2018-03-11 178 瀏覽
見到有人食鰻魚飯就去問下人係邊間買既,因為本人超愛吃鰻魚同蛋,見到眼簡直發光丫!呢個叫鰻魚芝士蛋包飯配番茄醬同沙律。每一樣野做得都好出色!首先鰻魚好厚好大條, 好夠味。個蛋滑同嫩,同埋唔會冇味但又唔會過鹹,因為有啲做戈個蛋係完全冇味架,呢個做得好好。另外,好多蛋包飯個飯都只係白飯,呢個入面雖然都係白飯,但飯入面都有鰻魚汁架,如果可以轉炒飯就更好啦! 仲有, 佢個沙律都好多沙律醬架, 好好味,唔會好似其他店咁比勁少醬。 佢仲會配個番茄醬,個人認為個醬就太重香料味,不過佢就只係比配番茄醬,其實就算唔點番茄醬,只係點佢既鰻魚汁都好夠味了。 個芝士只有少少拉絲就冇味既。但只係$58就有咁高質既鰻魚蛋包飯去邊搵丫!一定會再回頭丫!!
呢個叫鰻魚芝士蛋包飯配番茄醬同沙律。

2018-03-09 162 瀏覽
男朋友最近轉了在深水埗上班,我們的搵食地圖自然搬到深水埗在接他收工後,已經是晚上9點多,附近很多餐廳都last order,於是我們大多會去西九開餐,貪佢有很多不同選擇,啱哂口味不同的我們。去到西九的時候,其實這間已落了一半簾,但男朋友看到未收的牛扒餐demo,突然想吃牛扒於是問店員可否做他的生意,店員十分爽快地答應了。我們叫了一份牛扒餐($78),配菜可以選飯、意粉或薯條。本著晚餐要食得邪惡,當然選了薯條等了約10分鐘,就回去店舖拿食物。當男朋友捧來的時候,我嚇了一跳,因為太大份了,甚至比demo的來得大牛扒有3大塊,每塊都已經切好,方便食用。其實可能是餐廳知道提供的膠刀非常不好用我們叫了5成熟,熟成度真的剛好,粉嫰的顏色完全引起我的的食慾每塊牛扒都帶有少量肥膏,調味應該只有鹽和黑椒,非常好食作為配菜的薯條也發揮了它的水準份量亦是足夠,目測有m記大薯size。炸得熱辣辣已經夠好食,加上是波浪型厚身,外脆內軟因該我對蛋類敏感,沙律就沒有試,但聽男朋友食的時候發出shark shark聲,應該都是新鮮的因為我一開始沒有想到是這麼大份,我還叫了另一檔的生菜包和米線。因此最後我們不能完食,剩
男朋友最近轉了在深水埗上班,我們的搵食地圖自然搬到深水埗

於是問店員可否做他的生意,店員十分爽快地答應了。

全份牛扒

每塊牛扒都帶有少量肥膏,調味應該只有鹽和黑椒,非常好食

作為配菜的薯條也發揮了它的水準

因為我一開始沒有想到是這麼大份,我還叫了另一檔的生菜包和米線。因此最後我們不能完食,剩下了少許薯條

總括這間的牛扒餐是抵食的,$78的價錢食到這個份量的牛扒已是超值,加上質素唔錯,cp值非常高
2018-03-05
全份牛扒
2018-02-01 323 瀏覽
這店位於西九龍美食廣場,八方雲集旁邊,咖哩店對面。在等候時,看到牛扒飯的餐不錯,炸雞的餐也不錯,可惜我點的芝士雞扒焗飯卻有點差距。這間餐廳,看來,好像比起其他店舖新,而且之前好像未有為意。較早之前,午餐的時候曾經想叫三洋餐廳的焗飯外賣,但是礙於時間不夠沒有點,晚上恐防太過肚餓,而又天氣轉涼,結果在這店點個焗飯。點餐之後,可以逛逛,因為大約都要15分鐘時間等候去買,包好之後,還有一包紙包飲品贈送,為什麼西九龍廣場全部餐廳所送的道地飲品,會不會是租戶優惠🤔呢?結果,又跟西九龍廣場美食廣場那一層的食肆差不多,看圖片就吸引,但是實物卻差得遠。這個名字叫焗熔岩芝士雞扒飯,用少少一個外賣盒盛着,但是內裏份量也不少,面頭覺得非常焦黑。無論在那片東西的面頭或者底下,都有點青椒、黃椒、以及番茄🍅。雞扒的份量不算少,都有四五件,但是也焗到有點兒乾,以致有些雞肉非常乾。飯的周圍都有不少汁,但有些就好像罐頭湯那種雜菌忌廉湯的味道,也不算特別討好。結果,所謂的熔岩芝士,根本都已經焗到非常乾,甚至乎焗焦了,因此已沒有示範圖片那一種「拉絲芝士」、「治癒」、「相機食先」、「少女系」的感覺😪。

這間餐廳,看來,好像比起其他店舖新,而且之前好像未有為意。

。這個名字叫

雞扒的份量不算少,都有四五件,但是也焗到有點兒乾
15 分鐘 (外賣自取)
2018-01-01 138 瀏覽
黎到FOOD COURT,最鍾意就係有好多間食店既選擇今次黎到蘆森堡,其實好多野都想食平時去食豬仔骨都好貴既,黎到FOOD COURT居然可以食到比較高質素同抵食既豬仔骨,值得食下~~叫1份豬仔骨,仲已經包埋薯條,仲有沙律原條豬仔骨都只係$62,半條$452個人食都係叫原條啦原條份量都唔算細,仲幾多肉下喎,個醬汁都幾好食薯條份量都唔少,不過略嫌唔係好夠熱同埋比較淡,可能無落鹽既關係但如果想平平地食豬仔骨,都係一個唔錯既選擇~~
黎到FOOD COURT,最鍾意就係有好多間食店既選擇
今次黎到蘆森堡,其實好多野都想食
叫1份豬仔骨,仲已經包埋薯條,仲有沙律
原條豬仔骨都只係$62,半條$45
2個人食都係叫原條啦
原條份量都唔算細,仲幾多肉下喎,個醬汁都幾好食
但如果想平平地食豬仔骨,都係一個唔錯既選擇~~
2017-12-24
  • 豬仔骨
2017-09-12 158 瀏覽
安格斯肉眼牛扒 (半份,$48)西九龍中心foodcourt近期都開咗唔少新嘅餐廳,其中喱間就主打平價嘅西餐。喱份安格斯肉眼牛扒,望落同佢menu張相個樣差好遠,同平時茶餐廳嗰種薄牛扒差唔多,感覺有啲頹,老實講都幾失望。食落牛味都濃嘅,肉質就普普通通啦,整體感覺只係一般。徳國雜腸拼沙律 ($28/3)香腸烤得都幾香🌭,不過有兩條都只係普通嘅司華力腸,質素一般啦。西九foodcourt本身競爭咁大,如果餐廳想長做落去,真係要加把勁。
安格斯肉眼牛扒 (半份,$48)

徳國雜腸拼沙律 ($28/3)