2019-10-06
藍象位於海港城,環境舒適, 冷氣適中,餐廳播放悠然既音樂, 提供舒適既飲食環境。點了翡翠沙冰, 有淡淡薄荷+青檸味, 不太甜,有清新感覺, 與泰國菜相當匹配。椰皇海鮮湯 蝦非常大隻,而且廚師已經把蝦開邊,食既時候用叉子很方便就把蝦肉撬開, 相當貼心, 蝦肉相當鮮甜。 海鮮湯用料十足,超級多帶子, 湯鮮味十足, 非味精煮成, 是海鮮味濃濃的湯。軟殼蟹米紙卷,醬汁有2種,綠色的是微微的酸辣橙色的是酸甜口味, 可以跟據個人喜好沾汁軟殼蟹香脆即炸。軟,薄,韌既皮包住即炸軟殼蟹+新鮮沙律菜,感覺一點都唔油膩,沾上微微醬汁,錦上添花,屬非常開胃既小菜香濃馬沙文咖哩配牛肉,份量屬二人份量, 首讚牛肉砌成一口一粒既大小,令食客更加容易入口。 雖說是咖哩,味道跟外面泰式餐廳不同,屬甜咖哩,不會辣, 咖哩汁加了果仁碎,增加口感。牛肉粒亦炆得都相當入味。亦用了紫薯粒代替薯仔, 更加香甜,與別不同。 芒果黑白糯米飯,非常精緻,有層次, 像一件一件壽司。頂層有芒果醬,中間是暖暖香軟紫米,最低層是芒果肉, 非常有層次食法,口感非常豐富。 白色糯米頂層有椰醬,最低層亦有芒果, 食法非常特別另配上一碗泰國芒果肉,鮮甜