2019-06-10
難得端午節天朗氣清,藍天白雲,當然係約埋親朋好友去食好西啦,香港咁多好乸西真係好難唔食,於是就去咗藍象啦。我地中午去到見到有半自助餐都只係2,3百蚊,真係開心到笑,咁高級嘅海景餐廳真係抵食點知入座竟然無海景!!我地一早book咗位,而且12點未到就去到,點知都係坐大廳。睇黎靚位唔係先到先得,假如你都係想食呢間好西,不妨放慢腳步,遲d先黎。坐低一望menu就知今鑊瀨西啦,竟然無咗呢度推薦既珍寶河蝦配油鬆餅,剩低既睇名都覺得伏。最後,我地就叫咗咖喱大蝦炒河粉、海南雞飯、泰式烤美國肉眼扒配羅望子汁、慢煮烤排骨配黑米飯、同埋菠蘿炒飯。食食下先記得影相,唔夠專業,唔好意思。咖喱大蝦炒河粉:大蝦唔新鮮,霉既。蝦腸未挑,有無蝦屎就唔知,不過一定有沙。有d泰國餐廳會用大塊d既河粉皮,香滑爽口,可惜呢度只係普通粗身炒河粉,仲要炒到燶咗一pat,仲要一早炒定,放到乾晒,又燶又乾,但已經算係呢餐食得落口既主菜。好西指數係:西西西泰式烤美國肉眼扒配羅望子汁:我相信呢個係全餐飯唯一即叫即整既主菜。叫咗7成熟,黎到應該係Well Done,我真係想同個廚講:「Well Done呀!!」。塊扒薄切,唔好話肉味,連羅
食食下先記得影相,唔夠專業,唔好意思。
好西指數係:西西西
好西指數係:西西西西
好西指數係:西西西西西到爆炸
其他無影相啦,個慢煮烤排骨我諗大廚誤解咗慢煮既意思,拎咗去生炸,炸完又乾又硬,硬過我條命。菠蘿炒飯算係合格食得落口。
自助區好細,款式好少,雖然會換下款式,不過就無見過有芒果糯米飯,我真係好想食芒果糯米飯呀,教練
服務就無食物咁西,應該假日半自助餐請咗炒散幫手,好多都唔熟手,全餐飯無人收過碟,堆到一檯都係,搞到無位放要捧住d碟食。自助區長期無refill碗碟,有野想食咩,等陣囉。
總括黎講,想獵奇挑戰可以一試。
香港今時今日,食個好西真係唔易。