2024-07-12 25 瀏覽
約咗朋友喺寶琳交收順便食野,朋友帶咗我去新都城一期嘅👉🏻蝦魂,佢話個個同事食過都大讚,既然佢又未食過我又未食過,咁就齊齊入去試吓啦🍜蝦紅湯拉麵 $108食之前要將面頭嘅蝦醬同櫻花蝦撈勻先食,拉麵軟硬度適中,湯底味道充滿鮮甜蝦味🤩睇返餐牌先知原來湯底係用多種唔同種類嘅蝦熬煮而成,難怪飲落蝦味非常濃郁🍜澳洲頂級肉眼 醬油牛骨清湯拉麵 $98肉眼肉質軟嫩,牛味香濃湯底飲落清甜牛骨味🥚蝦油日本溏心蛋1隻 $17面頭有大量櫻花蝦😍溏心蛋充滿蝦味感覺好新穎🥗蟹籽沙律 $20面頭有大量櫻花蝦😍撈埋蟹籽沙律一齊食層次感非常豐富

🍜蝦紅湯拉麵 $108

🍜澳洲頂級肉眼 醬油牛骨清湯拉麵 $98

肉眼肉質軟嫩,牛味香濃
湯底飲落清甜牛骨味

🥚蝦油日本溏心蛋1隻 $17
面頭有大量櫻花蝦😍溏心蛋充滿蝦味感覺好新穎

🥗蟹籽沙律 $20
面頭有大量櫻花蝦😍撈埋蟹籽沙律一齊食層次感非常豐富
當日叫咗$98嘅廣島蠔煙肉拉麵,有兩隻蠔,幾塊長形狀、唔細塊嘅煙肉,半隻溏心蛋,十幾粒正常size嘅魚子,柚子皮。以呢個價錢喺香港嚟講有咁多餸,真係覺得店主好有誠意,甚至已經好過香港好多拉麵。拉麵湯底可以食到生蠔嘅鮮味,煙肉嘅肉質都幾嫩滑,好食過唔少拉麵店放嘅叉燒👍🏻而且舖頭唔收加一,幾位店員服務態度都非常好,主動問要凍水定熱水。好耐冇寫過食評,呢間舖頭值得推薦,好希望多啲街坊知道蝦魂🫶🏻

廣島蠔煙肉拉麵
廣島蠔煙肉拉麵
2024-06-04 42 瀏覽
經過好多次終於有機會試吓,佢哋賣點係自家製湯,原來唔止蝦湯,仲有雞白湯,麵條都係自製。今次試咗佢哋蝦紅湯拉麵同紅蝦雞肉餃子,蝦湯好濃好香蝦味,麵軟硬適中有口感,伴有糖心蛋和幾隻剝咗殼嘅中蝦,兩款都幾好味,食完唔口亁。第一次食這款蝦餃子,原隻蝦食好有滿充感。老闆仲好細心提我先試啖原味之後先應加醬汁。可能因為舖頭比較新,食客不算多,老闆特別細心同有禮貌。食物有水準,環境寬敞,服務態度又好,千祈唔好走寶!要知道好食肆摺一間少一間。
可能因為舖頭比較新,食客不算多,老闆特別細心同有禮貌。
2024-06-04
  • 蝦紅湯拉麵
  • 自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子3隻
2024-05-25 65 瀏覽
近排越來越多蝦湯麵店,無論日式食店又好,定中式食店都好,個蝦湯嘅味道都非常惹味。將軍澳呢間蝦魂,開咗冇幾耐,個蝦紅湯拉麵呢度比起其他麵店都大碗啲。蝦魂餐牌就主打四款唔同湯頭嘅拉麵,仲有漬物海鮮,呢度多用清酒來漬,而牡蠣則用鰹魚昆布漬。我認為呢度啲蝦油就香啲,我鼻塞都聞到,蝦魂湯頭其實都唔錯,將軍澳居民非常幸福。不過湯頭落咗櫻花蝦呢種材料吊起個味,我自己就麻麻地。另外講下個自製辣椒油,要加多$2,其實我覺得只係滴咗幾滴蝦油落啲辣椒油度,廚師建議挾隻蝦去點落辣椒油,然後食,就唔好成碟油倒落湯度,食完我覺得唔多辣之餘,亦提昇唔到隻蝦嘅鮮味,話時話碗麵有四隻中蝦,蝦肉蝦頭膏都很好食。蝦魂舖位位置就非常就腳,港鐵站出口行兩分鐘就到,但唔知係咪人流比較旺,啲烏蠅飛來飛去,加上又會有啲人係舖位旁邊等人,傾計聲睇片聲咳嗽聲好影響食麵嘅客人。蝦魂座位都有差唔多三十個,不斷有人入蝦魂,不過侍應只得一個,非常忙碌,所以變成出品很慢,我等了35分鐘才有麵到。另外上麵又冇俾筷子,又要自己去攞,冰水飲晒又係要自己去攞,希望遲啲請到人或者行順咗會更加好啲~

辣椒油
冰凍麥茶及檸檬味凍水
2024-05-20 46 瀏覽
蝦紅湯拉麵🍜聞到係好濃郁嘅蝦湯味道飲啖湯先 味道濃郁睇黎落足料熬湯味道唔會鹹配上蝦🦐 木耳絲 溏心蛋令成個拉麵口感昇華值得推薦俾鍾意濃味嘅朋友👍🏻雞白湯拉麵🍜配上慢煮雞胸食落唔會鞋口湯料有木耳絲 紫菜 腐朽呢個好適合小朋友食因為湯底清清地帶有雞味有肉有湯推薦俾鍾意清淡口味嘅朋友餐廳內提供BB凳職員有禮貌如果擔心俾拉麵汁彈親件衫落車時可以落一次性圍兜好貼心嘅安排💖座位闊落職員會推薦每日限定餐QR code掃code落單上餐速度好快👍🏻

蝦紅湯拉麵🍜

職員會推薦每日限定餐
QR code掃code落單
上餐速度好快👍🏻

2024-05-16 36 瀏覽
蝦魂☺️將軍澳拉麵🍜~廣島蠔煙燻豬腩肉拉麵🤪麵條彈牙☺️軟硬度煮得啱啱好😎聽講係用日本麵粉新鮮製造😙湯底濃味又香 充滿豬骨鮮甜味道🤪唔會太鹹👍🏻仲要食得出完全冇落味精☺️廣島蠔非常新鮮☺️👍🏻仲要大大粒😎豬腩肉經過煙燻後發出濃郁嘅煙熏香氣☺️入口即溶😛出面嘅豚肉更好食😎👍🏻~自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子😙餃子皮夠晒脆口☺️非常有口感☺️阿根廷紅蝦食得出非常新鮮嫩滑 勁有蝦味🤪同鮮嫩嘅雞肉搭配埋一齊 簡直係絕配☺️👍🏻餃子表層脆口 內裏鮮嫩多汁 真係非常值得一試😛👍🏻✌️
蝦魂☺️將軍澳拉麵🍜

~廣島蠔煙燻豬腩肉拉麵🤪

廣島蠔非常新鮮☺️👍🏻仲要大大粒😎

~自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子😙

2024-05-07 64 瀏覽
今日做左去新都城做嘢,午市時間四出搵食。商場都好多食店選擇可能太耐冇嚟過新都城,連開了間日式拉麵店都吾知,見到餐牌午市一套餐亦吾貴,一於進店品嚐。餐廳環境闊落,空間感十足,木系裝修,簡潔舒服。食物質素都吾錯廣島蠔x鮮蜆 鮮魚蠔湯拉麵 $98煎餃子2隻+伯爵紅茶 鮮甜的廣島蠔同蜆肉 配上鮮魚蠔湯湯底清甜,拉麵麵質彈牙。套裝仲有煎餃子,味道不錯,飲品叫了伯爵紅茶,香醇好飲雞湯浸豆苗 $20平時出街食好小叫菜,追加了雞湯浸豆苗,淡淡的雞湯,又健康又好味
今日做左去新都城做嘢,午市時間四出搵食。商場都好多食店選擇

廣島蠔x鮮蜆 鮮魚蠔湯拉麵 $98
煎餃子2隻+伯爵紅茶

雞湯浸豆苗 $20

2024-05-02
呢間野新開咗一段時間,但冇特別話想試,因為開係寶琳黎講個定價都唔平。但最近見到佢新出咗一個午市套餐,包一碗麵再加餃子再加汽水或茶,咁岩經過見到諗住試吓佢。唯一想讚侍應嘅態度都好友善,算有禮貌。我同同行人叫咗一碗蜆加廣島蠔拉麵(套餐),一碗蝦紅湯拉麵(單點)。有2隻廣島蠔,算幾新鮮係好味。配料都係一般,荀陣味唔係我中意,佢既蜆就有啲沙,味道普普通通唔算新鮮,佢聲稱係鮮魚蠔湯,都真係有啲蠔味,但係魚湯味就真係好一般🧐。自問對拉麵都算有要求,拉麵嘅湯底係好緊要,所以對我嚟講真係好失色。湯係飲唔哂,亦唔想飲。拉麵嘅麵質係中等粗硬度,唔算係幼面,無咩記憶點🤔。反而加左$2試嘅辣蝦醬,有驚喜,係幾好味,加埋落啲湯先叫做好返啲。套餐送嘅餃子2隻真係可以話難食。。。😰應該係一早整定晒,然後擺咗一段時間所以真係又硬又唔夠熱,奉勸大家唔需要貪佢個午市套餐嚟食。因為唔想飲汽水叫咗杯伯爵紅茶。嘩🤯!未試過杯熱茶可以咁難飲,都係沖茶包姐😂😂但係嗰浸香料味太重真係接受唔到。唔係一般伯爵茶味。大家想飲茶都係飲叫返綠茶。同行人叫嘅蝦紅湯頭拉麵,佢就話個湯頭都係算濃郁,不過不失,有食過更好。蝦就都算新鮮,但一定唔會係超

唯一想讚侍應嘅態度都好友善,算有禮貌。

同行人叫嘅蝦紅湯頭拉麵,佢就話個湯頭都係算濃郁,不過不失,有食過更好。蝦就都算新鮮,但一定唔會係超彈牙個隻,似白灼蝦多啲無乜味。整體都係不過不失,唔算差但唔算好好味😅。

總體而言,就係如果住附近嘅不妨可以一試,始終拉麵湯底呢啲係好個人口味。但係如果住得遠就唔需要特登入嚟食。我自己本人就會更鍾意食戲院隔離嗰間,整體同味道真係更唔錯。
2024-05-01 39 瀏覽
信箱里有虾魂的coupon,趁着没过期赶紧来试一下。🌟虾红汤拉面 108可能因为宣传有好多种虾好多工序把期待值拉高了,其实味道的层次不是很丰富,汤太过于浓郁。虾有帮去虾身的壳,总的来说有点不算惊喜。🌟鲷鱼*牡蛎汤拉面 98可能这天没有鲷鱼?换成了烟熏猪肉。这个面我一定要夸,是会再来的一碗很惊喜的拉面。首先两个大蠔3片猪肉就很满足,再配上两片紫菜半个溏心蛋木耳丝鱼籽,整碗面处处是惊喜。尤其特别的还有柚子丝,中和了咸味。🌟鲣鱼昆布渍广岛蠔 28(coupon free)家人们,请你一定要点。服务态度超级好,还会问上冻水还是热水,吃面体验也很重要,爱了‼️
信箱里有虾魂的coupon,趁着没过期赶紧来试一下。

🌟虾红汤拉面 108
鲷鱼x牡蛎汤拉面

🌟鲷鱼*牡蛎汤拉面 98

🌟鲣鱼昆布渍广岛蠔 28(coupon free)
家人们,请你一定要点。
鲣鱼昆布渍广岛蠔

2024-04-30
鲷鱼x牡蛎汤拉面
鲣鱼昆布渍广岛蠔
  • 鰹魚x牡蠣湯拉麵
2024-05-01 33 瀏覽
🫶🏼 雞白湯拉麵 $88配料有:糖心蛋、紫菜、腐竹、慢煮雞胸肉、木耳。雞胸肉十分滑,配搭埋鮮甜雞白湯,好滿足。拉麵口感彈牙。🫶🏻 蝦紅湯拉麵湯底用咗好多款嘅蝦而成,所以蝦味濃郁。面頭有大量日本櫻花蝦,夾埋拉麵一齊食,口感更豐富。而且,有4隻已剝殼嘅蝦,新鮮彈牙,十分貼心。———————————————📍將軍澳寶琳運亨路1號新都城中心一期2樓241, 250&251號舖———————————————
🫶🏼 雞白湯拉麵 $88
配料有:糖心蛋、紫菜、腐竹、慢煮雞胸肉、木耳。
雞胸肉十分滑,配搭埋鮮甜雞白湯,好滿足。拉麵口感彈牙。

🫶🏻 蝦紅湯拉麵
湯底用咗好多款嘅蝦而成,所以蝦味濃郁。
面頭有大量日本櫻花蝦,夾埋拉麵一齊食,口感更豐富。
而且,有4隻已剝殼嘅蝦,新鮮彈牙,十分貼心。

———————————————

———————————————
店面設計行簡約風嘅蝦魂估唔到佢嘅出品都幾多元化除咗鎮店之寶嘅蝦紅湯拉麵、雞白湯拉麵同虎蝦乾海味炊飯佢嘅期間限定都十分之有魅力淘小姐就被佢地嘅蕃茄麻辣湯吸引咗所以就決定先試佢試咗佢期間限定⭐️ 牛X豬 蕃茄麻辣拉麵湯底係用牛骨湯混合麻辣蕃茄汁辣度唔算太刺激而蕃茄嘅味道都幾有層次最正嘅係佢用左澳洲頂級肉眼牛肉片肉片有濃濃嘅油香非常軟腍另外仲有經過低溫慢煮4小時自家製醬油豬叉燒同流心蛋相當豐富而麵條係由日本小麥粉新鮮製造口感比較軟腍吸湯嘅能力較高⭐️虎蝦乾海味炊飯用左日本北海道米煮成嘅炊飯吸收左海鮮味道除咗飯面嘅原條虎蝦乾飯裏面亦有蝦乾配有半隻流心蛋面頭再灑上芝麻同蔥花仲另上一碗雞白湯味覺雙重享受⭐️自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子3隻全港首創嘅自家制原隻阿根廷紅蝦雞肉餃子雞肉吸收左紅蝦鮮嘅甜味味道互相輝映而面頭嘅櫻花蝦令餃子嘅味道昇華⭐️慢煮雞胸雞胸非常軟滑而最突出嘅係佢嘅雞白湯原來呢度嘅雞白湯每日新鮮熬煮6小時味道濃稠非常上盛🍽️ 蝦魂 📍 將軍澳寶琳運亨路1號新都城中心一期2樓241, 250&251號舖
店面設計行簡約風嘅蝦魂
估唔到佢嘅出品都幾多元化
除咗鎮店之寶嘅蝦紅湯拉麵、雞白湯拉麵同虎蝦乾海味炊飯
佢嘅期間限定都十分之有魅力

味道濃稠
非常上盛

🍽️ 蝦魂
2024-04-19 29 瀏覽
日本拉麵| 蝦魂|將軍澳湯底每日新鮮烹調第一次食完拉麵,完全唔頸渴!證明佢用足料!冇味精!—————————————🫶🏼 雞白湯拉麵 $88配料有:糖心蛋、紫菜、腐竹、慢煮雞胸肉、木耳。雞胸肉十分滑,配搭埋鮮甜雞白湯,好滿足。拉麵口感彈牙。🫶🏻 蝦紅湯拉麵湯底用咗好多款嘅蝦而成,所以蝦味濃郁。面頭有大量日本櫻花蝦,夾埋拉麵一齊食,口感更豐富。而且,有4隻已剝殼嘅蝦,新鮮彈牙,十分貼心。🫶🏻 雞湯浸蘿蔔 $28白蘿蔔煮得夠耐,好入味、夠甜夠淋。份量都多,而且雞湯味超香,推薦!🫶🏻 自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子 $48好特別嘅餃子,入面包住原隻有阿根廷紅蝦及雞肉,面頭有大量櫻花蝦。整體香濃蝦味而唔油膩,幾特別。————————————📍將軍澳寶琳運亨路1號新都城中心一期2樓241, 250&251號舖————————————Overall 💗💗💗💗
日本拉麵| 蝦魂|將軍澳
湯底每日新鮮烹調
第一次食完拉麵,完全唔頸渴!
證明佢用足料!冇味精!

—————————————
🫶🏼 雞白湯拉麵 $88
配料有:糖心蛋、紫菜、腐竹、慢煮雞胸肉、木耳。
雞胸肉十分滑,配搭埋鮮甜雞白湯,好滿足。拉麵口感彈牙。

🫶🏻 蝦紅湯拉麵
湯底用咗好多款嘅蝦而成,所以蝦味濃郁。
面頭有大量日本櫻花蝦,夾埋拉麵一齊食,口感更豐富。
而且,有4隻已剝殼嘅蝦,新鮮彈牙,十分貼心。

🫶🏻 雞湯浸蘿蔔 $28
白蘿蔔煮得夠耐,好入味、夠甜夠淋。
份量都多,而且雞湯味超香,推薦!

🫶🏻 自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子 $48
整體香濃蝦味而唔油膩,幾特別。

————————————

————————————

Overall 💗💗💗💗

2024-04-19 85 瀏覽
蝦魂今次要介紹將軍澳新都城中心一期有一間新開嘅拉麵店叫「蝦魂」,佢哋有一個午市套餐好抵食,午市套餐包括有三款指定拉麵揀一款+餃子一份及汽水,價錢都只係$78-$98不等,如果拉麵唔啱自己心水,可以自選其他拉麵,我非常推介紅蝦湯拉麵,蝦嘅湯底濃郁到不得了!1.醬油牛骨清湯拉麵(澳洲Prime牛肉)(自家製辣椒醬+$2)(要蔥花)+煎餃子2隻+樽裝芬達橙汁$90(8.5/10)呢碗醬油牛骨清湯拉麵個牛骨清湯牛味非常濃,入面仲有大約5塊唔鞋嘅澳洲Prime牛肉、竹筍、木耳絲、1舊冬菇等,拉麵好彈牙又掛到汁,唔錯呀!煎餃子2隻:餃子煎得好脆,入面係豬肉!樽裝芬達橙汁:依家樽裝汽水真係越嚟越難搵到,套餐包埋一枝樽裝汽水,原價單叫都$15,有無人好似我咁覺得樽裝汽水好飲d呢?!2.蝦紅湯拉麵(要蔥花)$108(9.5/10)睇過餐牌就覺得呢個湯底功工序非常多,湯底用咗不同種類嘅蝦熬製,包括有龍蝦、虎蝦、阿根廷紅蝦、日本櫻花蝦等,呢個先焗、炒、煮、熬等多重工序每日新鮮熬煮4小時,配上自家製蝦油醬,先令到呢碗蝦紅湯拉麵好濃好濃,配料分別有3隻好彈牙嘅大蝦、大量好甜嘅蝦米仔、木耳絲、半隻溏心蛋、2塊紫菜
蝦魂

煎餃子2隻:餃子煎得好脆,入面係豬肉!

2.蝦紅湯拉麵(要蔥花)$108(9.5/10)
睇過餐牌就覺得呢個湯底功工序非常多,湯底用咗不同種類嘅蝦熬製,包括有龍蝦、虎蝦、阿根廷紅蝦、日本櫻花蝦等,呢個先焗、炒、煮、熬等多重工序每日新鮮熬煮4小時,配上自家製蝦油醬,先令到呢碗蝦紅湯拉麵好濃好濃,配料分別有3隻好彈牙嘅大蝦、大量好甜嘅蝦米仔、木耳絲、半隻溏心蛋、2塊紫菜等,拉麵好彈牙又掛到汁,好正,非常大推!

3.自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子3隻$48(9/10)
呢個自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子連我自己都覺得貴,不過好想試下,原來入面用咗原隻彈牙大蝦,再加埋免治雞肉一齊包嘅餃子,一咬勁多汁,雞肉又唔鞋,好掂!

4.樽裝忌廉$15(10/10)
依家樽裝汽水真係越嚟越難搵到,單叫$15蚊唔算貴,有無人好似我咁覺得樽裝汽水好飲d呢?!

2人總共價錢$261

@ebitamashi

個人口味總評分:9.25/10

地址:將軍澳寶琳運亨路1號新都城中心一期2樓241, 250&251號舖

#蝦魂 #拉麵店 #拉麵 #將軍澳 #新都城中心 #香港美食 #將軍澳美食 #將軍澳好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2024-04-15 25 瀏覽
見將軍澳新開左間新拉麵店,佢個位置人流唔係太多,好少特登行入去,又見到價錢唔係特別平,其實本身無打算去試的……不過見到同區街坊有人推介,而且評價都唔錯就走去試下,都算有驚喜。我地試左蝦紅湯拉麵,湯底好夠濃,有蝦油同蝦味噌嘅香味,仲有櫻花蝦。而代替拉麵叉燒嘅蝦已經剝左殼,好方便食。糖心蛋都唔錯。如果有得揀麵嘅硬度就更好喇。整體黎講,雖然味道未去到超級出色,但都係會想再食第2次嘅。最值得讚係店員非常客氣有禮,好貼心講解今日特別推薦添(個沾麵都好吸引,打算下次試)。如果想喺將軍澳拉好食嘅拉麵,我會推薦呢間。
整體黎講,雖然味道未去到超級出色,但都係會想再食第2次嘅。
如果想喺將軍澳拉好食嘅拉麵,我會推薦呢間。
2024-04-15
朋友介紹話呢間係寶琳嘅🦐拉麵店好好食,就算遠d都好值得入去食下!果然無錯!🔹️蝦紅湯拉麵 $108呢度嘅蝦紅湯底真心好食,食得出用左好多蝦去淆🦐🦐🦐,係餐廳匠心之作,完全冇味精,食完唔會口渴,麵條彈牙都幾掛汁,拉麵嘅幾隻蝦都好新鮮,仲有大量櫻花蝦,同埋流心蛋,喺香港好少食到咁好蝦湯拉麵,大讚❗️我加咗$3 要個辣蝦醬,用來點麵都幾惹味。🔹️虎蝦乾海味炊飯 $108用咗北海道米,落咗好多乾貝和花菇,令啲飯充滿海鮮味😍,配咗大條虎蝦乾,仲有幾塊好滑的慢煮雞胸!整體黎講好滿意。🔹️自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子 $48喺碟與眾不同嘅餃子😍,每粒都用咗原隻大紅蝦,加埋免治雞肉包出嚟,超級足料,極滋味,差唔多枱枱都叫來食😍🔹️花雕酒漬新鮮鮑魚 $32鮑魚個size都ok,爽口彈牙,幾有花雕酒,唔錯!

🔹️蝦紅湯拉麵 $108

🔹️虎蝦乾海味炊飯 $108
虎蝦乾海味炊飯

🔹️自家製阿根廷紅蝦雞肉餃子 $48

🔹️花雕酒漬新鮮鮑魚 $32
鮑魚個size都ok,爽口彈牙,幾有花雕酒,唔錯!
花雕酒漬新鮮鮑魚

虎蝦乾海味炊飯