2024-05-20 348 瀏覽
母親節一家四口,一同共聚午餐, 雖然是假日,但係人不算多, 午餐時段不用等位,很快便入座, 當日order了四份午餐1. 海南雞飯跟油飯2. 泰式炒金邊粉3. 肉碎炒飯4. 香茅豬扒春捲撈檬先講海南雞飯, 油飯真香入味唔錯。 但海南雞比較肥,對長者不太健康, 最喜歡肉多的我,就扣了分,而且味道偏向淡, 如配合醬料幾好。泰式金邊粉,西炒飯味道, 同比較濕,個人喜歡乾身D,有蝦同豆幹,這個可加分肉碎炒飯,就是四個餐之中最好食,相對而言, 用了九層塔炒真的很香,好惹味。香茅豬扒撈檬,就真係很乾有點鞋口,還有點凍, 比較上次來食, 退步了今次, 春捲不過不失不算太油。
1. 海南雞飯跟油飯
2. 泰式炒金邊粉
3. 肉碎炒飯
4. 香茅豬扒春捲撈檬
2024-03-26 572 瀏覽
今日來到荃灣千色匯「薈亞廚房」這間東南亞式食店,位處於商場內,交通方便,環境很舒適和寬敞,有大玻璃窗樓底很高,是交談小聚都不錯的地方。這裏提供東南亞食品,好多套餐選擇,包括沙律,咖哩飯麵,飲品,甚至海南雞飯都有。食物都夠大份和好味,價格合理。今次叫了冬陰功豬頸肉米粉、星洲炒米和素菜,因為有太多美食,可以再試多一次。冬陰功很足料,湯底酸酸辣辣,酸甜開胃,豬頸肉咬落去鮮嫩又鎖着肉汁,搭配辣味的泰式冬陰功湯,帶來了一種辛辣和酸爽的口感,真的有驚喜。星洲炒米更是一道令人驚豔的菜式,香氣四溢,口感煙韌,每一口都帶來滿滿的滿足感。米粉炒得很好,很彈牙,咖喱味道很香,辣度剛剛好。素菜好有鑊氣。
素菜好有鑊氣。
2024-03-18 534 瀏覽
荃灣千色匯的薈亞廚房開業已有好多年,午餐時段仍是顧客甚多,可能價錢也算優惠。亞來街頭飯($74)這個飯有炒蛋、蔥油雞扒、春卷及一串沙嗲,豬肉沙嗲入味、沙嗲油香濃,雞扒煎得外脆,𥚃面也juicy,又有脆脆的春卷和一碗蔬菜,餐飲配了龍眼水,清甜。檳城家鄉撈麵($72)可選擇雞扒/香茅豬扒/雞中翼/豬軟骨,我們選了豬軟入味而且夠稔,軟骨部份一咬即碎,反而個撈麵我不太欣賞。這兒還是人手下單,服務也不錯。

荃灣千色匯的薈亞廚房開業已有好多年,
午餐時段仍是顧客甚多,可能價錢也算優惠。

亞來街頭飯($74)
這個飯有炒蛋、蔥油雞扒、春卷及
一串沙嗲,豬肉沙嗲入味、沙嗲油香濃,
雞扒煎得外脆,𥚃面也juicy,
又有脆脆的春卷和一碗蔬菜,
餐飲配了龍眼水,清甜。

檳城家鄉撈麵($72)
可選擇雞扒/香茅豬扒/雞中翼/豬軟骨,
我們選了豬軟入味而且夠稔,
軟骨部份一咬即碎,
反而個撈麵我不太欣賞。

這兒還是人手下單,服務也不錯。
2024-02-10 408 瀏覽
🩶 牛油鹽焗倉魚睇落無餐牌咁靚但味道很好好香口 隔離個醬汁辣辣地唔係好咸點啲魚食岩岩好 送飯一流🩶 豆醬牛肉炒通菜牛肉好滑 成個菜都炒得十分惹味牛肉食極都仲有 真心好足料又係送飯必備 仲食到蔬菜 又健康又美味🩶 豉椒炒蟶子好足料 CP值極高!無諗過$88食到蟶子仲有咁多隻!🏷️ $88 | ⭐️⭐️⭐️⭐️如果行開荃灣 諗唔到食咩真係推介大家試呢間雖然唔係啲咩新餐廳 但cp值好高啲座位都好舒服🧘🏻‍♀️佢仲有啲套餐同其他菜式 都好抵食🙆🏻

🩶 牛油鹽焗倉魚

牛肉好滑 成個菜都炒得十分惹味
牛肉食極都仲有 真心好足料
又係送飯必備 仲食到蔬菜 又健康又美味

🩶 豉椒炒蟶子
好足料 CP值極高!
無諗過$88食到蟶子仲有咁多隻!
🏷️ $88 | ⭐️⭐️⭐️⭐️

如果行開荃灣 諗唔到食咩真係推介大家試呢間
雖然唔係啲咩新餐廳 但cp值好高
啲座位都好舒服🧘🏻‍♀️
佢仲有啲套餐同其他菜式 都好抵食🙆🏻
2024-01-10 331 瀏覽
今日上完講座,和朋友往荃灣薈亞廚房晚餐,我們點了秘製去骨海南雞飯,泰式炸蝦餅,秘製越式牛油雞翼,沙拉黄金大蝦球,雞油飯,凍奶茶和雪糕紅荳冰,秘製去骨海南雞飯雞肉肉質鮮嫩,雞油飯食落香滑軟綿,泰式炸蝦餅炸得金黄彈牙,秘製越式牛油雞翼牛油香滑,雞翼食落惹味,佐酒一流,沙拉黃金大蝦球賣相吸引,沙拉食落開胃,黄金大蝦食落彈牙美味,蝦片爽脆可口,最後凍奶茶味道香滑,餐廳座位闊落,食物份量十足,味道美味,適合朋友聚會好地方
泰式炸蝦餅
秘製越式牛油雞翼
沙拉黃金大蝦球
2024-01-10
用餐優惠
優惠券
2023-10-23 372 瀏覽
我試咗呢間泰國餐廳,晚餐食得好開心!飛天通菜真係好開胃,少少辣,好啖。每一啖都有獨特嘅香料味道,令人回味無窮。特別要提嘅係佢嘅豬頸肉,燒得剛剛好,外脆內嫩,咬落去真係好享受。豬頸肉配埋啲醃製嘅蔬菜同醬汁,味道更加豐富。另外,我仲試咗佢嘅蒸魚,真係令人驚艷。魚肉鮮嫩多汁,每一口都好juicy。佢嘅蒸魚醬汁亦都好正,酸酸甜甜,平衡得好好。食完一碟蒸魚,真係飽足又滿足。總括而言,我對呢間泰國餐廳嘅評價非常正面。飛天通菜惹味,豬頸肉脆脆地,蒸魚juicy得恰到好處。如果你鍾意泰國菜,我絕對推薦你嚟呢間餐廳試下!

2023-09-24 322 瀏覽
這間餐廳主打東南亞菜式, 我一直都想試 吓但沒有時間,所以今天有空便去試吓,未去之前見有食評這間的泰式炒金邊粉,心想應該ok,但吃過中伏。首先,不知為甚麼炒金邊粉會有椰菜絲,正常情況椰菜絲是不會出現在這碟炒粉上面, 虧這間餐廳還是主打東南亞菜。 味道很酸, 雖然炒金邊粉要放羅望子醬, 但這間餐廳廚師放得超多,導致味道很酸。 配料執碼個位亦很求其 ,豆腐乾切得超粗,整碟炒粉唯一慶幸係金邊粉不是煮得很淋。 整碟粉我只吃了蝦和少許金邊粉便放棄, 因為實在吃不下口呀。 果然食評不能盡信。

2023-09-24
$74.5 (午餐)
2023-06-24 536 瀏覽
諗唔到食咩,見到呢間泰國餐廳唔使等位又有得坐卡位,就決定入去食。職員都好有禮貌嘅,見我地坐低就即刻去斟兩杯熱水比我地。我地比個2人餐$172價錢吸引左,以為好抵食。但初時冇留意包咩,落單先知原來只係包一個小食,一碟蔬菜,一個主菜,同埋2碗白飯,2杯跟餐龍眼冰。我地小食就叫左沙嗲串燒配泰式酸辣鳳爪,蔬菜方面就嗌咗馬拉盞炒通菜,主菜就叫咗例牌去骨海南雞。海南雞份量,應該只係夠一個人食,肉質冇話特別柔嫩,仲有啲過為結實。泰式酸辣鳳爪份量都唔多,只有4隻,但係酸辣味十分之入味。馬拉盞炒通菜一大碟,成餐係得呢碟最足份量,夠晒鹹香。食完之後覺得味道方面還好,只係冇必要叫2人餐。

泰式酸辣鳳爪份量都唔多,只有4隻,但係酸辣味十分之入味。
馬拉盞炒通菜一大碟,成餐係得呢碟最足份量,夠晒鹹香。

食完之後覺得味道方面還好,只係冇必要叫2人餐。
2023-05-12 400 瀏覽
侍應服務態度差,勁冇禮貌,不會再幫襯,我入嚟係幫襯,我做乜要受啲怎麼氣,唔想生意咪吾好開門囉,啲侍應一啲服務態度都冇,服務性行業係咁樣服務嘅咩?香港又唔係得一間餐廳
2023-03-15 935 瀏覽
今日又係忙到中午都未食飯,嗱嗱臨兩餐當一餐⋯⋯店員安排入座,每次都可以坐到卡位,因為基本上都全店半數都是卡位。坐低看枱面餐牌,原來是紅碼蟻集團,下午茶方面,湯粉麵、炒粉麵、海南雞飯、包類及甜品餐芝士餅、芒果糯米飯都有,茶餐種類多元化,任君選擇,一讚。餐飲除一般的咖啡、奶茶、凍熱檸檬水檸檬茶外,還有跟餐的龍眼冰,不用加錢,一讚。追加小食:芋絲春卷三件$22~芋頭味,即炸,端上來仍熱。迷你雞絲沙律$26~雞絲外,甘荀、生紫洋蔥絲及青瓜絲。自選前菜及沙律,自我感覺良好。亞來咖哩飯$56~其實有三種選擇,如選蔬菜、魚柳、雞扒加$4,但選牛腩另加$14, 愛人選咖哩牛腩飯,即是$70,飯、餸分開上,一讚。咖哩唔算辣,合適一些怕辣的食客。檳城家鄉撈麵$60~筆者選擇了香茅豬扒碎上,出來的效果,感覺像义燒,筆者又幾喜歡,還有兩粒小巧云呑,有點像酒樓的錦鹵雲吞。撈麵原來是白麵條,自行落黑豉油,”杰杰的”的自行撈混,餐牌上寫著有一隻辣椒🌶️辣度,但整碗麵吃完,沒有丁點兒辣味。原先想像撈麵是茶啡色那種,原來是白色麵條。整體來說下午茶至六點,有齊飽、沙律、湯粉、炒粉麵飯,甚至甜品餐都有,還可以追加小食,有沙嗲

今日又係忙到中午都未食飯,嗱嗱臨兩餐當一餐⋯⋯

坐低看枱面餐牌,原來是紅碼蟻集團,

追加小食:
芋絲春卷三件$22~芋頭味,即炸,端上來仍熱。
迷你雞絲沙律$26~雞絲外,甘荀、生紫洋蔥絲及青瓜絲。
自選前菜及沙律,自我感覺良好。

迷你雞肉沙律

芋絲網皮沙律

亞來咖哩飯$56~
飯、餸分開上,一讚。

咖哩唔算辣,合適一些怕辣的食客。
亞來咖哩牛腩飯

檳城家鄉撈麵$60~

檳城家鄉撈麵

原先想像撈麵是茶啡色那種,原來是白色麵條。

整體來說
下午茶至六點,有齊飽、沙律、湯粉、炒粉麵飯,甚至甜品餐都有,還可以追加小食,有沙嗲、春卷等選擇,大部分都是卡位,食物質數中規中矩,坐得舒服吃飽飽。

2023-03-15
今日去荃灣食個午餐,去到千色匯見到呢一間餐廳好多人排隊,所以就走咗去試吓啦。首先叫咗一個泰式小食拼盤,入面有串燒、酸辣鳳爪、泰式炸春卷同埋泰式蝦餅😍😍😍串燒炭火味好香,再配埋佢個自家製沙嗲汁,非常之惹味,雞肉非常之嫩滑😋😋😋酸辣鳳爪唔會太辣,下面仲放咗好多醃蘿蔔,份量都好多🙈🙈泰式炸春卷脆口唔油膩,春卷餡料味道調配得岩岩好🥳🥳🥳泰式蝦餅都係自家製,蝦味好濃郁,食落爽彈唔會係霖身個款🦐🦐🦐之後再叫咗一個生牛肉湯河,食泰式嘢最鍾意食生牛肉湯河,可以食得出鮮味,同埋牛肉唔會過熟🐮🐮🐮入面仲有白蘿蔔,白蘿蔔冇渣,煮得好通透好入味,仲有啲洋蔥同埋蔥花,令到成碗湯升華咗,如果大家行過可以值得一試🔥🔥🔥🔥

酸辣鳳爪唔會太辣,下面仲放咗好多醃蘿蔔,份量都好多🙈🙈

泰式炸春卷脆口唔油膩,春卷餡料味道調配得岩岩好🥳🥳🥳

2023-02-08
20 分鐘 (堂食)
  • 炸蝦餅
2022-12-22 492 瀏覽
今日同同事做嘢經過荃灣 見呢間餐廳有位就即刻入去食個late lunch 見隔籬枱食海南雞好似好好味咁 所以我哋都嗌咗海南雞河粉 諗住都係普通食個lunch點知原來都有驚喜喎🤩 海南雞同一般餐廳嘅海南雞差不多 但係個河粉真係出乎意料地特別啊 個湯並唔係平時出面餐廳食開嗰啲史雲生清雞湯 食落冇咩味精嘅味道 反而雞味同埋火腿味都幾重 估唔到個湯竟然都唔求其喎70幾蚊嘅一個lunch包埋嘢飲 其實都好抵食 侍應上菜都好快 整體來講真係都幾有驚喜👍🏻
見隔籬枱食海南雞好似好好味咁 所以我哋都嗌咗海南雞河粉
諗住都係普通食個lunch點知原來都有驚喜喎🤩
2022-09-30 686 瀏覽
2022.09.28.Asian Cooking📍荃灣眾安街68號荃灣千色匯I期3樓3011號舖.兩人dinner time, 因為肚仔餓見鋪就入左去jap 喇!.我地兩個人就order 左:1. 晚市2人套餐 💲308 *黑椒鐵板皇子雞 *素翅羹 *蒜蓉炒西蘭花 *泰式小食拼盤 - 泰式蝦餅, 豬+雞肉串燒, 炸春卷 *跟餐龍眼冰 *白飯2碗.成件事係開心同豐富既,套餐個鐵板雞仲有一埋洋蔥係底,幾juicy! 雞嫩皮脫!正(。・ω・。)ノ.佢嘅素翅羹有啲似普通嘅碗仔翅,但感覺在麻麻哋d.炒西蘭花同埋小食拼盤就正常發揮,炸嘢都好難唔好食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).加埋飯真係抱住個肚離開,性價比可以,大家參考下ʕ •ᴥ•ʔ
2022.09.28
Asian Cooking
📍荃灣眾安街68號荃灣千色匯I期3樓3011號舖
我地兩個人就order 左:
1. 晚市2人套餐 💲308
*黑椒鐵板皇子雞
*素翅羹
*蒜蓉炒西蘭花
*泰式小食拼盤 - 泰式蝦餅, 豬+雞肉串燒, 炸春卷
*跟餐龍眼冰
*白飯2碗
佢嘅素翅羹有啲似普通嘅碗仔翅,但感覺在麻麻哋d
加埋飯真係抱住個肚離開,性價比可以,大家參考下ʕ •ᴥ•ʔ
2022-09-28
去開荃灣,見有時間就去揾食。經過見到佢tea set都幾吸引,同埋見佢不斷有人入去又full full地,咁一定有咁上下,所以入左去。要求座卡位,因為佢另一邊開放式,無玻璃放上去,好有渡假感覺。本來唸住食個甜品,一set三件,法式燉蛋芝士餅,個面燒脆左嘅焦糖,cheese淡淡地,可硬身D,班蘭香蕉班㦸好好味,個班蘭味淡香,但一食就有班蘭味係牙到滲出黎,cream量啱啱好,配香蕉一向係無敵。另外冧酒提示乾杏仁脆芭菲,就普通左,介乎布甸同mousse之間,但係$88三件cake嘅tea set我就覺得唔太值嘅。點知,見人食個魚柳包,真係好吸引,所以叫埋呢個下午茶餐。個魚柳長到呢...又夠脆身,魚身夠滑,個包亦都煎香左,脆上加脆,唯一不足,包無醬汁嘅。個沙律亦有懷舊沙律嘅味道,我鍾意,呢個不錯。唔駛加錢,可轉洛神花茶。杯茶應該係買返黎嘅茶包,有玫瑰花同冰糖,幾好飲,甜度同味道酸度都好合適。如大家唔拍夏天飲熱嘢,一定要轉呢個,值回票價。

點知,見人食個魚柳包,真係好吸引,所以叫埋呢個下午茶餐。
個沙律亦有懷舊沙律嘅味道,我鍾意,呢個不錯。

2022-05-16 1048 瀏覽
呢間係一間性價比高嘅東南亞菜😺 我地嗌咗一份四人餐 有半隻秘製去骨海南雞 風味大拼盤 湯或者沙律 蔬菜 亞洲特色粉麵飯 主菜各一 再加四杯龍眼冰🥤秘製去骨海南雞味道都幾清 而且海南雞雞肉好滑 好啱我呢啲本身好怕食雞肉好硬嘅人🐥風味大拼盤入面有 泰式炸蝦餅 泰式酸辣鳳爪 泰式春卷 越式牛油雞翼 賣相已經好豐富 個人最鍾意食泰式酸辣鳳爪🐤泰式肉碎生菜包呢碟係我哋喺個套餐以外加錢再追加嘅 肉碎有啲酸酸嘅調味 令到成碟菜更加開胃🐷燒原條魷魚沙律下面嘅沙律係主要係泰式木瓜沙律嘅底 面頭再配原條魷魚🦑 都烤得好香㗎泰式炒通菜有啲似馬拉盞炒通菜 味道就正正常常啦唔會過鹹🥬冬蔭功肉碎炒飯冬蔭功味幾重酸酸辣辣咁 不過可能太多餸啦 去到後期食有啲濟😛泰式青檸蜜糖燒豬仔骨呢個都係跟四人餐既 豬仔骨每條都充滿油香 以青檸蜜糖做調味 酸酸甜甜咁好開胃🤤 覺得呢碟都好值得推介龍眼冰龍眼冰係跟四人餐送嘅 如果唔鍾意飲龍眼冰亦都可以轉凍奶茶嗰啲🧋總括嚟講餐廳環境開揚 食物質素性價比好高 尤其係豬仔骨👍🏻 真係必試推介
秘製去骨海南雞
秘製去骨海南雞