2024-09-04
去到鯉魚門梗係食海鮮啦🐟放工同朋友嚟到碼頭真係好relax,去到三家村碼頭就見到大大隻字「野生海鮮蒸氣石碢」,原來係「蟹仙」其中一間分店,蒸海鮮就立刻令我聯想起新鮮海鮮,食落原汁原味🦀我同朋友揀咗尊貴海鮮套餐,每位$449已經好豐富,蝦蟹龍蝦鮑魚等等都有齊,非常抵食,仲有其他套餐都好吸引又抵食!店員好貼心咁幫我哋蒸海鮮,基本上全程除咗剝殼之外都唔洗點郁,服務周到又貼心。首先食加拿大野生海虎蝦🦐蝦肉新鮮又彈牙,蝦頭嘅汁簡直係一咬就爆出嚟,所以記得小心啲食😝超香蝦膏香味。之後食台灣九孔鮑魚,簡直係超爽彈,仲有韓國釜山珍珠蠔🦪通常食鮑魚或者蠔都會想點醬汁,但店員非常貼心咁提點食客,希望我哋食到海鮮原有嘅味道,盡量唔好點醬汁,果然就算蒸完嘅鮑魚同蠔,都係超有鮮味,其實唔洗點任何醬汁架!第一次試韓國釜山鰻魚,第一次食鰻魚係點Wasabi,原來真係幾夾喎!然後就一連食三款甲殼類海鮮,有大西洋野生青口、紐西蘭刀貝蚌,肉質飽滿新鮮,真係唔洗點任何調味 ,非常鮮甜,仲有蟹黃大元貝,好睇又好食😋之後就到重頭戲!有野生琵琶龍蝦,自然環境活動同成長,肉質更有彈性新鮮,靚貨帶點蝦膏,真係錦上添花。最後一樣海鮮就
之後就到重頭戲!有野生琵琶龍蝦,自然環境活動同成長,肉質更有彈性新鮮,靚貨帶點蝦膏,真係錦上添花。最後一樣海鮮就係超正嘅野生膏仔蟹🦀個蟹蓋一掀出嚟就有好多膏,超級鮮甜,正到爆!蟹身啖啖肉,蟹膏仲係流質嘅感覺,食落啖啖鹹香,證明蒸嘅時間都係控制得非常好!
蒸完咁多海鮮,精華落晒個粥底度。最後仲有甜品!燉燕窩真係好好食又養顏😍