餐廳: 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
資訊:

2022-12-04 74 瀏覽
相信大家對蘇媽.蘇媽呢個聲量幾高嘅馬來茶室唔陌生。經常都會人頭湧湧,而且裝修都好有風味特色。有唔少懷舊玩物裝飾同壁畫,置身其中食嘢更加有feel~百吉爹肉骨茶(棒棒骨)💰98嚟到必點肉骨茶!香濃肉湯帶輕微藥材味,非常易入口可以放心。棒棒骨啲肉都好嫩滑,記得沾埋蒜蓉、辣椒、黑豉油同頭抽一齊食呀~肉骨茶既豆卜,同埋金針菇超吸湯!超正😋砂煲老鼠粉💰92第一食,比佢個名吸引左。其實就係我哋平時食嘅銀針粉。原煲仔熱上,鋪滿左肉碎,炸蒜,豆卜同埋魚仔乾,仲有鍋蛋!所以配料撈埋食入口,口感好足!檳城亞參叻沙米線💰62米線就真係有啲辣啦!唔食得辣要小心!不過真係好惹味!酸辣湯底,好開胃!溫馨提示,可以問店員拎個蝦醬加埋一齊,好食!淨通菜💰52通菜加埋醬汁同炸蒜!整體都清淡可接受,唔算係好重口味😏恐龍蛋(雪糕)💰38有三種口味簡,揀左雲呢拿味同黑芝麻,雪糕鋪滿美綠粉同脆脆😚😚,第一次咁食。有驚喜,想encore~檸檬薏米水💰56酸酸甜甜,開胃得嚟,食飽左飲住解膩都唔錯!

,置身其中食嘢更加有feel~

百吉爹肉骨茶(棒棒骨)💰98

砂煲老鼠粉💰92

檳城亞參叻沙米線💰62

淨通菜💰52
通菜加埋醬汁同炸蒜!整體都清淡可接受,唔算係好重口味😏

恐龍蛋(雪糕)💰38

檸檬薏米水💰56
酸酸甜甜,開胃得嚟,食飽左飲住解膩都唔錯!

• 招牌砂煲老鼠粉
  • 棒棒骨肉骨茶
  • 檳城亞參叻沙米線
2022-12-03 95 瀏覽
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角).▪️海南鴛鴦燒麵 ▪️.鴛鴦唔肯定係咪牛油再配斑斕醬,但呢個配搭超邪惡勁好食😋.▪️ 高佬麵配仁當牛肉 ▪️.高佬麵好似係馬來野其中一類,仁當牛肉有少少辣,個麵就偏甜.▪️ 砂煲老鼠粉 ▪️.一直唔知咩係老鼠粉,佢有啲似銀針粉,原煲上但唔算入味.▪️檳城白咖哩麵轉米粉▪️.呢到嘅白咖喱個人都幾喜歡,充滿奶椰香嘅湯底加上秘製醬料!.▪️甲必丹咖哩豬頸肉 ▪️.呢個豬頸肉好似豬扒咁大舊,咖喱汁略嫌少左啲.▪️蒜香青龍菜 ▪️.呢個菜真係每次到來必叫,真係除左呢到冇喺第二度食過呢隻菜..📌 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)旺角上海街618號地下G01號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)

▪️海南鴛鴦燒麵 ▪️
鴛鴦唔肯定係咪牛油再配斑斕醬,但呢個配搭超邪惡勁好食😋

▪️ 高佬麵配仁當牛肉 ▪️
高佬麵好似係馬來野其中一類,仁當牛肉有少少辣,個麵就偏甜

▪️ 砂煲老鼠粉 ▪️
一直唔知咩係老鼠粉,佢有啲似銀針粉,原煲上但唔算入味

▪️檳城白咖哩麵轉米粉▪️
呢到嘅白咖喱個人都幾喜歡,充滿奶椰香嘅湯底加上秘製醬料!

▪️甲必丹咖哩豬頸肉 ▪️
呢個豬頸肉好似豬扒咁大舊,咖喱汁略嫌少左啲

▪️蒜香青龍菜 ▪️
呢個菜真係每次到來必叫,真係除左呢到冇喺第二度食過呢隻菜
📌 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)
旺角上海街618號地下G01號舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-12-02 84 瀏覽
棒棒骨肉骨茶呢度既肉骨茶有超多款,我就揀左既係棒棒骨,無論肉質定係湯都係一流的呢度有唔同既配料可以點,令到個肉可以食得更加美味,我個人推薦就係點呢個蒜再加辣椒再加醬油,加埋起來味道超讚呢度有不同的醬料配法,如果想吃別的口味還可以自己調配咖哩雞棒飯呢個飯的份量超大,而且咖哩汁都幾多下,唔怕食到最後冇哂D汁,而且咖哩汁味道也不錯,雞棒有2大個,肉質同份量都很足夠!!玻璃魷魚配通菜呢個魷魚配通菜真是很少見到,但賣相很吸引到我試一下魷魚本身是沒有味的,撈埋D醬汁一齊食味道出哂黎,辣辣的令到魷魚更惹味通菜很爽身而且不會太老,撈埋辣汁一齊食味道不錯
棒棒骨肉骨茶

呢度有不同的醬料配法,如果想吃別的口味還可以自己調配

咖哩雞棒飯

呢個飯的份量超大,而且咖哩汁都幾多下,

玻璃魷魚配通菜

呢個魷魚配通菜真是很少見到,但賣相很吸引到我試一下

通菜很爽身而且不會太老,撈埋辣汁一齊食味道不錯
2022-11-20
2022-12-02 73 瀏覽
百吉爹肉骨茶呢度既肉骨茶係超出名, 更重要既係可以任飲咁濟, 只要點左一個肉骨茶就可以叫店員一直refill, 飲極都仲有!!棒棒骨肉質不錯, 望落個樣就好似柴柴地咁, 但係食落又幾嫩滑辣死你嗎配雞脾飯呢個真係超好味, 個辣醬係都幾辣的, 如果唔食得辣既都幾辛苦雞脾超大的, 但很嫩滑, 超香口的綠色的飯其實味道不會有太大的影響, 最重點都是那個辣醬, 如果不吃到太辣不要點太多的辣醬炸豆卜呢個想像不到的脆口, 而且點埋D醬食, 成個味道同口感都出哂黎, 甜甜脆脆的非常吸引
百吉爹肉骨茶

呢度既肉骨茶係超出名,

辣死你嗎配雞脾飯

雞脾超大的, 但很嫩滑, 超香口的

炸豆卜

2022-10-06
2022-12-01 82 瀏覽
今日森仔同女朋友去到旺角食晚飯❤️睇戲拍拖👫所以就搵左間都可以快食之餘,又美味嘅餐廳🍴:蘇媽蘇媽。呢間之前森仔已經食過好多次,亦都會繼續encore嘅小店。由之前係深水埗本店到而家有好幾間分店😉餐廳🍴保留左本店一罐嘅裝修風格特色,有一種懷舊故鄉嘅味道。採用左舊式茶餐廳嘅擺設和地磚,正!真正嘅港式港香👍🏻而位置也算坐得舒適。講返重頭戲地道嘅新加坡🇸🇬美食,我叫左甲必丹咖喱雞鎚飯🍗,檳城阿參喇沙和馬拉沙嗲串燒❤️甲必丹咖喱雞鎚飯🍗此種咖喱香味突出,辣中帶有鮮甜,不算太辣香料種類多,味道有層次👍🏻👍🏻鍾愛嘅朋友就會十分喜愛此惹味醬汁❤️❤️而佢配搭嘅係椰漿飯,有淡淡椰漿味,輕量微甜。幾得意😎而雞鎚🍗也很入深,稔身。件數也不少,送飯一流。再加上少量配料,包括蝦片和魚乾👍🏻正檳城阿參叻沙此個叻沙真係好正宗,有晒兩種麵質:油麵和米粉😎口感max而個湯底用足料,配料包括魚碎,洋蔥🧅,青瓜,生菜🥬,菠蘿🍍😍惹味輩常,酸酸辣辣,異常開胃❤️美中不足嘅係少了一點肉類,如果多一份肉嘅配料就100分👍🏻馬拉沙嗲串燒❤️此個又係無得頂。當中有豬牛雞可供選擇。廚師🧑‍🍳燒得恰到好處,外表脆脆的,內𥚃滿有肉汁,夠juicy🤩而
今日森仔同女朋友去到旺角食晚飯❤️睇戲拍拖👫
所以就搵左間都可以快食之餘,又美味嘅餐廳🍴:蘇媽蘇媽。

餐廳🍴保留左本店一罐嘅裝修風格特色,有一種懷舊故鄉嘅味道。
採用左舊式茶餐廳嘅擺設和地磚,正!
真正嘅港式港香👍🏻
而位置也算坐得舒適。

甲必丹咖喱雞鎚飯🍗
此種咖喱香味突出,辣中帶有鮮甜,不算太辣
香料種類多,味道有層次👍🏻👍🏻
鍾愛嘅朋友就會十分喜愛此惹味醬汁❤️❤️
而佢配搭嘅係椰漿飯,有淡淡椰漿味,輕量微甜。幾得意😎
而雞鎚🍗也很入深,稔身。
件數也不少,送飯一流。
再加上少量配料,包括蝦片和魚乾👍🏻正

檳城阿參叻沙
此個叻沙真係好正宗,有晒兩種麵質:油麵和米粉😎口感max
美中不足嘅係少了一點肉類,如果多一份肉嘅配料就100分👍🏻

馬拉沙嗲串燒❤️
此個又係無得頂。
當中有豬牛雞可供選擇。

而最後飲返杯馬來西亞🇲🇾拉茶,真係正到爆😎😎
茶🍵香奶滑,甜甜密密😎正丫喂😉😉
2022-11-30 79 瀏覽
終於可以試到呢間馬來菜!平時係旺角行街都會見到佢,佢個裝修好型格,充滿馬來風格!入到去都可以見到佢牆壁上既畫都好有氛圍!鋪面夠晒寬敞,可以容納好多人而唔怕好擠逼!百吉爹肉骨茶(棒棒骨)💰98必點肉骨茶啦!濃濃既肉湯同中藥味!但係好鮮甜,棒棒骨啲肉都好嫩滑,搭配埋吸收晒肉骨茶既豆卜,同埋金針菇!真係好好味😋沙煲老鼠粉💰92見到佢個名覺得好得意就order左試下😆原來老鼠粉生得好似銀針粉!啱啱上送可以見到鋪滿左肉鬆,炸蒜,豆卜同埋魚仔,仲有生雞蛋!因為係熱鍋,即時撈一撈,所以配料撈混,一啖入口,好滿足!檳城亞參叻沙米線💰62呢個米線就有啲辣啦!唔食得辣既bb要小心啦!不過真係好正!佢湯汁酸酸辣辣,好開胃!米線煮得啱啱好!簡直可以一次過食晒!溫馨提示,問服務員姐姐拿個蝦醬仲好食!淨通菜💰52呢個通菜一啲都唔簡單,佢唔係簡單煮熟!係有埋撈汁炸蒜嘎!所以清淡得黎唔怕冇味,之前幾味送都有啲重口😏陪翻呢個,掂晒恐龍蛋(雪糕)💰38可以叫兩個口味,我地揀左雲呢拿味和黑芝麻,佢係鋪滿左美綠粉😚😚相信大家都唔陌生!美綠粉係馬來既特色😆!大家可以試一試🤪檸檬薏米水💰56養生唔可以忘記🤣🤣,呢個檸檬薏米水酸酸
,可以容納好多人而唔怕好擠逼!

百吉爹肉骨茶(棒棒骨)💰98

沙煲老鼠粉💰92

檳城亞參叻沙米線💰62

淨通菜💰52

恐龍蛋(雪糕)💰38

檸檬薏米水💰56
養生唔可以忘記🤣🤣,呢個檸檬薏米水酸酸甜甜,好開胃!

想講!今晚真係超級飽超級滿足🤩🤩價錢實惠出品保證!下次都要衝衝衝!!👊

🍴蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)
📍旺角上海街618號地下G01號舖
💰人均:100+
2022-11-29
10 分鐘 (堂食)
  • 招牌砂煲老鼠粉
  • 棒棒骨肉骨茶
2022-11-27 2304 瀏覽
搬新屋去完朗豪坊附近的上海街買瓷磚之後,到下午茶時間去食馬拉東西的蘇媽蘇媽。.經過了這間餐廳很多次,每一次去都人頭湧湧非常受歡迎,今天可能是下午茶時間的關係可以直接入座。.來到馬來西亞餐廳當然少不了叫肉骨茶。因為我們都叫了煮食,所以主要真的是想飲這碗湯,所以就選擇了最便宜沒有肉類的百吉爹肉骨茶 (豆卜金菇)$52.00。非常有儀式咁呢因為叫了肉骨茶煲,所以全枱的人都可以飲到免費的肉骨茶,而且可以添湯呢。十分正宗而且有東南亞的味道,幾大有少少藥材香,又飲到骨肉類熬製的鮮美。.我和朋友叫了一款小食分享魚仔醬蘿蔔糕 $52.00,用上了特別的魚仔醬,鹹鹹香香。蘿蔔糕大大粒,吃起上嚟非常暖身呢。.見到有一款必試新菜高佬麵配仁當牛肉 $76,也是儀式咁滿滿用一個非常有東南亞風的碟食物放上一張紙,賣相真的不得了。味道方面也很有水準,牛腩份量多之餘味道入味,而且有小魚魚花生及青瓜等等。其實我不知道什麼是高佬麵,原來是比較似公仔麵但是更加有咬口的麵。.每次來馬拉餐廳都會叫一杯怡保白咖啡(熱)$19,今次我特登叫了走奶,零舍醒神。

• 肉骨茶
2022-11-26 1518 瀏覽
已經唔知幾耐冇食馬來西亞🇲🇾菜啦,好掛住叻沙同咖央多士的味道😝見蘇媽.蘇媽的評價都幾高,Bookmark 左佢其實都一段時間,今次終於有機會試到啦🥹一行2️⃣人平日晚上黎到,入座率極高,果然係受歡迎的餐廳🥳餐廳的裝修風格充滿著懷舊的馬拉氣息,設沙發座椅坐得舒適,天花掛滿紅紅的燈籠掛飾,別具特色☺️==========🔹檳城亞參叻沙(米線)$62含魚蓉,青瓜🥒,生菜,紅洋蔥🧅,菠蘿🍍,辣椒🌶,薄荷葉(蝦膏另上)份量適中,材料豐富新鮮,湯底飲到輕淡的魚香而辣度高米線夠軟滑,口感偏腍推介指數:7/10==========🔹辣死阿媽配仁噹牛肉 $66包含:椰漿飯,參巴醬,青瓜🥒,花生,乾魚仔,蝦片,蛋🥚斑蘭顏色的椰漿飯賣相吸引牛腩份量適中,件件厚肉;掛上類似咖喱汁味道不錯而調味適中,口感緊實軟滑而有嚼勁,仲有喜愛的筋位部份,煮的時間拿捏得好椰漿飯帶微微椰香,飯粒偏腍濕度高,易入口,吃後不覺膩🫶🏻配料花生香脆,乾魚仔味道則偏鹹,蝦片有淡淡蝦味帶微脆感推介指數:9/10==========🔹怡保肥仔芽菜 $58份量適中,條條肥嘟嘟的芽菜賣相可愛芽菜新鮮爽口,吃到麻油及胡椒香推介指數:7.5/10====
一行2️⃣人平日晚上黎到,入座率極高,果然係受歡迎的餐廳🥳
🔹檳城亞參叻沙(米線)$62
份量適中,材料豐富新鮮,湯底飲到輕淡的魚香而辣度高
米線夠軟滑,口感偏腍
推介指數:7/10
🔹辣死阿媽配仁噹牛肉 $66
包含:椰漿飯,參巴醬,青瓜🥒,花生,乾魚仔,蝦片,蛋🥚
斑蘭顏色的椰漿飯賣相吸引
椰漿飯帶微微椰香,飯粒偏腍濕度高,易入口,吃後不覺膩🫶🏻
配料花生香脆,乾魚仔味道則偏鹹,蝦片有淡淡蝦味帶微脆感
推介指數:9/10
🔹怡保肥仔芽菜 $58
份量適中,條條肥嘟嘟的芽菜賣相可愛
芽菜新鮮爽口,吃到麻油及胡椒香
推介指數:7.5/10
🔹椰香咖央多士 $55
4️⃣件外表哄至金黃的多士🍞,賣相不錯
趁熱辣辣時要盡快食,麵包脆口
咖央餡帶香濃椰漿味道,惟個人口味認為甜度偏高
推介指數:8/10
埋單$2️⃣2️⃣1️⃣
整體用餐體驗不錯,滿足了我久違的馬拉味道,個人感覺單點定價略高;午市/下午茶有提供套餐就抵食一點🫰🏻
2022-11-25
2022-11-21 84 瀏覽
對於蘇媽蘇媽,我諗最初接觸嘅時候係喺深水埗,次次經過見親都係好多人。因此喺今日之前為止都從未試過。所以今天喺旺角呢,就係我嘅第一次幫襯。由於對“肉骨茶”同埋”福建蝦麵“都特別有感情,因此今日就叫咗呢兩個餐。不過今次肉骨茶入面嘅料不是排骨而係豬肚,感覺幾特別亦從未試過,肉骨湯加多咗一次,湯味非常之濃郁,啲豬肚呢亦都好入味,唔錯唔錯。檳城福建蝦麵,湯底非常之香口,就咁聞都聞到好重好重嘅蝦香味道,入邊有蝦,魚片頭,腩肉,同埋半個蛋,我哋用咗本身提供嘅油麵,而没有轉其他麵, 好似地道啲咁。仲叫咗椰香咖央多士,還用38蚊加咗3串串燒,啲蘸料非常之地道美味,因此都係加分位,下次要多D幫襯。

• 檳城福建蝦麵
2022-11-21 394 瀏覽
說起馬來西亞菜,近年都幾喜歡蘇媽.蘇媽, 人氣旺當然有個人之處。今次到旺角分店, 店內滿滿的懷舊氣息,可用 QR Code📲落單, 方便快捷。午餐🥢 ~ 怡保雞絲湯河粉(滲滲) $62、 高佬麵配雞扒$72、 椰香咖央多士$35、凍馬來西亞拉茶$22。    🔹高佬麵配雞扒🍝 ~ 撈麵夠惹味, 將蛋🍳撈起來一起吃,口感更加昇華,有超大件雞扒、青瓜、花生和魚仔乾, 配合得很好。 🔹怡保雞絲湯河粉(滲滲)🍜 ~ 每次來都吃比較重口味的麵, 今次點一個清湯來嚐一嚐, 我轉了滲滲, 因為喜歡有兩款麵, 湯底清清地又不錯喎, 有大量雞絲, 還有爽甜的蝦,好味。 🔹椰香咖央多士🍞 ~ 咖央多士絕對是必食, 香脆的多士,配上濃濃的咖央, 推介。 🔹凍馬來西亞拉茶🥤 ~ 馬來西亞拉茶甜甜的味道, 配上一件咖央多士, 大滿足呀! 喜歡吃馬來西亞菜的一定要試下蘇媽.蘇媽, 誠意推介🙌🏻。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。
說起馬來西亞菜,近年都幾喜歡蘇媽.蘇媽
, 人氣旺當然有個人之處

高佬麵配雞扒

怡保雞絲湯河粉(滲滲)

椰香咖央多士

凍馬來西亞拉茶

喜歡吃馬來西亞菜的一定要試下蘇媽.蘇媽
, 誠意推介🙌🏻。

2022-11-19
高佬麵配雞扒
怡保雞絲湯河粉(滲滲)
椰香咖央多士
凍馬來西亞拉茶
  • 怡保雞絲湯河粉(滲滲)$62、高佬麵配雞扒$72、椰香咖央多士$35、凍馬來西亞拉茶$22
2022-11-21 77 瀏覽
3點幾係朗豪睇完戲有d餓,諗起對面就係蘇媽,依個時間食有樣好,就係唔洗排隊✌🏻tea time最岩一定係咖央多加蘇媽拉茶🤤香口脆身既多士夾住厚厚既咖央醬,入口滿滿椰香,仲夾左牛油,非常邪惡但一定忍唔住食哂全部😋另人地話拉茶拉得越長越多次,泡沫越多就越好飲,依杯d泡泡升到咁高,飲落香滑,茶味同奶味都恰到好處😋另外仲叫左杯桔仔話梅水,酸maymay幾爽。另外忍唔住叫左肉骨茶同兩個菜,份量都幾多下。肉骨茶黎到又無理由唔飲肉骨茶,叫個細細既肉骨茶都可以無限添飲真係好抵😝濃郁藥材味重,羅惹炸豆卜脆卜卜好香口好似食緊零食咁😙玻璃魷魚配通菜玻璃魷魚🦑爽口,炸蒜加辣醬令到成個菜變得好惹味😋怡保肥仔芽菜依種芽菜係短肥身,水份好足,咬落去爽脆多汁。結果諗住食個tea唔小心食到飽左😋

另外忍唔住叫左肉骨茶同兩個菜,份量都幾多下。

肉骨茶

羅惹炸豆卜
脆卜卜好香口好似食緊零食咁😙

玻璃魷魚配通菜
玻璃魷魚🦑爽口,炸蒜加辣醬令到成個菜變得好惹味😋

怡保肥仔芽菜
依種芽菜係短肥身,水份好足,咬落去爽脆多汁。

結果諗住食個tea唔小心食到飽左😋
2022-11-17 76 瀏覽
上個星期去食咗蘇媽蘇媽既下午茶,覺得又好食又抵食,所以就再同朋友去試咗晚餐!夜晚同樣係抵食,而且沙田店同旺角店嘅裝修都有唔同嘅特色!店員推介左呢兩款新嘅嘢食:高佬麵配雞扒$72係好有馬來西亞特色嘅賣相個面用咗佢哋獨有嘅醬汁煮,有微微嘅辣味,好開胃,雞扒炸完都好吹口,而且大大嚿,份量好夠,女仔未必食得晒😂甲必丹咖喱豬頸肉飯 $78佢嘅豬頸肉去完構想,需要自己切,但因為好林嘅關係,所以好容易切或者咬得開!咖喱汁好入味,撈飯一流!唔算好辣,唔係食開辣都接受到!去馬來西亞餐廳點可以唔叫珈央多士!出色🫶🏼麵包脆,醬同牛油分布麵包每一個角落,一咬就爆漿,滿足!兩個人share就唔怕肥啦!

夜晚同樣係抵食,而且沙田店同旺角店嘅裝修都有唔同嘅特色!

店員推介左呢兩款新嘅嘢食:

高佬麵配雞扒$72
係好有馬來西亞特色嘅賣相

甲必丹咖喱豬頸肉飯 $78

去馬來西亞餐廳點可以唔叫珈央多士!
  • 椰香咖央多士
  • 咖央多士
2022-11-17 51 瀏覽
今日再黎食依間都幾出名既馬來西亞餐廳,旺角依間店都算比較大間,座位之間不會太狹窄,門面亦都整潔。之前食已經食過肉骨茶,因此今次想嘗試馬來西亞另一出名的食物。我地今次食檳城亞參叻沙和怡保雞絲湯貴刁,檳城亞參叻沙我揀左油麵,配料有魚蓉、青瓜絲、生菜絲、洋蔥絲、波蘿。湯底夠濃味,雖然份量較少,但都值得一試。怡保雞絲湯貴刁依個就揀左滲滲,配料有蝦、魚片、雞絲、芽菜等。湯底十分濃厚既雞湯味,油麵加米粉不同既口感,而魚片亦爽口彈牙。仲有必叫既椰香咖央多士,脆口多士、夠香、夠濃的椰子味醬,每次食都一定會叫一份。飲品叫左美綠恐龍,杯上有額外的美綠粉,覺得唔夠濃就攪渾都唔會太甜。

2022-11-17 104 瀏覽
15 𝓝𝓸𝓿𝓮𝓶𝓫𝓮𝓻 2022🙋🏻‍♂️:話說尖沙咀The one 對面有間馬拉茶餐廳🙋🏻‍♀️:咁就去個間啦 呢間餐廳嘅裝修係帶有懷舊嘅風情,好似置身於係70年代嘅感覺,今次揀咗下午茶嘅時間嚟食,$88嘅套餐有麵,小食同埋野飲,喺鬧市來講馬拉菜真係好抵食,而喇沙嘅味道係同我哋平時食嘅開既好唔一樣,都係睇左Menu介紹先知原來分別係咁大。下午茶套餐主食1. 檳城亞參叻沙(米線) 當我以為喇沙味道係我平時食開差唔多嘅時候,就好似佢所講既介紹酸酸辣辣,食落去,完全冇油膩感,對我泥講係好新鮮,而且有加埋蝦膏既香味,不防一試。2. 怡保雞絲湯貴刁(河粉) 清甜雞湯,加埋份量十足既雞肉,不錯耶。小食1. 椰香咖央多士(半份) 多士香脆 椰香味濃2. 檳城香炸滷肉卷 呢種小食係第一次試,皮脆好似春卷皮既口感,加上實實既肉,係幾特別。飲品美綠恐龍 拉茶對於我泥講,好似馬來西亞菜既初體驗咁,有別於一般餐廳既小食,口感同味道都好新奇,值得去一試。
15 𝓝𝓸𝓿𝓮𝓶𝓫𝓮𝓻 2022

🙋🏻‍♂️:話說尖沙咀The one 對面有間馬拉茶餐廳

🙋🏻‍♀️:咁就去個間啦

下午茶套餐

主食

1. 檳城亞參叻沙(米線)

2. 怡保雞絲湯貴刁(河粉)

清甜雞湯,加埋份量十足既雞肉,不錯耶。

小食

1. 椰香咖央多士(半份)

多士香脆 椰香味濃

2. 檳城香炸滷肉卷

飲品

美綠恐龍 拉茶

檳城香炸滷肉卷
美綠恐龍  拉茶
1. 檳城亞參叻沙(米線)
椰香咖央多士(半份)
怡保雞絲湯貴刁(河粉
檳城香炸滷肉卷
美綠恐龍  拉茶
1. 檳城亞參叻沙(米線)
椰香咖央多士(半份)
怡保雞絲湯貴刁(河粉
2022-11-14 164 瀏覽
我係蘇媽蘇媽忠實擁躉,因為蘇媽蘇媽食物質素高選擇多、價錢親民無加一、坐位OK唔使等,真心推薦俾每一位朋友!椰香咖咉多士 $35每次必點咖咉多,今次去旺角分店,人比其他分店較多但都一樣keep 到食物質素,咖咉香滑,多士夠脆,幸福的感覺,讚!蒜香青龍菜 $78清清地叫碟青菜,第一次食青龍菜,原來口感幾爽口又有菜味,蒜蓉炒得好香。怡保雞絲湯河 $62湯河有蝦、雞絲、魚片,滿滿的蛋白質,魚片彈牙,選用新鮮雞肉作雞絲,河粉厚實夠滑,湯底鮮甜有雞味恰到好處,健康之選!馬來西亞拉茶 $19第一次飲,實在回味無窮!馬來西亞嘅拉茶類似香港嘅奶茶落煉奶(茶走),但馬拉拉茶嘅茶底唔同啲,有淡淡嘅香草味,甜味亦有點層次,真係要現場飲先至體會到!必點!

椰香咖咉多士 $35

蒜香青龍菜 $78