2022-11-14
♡ 鬧市中嘅不平凡馬拉菜 ~ 蘇媽.蘇媽 ♡-蘇媽蘇媽係近呢幾個月好出名嘅馬拉菜餐廳亦都聽好多朋友食過好好食😋今日初次品嚐,果然如此。店舖以懷舊裝修為主 ,連地板都用上咗懷舊嘅磁石磚,別具特色。亦都見到好多懷舊嘅玩具起玻璃櫃上,不禁想起兒時嘅回憶。- ♡ 海南鴛鴦燒麵包 🥯♡ $45 呢個外型勁似多士其實用咗海南嘅焦糖麵包烘成入面除咗牛油同咖央醬之外,仲有焦糖~ 必食👍-♡ 辣死你嗎配烤雞髀 🍗 ♡ $72 「辣死你嗎 」係馬拉話 「椰漿飯 」嘅諧音初初仲驚好辣添🥲椰漿飯加咗班蘭同椰漿去煮~ 再加埋配菜:蛋、蝦片、乾魚仔、花生等等,平凡中帶上不平凡! 雞髀勁大隻~ 有成塊面咁大😎外皮香脆可口,雞肉肉質嫩滑多汁。怕辣嘅朋友可以走辣 ~ 想控制返食幾多辣嘅朋友就可以叫個醬另上。-♡ 美祿恐龍 ♡ $38美祿恐龍係以一杯冰鎮嘅美祿配上未溶解嘅美祿粉製成👍十分好飲~-♡ 恐龍蛋 ♡ $38係可以揀兩球雪糕🍦分別有朱古力、雲呢拿、黑芝麻同紅豆🫘而我就揀咗朱古力同雲呢拿雪糕中有美祿粉同美祿波波多重口感~ #❥ 店舖仲有好多打卡位,休閒咁食吓嘢真係幾舒服。#⇢店鋪資料:蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐
蘇媽蘇媽
係近呢幾個月好出名嘅馬拉菜餐廳
亦都聽好多朋友食過好好食😋
今日初次品嚐,果然如此。
店舖以懷舊裝修為主 ,
連地板都用上咗懷舊嘅磁石磚,別具特色。
亦都見到好多懷舊嘅玩具起玻璃櫃上,
不禁想起兒時嘅回憶。
♡ 海南鴛鴦燒麵包 🥯♡ $45
呢個外型勁似多士
其實用咗海南嘅焦糖麵包烘成
入面除咗牛油同咖央醬之外,
仲有焦糖~ 必食👍
♡ 辣死你嗎配烤雞髀 🍗 ♡ $72
「辣死你嗎 」係馬拉話
「椰漿飯 」嘅諧音
初初仲驚好辣添🥲
椰漿飯加咗班蘭同椰漿去煮~
再加埋配菜:蛋、蝦片、乾魚仔、花生等等,平凡中帶上不平凡!
雞髀勁大隻~ 有成塊面咁大😎
外皮香脆可口,雞肉肉質嫩滑多汁。
怕辣嘅朋友可以走辣 ~
想控制返食幾多辣嘅朋友
就可以叫個醬另上。
♡ 美祿恐龍 ♡ $38
美祿恐龍係以一杯冰鎮嘅美祿
配上未溶解嘅美祿粉製成👍
十分好飲~
♡ 恐龍蛋 ♡ $38
係可以揀兩球雪糕🍦
分別有朱古力、雲呢拿、黑芝麻同紅豆🫘
而我就揀咗朱古力同雲呢拿
雪糕中有美祿粉同美祿波波
多重口感~
#
❥ 店舖仲有好多打卡位,
休閒咁食吓嘢真係幾舒服。
⇢店鋪資料:
蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (旺角)
旺角上海街618號地下G01號舖
#
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處