2021-09-08 170 瀏覽
*椰香咖央多士 🥪呢個招牌菜必試椰香咖央下面仲有夠厚嘅牛油🧈超香超罪惡超正!*一字骨🍲D肉超淋滑好入味啖啖當歸味鍾意呢啲藥材味嘅就要試下啦!相當滋補😳*話你知啦薄餅配素咖喱🌶️個名有玩味但係一啲都唔兒戲我都幾推薦大家試吓呢個素咖喱雖然聽落無肉食好似好寡咁但係信我個餅真係好酥脆咖喱醬有少少辣 同有肉嘅咖喱醬有得揮*玻璃魷魚配通菜🌶️都係有少少辣魷魚脆口去埋本身都係脆口嘅通菜 正!*魚仔醬蘿蔔榚🌶️呢個都可以試吓 比平時就咁點嘅辣椒醬蘿蔔糕別具風味*椰汁斑蘭冰呢個唔係好食到斑蘭味但係就有好勁嘅椰汁味*美綠恐龍🦖呢個都幾推薦大家試吓佢上面有好多美祿粉杯嘢飲應該就係由馬來西亞同新加坡傳過嚟嘅咁就喺度試吓啲正宗嘢啦*恐龍蛋雪榚🦕冇咩特別
*椰香咖央多士 🥪
呢個招牌菜必試
椰香咖央下面仲有夠厚嘅牛油🧈
超香超罪惡超正!

*一字骨🍲
D肉超淋滑
好入味
啖啖當歸味
鍾意呢啲藥材味嘅就要試下啦!
相當滋補😳

咖喱醬有少少辣 同有肉嘅咖喱醬有得揮

*玻璃魷魚配通菜🌶️
都係有少少辣
魷魚脆口
去埋本身都係脆口嘅通菜 正!

*魚仔醬蘿蔔榚🌶️

杯嘢飲應該就係由馬來西亞同新加坡傳過嚟嘅
咁就喺度試吓啲正宗嘢啦

*恐龍蛋雪榚🦕
冇咩特別
❥ 辣死你嗎配咖哩雞肉 ($58)❥ 椰香咖央多士($28)❥ 馬來西亞拉茶($19)❥ 辣死你嗎配咖哩雞肉 個咖哩幾香,啲雞肉都幾入味同嫰滑~辣度方面適中,唔太食得辣嘅人都會食到,都算幾香口,但我會想佢再辣少少~第一下見到個綠色飯覺得好特別!諗住佢會有椰漿/ 班蘭味,但原來無味,只係有顏色:(❥ 椰香咖央多士 好脆口好香!食落好有椰香味但唔會好漏~但建議一上脆卜卜就要食咗先,放耐左淋咗就無咁好食~❥ 馬來西亞拉茶好大杯!奶同茶比例方面,奶味比茶味重,口感好滑,飲落亦唔會太甜~雖然無太大驚喜,但整體上都唔錯~
❥ 辣死你嗎配咖哩雞肉 ($58)
❥ 椰香咖央多士($28)
❥ 馬來西亞拉茶($19)

❥ 辣死你嗎配咖哩雞肉
個咖哩幾香,啲雞肉都幾入味同嫰滑~

❥ 椰香咖央多士
好脆口好香!食落好有椰香味但唔會好漏~
但建議一上脆卜卜就要食咗先,放耐左淋咗就無咁好食~

❥ 馬來西亞拉茶
雖然無太大驚喜,但整體上都唔錯~
2021-08-29
5 分鐘 (堂食)
呢間餐廳我已經encore左3次原因好簡單💁🏻‍♀️服務好,食物又抵又好食🧏🏻‍♀️今次點左辣死你嗎配仁噹牛肉由於男友話好肚餓服務生超好,幫我同廚房講加底🤗黎到個份量真係嚇親我地椰漿飯係2碗甘大😋😋牛肉好入味又淋,好好食🤩另外點左個仁噹牛肉乾撈面又係好好味 個面好食👍🏻👍🏻飲品2杯凍白咖啡🍹呢杯我之前飲已經超鍾意好白濃咖啡味🥰要一提再提既係服務真係好好野飲上檯之後 我搞一搞飲筒整左少少咖啡係檯 我都無為意服務員即刻拎布幫我抹乾淨其實唔係好污糟 但真係好欣賞仲係笑咪咪甘抹 唔係黑面架我想再要多少少醬佢地又係好樂意甘幫我拎唔收加一服務費既地方又有甘服務讚讚讚👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
呢間餐廳我已經encore左3次
原因好簡單💁🏻‍♀️
服務好,食物又抵又好食🧏🏻‍♀️

今次點左辣死你嗎配仁噹牛肉
辣死你嗎配仁噹牛肉

由於男友話好肚餓
服務生超好,
幫我同廚房講加底🤗
黎到個份量真係嚇親我地
椰漿飯係2碗甘大😋😋
牛肉好入味又淋,好好食🤩

另外點左個仁噹牛肉乾撈面

佢地又係好樂意甘幫我拎
唔收加一服務費既地方又有甘服務
讚讚讚👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
2021-08-30
15 分鐘 (堂食)
辣死你嗎配仁噹牛肉
仁噹牛肉撈面
2021-08-26 194 瀏覽
平時我好少食馬來西亞野🇲🇾,見到呢到裝修幾特別,仲有少少舊式茶餐廳嘅feel,吸引左我入黎💚辣死你嗎配仁噹牛肉🐮(椰漿飯、參巴醬、青瓜、花生、乾魚仔、蝦片、蛋)$62啲配料好似食緊零食咁,又幾得意,撈埋黎食有啲脆口又有肉嘅口感,椰漿飯食落冇椰漿味,啲牛肉煮得好淋又入味,好正!啲飯撈埋個醬先好食,份量都幾大份,抵食!💙檳城福建蝦麵🦐(油麵)$52湯底都幾濃,有淡淡蝦味,豬腩肉肥瘦適中,成碗個感覺有啲似喇沙,可以自己另外叫佢加參巴醬,辣辣地,似沙茶醬個味💚馬拉沙嗲串燒 🥓$88/6pc串燒可以揀豬/牛/雞,我就每樣揀左兩款試下,味道正常,不過不失,價錢偏高💙椰香咖央多士 🥪$32一碟四件,多士都烘到金黃色,外皮好脆,入面啲醬偏甜,椰香味唔算重💚馬來西亞拉茶🍵$17朋友話飲過覺得偏甜,所以就一早叫左少甜,唔算太特別,茶味好淡,個人覺得同港式奶茶比真係輸一截!💙桔仔話梅水 🍊$ 25夏日清涼飲,解渴之選

💙檳城福建蝦麵🦐(油麵)$52

💚馬拉沙嗲串燒 🥓$88/6pc

💙椰香咖央多士 🥪$32

💚馬來西亞拉茶🍵$17

💙桔仔話梅水 🍊$ 25
夏日清涼飲,解渴之選

2021-08-18 379 瀏覽
💛之前睇過報道讚佢嘅斑斕多士好食,今日終於有機會試吓🤤雖然嚟到已經到咗,但係佢嗰斑蘭醬的確係好好食,同埋多士本身好脆 凍左都仲keep 到☺️另外叫咗個檳城牙參喇沙,呢個仲可以另外加個蝦醬,成個味夾起嚟好襯,香料方面都好足,不過就冇乜餸。而且對於本身唔食得辣嘅朋友仔來講呢個都算幾辣🌝另一個係招牌砂煲老鼠粉🤗呢個一上菜已經覺得好香好吸引,建議一上枱就撈勻佢,唔好掛住影相啦🤭一路撈啲香味一路出嚟已經流晒口水,味道方面係好食嘅,不過我就略嫌佢冇乜咬口(本人為食肉獸)但係已經好貼心加咗啲魚乾仔落去脆卜卜,係加左唔少分💛最重要嘅係依間舖頭嘅服務質素一流💛由門口接待嗰個叔叔直至到買單嘅姐姐都係非常之Nice。食肉骨茶嘅人客keep住舉手加湯都即刻有,唔會比人hae !推薦度:4.5/5

💛之前睇過報道讚佢嘅斑斕多士好食,今日終於有機會試吓🤤

推薦度:4.5/5
2021-08-15 247 瀏覽
跟朋友吃個下午茶,忽然大家都想吃件「椰香咖央多士」於是選擇了「蘇媽」,滿滿的牛油及咖央醬好吸引又邪惡,咖央味道濃厚順滑,滿口椰香蛋香,每人二小件剛剛好。「招牌砂煲老鼠粉」馬來人叫銀針粉為老鼠粉,餡料有肥豬肉粒、肉碎、蝦乾、魚乾… 一隻生雞蛋,以砂煲上,加上甜豉油、黑醬油有點點焦香,香口但魚乾比輕腥,總體也不錯。付款時才發覺他們只收現金,電子付款已是大趨勢,連一種也不安裝,怪不得使用消費卷的顧客不來光顧。

2021-08-11 392 瀏覽
成日路過都見大排長龍,今日終於一試。 肉骨茶又幾好食,淡淡既藥材味,唔會太濃難以入口。肉都比得好豐富。 怡保肥仔芽菜, 味道一般,冇咩味,價錢都偏貴。 椰香咖央多士,味道一流。 面包烤得香脆,入面既咖央醬味道濃厚而不膩,十分推介。
成日路過都見大排長龍,今日終於一試。
肉骨茶

怡保肥仔芽菜

怡保肥仔芽菜, 味道一般,冇咩味,價錢都偏貴。

2021-08-04 274 瀏覽
之前一直係深水埗食,每次都排長龍,又要避開正餐時間。竟然係荃灣見到分店,剛剛係荃灣廣場正門對面,真係好方便。可能荃灣太多選擇,星期六下午茶時段不用排隊。坐低叫左豬肚同肉骨茶,還有一個蘿蔔糕和油炸鬼。跟深水埗店味道一樣好味😋個湯熱辣辣,藥材味濃,個豬肚好入味,真的想再叫一碟,另外嗰個肉骨茶有四條🦴,我哋兩個人share, 好飽! 所以不要一次點太多。蘿蔔糕有蔥和魚仔干係上面,多啲唔同口感層次、好香、值得一試。
2021-07-28 549 瀏覽
相信大家都有好一段時間無去旅行🥺 唔知有無人好似我咁,時不時鍾意食吓其他國家嘅菜式,當去咗一場短trip😮‍💨今次係我第二次嚟蘇媽食嘢,對上一次見到隔離枱食呢個老鼠粉已經覺得好吸引🤤 今次就一於試吓佢!配料十分之多,有大量肉碎、魚乾、蝦乾同豬油渣等等😋,而所謂嘅老鼠粉就係銀針粉,配料多之餘,仲有一隻生蛋喺中間,將所有配料撈埋一齊趁熱食,好香口好惹味🤩 特別鍾意佢啲蝦乾,令到成煲粉都有好香嘅海鮮味!呢個多士亦係呢度嘅招牌菜,上次試過之後一試難忘,今次決定再encore多次😚 多士上到嚟熱辣辣脆卜卜,一定要趁熱食!內餡嘅咖央都幾厚下,充滿咗椰香味,仲有薄薄哋嘅牛油係入面,好邪惡但好好味🤪心郁郁突然間想食串燒,嗌左3串過吓口癮,3串盛為$45,絕對唔平🤭 而且每串都幾細份下,性價比就唔係好高啦🙈 而且肉質唔算特別嫩滑,不過值得一讚嘅係佢個沙嗲醬,都有幾多原粒嘅花生喺入面,沙嗲味好濃郁,好香口,仲有淡淡嘅椰香味!🔸椰汁斑蘭冰 $33而嘢飲方面,我嗌咗杯椰汁斑蘭冰,由於比較少嘢飲係斑蘭整,所以都幾吸引到我試,見呢杯野綠綠哋色都幾靚仔,點知飲落極甜🥲 同埋唔係好飲到斑蘭味,得個甜字😥🔸馬來西亞拉茶

招牌砂煲老鼠粉

馬拉沙嗲串燒

🔸椰汁斑蘭冰 $33

🔸馬來西亞拉茶 $26

由於杯斑蘭冰實在太伏,所以我哋都係嗌返樣正正常常嘅嘢飲算🤣 嗌咗杯凍拉茶,味道正常好多,唔會極甜,但又飲到拉茶果種香濃嘅茶味,好飲👍🏻

總括而言,呢間人氣黃店馬拉菜嘅嘢食就不過不失啦,較推薦係佢嘅咖央多士,趁熱食會好好食😋 但嘢食嘅性價比就唔算好高,我覺得少貴,而環境都較逼,坐得唔算太舒服🙈
招牌砂煲老鼠粉
2021-07-27 178 瀏覽
🍽蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 荃灣大壩街71號地舖🐽每次行經旺角的蘇媽.蘇媽都座無虛席,所以一路都未食過。今次閑日中午嚟到荃灣嘅蘇媽蘇媽,客人唔多,終於可以品嚐正宗馬來西亞菜啦!⁣⁣百吉爹肉骨茶(豬腳彎)$48(🧡🧡🧡)百吉爹(Bak Kut Teh)係肉骨茶閩南語嘅諧音。點餐後,侍應立刻送上一碗肉骨茶,肉骨茶的藥材味不算太濃烈,對香港人來講應該幾容易入口,唔會好重當歸味。入口先是一股微微藥材味竄進口腔中,液體溫潤順滑流進喉中,最後回甘。豬腳彎味道亦都比較清淡,豬皮腍軟、骨膠原豐富。豬腳肉不過不失,比較失色嘅係部分豬皮上面仍有少許豬毛,無留意到所以食落口嘅時候有少少拮口,亦都有少少核突。🥲 椰漿飯 $16 (🧡🧡🧡🤍)椰漿飯軟硬適中,陣陣椰香味撲鼻而來,帶有少少咸味,同肉骨茶好襯。(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣環境 :🧡🧡🧡價錢:🧡🧡🧡味道:🧡🧡🧡⁣⁣抵食指數:🧡🧡🧡⁣⁣

🍽蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
荃灣大壩街71號地舖

⁣⁣
百吉爹肉骨茶(豬腳彎)$48(🧡🧡🧡)

椰漿飯 $16 (🧡🧡🧡🤍)

(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣
環境 :🧡🧡🧡
價錢:🧡🧡🧡
味道:🧡🧡🧡⁣⁣
抵食指數:🧡🧡🧡
⁣⁣
2021-07-27 165 瀏覽
#蘇媽蘇媽 💛平日見到都好多人 要排好長龍👀小編嗰日經過見到難得冇人排隊就諗住試吓~一向都聽過人講起店舖嘅名 仲要係黃店黎 所以梗係想支持下💛佢係一間專門食馬來西亞野嘅食店 環境方面就好似茶餐廳咁 但座位就比較逼夾 好多枱都痴埋坐 就會放唔到袋🥵而裝修設計就舊式feel 燈光光猛🤪但係真係失望到一個點 連男小編食好多野嘅人都食唔晒 仲話去其他地方食🥲真係不了⋯⋯特製辣椒板麵 $58💰 (2/10)Chilli Pan Mee 賣相送到過嚟靚靚仔仔咁 配料分好晒角落 仲有温泉蛋 女小編心諗實好好食😋 點知就中伏⋯⋯講返配料先 有蔥 温泉蛋 魚乾 辣椒醬 蝦米 炸肉碎 呢啲配料 係要撈埋嚟食嘅🥢而個感覺似豉油撈麵 但啲醬仲要係唔夠撈成仲麵😓😓 係完全乾到傻 仲要冇味‼️個Feel完全靠嗰啲炸肉碎填補冇味 仲有😓😓個辣椒醬 後勁好大 平時唔係食辣嘅真係唔好試 驚大家食完喊晒口 岀晒汗🥲就連女小編食得辣嘅 都覺得唔好食🥲🥲呢個質素配呢個價錢係完全唔抵 🥲🥲成個感覺真係好差🥲自己衡量下食唔食🥵🥵😓😓·推薦指數🌟 2 / 10 🌟💛#巨B食黃店📍#巨B覓食荃灣 #巨B覓食旺角 #巨B覓食深水埗 #巨
#蘇媽蘇媽 💛

特製辣椒板麵 $58💰 (2/10)
Chilli Pan Mee

推薦指數🌟 2 / 10 🌟

💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食荃灣 #巨B覓食旺角 #巨B覓食深水埗 #巨B覓食銅鑼灣

蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 (荃灣)
⚜️荃灣大壩街71號地舖
⏱星期一至日1130-2230
2021-07-18 280 瀏覽
前排約左中同👭🏼👩🏼‍🤝‍👩🏽聚舊@蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室想試呢間餐廳好耐!次次經過都見大排長龍,好彩當日等左十分鐘度就入得。鋪面同室內裝修都好有馬來西亞舊式茶室既風味,座位都算闊落舒服。🐷🥣一字骨百吉爹肉骨茶💰💲128點完餐後會有肉骨茶奉上,仲無限添飲。肉骨茶藥材味香濃,熱辣辣,帶回甘,舒服飬生。而一字骨煮到亦十分軟腍入味。🐀🥘招牌砂鍋老鼠粉💰💲88老鼠粉外型有啲似老鼠尾巴但其實係銀針粉,色澤透明口感爽彈。配料有豬肉碎、魚乾、豬油渣、炸蒜、葱花等,面頭打隻🍳生雞蛋再撈勻,食落順滑香濃。份量多、層次豐富,咸香惹味! 🍜🦐檳城福建蝦麵💰💲62以豬骨、蝦殼、蝦頭等熬成湯底,微辣鮮甜,啖啖油麵都滲入湯汁。配料有豬腩肉、芽菜、蝦、魚片、蛋等非常足料美味。🍞🥥椰香咖央多士💰💲32見抬抬都叫一份,我地都唔執輸😂。多士烘到夠香脆,麵包質感鬆軟,吃起黎唔會鎅口。 咖央醬順滑濃稠,帶微微椰香,甜度適中,讓人一口接一口,個人覺得係必點。

🐷🥣一字骨百吉爹肉骨茶💰💲128

• 馬來西亞拉茶
  • 招牌砂煲老鼠粉
  • 肉骨茶
2021-07-08 279 瀏覽
下午茶時間😋馬來西亞奶茶 同我哋平時茶餐廳飲嘅會甜啲啲但係我覺得都幾好味美祿暴龍咁正呀!未溶晒嗰啲就會變晒做脆卜卜/一係就變咗做一Pat朱古力🍫勁正!再大杯d就好咖央多士唔使講啦呢度必食!😋😋😋😋😋咖喱薄餅個咖喱幾特別有少少辣都係好好味嘅👍🏻辣魚乾蘿蔔糕出色!加埋佢厚切100分
下午茶時間😋

一係就變咗做一Pat朱古力🍫
勁正!
再大杯d就好

咖央多士
唔使講啦呢度必食!
😋😋😋😋😋

出色!
加埋佢厚切
100分
2021-07-05 372 瀏覽
香港嘅馬來菜越開越多,而且間間都好多人排隊,今日決定試一試!招牌砂煲老鼠粉~材料多到不得了,中間仲有隻生雞蛋,喺熱辣辣嘅砂煲撈埋啲銀針粉就可以食,味道好豐富同惹味!咖哩雞麵~咖哩椰香味好濃,油麵好彈牙,雞肉都好滑好入味,夏天食呢個撈麵,唔會食到好熱就最啱!玻璃魷魚配通菜~魷魚爽口,通菜都好嫩!怡保肥仔芽菜~芽菜好爽脆而且清甜!加少少黑胡椒同蔥都好夠味!椰香咖央多士~麵包烘得好香脆,但比較乾身,入面搽咗牛油同咖央醬好香。另一款海南式燒包~麵包係咖啡色,一樣好脆口,但感覺上食落無咁乾,牛油切厚片上,呢款比較邪惡,但好食好多!

玻璃魷魚配通菜~魷魚爽口,通菜都好嫩!

2021-07-03 303 瀏覽
📍 【蘇媽蘇媽】自己都幾鍾意食東南亞菜,呢間之前已經想食好耐,但可惜每次晚餐時間都好多人排隊。 終於有日晏晝得閒可以去試,撞正乜人,但可惜冇想像中咁好食🥺薄餅配素咖喱 💰$48個素咖喱唔係好襯個薄餅,個醬麻麻哋,反而我拎串燒個醬去點薄餅就好好食😂 沙嗲串燒 沙嗲醬勁濃勁好食,呢個串燒幾正! 牛肉同埋雞肉嘅質感都好林👍🏻檳城亞參喇沙米線🍜 💰$55呢個我又係覺得一般啦,冇乜特別,個湯底唔算話好食椰香咖央多士 💰$28個多士食落其實有少少似普通嘅烘多士,佢椰香味唔算濃,中間食落亦都冇煙煙韌韌既感覺,淨係搽咗牛油嘅feel,Nothing specialSo far有少少言過其實,雖然係黃店,但質素未至於去到大排長龍或者要等好耐先食到🥴
📍 【蘇媽蘇媽】

薄餅配素咖喱 💰$48

個素咖喱唔係好襯個薄餅,個醬麻麻哋
,反而我拎串燒個醬去點薄餅就好好食😂

沙嗲串燒

檳城亞參喇沙米線🍜 💰$55

呢個我又係覺得一般啦,冇乜特別,個湯底唔算話好食

椰香咖央多士 💰$28