,決定今晚晚餐食泰國菜。在這裏進食可以選擇室內或者室內而餐廳佈置很有東南亞色彩細看餐牌有很多選擇,每一樣都很想食這個泰式蝦餅剛剛炸起,咬一口表面微脆,而且熱辣辣,食落蝦肉10分彈牙,10分足料炸蝦餅配上泰式醬一齊食10分野味這個燒羊架剛剛燒起,食一口肉質嫩滑完全沒有肥膩的感覺,平時在其他餐廳食的羊架會有羶味,而今次這個羊架並沒有,燒完肉質並不乾身,而且還有很多肉汁,十分好食非常好味,而且越食越甘香這個燒生蠔不得了,你看生蠔十分大隻,表面加上自製泰式辣醬,看到已經非常吸引感受一下它的體積,好像乒乓波,非常厚肉,食落爽身而且蠔味重,再食真D甘香,十分肥美,燒到剛剛好,廚房值得一讚睇真啲真的非常厚肉,冇得彈最後加上一個椰青10分滿足
在這裏進食可以選擇室內或者室內
而餐廳佈置很有東南亞色彩
細看餐牌有很多選擇,每一樣都很想食
炸蝦餅配上泰式醬一齊食10分野味
非常好味,而且越食越甘香
睇真啲真的非常厚肉,冇得彈
最後加上一個椰青10分滿足