2009-12-04 22 瀏覽
見openrice食評上榜上升得好快...就入黎睇下la..見到d食評講到好底食,味道又唔差..今日心郁郁想食pizza,所以就決定同男朋友去試下la.入到去打開個餐牌..勁耐冇見過意大利野咁平了..好多野想試la.但因為得2個人.所以試唔晒..呢度唔只有pizza食,仲有得食扒tim..我地最後叫左..由於d名太長.我唔太記得.我打d重要字眼漢堡牛肉pizza:佢有成9吋,2個人食ok,個味道唔錯.佢個pizza好熱好新鮮.個pizza邊邊好脆.d芝士食落去唔會覺得好濟.加埋d漢堡牛肉係上面.我個人覺得配合得岩岩好.真係好好味..但男朋友覺得味道淡左少少.蒜茸意大利包:呢個包的確值得試下,因為好香,佢有3款揀,我揀左蒜茸.佢有d似印度個d蒜茸薄餅.辣汁吞拿魚意粉:當職員將意粉送到黎既時候,已經傳出一陣好香既味道,我忍唔著即刻食,好味.但係真係辣.佢d辣味都唔會借過d吞拿魚同意粉味.我仲好似食到有少少蕃茄味tim...佢個餐牌寫呢個係2隻辣椒..如果唔食得辣的人,絕對唔建議試.鴨胸:呢個係冷盤黎.佢送到黎有d檸檬同埋一d酸酸地既汁.我拎左一塊點個d汁黎食,覺得怪怪地,所以決定就咁食,個
見到d食評講到好底食,味道又唔差..
今日心郁郁想食pizza,所以就決定同男朋友去試下la.
入到去打開個餐牌..勁耐冇見過意大利野咁平了..
好多野想試la.但因為得2個人.所以試唔晒..
呢度唔只有pizza食,仲有得食扒tim..
我地最後叫左..由於d名太長.我唔太記得.我打d重要字眼
鴨胸:呢個係冷盤黎.佢送到黎有d檸檬同埋一d酸酸地既汁.我拎左一塊點個d汁黎食,覺得怪怪地,所以決定就咁食,個人覺得就咁食好食過點汁.
我地仲加左$18蚊去要多個沙律同埋個菜湯..都唔錯的.
我地食左咁多野都係$107蚊咋..真係好耐都搵唔到香港有咁平既意大利野食.
佢d Pizza同埋意粉做得幾出色..我下次會再試下d焗飯同扒....大家都不妨去試試

2009-12-03
  • Pizza
  • 意粉
2009-12-02 13 瀏覽
睇見openrice的食評講到呢間野咁底食又好食, 於是專登去.大約 2pm到, 二個人坐下卡位, canteen feel 幾光又多位.想叫吞拿魚pizza但佢話無. 咁叫左一個田園pizza $29, 一個海鮮意粉 $29, 一個焗田螺$20.叫左2位飲品任飲$8/一人 total $93 .好快有野食. pizza 好好味, d 菇無話有陣臭味的, 皮幾脆.意粉ok的.田螺可以不食, 食左都唔知乜味, 很油和得一粒野乜都無.飲野都係汽水coffee 0 rea 果d 囉. 但任飲都幾好的.但下次咪笨, 3pm有下午茶架. $25 已經有意粉/pizza/ 其他野 +任飲架.佢果度原來都有扒食.下次主力食pizza.都有下次再幫襯的機會.

叫左2位飲品任飲$8/一人 total $93 .

意粉ok的.
田螺可以不食, 食左都唔知乜味, 很油和得一粒野乜都無.

佢果度原來都有扒食.
下次主力食pizza.

都有下次再幫襯的機會.

2009-12-01
$46.5 (午餐)
2009-12-01 20 瀏覽
都係朋友介紹 話呢間抵食  一向酷愛意大利菜的我食過好感動因為真係好平,又有大師級水準 最感動係 $2X的價錢可以食到咁好食的意菜,好過EUROGOGO佢個飯係用雅煲放入爐焗,5似得EUROGOGO用個錫紙 "DULL"焗佢係即叫即整,上菜都算快 肉醬多利亞焗飯佢好多飯用左白汁+CHEESE,MIX起來CHEESE味不會太濃,又有白汁的香味難得係肉醬5會太咸,5似一般快餐店個D超濃GE肉醬味,相比起來,佢GE肉醬味反而5明顯主要食佢個白汁CHEESE, 超多白汁,對於酷愛CHEESE的我食起黎好開心 雞飯:佢D 雞好林、滑,同皮易分離,上面+左粒粒蒜蓉好香牛肉PIZZA用料豐富,但可能食慣左PIZZA HUT的味道,所以覺得佢淡左D不過$28 大大個十分抵!兩個人都會飽總括:味道適中,不會濃飯&意粉 :份量多,一個女仔夠食;而且口味創新PIZZA:選擇不多(5夠10款),而且無咩特別,但勝在夠平 去過兩次,平日晚上全間鋪 3成滿一到WEEKEND晚竟然要排隊,我星期6去排左約20MINS 茶、水免費任斟
都係朋友介紹 話呢間抵食

一向酷愛意大利菜的我食過好感動
因為真係好平,又有大師級水準

佢係即叫即整,上菜都算快

肉醬多利亞焗飯

雞飯:
佢D 雞好林、滑,同皮易分離,上面+左粒粒蒜蓉好香
牛肉PIZZA
不過$28 大大個十分抵!兩個人都會飽

總括:
味道適中,不會濃
飯&意粉 :份量多,一個女仔夠食;而且口味創新

去過兩次,
平日晚上全間鋪 3成滿
 茶、水免費任斟
OMLET多料豐富
白汁CHEESE正!
平日晚上無咩人
價錢大眾化
一食成口黑哂
簡單佈置,似日式多D
好多呢D意大利風格的畫
雞肉新鮮多汁
2009-11-09
OMLET多料豐富
白汁CHEESE正!
平日晚上無咩人
一食成口黑哂
簡單佈置,似日式多D
好多呢D意大利風格的畫
雞肉新鮮多汁
  • 西班牙OMLET,肉醬多利亞焗飯
2009-12-01 5 瀏覽
第一次黎~之前不停咁經過~但係都冇諗過入去食~今次有機會入去~但係睇到個餐牌~都唔知叫咩好~得兩個人~最後商量左一陣先叫~叫左個西班牙風味庵列~辣味腸~牛肉漢堡PIZZA~同埋要左個忌廉焗飯~之後再加錢要埋個任飲個庵列就真係老左~完全唔會覺得好食~但係個辣味腸就唔錯啦~有少少辣~但係完全唔係我地平時食個D~好正~入面D肉都比較實~感覺都較新~之後就食個PIZZA~都幾好呀~即使D漢堡放左係PIZZA度~都幾OK~不過我就略嫌佢落既芝士唔夠~之後就係個個焗飯~個飯都幾creamy~但係食完咁多野再食個飯就真係有D「留」~不過個味道都真係幾好既~
第一次黎~
之前不停咁經過~但係都冇諗過入去食~
今次有機會入去~但係睇到個餐牌~都唔知叫咩好~
得兩個人~

最後商量左一陣先叫~
叫左個西班牙風味庵列~
辣味腸~牛肉漢堡PIZZA~
同埋要左個忌廉焗飯~
之後再加錢要埋個任飲

個庵列就真係老左~完全唔會覺得好食~

好正~入面D肉都比較實~感覺都較新~

之後就食個PIZZA~都幾好呀~
即使D漢堡放左係PIZZA度~都幾OK~
不過我就略嫌佢落既芝士唔夠~

之後就係個個焗飯~
不過個味道都真係幾好既~
2009-11-27
  • 辣味腸~牛肉漢堡PIZZA
2009-11-30 9 瀏覽
意粉首選:卡邦蛋香意粉飯類首選:雞皇焗飯午餐首選:野菌飯+個包包+喪欲飲狂飲任飲吧先30蚊哩度絕對係我地哩d打工仔既聚腳地我次次送完貨都一定去食下野比薩我就麻麻地啦我最like既就係哩度d意粉,好有水準仲有任飲吧
意粉首選:卡邦蛋香意粉
飯類首選:雞皇焗飯
午餐首選:野菌飯+個包包+喪欲飲狂飲任飲吧先30蚊

哩度絕對係我地哩d打工仔既聚腳地

我次次送完貨都一定去食下野

比薩我就麻麻地啦

我最like既就係哩度d意粉,好有水準

仲有任飲吧

2009-11-30
  • 任飲吧13$
  • 午餐set
  • 卡邦意粉
2009-11-30 12 瀏覽
見到 openrice 各位讚不絕口既食評...自己都心郁郁想去試試...所以就叫埋媽媽一齊去啦...落到荃灣仲未 6pm...仲可以叫下午茶...首先叫左個咩奄列 $25 + 芝士焗西蘭花 $25 (已包 drink bar)...之後食完就梗係要試埋 d 小食啦...以煙三文魚 & 焗田螺 & 焗薯角為先...本來媽媽對煙三文魚都唔太討好...但一食之後亦點頭示好...至於焗田螺直頭係媽媽至愛啊...焗薯角都唔錯...諗住晚餐都係度食埋啦...所以叫埋帕爾瑪風味蕃茄意粉 & 豚肉鐵板漢堡...兩樣都好好味...叫埋甜品牛奶格拉圖配咖啡啫喱...埋單都係 $200 內...果然又平又好食!美中不足既係 d waiter 太少人...客少都仲應付到...客多就唔係咁好啦...
見到 openrice 各位讚不絕口既食評...
自己都心郁郁想去試試...所以就叫埋媽媽一齊去啦...

落到荃灣仲未 6pm...仲可以叫下午茶...

至於焗田螺直頭係媽媽至愛啊...焗薯角都唔錯...

諗住晚餐都係度食埋啦...
所以叫埋帕爾瑪風味蕃茄意粉 & 豚肉鐵板漢堡...
兩樣都好好味...叫埋甜品牛奶格拉圖配咖啡啫喱...

埋單都係 $200 內...果然又平又好食!

美中不足既係 d waiter 太少人...
客少都仲應付到...客多就唔係咁好啦...

下午茶兩款:唔記得咩奄列 + 芝士焗西蘭花
  • 焗田螺
  • 煙三文魚
  • 牛奶格拉圖配咖啡啫喱
2009-11-29 6 瀏覽
本人係09年11月09日打過一篇關於Saizeriya Italian Restaurant食評~我同男朋友都係想試下其他野食,所以又來食左一次喇!!!海鮮意大利飯($22)感覺同上次一樣,冇分別,都係咁okay~尼哥狄索比亞墨魚汁意粉($26)叫完之後有後悔架,因為怕好難食,黑蚊蚊咁食完一啖之後就唔後悔了因為真係唔叫難食食完有一陣蒜香味,都幾好味呀!不過有一樣唔好既野,就係食完野先好開口講野/笑囉~食完成排牙都黑哂,一定要狂飲野清清至得呀!辣味雞翼($20/5隻)個個都講到好好味,搞到我好想試一次!好味就唔算.......不過真係好lum,冇牙既婆婆都食得!!!!!焗薯角($14)好正呀!佢係連皮炸架,最鍾意就係咁樣喇~我仲幾驚佢上碟時係暖/凍咁,因為好多餐廳都咁但來到係熱既,就放心哂喇,呢d野唔熱就點都唔好味架啦!!!都係個句,人手不足,希望增添人手!!!!!!!!!!同埋份量可以多番d架~
我同男朋友都係想試下其他野食,所以又來食左一次喇!!!

海鮮意大利飯
($22)
感覺同上次一樣,冇分別,都係咁okay~

($26)
叫完之後有後悔架,因為怕好難食,黑蚊蚊咁
食完一啖之後就唔後悔了
因為真係唔叫難食
食完有一陣蒜香味,都幾好味呀!
不過有一樣唔好既野,就係食完野先好開口講野/笑囉~
食完成排牙都黑哂
,一定要狂飲野清清至得呀!

辣味雞翼
($20/5隻)
個個都講到好好味,搞到我好想試一次!

焗薯角
($14)
好正呀!佢係連皮炸架,最鍾意就係咁樣喇~
我仲幾驚佢上碟時係暖/凍咁,因為好多餐廳都咁
但來到係熱既,就放心哂喇,呢d野唔熱就點都唔好味架啦!!!

2009-11-25 1 瀏覽
好平的價錢食好正的焗飯和意粉白汁好濃奶味,好香好滑,配搭炒飯效果和味道十分之夾卡邦意粉好半香濃蛋味意粉硬度適中!!我食咁多次,意粉硬度每次都是剛剛好的可以見到廚師有用心制作,一點也不馬虎強烈推介食意粉~好有口感
好平的價錢食好正的焗飯和意粉
白汁好濃奶味,好香好滑,配搭炒飯效果和味道十分之夾
卡邦意粉好半香濃蛋味
意粉硬度適中!!
我食咁多次,意粉硬度每次都是剛剛好的

可以見到廚師有用心制作,一點也不馬虎

強烈推介食意粉~好有口感

2009-11-22
  • 意粉類
2009-11-24
看到如此多好評,於是慕名去到此店。叫了薄餅、意粉及飲品。薄餅本身不算太油,但卻很脆,不算太驚喜,但比其他連銷店好食。意粉就不過不失,與其他地方吃到的相去不遠。不過最令人驚訝是價錢,一個薄餅竟只需$28,飲品任飲任加亦只需十多元,加上不用加一服務費,實在已經想不到再去其他大型連銷薄餅店的理由了! 這家店子的出現,實在是窮人的救星,難怪越做越有生意。
看到如此多好評,於是慕名去到此店。

這家店子的出現,實在是窮人的救星,難怪越做越有生意。
2009-11-19 5 瀏覽
仍是陪媽媽吃喝玩樂日,爽!下午約同徽s到來吃 pizza當然少不了媽媽的份兒;吃到捧腹她還要嚐抹茶雪糕才覺滿足香辣腸 pizza~~pizza面舖滿細粒的腸,不算辣,外香脆內鬆軟,芝士和蕃茄醬餡料很足尼哥狄索比亞墨魚汁意粉~~雖然黑漆漆,但醬汁充滿香濃墨魚鮮味,意粉有嚼勁,吃時撒上芝士粉,味道更特出米蘭風味肉醬焗飯~~鋪上牛奶白汁和碎肉醬的炒飯比例剛好,焗至微焦吃下既香且滑溜令人難忘芝士 pizza~~不須餡料,碎芝士本身已味道十足,一口咬下極濃卻不膩的芝士味漸漸散出抹茶雪糕~~甜度和苦澀味很平均,雪糕幼滑
她還要嚐抹茶雪糕才覺滿足
抹茶雪糕~~甜度和苦澀味很平均,雪糕幼滑

香辣腸 pizza
蒙特利拿芝士 pizza
米蘭風味肉醬多利亞焗飯
煙肉菠蘿 pizza
2009-11-18 5 瀏覽
我這個將軍澳人,山長水遠來到荃灣,目標只得兩個,一是嘉樂火腿奄列,一是平價的薩莉亞意大利餐廳 (一直未吃,因為家不近坑口),到達時接近兩點,據說這時段嘉樂要排四十五分鐘,捨難取易,決定先去吃意粉,夜晚再吃奄列。由於剛過午市時間,餐廳內大把空位,環境比想像中寬敞,坐的是卡座,感覺舒適。餐牌上供應大路的意國菜式,價錢是 Canteen 價,九吋薄餅只賣三十蚊,意粉焗飯廿幾蚊就有交易,真的想來個大包圍,可惜二人食量有限,最後要了海藻沙律 ($23),Carbonara ($25) 及牛肉漢堡薄餅 ($30)。海藻沙律先來,是一早整好放在雪櫃的,將一堆海藻絲放在青瓜、生菜、番茄之上,賣相健康,材料入口新鮮爽脆,配以酸酸的千島沙律醬汁,開胃非常。接著是我最喜歡的卡邦拿那,送來時蛋汁剛好掛在意粉上,略烤過的煙肉上灑上芝士粉,急不及待先吃一口,意粉彈牙,絕不是交行貨,醬汁味道倒算濃郁,硬挑骨頭的話,就是少了一份蛋香,最重要是吃得快,食物攤涼後會大打折扣。最後來的九吋牛肉漢堡薄餅,即叫即焗,餅面充滿翻滾的油份,加上不大不小的肉粒、青椒絲、及厚厚的芝士,厚批底烘至脆身,水準拍得上必勝客的出品,若純以價錢

最後來的九吋牛肉漢堡薄餅,即叫即焗,餅面充滿翻滾的油份,加上不大不小的肉粒、青椒絲、及厚厚的芝士,厚批底烘至脆身,水準拍得上必勝客的出品,若純以價錢計,更是十分抵吃。薄餅一分六,形狀有大有小,唯一問題是太重油太重芝士,就算只吃一件也覺飽濟。

除了價錢化算之外,自助服務是此店的另一特色。自助飲品吧盛惠十三元,全程汽水、檸茶任飲,是吃薄餅時最難抗拒的誘惑。餐廳滿座時,在門外寫上自己的名字,輪候號碼就行。結賬時如果收銀櫃面沒有人,大可按下「叮叮」,店員便會隨即趕到,如此自助,所以全店免收加一,但店員大多笑容滿面,少少貼士總不能慳掉。,

總結,十個食評九個話平,最後一個,我相信會答「勁平」!
海藻沙律
九吋牛肉漢堡薄餅
真係抵到爛!
  • All of the above
2009-11-15 2 瀏覽
上個禮拜同幾個同學黎呢度食飯,呢間真係好平又多野食。呢個下午又唔算多人,都好快搵到位既,真係幾好。香蒜佛西亞意大利飽呢個包即叫即焗,好香蒜蓉味。好軟熟既包包,真係好好食。野菌意大利飯個飯好軟熟,不過個白汁食完係好漏。忌廉味係幾重既,野菌既味道都唔錯。但下次都係唔食啦,食完真係好漏架。牛肉pizza個批比之前薄左好多,而且唔係咁易切到。個pizza好脆口,好多牛肉。芝士可以拉到好長,就已經好食過pizza hut啦。食物就幾好,但野食等左好耐。而且午餐可以任飲咖啡、汽水呢飲品。難怪午餐都咁多人食啦。
算多人,都好快搵到位既,真係幾好。

香蒜佛西亞意大利飽
呢個包即叫即焗,好香蒜蓉味。好軟熟既
包包,真係好好食。

野菌意大利飯
個飯好軟熟,不過個白汁食完係好漏。忌廉味係

牛肉pizza
個批比之前薄左好多,而且唔係咁易切到。個pizza好脆

難怪午餐都咁多人食啦。
2009-11-11
2009-11-09 9 瀏覽
呢一日男朋友陪我電完頭髮,就去左呢間食飯事前已經上左openrice睇食評,因為見有好多網友話呢間新開既鋪頭d野好平~d野食賣相又好吸引,而自己又未食過呢d野喎~所以就試下~去到時7點半,心諗:死啦~見d人話等超耐,而家都咁晏都唔知要等幾耐~我地寫好名後,又周圍行下,去七仔睇下雜誌,買野飲,去toilet~最終等左45mins!講真,可以你夠膽,其實你可以好快入座~咪就係冒認打尖~~~其實未去到上openrice睇左已經揀定一樣野食,就係:海鮮意大利飯($22)濕濕地,真係未食過,感覺比我想像中好味呀,唔似其他人講到咁難食~蒙特利拿芝士Pizza($28)我就好鍾意食,食落唔肥膩,但男朋友話唔好味,可能佢嫌唔夠"肥膩"啦!!!北海甜蝦沙拉($28)d蝦好腥,好水,份量少,而且d沙拉醬都唔夠,唔建議一試健康餐:田園沙拉(小)+粟米忌廉湯($18)兩樣野完全唔值一試,首先d湯一d都唔熱,凍咁濟個沙拉同食個個甜蝦沙拉冇乜分別,只係冇左d蝦咁另外加一個人飲野($13)個間餐廳真係超級大....不過人手似乎唔夠,個個waiter/waitress超級忙~而地方好似有d dirty...我諗都係人
呢一日男朋友陪我電完頭髮,就去左呢間食飯
d野食賣相又好吸引,而自己又未食過呢d野喎~所以就試下~

咪就係冒認打尖~~~

其實未去到上openrice睇左已經揀定一樣野食,就係:

海鮮意大利飯
($22)

蒙特利拿芝士Pizza
($28)

北海甜蝦沙拉
($28)
d蝦好腥,好水,份量少,而且d沙拉醬都唔夠,唔建議一試

健康餐:田園沙拉(小)+粟米忌廉湯
($18)
兩樣野完全唔值一試,首先d湯一d都唔熱,凍咁濟
個沙拉同食個個甜蝦沙拉冇乜分別,只係冇左d蝦咁

另外加一個人飲野($13)

而地方好似有d dirty...我諗都係人手問題啦~
服務就okay~叫菜時個位妹妹好好禮貌,讚!!!

抵就抵,但"抵食"就麻麻,雖然係平,但份量相對較少,我男朋友食完只係岩岩飽~

我會比Okay~或者下次試其他野啦~
2009-11-07
$54.5 (晚餐)
2009-11-01 3 瀏覽
聽朋友說呢度唔錯自己就第一次黎見到個環境唔錯但係價錢就好平民化食物質素更加係比預期中更好首先墨汁意粉係必食既,爽口之餘味道又剛好,唔會太濃或太淡再來個白汁飯好有奶味,飯唔算多,連埋面頭既芝士一齊食真係食到唔停口個PIZZA就薄薄地好脆又易入口好過食PIZZAHUT果D總括黎講值得黎食呀!!
聽朋友說呢度唔錯
自己就第一次黎

見到個環境唔錯
但係價錢就好平民化

食物質素更加係比預期中更好
首先墨汁意粉係必食既,爽口之餘味道又剛好,唔會太濃或太淡

個PIZZA就薄薄地好脆又易入口

墨汁意粉
白汁蝦飯
cheese pizza
  • pizza
  • 墨汁意粉,白汁飯
2009-10-29 10 瀏覽
最期日8點幾去到都幾多人等到9點鐘先有位香蒜佛西亞意大利包-不過不失啦,始終新鮮既飽點都唔會差得去邊carbonara -睇過好多人話佢好硬,但係我又唔覺喎,意大利粉係要有d硬先好食嘛西班牙海鮮飯-比較普通無乜別話唔好食又唔係,話好好食又未到3樣野中最值得推薦都係carbonara學阿蘇話齋一百蚊既價錢你比d咁既野我我實噓你但係廿鬆d一個意粉既價錢確係做得唔錯最後建議大家唔急住食既都係9點後先好黎呢個商場無乜野行係到乾等真係幾乾聊
最期日8點幾去到都幾多人
等到9點鐘先有位

西班牙海鮮飯-比較普通無乜別話唔好食又唔係,話好好食又未到
3樣野中最值得推薦都係carbonara
學阿蘇話齋一百蚊既價錢你比d咁既野我我實噓你