2022-04-10 414 瀏覽
👉薯格沙律+炸薯條+炸雞翼4件其實一下睇落幾大份幾吸引嘅炸雞翼應該係全份入面做得最好最正常嘅野炸得香口之餘 咬落又夠juicy但薯格薯條嗰啲真係錯哂唔係被淋面嘅汁整腍 係本身就好唔新鮮完全唔脆口 彷如放了一輩子🥴原本以為沙律都唔會難食得去邊點知我食完先知栗米粒可以咁腍咁唔新鮮咁難食 食完真係有唔想再食嘅感覺🥺Anyway佢嘅掛汁有芝士都幾surprising嘅明明佢睇落唔差😭😭。。。🦔👉加倍芝士薯蓉肉醬千層面 $42圖片只供參考我真係明白🥴芝士只可以話真係加倍嘅厚然後揭開佢層皮除了薯蓉就真係薯蓉了…麵呢?!!雖然我唔係加菲貓 但我都知肉醬千層重點係麵吧 好努力地切到底🥺發現痴住錫紙盤底嘅焦黑一塊應該就係所謂嘅麵了嗯…有時會發現睇落黑到似薑 但實際係片菇嘅野西蘭花都有兩嚿嘅🥦連埋葉送比你🤗只可以話真係嘥咗嚿錢 買咗份睇落都不明嘅野

👉薯格沙律+炸薯條+炸雞翼4件

。。。🦔

👉加倍芝士薯蓉肉醬千層面 $42
圖片只供參考我真係明白🥴
芝士只可以話真係加倍嘅厚
然後揭開佢層皮除了薯蓉就真係薯蓉了…
西蘭花都有兩嚿嘅🥦連埋葉送比你🤗
只可以話真係嘥咗嚿錢 買咗份睇落都不明嘅野
2021-05-05 618 瀏覽
每次來深水埗行街,無論是行黃金、鴨記或西九,晚上的我們都會上去西九的 food court 尋食。貪的,是多選擇同感覺上比較衛生。再者,大家喜歡食什麼就什麼,不用遷就人。這一天,太丸茹素,兒子食日本餐,而我就想食扒。眼見這一間名叫《蘆森堡》的小店既牛扒相片似乎唔錯,那就決定試一試。10安士西冷牛扒配薯條,淋了一個似是葡汁的物體。雖怪但不太影響味道。本來都預左茶記式享受,但在取餐時,店內哥仔坦白地一句說,忘了問我們要幾成熟,所以做了 well done。結果,出來的牛扒煙韌得非常。(其實我回去店看過問過兩次,佢都冇問過我要幾成)。然而,著條係好味既。食物一般,但哥仔的疏忽,令我不得不給一個喊。

食物一般,但哥仔的疏忽,令我不得不給一個喊。
2020-10-09 934 瀏覽
今次都係去西九龍中心揾野食,又發口癮想食鰻魚飯。今次就試下另一間日本洋食,呢間亦係開得比較耐。見到佢個餐牌,好吸引,價錢比另一間日式洋食更平,選擇亦不相伯仲。如果你鍾意食芝士,可以+$5,就咁睇相都好正。我就冇加,因為主想試個鰻魚飯。餐本身包一盒紙包飲品,係指定,冇得揀。我覺得呢間價錢比另一間平,份量當然冇佢咁多,鰻魚都冇咁大塊,但其他位我覺得冇分別,反而我要讚蘆森堡個飯有配菜,食落更加清新。50蚊,雖然唔係原條鰻魚,但份量合理。我都會再試下其他野食。
今次都係去西九龍中心揾野食,
又發口癮想食鰻魚飯。
今次就試下另一間日本洋食,
呢間亦係開得比較耐。

如果你鍾意食芝士,可以+$5,
就咁睇相都好正。
我就冇加,因為主想試個鰻魚飯。

餐本身包一盒紙包飲品,係指定,冇得揀。

50蚊,雖然唔係原條鰻魚,但份量合理。
我都會再試下其他野食。
2020-09-05
5 分鐘 (外賣自取)
2020-01-12 904 瀏覽
冇諗到呢度竟然有間咁平又好食嘅餐廳。 試咗個芝士煙肉雞扒焗飯,啲芝士好正好邪惡。同埋咖哩豬扒蛋包飯,分量好足而且好便宜。啱曬我呢啲比較窮嘅人士, 價格真心好親民, 唔貴又多料
放假行吓西九龍,諗唔到食咩,睇吓現場有咁多間食店選擇困難症發作😂我揀咗個吉列豬扒咖喱滑蛋包飯,以呢個價錢仲包埋嘢飲😂👍🏻咖喱香濃好好味,夠送嗮啲飯,滑蛋好滑,豬扒又夠脆隔離仲有啲沙律都好好食。成碟又大份,抵食又好味 下次要再嚟
我揀咗個吉列豬扒咖喱滑蛋包飯,以呢個價錢仲包埋嘢飲😂👍🏻
咖喱香濃好好味,夠送嗮啲飯,滑蛋好滑,豬扒又夠脆
隔離仲有啲沙律都好好食。成碟又大份,抵食又好味
下次要再嚟
星期五個飯腳朋友又嚟長沙灣返工,但呢排我太忙,只能夠喺office附近搵嘢食,食完拿拿臨返去再做。所以呢日就係我朋友過嚟西九龍中心和我lunch。想食嗰間店好似太多人買,落咗閘,所以要搵第間,行來行去都唔知食乜好,就見到有間有肉醬意粉賣🍝,就食呢間啦。Food court每一檔店仔都貼滿餐牌同食物相,蘆森堡都唔例外哈哈。其實選擇都好多,但貪方便就要咗兩個午餐(2019開心特價餐),奉送紙包飲品,定價都算平,$3x-$4x搞掂。舖仔主要由一個後生仔主理,收銀煮嘢都係佢,但佢仍然保持禮貌😊。可能有嗌焗嘢嘅關係,都等得耐少少,大約15分鐘。我哋要咗🐔🥔🥗燒雞扒薯角拼盤加德國腸及沙律($37),正如個名所述,個set真係有齊晒咁多樣嘢,好大份下,賣相都唔差,有啲似all day breakfast😂。不過食時已經唔算好熱,可能等埋焗意粉先一齊上嘅關係。薯角超級脆,好熱氣但好正🙈。條德國腸都ok,係個皮燶咗少少姐。全部食物味道都正常,唔錯。另外,我哋仲要咗芝士肉醬焗意粉🍝($35),呢個用錫紙圓兜上,係熱辣辣焗起的,正👍。芝士都幾多,又有拉絲效果🧀,加上啲肉醬好好食,又唔太酸。個人認為好食過Pi

燒雞扒薯角拼盤加德國腸及沙律

另外,我哋仲要咗芝士肉醬焗意粉🍝($35),呢個用錫紙圓兜上,係熱辣辣焗起的,正👍。芝士都幾多,又有拉絲效果🧀,加上啲肉醬好好食,又唔太酸。個人認為好食過Pizza HuX嗰個$68肉醬意粉囉!!!呢個好食呀,份量又多,我遲啲會再嚟encore😋。
芝士肉醬焗意粉
總括嚟講,呢間小店都唔錯,食物味道幾好味,特別喺熱辣辣焗起嘅芝士肉醬意粉!價錢大部份都好抵的😍,有機會想試埋牛扒,見人食好似都幾吸引。唯一就係可能食物有機會要等耐少少,但時間都合理嘅。題外話,西九龍food court啲櫈真係好騎呢,斜嘅,坐到好鬼唔舒服。
2019-12-06
芝士肉醬焗意粉
2019-07-15 747 瀏覽
8安士西冷牛排配薯條🥩$52送流心芝士漢堡扒+菠蘿沙律+紙包飲品之前都幫襯過佢哋幾次幾乎嚟親西九都會幫襯佢因為夠哂大大份而且味道都唔錯最緊要係抵食雖然係響food court但我一定會繼續支持
8安士西冷牛排配薯條🥩$52

最緊要係抵食
雖然係響food court
但我一定會繼續支持
2019-04-01 684 瀏覽
知道西九龍中心頂頂有美食中心,都係想快快醫下肚就算,兜了一個圈,望見呢間有我想食既🐠,就決定係到買嘢食,落左單都等左大約二十五分鐘,因為叫左煷靖🐠,心唸,都吳會整得好食🤔🤔🤔🤔🤔但估吳到原來....................😬😬燒靖🐠配菠蘿沙律菜➕盒裝茶=31元隨左價錢平,食落果然有驚喜😲😲估吳到昵到D美食中心都有好嘢食👍面頭🐠皮燒得脆卜卜之餘,肉身又不會過火,又夠熱,🐠肉又滑溜,味道亦吳錯,再配上個汁一齊食,食落一番風味😋原片菠蘿須然是罐頭菠蘿,但主角是靖🐠,襯托只是令主角倍覺生色,真係估吳到係呢度都可以食到好嘢👍👍👍👍全自助式,不過食完放係到就有人會收走😬
但估吳到原來....................😬😬
燒靖🐠配菠蘿沙律菜➕盒裝茶=31元
隨左價錢平,食落果然有驚喜😲😲
估吳到昵到D美食中心都有好嘢食👍
全自助式,不過食完放係到就有人會收走😬
2019-02-12 510 瀏覽
今晚的晚餐決定在西九龍food court覓食,食這間名為蘆森堡的西餐,是晚點了三號$46德國雙腸雞扒蛋包飯配洋蔥汁, 跟一包紙包飲品選擇這間小店的原因是因為我見這間顧客人數眾多,而且在餐牌一眼就找到想吃的,二話不說就排隊~老實說取餐時,看見雞扒是炸的,已經對這個晚餐毫不期待,誰知,味道以小店來說真係值得一讚, 醬汁方面調較得好,不太咸而味道濃,整體以$46來說,非常豐富蘆森堡地址 :深水埗欽州街37號西九龍中心8樓美食廣場8F31

蘆森堡
地址 :深水埗欽州街37號西九龍中心8樓美食廣場8F31
2019-02-11
2019-01-03 418 瀏覽
去到深水埗西九龍中心食好西上到8樓food court唔怕搵唔到食少年你太年青啦~以為food court就通常無咩好野食? 非也~依家呢度多咗好多小鋪~間間都好有自己特式小編我就幾鍾意呢間蘆森堡佢嘅加倍薯蓉芝士千層麵 同 佢個雙腸雞扒蛋包飯就係我少年至愛睇落普通?非也again小鋪係即叫即整~非常有heart~等了約15分鐘都值得千層麵相當足料~睇住佢一層層咁鋪砌而成~相當有耐性,當然食嘅時候就唔會好似曹格話齋:如果你願意一層一層 一層的剝開我的心 你會發現 你會訝異我會一大更咁食!😂芝士,薯蓉,肉醬擺晒落口,深度深度千層麵嘅深度雙腸都有專著坑紋~佢小鋪著重介花~雞扒表面炸皮香口~蛋皮滑嫩兩個加埋$100都唔使仲有野飲送~即叫即整呢個價錢食到廚司心機菜式,抵晒!有機會再發挖更多美食比大家~#愛吃貨的少年 #foodiehk #foodiewade #hkig #foodismeverything #隱世美食 #偽食家 #為食深水埗 #平民食堂 #西九龍中心8樓8F31 #蘆森堡
去到深水埗西九龍中心食好西
上到8樓food court唔怕搵唔到食

依家呢度多咗好多小鋪~間間都好有自己特式

小編我就幾鍾意呢間蘆森堡

睇落普通?非也again
小鋪係即叫即整~非常有heart~等了約15分鐘都值得

有機會再發挖更多美食比大家~

雙腸雞扒蛋包飯 + 加倍薯蓉芝士千層麵
2019-01-02
雙腸雞扒蛋包飯 + 加倍薯蓉芝士千層麵
  • 雙腸雞扒蛋包飯
  • 加倍薯蓉芝士千層麵
2018-11-19 391 瀏覽
熱辣辣芝士焗雙扒飯🤩$38今日午餐到西九龍food court🧐諗住食個快頹飯😏結果揀左呢間,蘆森堡😎果然有D驚喜🥳芝士好多🧀而且又夠厚🧀豬扒同雞扒🍖份量都好夠😛但係初初見到隻蛋,有D扣分,因為我唔鐘意全熟蛋黃😨食完又覺得幾好,因為係糖心蛋🤩所以加返分👍唯一美中不足就係西蘭花🥦同薯仔🥔無味兼有D濕🤔唔加會仲好😂最後留意到食牛扒都幾抵🙈遲下會再試試👍繼續支持小店😎
熱辣辣芝士焗雙扒飯🤩$38

今日午餐到西九龍food court🧐
諗住食個快頹飯😏
結果揀左呢間,蘆森堡😎

果然有D驚喜🥳
芝士好多🧀而且又夠厚🧀
豬扒同雞扒🍖份量都好夠😛

唯一美中不足就係西蘭花🥦同薯仔🥔
無味兼有D濕🤔唔加會仲好😂

最後留意到食牛扒都幾抵🙈
遲下會再試試👍繼續支持小店😎
2018-10-06 331 瀏覽
呢日又同男友來左西九龍中心FOOD COURT食晚飯~見到呢間有2人餐, 價$平, 又豐富, 打算叫~本身想叫2號2人餐的~但叫時, 店員話原來而家已冇2人餐了。佢建議我叫1個千層麵, 再加$18要多個炸魚薯條。佢話本身2人餐個千層麵係細的, 而家$42呢個係大的~好豐富炸魚薯條($18)我覺得$18可以叫到1個炸魚薯條真係好平呀!但味道就.. 真係好好好好一般..魚係碎開一舊舊好似麥樂雞咁嘅SIZE, 冇咩魚味, 都唔太脆。薯條, 係粗薯條, 但都係好一般。仲有個沙律.. D菜食苟唔多新鮮..明明係生嘅, 但唔知點解食落似焯過下嘅菜。但$18我知唔應該要求咁多... 但呢個唔推薦。加倍芝士薯蓉肉醬千層麵唔係講笑, 呢個真係好好味!我覺得千層麵要整得好食應該唔易~就算我去過大餐廳食都未必好食, 但呢個真心好好味!面頭有一層厚厚嘅芝士, 真係好香, 呢間野對芝士真係一D都唔孤寒!芝士下面有層薯蓉, 好滑~  而且佢可以起到中和嘅作用, 可以中和底下好濃味嘅肉醬, 等人冇咁快食到覺得膩。下層的肉醬千層麵味道都好好! 有少少辣, 有少少焗到好林嘅西芹同紅羅白~味道其實似羅宋湯~呢個麵真係好好
呢日又同男友來左西九龍中心FOOD COURT食晚飯~
見到呢間有2人餐, 價$平, 又豐富, 打算叫~
本身想叫2號2人餐的~
但叫時, 店員話原來而家已冇2人餐了。
佢建議我叫1個千層麵, 再加$18要多個炸魚薯條。
佢話本身2人餐個千層麵係細的, 而家$42呢個係大的~
好豐富

炸魚薯條($18)

我覺得$18可以叫到1個炸魚薯條真係好平呀!
但味道就.. 真係好好好好一般..
薯條, 係粗薯條, 但都係好一般。
但$18我知唔應該要求咁多... 但呢個唔推薦。
加倍芝士薯蓉肉醬千層麵

唔係講笑, 呢個真係好好味!

味道其實似羅宋湯~

呢個麵真係好好食!   下次再來可以再Encore!
2018-10-05
2018-09-06 241 瀏覽
電腦壞咗好耐都未得閒搞今晚襯早收工終於肯的起心肝過黃金買返d架餐買完都七點幾八點勁餓奈何盤川有限(敗晒喺部腦度)一條友又唔知食乜好突然諗起朋友話過西九food court 好抵食好就去兜過圈上到去勁 多 人!行咗個圈 都真係好多選擇喎乜口味乜款都有最後揀咗呢間選擇困難嘅我 諗咗好耐最後終於揀咗2號蛋包飯配洋蔥汁落order 等咗十分鐘左右就有得食大大兜 熱辣辣 仲有沙律伴碟個洋蔥汁有d驚喜 唔係水nel nel D friend 又夠味早知叫阿妹多汁魚柳炸得啱啱好 夠滑無雪味雞堡就比較實但都足秤芝士都多五十蚊有找 仲有野飲 算係唔錯喇見到其他人食牛扒配薯條好似都幾吸引下次要試下先不過西九d斜櫈高枱真係唔太好坐囉
電腦壞咗好耐都未得閒搞

下次要試下先

不過西九d斜櫈高枱
真係唔太好坐囉

2018-06-03 211 瀏覽
$78牛排細份左好多叫5成熟但俾左7成熟我失望失望本身見其他食評大讚呢個牛排🥩點知原來唔好食。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。不過個薯條幾好食既
$78牛排細份左好多
叫5成熟
但俾左7成熟我
失望失望
本身見其他食評大讚呢個牛排🥩
不過個薯條幾好食既
2018-03-22 190 瀏覽
西九龍中心個food court 之前食過一次..已經覺得好平.. 今日同屋企人再黎食.. 可以買多幾間..試多幾間.. 其中一間就揀左呢間..見佢有賣熱狗,扒同蛋包飯..睇餐牌就比佢個饅魚蛋包飯吸引!!好大碟!!!!饅魚好大塊!!蛋好多..飯份量亦都好多!!!隔壁配左個沙律..有沙律醬個種..個飯有兩種汁..一隻係饅魚汁..一隻係側邊用黎送飯個隻橙色既唔知咩汁..有少少怪..不過又未至於唔好味..食完超級飽!!
西九龍中心個food court 之前食過一次..
已經覺得好平.. 今日同屋企人再黎食..
可以買多幾間..試多幾間..
其中一間就揀左呢間..
見佢有賣熱狗,扒同蛋包飯..
睇餐牌就比佢個饅魚蛋包飯吸引!!

好大碟!!!!
饅魚好大塊!!蛋好多..飯份量亦都好多!!!
隔壁配左個沙律..有沙律醬個種..

有少少怪..不過又未至於唔好味..
食完超級飽!!
2018-03-21