餐廳: 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
資訊:

2023-02-02 216 瀏覽
餓過飢來吃午餐是很危險的一件事。今日工作到兩點,還沒吃飯, 天氣又有點涼,沒多想就跑到蘇媽這來, 心想著喝一口肉骨茶湯。老規矩,點了豬腳彎肉骨茶。先喝一口湯暖胃,再慢慢看餐牌, 這就出事了, 想吃椰漿飯, 於是點了辣死你嗎配仁噹牛肉, 再配小食魚仔醬撈啦啦, 怡保白咖啡。忘了他家份量足, 小食魚仔醬撈啦啦都是一整碗,啦啦其實是蜆蛤, 撈了醬很鮮很惹味。辣死你嗎很濃郁,牛肉汁濃味香。椰漿飯還配了魚仔乾,惹生,秘制醬等很是豐富。喜歡豬腳彎肉因為膠質豐富而且肉嫩, 不過一個人吃這麽多真有點過份呢。
餓過飢來吃午餐是很危險的一件事。

2023-01-12
午餐
2023-02-01 159 瀏覽
幾喜歡店裏的裝修,平民得黎幾有特色,而且座位夠寬闊,座位與座位之間有距離感,不會太擠迫,坐得幾舒服,平日午膳時間也不是等太耐。檳城亞參叻沙份量充足,湯底濃郁,麵質感覺也不錯,也值得試試。辣死你嗎配牛肉,賣相一般,綠色椰漿飯有椰汁味,配上惹味的牛肉都幾夾,牛肉夠淋,配合埋其他配菜幾有口感。魚仔醬撈啦啦,魚仔醬係好惹味,不過這貝類不是太新鮮,濃郁的魚仔醬已蓋過左鮮味,這道菜就麻麻哋。奶茶係正,又熱又香濃,好飲。

奶茶係正,又熱又香濃,好飲。
2023-01-31
  • 辣死你嗎配仁噹牛肉
2023-01-30 135 瀏覽
Semua Semua is a Malaysian restaurant chain in Hong Kong with extensive menu offering the Southeast Asian classics including Asam Laksa, Nasi Lemak, Claypot Loo See Fun, and the signature Bak Kut Tehwe ordered:𝙎𝙚𝙢𝙪𝙖 𝙨𝙚𝙢𝙪𝙖 𝙨𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙗𝙖𝙠 𝙠𝙪𝙩 𝙩𝙚𝙝 大雜錦肉骨茶The Bak kut teh here offers unlimited refills with the authentic Malaysian taste. The soup is quite rich in aftertaste. For the toppings you can choose from pork belly, spare ribs, to the semua semua signature which includes a combo of the most commo

we ordered:
大雜錦肉骨茶
Bak Kut  Teh肉骨茶

The Bak kut teh here offers unlimited refills with the authentic Malaysian taste. The soup is quite rich in aftertaste. For the toppings you can choose from pork belly, spare ribs, to the semua semua signature which includes a combo of the most common ingredients.

𝙋𝙚𝙣𝙖𝙣𝙜 𝙃𝙤𝙠𝙠𝙞𝙚𝙣 𝙋𝙧𝙖𝙬𝙣 𝙈𝙚𝙚
檳城福建蝦麵
Penang Hokkien Prawn Mee檳城福建蝦麵

very flavorful, slightly spicy broth with tender pork belly. matched perfectly with the chewy texture of the Mee noodles

𝘀𝗺𝗼𝗸𝗶𝗻𝗵𝗼𝘁 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗹:🌶 🌶️ 🌶️ 🌶/5
𝗿𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁: 𝗞𝗲𝗱𝗮𝗶 𝗞𝗼𝗽𝗶 𝗦𝗲𝗺𝘂𝗮 𝗦𝗲𝗺𝘂𝗮
Bak Kut  Teh肉骨茶
2023-01-08 175 瀏覽
天氣好凍, 就係想飲啲暖暖地嘅湯水今日大食妹就去咗蘇媽.蘇媽飲肉骨茶<棒棒骨>想大啖大啖咁食肉嘅朋友一定要嗌棒棒骨, 三大舊排骨, 配搭濃郁嘅肉骨茶, 飲完成個人即刻好溫暖裏面仲有幾粒豆卜, 吸晒肉骨茶嘅精華<椰香咖央多士>唔知點解突然好想食咖央多士多士烤到脆卜卜好香口, 裏面及有充滿椰香嘅咖央同埋牛油, 一鹹一甜, 呢種衝擊嘅味道真係好正<魚仔醬蘿蔔糕>蘿蔔糕切到細細粒, 一啖一粒, 每一面都煎到脆脆地, 配搭魚仔醬份外惹味
天氣好凍, 就係想飲啲暖暖地嘅湯水
今日大食妹就去咗蘇媽.蘇媽飲肉骨茶
<棒棒骨>
裏面仲有幾粒豆卜, 吸晒肉骨茶嘅精華
<椰香咖央多士>
唔知點解突然好想食咖央多士
<魚仔醬蘿蔔糕>
2023-01-07 192 瀏覽
之前通常都係喺荃灣食,第一次喺度旺角呢間分店食,環境方面,我覺得旺角嘅分店比較優美,另外座位都比較寬敞,值得推介。至於食物質素方面,我覺得兩間舖頭沒有太大分別,但在價錢方面,兩間分店就有明顯的分別。例如喺荃灣的分店,星期一至五會有lunch set,當中包括埋著名的拉茶,但係喺旺角呢間分店,佢冇任何lunch set 優惠,換言之你食任何嘢,都要原價咁加餐飲,包括拉茶。如果時間上許可的話,我會建議你去荃灣分店食,感覺上比較抵。
2023-01-07 242 瀏覽
𝟙𝟠.𝟙𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟚📌蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)旺角上海街618號地下G01號舖講起馬來西亞嘢食好多時都會諗起蘇媽蘇媽🇲🇾上次嚟嗰陣淨係試咗個咖央多士🙈所以今次就嚟試吓佢啲主食🍃𐂂辣死你嗎配烤雞脾 ($72)個名好搞笑之餘都嚇窒咗我😂見好多人嚟到都會食呢個但係我呢啲食辣BB班唔知食唔食到🥺好彩地原來佢嘅辣係嚟自佢側邊配嗰啲參巴醬🔥所以辣同唔辣就視乎你摻幾多落啲椰漿飯度🪴椰漿飯都有淡淡嘅椰漿同班蘭味不過質地有啲啲過乾🍚參巴醬真係好香所以無論係配飯定雞脾都好正🥳烤雞脾好大隻但近骨位完全唔會有血水或者未熟嘅情況🐔全熟嘅同時都保留到佢嘅肉汁🥹絕對推薦大家一試👍🏻𐂂 檳城白咖喱麵 (油麵) ($62)湯底低非常濃郁而我哋揀嘅小辣都唔算太辣😌魚蛋亦十分彈牙同爽口🐟蝦肉呢個價位嚟講算大隻而且結實🦐油麵非常掛湯入味而且食落口非常順滑入味🍜再加半隻沾咗湯嘅烚蛋令到成碗食落口感同味道都幾好🥚美中不足嘅係個豬紅完全冇味咁濟🐷純粹靠個濃湯底支持住…𐂂 美祿恐龍 ($38)就係美祿一杯冇咩特別😂感覺有啲唔係好抵🤨
𝟙𝟠.𝟙𝟚.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)
旺角上海街618號地下G01號舖

辣死你媽配烤雞脾

𐂂辣死你嗎配烤雞脾 ($72)
檳城白咖哩麵

𐂂 檳城白咖喱麵 (油麵) ($62)
美祿恐龍

𐂂 美祿恐龍 ($38)
就係美祿一杯冇咩特別😂感覺有啲唔係好抵🤨
辣死你媽配烤雞脾
檳城白咖哩麵
2023-01-06 207 瀏覽
這家店曾經很火爆,那時候就去過這家店的深水埗店,當時明明覺得味道不錯,但是不知道為什麼心理卻記得是不怎麼樣,所以雖然家裡附近開了,但是一直沒去,最近突然想吃,試了一次,味道還是很不錯,從撈麵到咖喱雞飯,再到飲料小吃,都符合預期
2022-12-26 115 瀏覽
講咗好耐嘅一間餐廳🤭今日同朋友終於試到嚕😗😗💬 湯咖喱米通粉咖喱湯都幾香~不過佢餐牌上一條辣椒嚟講都幾辣,食開10小辣嘅我真係搞唔掂🤭佢嘅米通粉幾彈牙爽口,但配料只有墨魚卷、豆卜、薯仔就唔太夠我依個肉食者食喇!回頭食: ⓝⓞ💬 椰香咖央多士一客四件多士🤭同朋友些牙真係唔夠食😆 外層烘到香脆,中間有厚厚嘅牛油同咖央醬,入口牛油甘香搭配滿溢嘅咖央椰香同香甜!回頭食: ⓨⓔⓢ💬熱拉茶拉茶非常香濃又滑🤪❤️拉出嚟好多泡泡,正🤭佢有自身嘅香味回頭食: ⓨⓔⓢ總括嚟講,環境服務都okay,地點都就腳,多士同拉茶都出色嘅,但一碗粉麵$60-70嘅價位就性價比唔夠高喇😆如果十家鍾意辣都值得一試~💛蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室💛旺角上海街618號地下G01號舖💛2389 3829

講咗好耐嘅一間餐廳🤭今日同朋友終於試到嚕😗😗

💬 湯咖喱米通粉
回頭食: ⓝⓞ

💬 椰香咖央多士
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬熱拉茶
拉茶非常香濃又滑🤪❤️拉出嚟好多泡泡,正🤭佢有自身嘅香味
回頭食: ⓨⓔⓢ

💛蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
💛旺角上海街618號地下G01號舖
💛2389 3829
  • 馬來西亞拉茶
2022-12-25 127 瀏覽
香港真係美食天堂,食過就會明白點解有人排隊同不停有人入來食,雖然未能旅行住,食住頂下癮都唔錯。還有其他野可以再試。會再來的。肉骨茶任飲,一坐底就畀你。椰香咖央多士滿滿咖央加上香趣多士,甜甜地一咬落口爆咖央,滿足滿足。一字骨肉骨茶啖啖肉配上濃香肉骨茶,加上白飯真係美極。怡保雞絲湯貴刁 河粉清甜湯底配上蝦同雞絲跟肉骨茶係一淡一濃既唔錯配搭。
肉骨茶任飲,一坐底就畀你。

椰香咖央多士
滿滿咖央加上香趣多士,甜甜地一咬落口爆咖央,滿足滿足。

一字骨肉骨茶
啖啖肉配上濃香肉骨茶,加上白飯真係美極。

怡保雞絲湯貴刁 河粉
清甜湯底配上蝦同雞絲跟肉骨茶係一淡一濃既唔錯配搭。

午餐
2022-12-25 122 瀏覽
平安夜,無咩人,唔洗排隊直入好耐無來,用手機點餐,一次過叫晒第一個來係野飲檸檬薏米,因為少甜少冰,勁酸🤣第二樣係肉骨茶,但無碗食以前一入到來就立即比碗比茶,現在要叫先有味道好似無之前咁濃係唔係因為電子點餐,所以職員得閒咗?比想問中無咁辣好似無之前咁好味咁d蒜好好未,但太咸第三次來,已經沒有驚喜了
平安夜,無咩人,唔洗排隊直入

好耐無來,用手機點餐,一次過叫晒
第一個來係野飲
檸檬薏米,因為少甜少冰,勁酸🤣
第二樣係肉骨茶,但無碗食
以前一入到來就立即比碗比茶,現在要叫先有
味道好似無之前咁濃
係唔係因為電子點餐,所以職員得閒咗?

比想問中無咁辣
好似無之前咁好味咁
d蒜好好未,但太咸

第三次來,已經沒有驚喜了
2022-12-20 288 瀏覽
最初聽過蘇媽蘇媽是該品牌在深水埗,直至她開了幾間分店,一直都因要預留時間排隊沒有機會試到。星期五的晚上相約了朋友在旺角食飯,我們就來碰碰運氣,大約等10分鐘就可以入座了。原來餐廳内部的空間都幾大,擺放的檯數都幾多,全場滿座還要等位真的頗受歡迎。我糾結了很久要食甚麼,最後選擇很多人推介的檳城福建蝦麵($66),滲滲醬另上。蝦湯底溫度不是很熱,但有明顯、濃郁的蝦香、蝦油味,濃而不鹹,再加入一些滲滲醬為湯底增添一點辣勁,掛在我選配爽身的滲滲上更是惹味,相信無論是配甚麽麵食也很適合的 蝦麵本身有跟配幾款餸菜,例如有通菜、雞蛋、兩片燒肉、兩片魚片和一隻蝦,不算多;不過餸菜的質素麻麻,例如燒肉沒有燒過的味道又很肥、魚片的成份大概有很多都是麵粉所以沒有味道,蝦的肉質不太爽味道淡應該不新鮮,跟突出的湯底形成對比,在同一碗内的表現並不一致。馬來西亞拉茶(加配價$22)大大的一杯,可彈性選擇少甜少冰,味道偏淡,但應該是因爲本身的茶底不夠香濃,不太關少甜少冰的要求,難以飲到茶香,融冰後似奶水。另外還點了小食檳城香炸滷肉卷($58),有兩條切開後共有四件。滷肉卷是以薄薄的腐皮包裹著餡料拿去炸,外皮炸的鬆脆,而
檳城福建蝦麵
馬來西亞拉茶
檳城香炸滷肉卷
另外還點了小食檳城香炸滷肉卷($58),有兩條切開後共有四件。滷肉卷是以薄薄的腐皮包裹著餡料拿去炸,外皮炸的鬆脆,而我們想不到原來裏面是包著很多芋頭蓉,亦滲入少許應該是白蘿蔔的材料,卻難以發現到滷肉的存在,加入少許辣醬都幾夾。因此,我們二人各自食完一碗麵再食兩件如炸芋頭卷的小食都覺得有點飽膩,又有不知吃了甚麽的感覺。

朋友點了一碗喇沙,是沒有加入椰奶的那款,香氣依然只是沒有椰奶的那種甜味,都是可以的但碗内沒有餸菜,要是點喇沙的話就要額外點小食,價錢上就會貴一點。

終於試了蘇媽蘇媽,表現卻是令人有點失望。個人喜歡蝦麵的湯底,但其他材料以及食物都不如理想,有點遜色。希望餐廳可以改進一下食材的運用,選取質素好一點的食材配合你們的特色湯底吧。
10 分鐘 (堂食)
2022-12-16 147 瀏覽
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角).海南鴛鴦燒麵包- 蘇媽必叫小食之一,麵包烘過脆口,入面再有邪惡嘅牛油同斑斕.砂煲老鼠粉- 好似銀針粉,上面有生蛋,熱窩上高佬麵配仁當牛肉- 牛肉燘煮過好腍身,高佬麵有啲似印尼撈麵.檳城白咖哩麵-充滿椰奶香,豆卜,魚蛋,魚片等配搭,必須mix埋佢獨有嘅醬.甲必丹咖哩豬頸肉 - 豬頸肉非常之大舊,另配薯仔🥔.蒜香青龍菜 - 係惹味又好食嘅菜,爽口無渣.恐龍美綠🦖- 邪惡飲品,但非常好飲!上面有亿小山丘美綠粉.蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)旺角上海街618號地下G01號舖
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)

砂煲老鼠粉- 好似銀針粉,上面有生蛋,熱窩上

高佬麵配仁當牛肉- 牛肉燘煮過好腍身,高佬麵有啲似印尼撈麵

甲必丹咖哩豬頸肉 - 豬頸肉非常之大舊,另配薯仔🥔

蒜香青龍菜 - 係惹味又好食嘅菜,爽口無渣

恐龍美綠🦖- 邪惡飲品,但非常好飲!上面有亿小山丘美綠粉
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)
旺角上海街618號地下G01號舖
2022-12-11 4370 瀏覽
位於九龍旺角上海街618號G01舖的 蘇媽蘇媽 馬來西亞茶餐室,主打馬來西亞菜。之前吃過尖沙咀分店的蘇媽蘇媽,念念不忘配料豐富的板麵,今次則試旺角分店的手勢。餐廳環境光猛,感覺精神爽利。而且樓底頗高,空間感充足。。筆者今次獲安排坐在玻璃展示櫃旁邊的桌子。展示櫃內擺放了不少懷舊玩具,頗為有趣。點單約十分鐘後,食物便陸續上桌了。特製辣椒板麵 Chilli Pen Mee $66板麵的配料包括有:大量的肉碎、半熟流心蛋、炸蒜、炸小魚、鬆脆的豬油渣、蔥花等。筆者會先將流心蛋輕輕弄破,然後將所有配料攪拌均勻,確保每一條麵條都能沾上金黃色的蛋汁。。廚師豪爽地為板麵下配料,配料和板麵的比例大約是五十:五十。所以,幾乎每一口板麵都能同時吃到配料,頗為豐富滿足。板麵的熟度適中,軟硬度也恰到好處。百吉爹肉骨茶 - 豆卜金菇 $52Bak Kut Teh (Bean-curd & Enoki Mushroom)肉骨茶的藥材味頗為濃厚,能嚐到當歸、川芎的味道。而且,肉骨茶可以無限添加,只要禮貌地向店員示意便可以了。檳城香炸滷肉 (2件)Loh Bak (2pc) $58這款滷肉包含的材料有芋頭、醃過豬肉碎

餐廳環境光猛,感覺精神爽利。而且樓底頗高,空間感充足。

點單約十分鐘後,食物便陸續上桌了。

特製辣椒板麵 Chilli Pen Mee $66

板麵的熟度適中,軟硬度也恰到好處。

百吉爹肉骨茶 - 豆卜金菇 $52

檳城香炸滷肉 (2件)Loh Bak (2pc) $58

這款滷肉包含的材料有芋頭、醃過豬肉碎等。
芋頭口感夠軟滑,表面的腐皮炸得相當香口,整體感覺飽肚。

美祿恐龍 Milo Dinosaur $38
美祿味道香濃,不會太淡。面頭是一球冰凍的巧克力雪糕,筆者建議可以輕輕將雪糕和飲品混和,令飲品的質感更濃稠和香滑。

📍九龍旺角上海街618號G01舖
📍Shop G01, 618 Shanghai Street, Mongkok, Kowloon
2022-10-19
  • 檳城香炸滷肉卷
2022-12-05 179 瀏覽
今天來到旺角分店的蘇媽蘇媽吃午餐🤩💯💕招牌砂煲老鼠粉 ($92)這碗老鼠粉其實係銀針粉,有銀魚仔,煎蛋,蝦仁,都好夠味,幾大碗,好幾味🤣🤣份量非常好,非常熱,好有吃煲仔飯的感覺。椰香咖央多士 ($35),有四塊,很脆很甜很好吃。推薦一下,好味道仁噹牛肉撈麵 ($66)這碗不太推薦吃,油麵太生太硬,不太好味。幸好,牛肉好吃好淋,份量比較少,大胃口要加小食才夠飽百吉爹肉骨茶(三層肉), 肉好淋,肉骨茶夠濃現在堂食滿$300hkd ,送50hkd 優惠卷乙張
今天來到旺角分店的蘇媽蘇媽吃午餐🤩💯💕

招牌砂煲老鼠粉 ($92)

仁噹牛肉撈麵 ($66)

百吉爹肉骨茶(三層肉), 肉好淋,肉骨茶夠濃

現在堂食滿$300hkd ,送50hkd 優惠卷乙張
2022-12-04 119 瀏覽
蘇媽蘇媽🇲🇾只從前排lunch食過之後就好似上左癮咁,每隔一排就想食😂😂椰香咖央多士|每檯都會點既食物⭐️多士烘到好脆,咬開係滿滿既咖央醬同牛油,咖央醬有淡淡椰香味😋一字骨肉骨茶|肉骨茶好香藥材味,但唔會過濃蓋過豬骨既甜味👍🏻一字骨已經煲到好腍,好多肉,肉質亦好嫩!配菜豆卜索啲湯汁都好出色🤩檳城福建蝦麵|個湯勁香蝦味!!而且辣辣地好開胃🤤呢款麵有好多配料,有豬腩肉、魚片、蝦同蛋!油麵彈牙又索湯🥰魚仔醬蘿蔔糕|呢個蘿蔔糕四面都煎到好香口🤤配埋魚仔醬超惹味!樣樣都超鍾意❤️❤️❤️
蘇媽蘇媽🇲🇾

椰香咖央多士|

一字骨肉骨茶|

檳城福建蝦麵|

魚仔醬蘿蔔糕|

呢個蘿蔔糕四面都煎到好香口🤤配埋魚仔醬超惹味!

樣樣都超鍾意❤️❤️❤️

• 檳城福建蝦麵