2022-01-29 737 瀏覽
呢個西多士真係邪惡到爆炸🥵食完真係肥番幾kg但是唔食又唔得🤥佢呢個價錢同佢俾嘅份量太唔成正比!🤯份量真係好多好多😶‍🌫️兩個人食晒真好罪惡😛真係好好食 配搭埋雪糕真係一流😻西多士真係好厚 煎到金黃色💛熱辣辣個陣真係好鬼吸引😼入面係滿滿嘅花生醬🥜每一層都有 勁足料 完全唔孤寒❣️鍾意食花生醬嘅一定要去試山長水遠入去中大都真係好值得雪糕係朱古力味 唔會話好甜 但係成個西多士食完之後就有啲膩因為真係偏油膩同埋好邪惡🤡但係我覺得間唔中食一次就幾好如果唔係真係會肥死⋯⋯
呢個西多士真係邪惡到爆炸🥵

如果唔係真係會肥死⋯⋯

五層西多士
2022-01-11
五層西多士
🇭🇰蘭苑餐廳·超級五層厚西多士$37 (+$10 雪糕)香港小食$38 l 黑松露炒蛋配英式鬆餅$40佢個西多真係超大個 好吸睛 不過唔知係咪因為太大個 佢個麵包係比較淋身既 唔算話炸到好脆咁🤭反而佢個雪糕係有淡淡既椰子味既 都唔錯🥥之後佢其他下午茶餐既野食都正正常常咁 比較好食係佢個魚蛋同迷你窩夫 不過呢個就真係比較細份🤣🤣·📍沙田香港中文大學祟基學院何添樓旁蘭苑·#rbyeat #rby好去處#rby港式 #rby甜品飲品#rby沙田
🇭🇰蘭苑餐廳
超級五層厚西多士$37 (+$10 雪糕)
超級五層厚西多士

#rbyeat #rby好去處
#rby港式 #rby甜品飲品
#rby沙田
2021-11-08 947 瀏覽
近排天氣開始轉涼🌡 開始有秋風🌬 又係去郊外既時候🧗🏻‍♀️去左中文大學一日遊🏢 發覺成個校園真係好大啊 。上到聯合書院🏘遠望仲可以望到深圳羅湖‼️行咁耐梗係要依下肚啦🐖。呢間餐廳就離大學站唔遠既崇基書院,由鐵路站行上去10分鐘內到達🚸。 餐廳有室內同室外位置可供堂食。嘆All Day Breakfast除左野食本身,環境都好緊要🏞。我地揀左係室外進食,配合埋個綠油油既樹林景🏕,食個brunch,嘆杯啡☕,好寫意😌😌。味道方面屬正常標準,本身All day breakfast d食材都係炒蛋🍳,茄豆🥫,煙肉🥓,薯餅🧆咁。其實中大唔至一間打卡cafe📸,係唔同書院都有唔同菜式既餐廳,真係可以搵一日慢慢品嚐試下其他餐廳😋,欣賞吐露港既景色。

2021-10-30 727 瀏覽
中大其實好多canteen 不過好食嘅就好似唔多籣苑算係歷史耐少少又出名好食嘅有lunch menu 選擇幾多 主要西餐 不過都有拉麵▶️意大利羅勒醬雞肉沙拉美腸意粉 ($78)賣相好唔錯 上枱仲係熱辣辣 出煙嘅份量幾大 餸菜配料豐富配料方面有洋蔥 彩色椒 紅蘿蔔絲令意粉更香同有層次感 間中有啲好爽嘅野咬吓意粉口感一般 唔太煙韌 不過又唔會好易斷🍝羅勒番茄醬味道好濃 食落遍甜唔酸 同埋感覺幾新鮮 鹹度適中🍅雞肉比較少得兩三舊仔 不過係新鮮雞肉整 連皮既 肉質都ok沙拉美腸意外地好食😋口感硬硬地 味道似臘腸又似煙肉 因為醃製品 所以夠鹹 起意粉入面味道好出 仲要超多 食晒成個意粉仲有-成個意粉好好味 味道好夾👍🏻好有水準服務幾好環境雖然唔算好舒服 因為入面比較細 同埋燈光較暗價錢合理 亦可能起中大canteen入面叫貴啲 因為都要$78一個餐 不過好在有飲品 另外可以加$12 有沙律同蒜蓉包
中大其實好多canteen 不過好食嘅就好似唔多
籣苑算係歷史耐少少又出名好食嘅
有lunch menu 選擇幾多 主要西餐 不過都有拉麵
▶️意大利羅勒醬雞肉沙拉美腸意粉 ($78)
賣相好唔錯 上枱仲係熱辣辣 出煙嘅
服務幾好
環境雖然唔算好舒服 因為入面比較細 同埋燈光較暗
意大利羅勒醬雞肉沙拉美腸意粉
2021-10-16 599 瀏覽
I have been eating in Orchid Lordge many many times. I liked their breakfast very much. The food quality is high and the price is reasonable. The waitresses are polite. Sometimes i arrive the restaurant before the open hour. They will let the customers having their seats and give us a friendly reminder that the chef will start serving at 8am. I do think they are considerate. It is enjoyable having meal in such a nice environment.
2021-10-12
$40 (早餐)
  • All day breakfast
2021-05-02 2424 瀏覽
今日黎到中大打疫苗💉,打完針順便重返校園行吓嘆番個早餐~😍 蘭苑嘅早餐好抵食、而且選擇好多樣化~ 今日食咗呢個all day breakfast,份量好足非常豐富!有沙律菜🥗有煙肉同雞扒同火腿、啖啖肉好好味🥓🍗🍖另外有炸得金黃香脆嘅薯餅、仲有提子鬆餅🍪做甜點添!咁豐富嘅早餐包埋飲品都只係$50,味道亦比得上一般街外嘅餐廳,性價比好高👍🏾 食完個早餐已經夠晒飽,可以慳返一餐唔食lunch都得呀!
今日黎到中大打疫苗💉,打完針順便重返校園行吓嘆番個早餐~😍

2021-04-24 1467 瀏覽
今天星期六,眾志飯堂無開,人人去了蘭苑食午餐,小弟叫了一個燒魚便當,見到食客多,覺得等多一陣無所謂,怎知等了半小時仍然無蹤無影,無奈之下去催促一下,但是仍然無蹤影,最後終於等到了,總計等了45分鐘。食物質素方面,白飯又冷又乾,條魚超多骨,根本無法食,擺明廚房師傅發脾氣弄一堆垃圾給我,一分鐘後我決定放棄,味噌湯和沙律都沒有興趣嚐試了。這次賠了時間又賠了80元,簡直是雙重損失,換來的是一肚子憤怒和饑餓!
2021-04-24
45 分鐘 (堂食)
2021-04-20 1334 瀏覽
中大黃店💛好多,唔洗下下上山食𝑈𝑐 𝐶𝑎𝑛或者入敬文食敬𝐶𝑎𝑛嘅。今次帶大家去食位於山腳嘅蘭苑。 蘭苑有分室內同室外。兩者𝑀𝑒𝑛𝑢同價位💰都唔同。坐室外會係食平民扒餐,有一杯果茶送,雖然有時落雨☔️或者多蚊🕷會坐得麻麻地舒服,但勝在性價比高,深受同學愛戴💕。 而我今次揀左坐室內,雖然價位較高,但真係都算抵食👍🏻👍🏻。.◇ 穀飼豬斧頭扒拌蜜糖紅莓汁香脆薯條◇$84一上檯就比佢個size嚇親,超大塊❣️而薯蓉同沙律菜都真心唔少😚可以餵飽男士冇難度肉質好稔同多汁👍🏻個汁有少少酸又唔太甜我好鐘意呢碟💖.◇ 香草蕃茄燴紐西蘭羊仔扒紅酒汁拌薯蓉◇$88呢個就要推介比羊肉愛好者🐏佢有一種羊肉獨有嘅羶味,冇比醬汁蓋過但係好食嗰種,鐘意嘅人應該好鐘意💛而佢嘅肉質都超稔,唔會過熟,好高質☺️☺️.跟餐會有餐湯🫕、麵包🥖、飲品🥤同埋甜品。其實真心幾抵,甜品係個迷你泡芙,不過因為趕時間⌛️,就冇影到🙈.推介呢度其實都因為啲姐姐好𝑛𝑖𝑐𝑒好有人情味😊同埋佢仲有個名物係超邪惡西多士,希望第日有機會試埋佢啦~✨.𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍.⭐ 推薦程度: 8.5/10

而我今次揀左坐室內,雖然價位較高,但真係都算抵食👍🏻👍🏻。

◇ 穀飼豬斧頭扒拌蜜糖紅莓汁香脆薯條◇$84
一上檯就比佢個size嚇親,超大塊❣️
而薯蓉同沙律菜都真心唔少😚
可以餵飽男士冇難度
肉質好稔同多汁👍🏻
個汁有少少酸又唔太甜
我好鐘意呢碟💖
穀飼豬斧頭扒拌蜜糖紅莓汁香脆薯條

◇ 香草蕃茄燴紐西蘭羊仔扒紅酒汁拌薯蓉◇$88
呢個就要推介比羊肉愛好者🐏
佢有一種羊肉獨有嘅羶味,冇比醬汁蓋過
但係好食嗰種,鐘意嘅人應該好鐘意💛
而佢嘅肉質都超稔,唔會過熟,好高質☺️☺️

推介呢度其實都因為啲姐姐好𝑛𝑖𝑐𝑒好有人情味😊
同埋佢仲有個名物係超邪惡西多士,希望第日有機會試埋佢啦~✨

𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍☼︎𑁍
⭐ 推薦程度: 8.5/10
⇨味道: 8.5/10
⇨環境: 7.5/10
⇨性價比: 8.5/10
穀飼豬斧頭扒拌蜜糖紅莓汁香脆薯條
2021-01-17 2062 瀏覽
蘭苑餐廳算係中文大學入面較貴嘅餐廳,不過就算假日,入座率都有八成。餐廳都算大,另設有戶外座位,冇乜裝修,但環境都算舒適。-餐廳算係屬於自助形式,自己去點餐處點餐、取餐、執拾餐具,所以都冇收加一。-精選午餐 $80包括是日餐湯配蒜蓉包、主菜、餐飲。-餐湯-雜菌忌廉湯配蒜蓉包湯雖然有大量菇菌碎,但味精都唔輕,味道正常。蒜蓉包硬多過脆,不過蒜蓉味都幾濃,可惜唔夠熱。-主菜-鼠尾草煙肉焗青衣柳伴忌廉西蘭花薯蓉青衣柳灑有檸檬汁,真係好細份,得兩嚿細細嚿,勁失望,味道就正常。西蘭花切碎融入薯蓉,所以都冇咩口感,亦都食唔出西蘭花味,忌廉好濃蓋過薯蓉味,又唔算好滑,味道正常。重有伴菜,有烤茄子、西蘭花、椰菜花,車厘茄等等。整體味道正常,香料唔重,食唔到鼠尾草嘅味,但份量好少,男仔唔會夠飽,同埋唔熱,只係微暖,最大嘅問題係佢畀漏咗煙肉,食完先記得。-餐飲-熱咖啡鮮奶分開上,都係微暖,味道正常,加$4可以轉凍飲。-除咗精選午餐之外,重有其他餐牌,不過冇睇到。精選午餐亦都可以加錢叫頭盤同甜品。-整體嚟講,味道正常,食物唔夠熱。二人限聚令下環境都幾舒服。
精選午餐 $80
包括是日餐湯配蒜蓉包、主菜、餐飲。
餐湯-雜菌忌廉湯配蒜蓉包
主菜-鼠尾草煙肉焗青衣柳伴忌廉西蘭花薯蓉
餐飲-熱咖啡
鮮奶分開上,都係微暖,味道正常,加$4可以轉凍飲。
整體嚟講,味道正常,食物唔夠熱。二人限聚令下環境都幾舒服。
鼠尾草煙肉焗青衣柳伴忌廉西蘭花薯蓉
2021-01-16
2020-11-13 1606 瀏覽
蘭苑係中大少有嘅高質素餐廳,每次響中大想食好啲,都會去蘭苑。性價比又高,職員態度又好好!不過我唔係好食得辣,就覺得辣咗少少🤣今次叫咗兩個印度餐,一個係咖喱雞,一個係咖喱魚,冇諗過會咁大份,完全食唔晒,咖喱雞有四塊雞扒,咖喱魚都有兩大塊魚柳,都幾滑!我冇諗過個飯仲會有一大堆蔬菜,勁足料!70幾蚊仲要包埋嘢飲、餐湯(羅宋湯)、甜品(泡芙),真係好抵食😍😍😍大家真係要多多幫襯,支持咁有心嘅餐廳💛💛💛

不過我唔係好食得辣,就覺得辣咗少少🤣

大家真係要多多幫襯,支持咁有心嘅餐廳💛💛💛

2020-07-11 1802 瀏覽
蘭苑嘅商務午餐係中大嚟講都叫幾貴嘅,不過我覺得幾高質。侍應服務態度超好,每個人都會同客人講byebye。午餐包餐湯,主菜,甜品同嘢食。叫左慢煮鴨脾配意粉,幾好食呀!
2020-06-04 1296 瀏覽
中大最好味餐廳當之無愧。最推薦既係佢既薯蓉, 薯味十足, 好滑, 好好味!今次就叫左t-bone, 都好惹味, 肉都好腍, 但整體份量就相對少d, 如果係男仔未必夠飽!但以中大來講, 想好好野, 真係最好選擇!
但以中大來講, 想好好野, 真係最好選擇!
2020-05-29
10 分鐘 (堂食)
  • 薯蓉
2020-05-10 1316 瀏覽
好耐冇返中大啦 真係好掛住校園入面嘅嘢食🥺蘭苑係一間中大入面比較高汁少少嘅餐廳(食物會高質少少所以會貴少少😋)但對比出面好多餐廳,有咁嘅質素已經算好平😍👀今日就介紹吓佢嘅下午茶啦2:30-6:15先有嫁👅-🥞超級五層厚西多士🙀-無錯啊又係介紹多士👻🍞一上碟就發覺真係名副其實,超級大超級無敵厚😳佢係將五塊frenchtoast層層疊咁搭起🍞多士嘅面層有牛油🧈煉奶🥛同埋最特別係平時茶餐廳西多士通常係用糖漿/蜜糖🍯但呢度係用朱古力醬🍫而每一層都有香濃幼滑嘅花生醬🥜交疊住真係好match但都好邪惡🐒😈好適合打卡😋第一口食落去會覺得好正🤪🤩我會覺得佢嘅邊可能有少少硬但都幾脆幾有口感🤏🏻麵包入面則幾鬆軟,而且大大份夠飽,配料好豐富,但食多幾嚿真係會覺得有啲膩同埋頗滯🙊份量好多🤰🏻🤰🏻兩三(如果細食)個人都食唔晒🤯有機會返中大會去trytry蘭苑早餐/uc can新出嘅甜品🍮!😍-評分:7.6/10 價錢:$36-📍 蘭苑餐廳 香港中文大學📍
🥞超級五層厚西多士🙀
評分:7.6/10
價錢:$36
📍 蘭苑餐廳 香港中文大學📍
餐廳:蘭苑餐廳 (中文大學)地址:沙田香港中文大學祟基學院何添樓旁蘭苑近期第二次返中大做Assignment💻,咁難得返到去緊係要刺激下中大嘅黃色經濟圈啦🎗,唔知中大人又知唔知中大有咩黃can呢😏?我係講緊其中一間係山腳嘅蘭苑餐廳呀同同學兩個去食早餐🍴,我叫左個香煎雞蛋🍳、火腿豬骨濃湯通粉($33),而佢就食左個香脆豬仔包($23)通粉入面有唔少三色椒🔴🟡🟢,令成碗通粉嘅香味同顏色都提升唔少,份量唔算多,但中大黎講算係咁啦,另外包一杯熱飲;同學嘅豬仔包可以係5款醬入面揀兩款,有牛油🧈、果醬、煉奶、花生醬🥜同朱古力醬🍫揀,見佢一啖咬落去「咋咋」聲就知一定好香脆🤤,等我下次又試下先餐廳職員好nice☺️,不停同我地傾計,互相關心,係中大嘅愛呀😍,I love CUHK
餐廳:蘭苑餐廳 (中文大學)
地址:沙田香港中文大學祟基學院何添樓旁蘭苑

近期第二次返中大做Assignment💻,

而佢就食左個香脆豬仔包($23)

通粉入面有唔少三色椒🔴🟡🟢,
令成碗通粉嘅香味同顏色都提升唔少,
份量唔算多,但中大黎講算係咁啦,另外包一杯熱飲;

2022 瀏覽
2020-04-09
5 分鐘 (堂食)
$33 (早餐)
2020-03-07 643 瀏覽
蘭苑嘅下午茶係中大好出名,但今次就係食佢嘅午餐,白汁龍脷柳配意粉,要加上少量雜菜。佢哋嘅用餐環境分為室內同室外,室內嘅商務午餐價錢比起室外嘅普通午餐貴,但係有得嘆冷氣。