2024-04-29 244 瀏覽
兩個人想食新鮮海鮮… 去叫餸嫌唔夠多款式…火鍋店唔夠新鮮… 揀左好耐 … 比我搵到「蟹仙」蟹仙華舫鯉魚門碼頭附近 夠曬就腳.. 揸車都方便..餐廳門口有魚缸養住啲海鮮… 勁新鮮隻隻都勁活躍..上枱重會郁架.. 餐廳有好多款唔同嘅餐可以任君選擇.. 石鍋蒸海鮮.. 送埋粥底用盡海鮮既精華😈我哋今晚叫左個二人餐.. 有曬想食既野😋前有海蜇青瓜… 酸酸地好開胃.. 之後有隻饅頭蟹.. 蟹味鮮甜..而且出邊比較少見.. 原來餐廳係有直營海鮮.. 款式多之餘.. 唔使講新鮮度當然level up .. 💯咁岩係食琵琶蝦嘅時節… 我哋當然冇錯過啦… 琵琶蝦肉爽滑.. 成條出出嚟.. 一啖過… 正👍🏻..跟住有台灣嘅九孔鮑魚.. 爽脆彈牙.. 仲有海虎蝦.. 青口.. 同埋蠔.. 鮮味十足自選我地重揀左刀貝同蟹皇大元貝.. 蟹皇醬係師傅自家製 … 勁鮮味.. 之後係我最愛既蟹呀 … 平時既奄仔蟹會容易有泥味…依隻.. 竟。然。超。鮮。味. 重一啲泥味都冇呀 😍原來聽侍應姐姐講… 佢係野生奄仔.. 唔怪得咁好食.. 再蒸埋啲肉同菜…重有個充滿鮮味既粥… 好滿足🤭今晚全晚都由節侍應姐姐幫我地煮… 淨係動
兩個人想食新鮮海鮮…
去叫餸嫌唔夠多款式…
火鍋店唔夠新鮮…
揀左好耐 …
比我搵到「蟹仙」蟹仙華舫

鯉魚門碼頭附近 夠曬就腳.. 揸車都方便..
餐廳門口有魚缸養住啲海鮮…
勁新鮮隻隻都勁活躍..上枱重會郁架..
餐廳有好多款唔同嘅餐可以任君選擇..
石鍋蒸海鮮.. 送埋粥底用盡海鮮既精華😈
我哋今晚叫左個二人餐.. 有曬想食既野😋
前有海蜇青瓜… 酸酸地好開胃..
之後有隻饅頭蟹.. 蟹味鮮甜..

而且出邊比較少見..
原來餐廳係有直營海鮮..

款式多之餘.. 唔使講新鮮度當然level up .. 💯
咁岩係食琵琶蝦嘅時節…

跟住有台灣嘅九孔鮑魚.. 爽脆彈牙..

仲有海虎蝦.. 青口.. 同埋蠔.. 鮮味十足
自選我地重揀左刀貝同蟹皇大元貝..

蟹皇醬係師傅自家製 … 勁鮮味..

之後係我最愛既蟹呀 … 平時既奄仔蟹會容易有泥味…依隻..

竟。然。超。鮮。味. 重一啲泥味都冇呀 😍
原來聽侍應姐姐講… 佢係野生奄仔.. 唔怪得咁好食..
再蒸埋啲肉同菜…
重有個充滿鮮味既粥… 好滿足🤭

今晚全晚都由節侍應姐姐幫我地煮…
淨係動手食就得 …
加埋個糖水 .. 簡直冇得頂👍🏻

2024-04-09 1016 瀏覽
朋友這天帶我來三家村的「蟹仙」,試的是蒸氣海鮮窩,以蒸氣烹調各種高質海鮮,味道一流,加上遙望海景,環境雅緻,猶如置身古代的畫舫,令人難忘。我們二人點了尊貴海鮮套餐($449/位),包括有蟹、龍躉片、龍蝦、鮑魚、青口、虎蝦和有機蔬菜籃等等。這種蒸氣烹飪方式可以保留食材的鮮味和營養價值,並且讓各種海鮮的風味相互融合:🦀野生膏仔蟹🦀蟹肉質鮮美細嫩,味道濃郁,蟹膏十分香甜。🦞澳洲青年龍蝦🦞龍蝦肉質豐潤,味道鮮美,令人垂涎。🦪八頭南非鮑魚.台灣九孔鮑魚🦪鮑魚肉質鮮嫩,口感彈牙,具有濃郁的海鮮風味,肉質鮮美。🐟台灣花尾龍躉片🐟肉質鮮甜鮮嫩,擁有獨特的口感。🐚大西洋野生青口🐚肉質鮮嫩,味道鮮甜。🦐加拿大野生海虎蝦🦐海虎蝦肉質鮮嫩,口感彈牙,是海鮮愛好者的美味選擇。🦪韓國斧山珍珠蠔🦪這種珍珠蠔肉質鮮甜,口感豐富,給人一種獨特的風味體驗。🐚蟹皇大元貝🐚大元貝具有豐富的鮮甜味道和彈牙的口感,以蟹皇調製,極具鮮味奢華!紐西蘭刀貝蚌具有柔軟的質地和濃郁的海洋味道,展現獨特的鮮甜風味和軟嫩口感。然後我們又點了食慾瘦拼盤($228),包有濟州黑毛豬肉、黑安格斯牛肉、紐西蘭嫩羊片和蟲草花雞件。黑毛豬和安格斯都是高品

🦀野生膏仔蟹🦀
蟹肉質鮮美細嫩,味道濃郁,蟹膏十分香甜。

🦞澳洲青年龍蝦🦞
龍蝦肉質豐潤,味道鮮美,令人垂涎。

🦪八頭南非鮑魚.台灣九孔鮑魚🦪
鮑魚肉質鮮嫩,口感彈牙,具有濃郁的海鮮風味,肉質鮮美。

🐟台灣花尾龍躉片🐟
肉質鮮甜鮮嫩,擁有獨特的口感。

🐚大西洋野生青口🐚
肉質鮮嫩,味道鮮甜。

🦐加拿大野生海虎蝦🦐
海虎蝦肉質鮮嫩,口感彈牙,是海鮮愛好者的美味選擇。

🦪韓國斧山珍珠蠔🦪
這種珍珠蠔肉質鮮甜,口感豐富,給人一種獨特的風味體驗。

🐚蟹皇大元貝🐚

紐西蘭刀貝蚌

然後我們又點了食慾瘦拼盤($228),包有濟州黑毛豬肉、黑安格斯牛肉、紐西蘭嫩羊片和蟲草花雞件。黑毛豬和安格斯都是高品質的選擇,肉質細嫩,具豐富的脂肪紋理。而紐西蘭嫩羊片具有鮮美的味道和嫩滑的口感。蟲草花搭配雞肉,帶來豐富的口感和味道層次。

最後,用餐不會浪費海鮮的精華,精華隨蒸盤下滲至盤底的砂窩,再烹煮成甜美的粥品,味道一流!

蟹仙華舫 (鯉魚門)
地址:鯉魚門崇信街三家村渡輪碼頭南翼
今次品嚐2017年創立,有4間分店的蟹仙有超過40年海鮮入口經驗,行內神仙手帶來不少不能人工養殖的罕有品種,例如深水海域的太平洋饅頭蟹,澳洲琵琶龍蝦。主打海鮮蒸氣鍋,過程中絕不能用任何調味及腌製,每一口都是來自海中自然的鮮味,世上無任何調味可比, 每一道海鮮都有專業店員職場蒸煮,確保火候,才可把每道海鮮的精髓完美讓每位客人享受開始蒸海鮮之前,職員預先將所有餐具放喺蒸氣鍋入邊,蓋上草帽,然後會碗筷消毒!很有氣勢。今次點了尊貴海鮮套餐$449,有齊十款海鮮,加拿大野生海虎蝦:蝦香味濃厚,肉質鮮嫩。台灣九孔鮑魚:所有內臟都已清洗乾淨,令蒸熟好的鮑魚可以即食,九孔鮑魚外殼同普通鮑魚相比比較多洞!口感彈牙,甜度分別不大。韓國斧山珍珠蠔:體型雖然比較細小,但肉質依然鮮嫩。蟹皇大元貝:元貝令蟹皇的鮮味更突出大元貝其實就是扇貝,柱肉呈圓形,肉質細嫩,清甜爽滑!大西洋野生青口同紐西蘭刀貝蚌:很鮮甜爽口,睇完都很飽滿,味道很香野生琵琶龍蝦:帶微微的鹹味的野生琵琶龍蝦,食上去很爽口,肉質都很鮮嫩同彈牙罕有大黃奄蟹(每人半隻)一打開所有蟹膏都浮現晒出嚟,而且肉都好多清蒸蔬菜不需要任何調味,都很,清甜口感也得以
今次品嚐2017年創立,有4間分店的蟹仙

很有氣勢。
今次點了尊貴海鮮套餐$449,有齊十款海鮮,

加拿大野生海虎蝦:蝦香味濃厚,肉質鮮嫩。

台灣九孔鮑魚:

韓國斧山珍珠蠔:
體型雖然比較細小,但肉質依然鮮嫩。

蟹皇大元貝:元貝令蟹皇的鮮味更突出
大元貝其實就是扇貝,柱肉呈圓形,肉質細嫩,清甜爽滑!

大西洋野生青口同紐西蘭刀貝蚌:
很鮮甜爽口,睇完都很飽滿,味道很香

罕有大黃奄蟹(每人半隻)
一打開所有蟹膏都浮現晒出嚟,而且肉都好多

清蒸蔬菜

不需要任何調味,都很,清甜口感也得以保留,尤其粟米是最鮮甜最好食。

最後來食粥底,每台石鍋下都有獨立的純正蒸餾水,蒸氣形成的水份同海鮮的精華會全部保留到粥底,為石鍋去煮粥,所以絕不會黐底。

再加上椰汁燉雪燕,最後打打卡就可以離場了
(距離油塘地鐵站都大約只是15分鐘路程)

🔶凡惠顧蟹仙海鮮蒸碢全線分店
1. 兩位起奉送價值$288加拿大野生赤蝦刺身2隻或罕有太平洋饅頭蟹1隻,二選一
2. 四位起奉送價值$588菲律賓野生凍花蟹1隻或加拿大野生赤蝦刺身4隻或太平洋饅頭蟹2隻🔶

罕有大黃奄蟹
蟹皇大元貝
椰汁燉雪燕
  • 台灣九孔鮑魚
2024-03-31 112 瀏覽
最近同朋友約左黎依間鯉魚門分店食海鮮蒸氣粥底火鍋,之前已經試過尖沙咀姊妹店已經覺得要再回訪,鯉魚門分店地理位置優越,正正係碼頭旁,由西灣河搭去一落船就到,餐廳環境舒適,可望到海景相當唔錯👍🏻食物方面,我地都係揀左$449尊貴海鮮套餐,共有10款海鮮,食物方面有:罕有大黃奄蟹,味道新鮮鮮甜,大大隻超多蟹膏非常滿足澳洲青年龍蝦,肉質爽口彈性鮮甜台灣花尾龍躉片,香滑爽口,魚味十分濃郁台灣九孔鮑魚,清蒸鮑魚肉質細嫩多汁,口感彈牙加拿大野生大虎蝦,蝦味濃郁,蝦肉彈牙可口大西洋野生青口&紐西蘭刀貝蚌,新鮮鮮甜可口韓國釜山珍珠蠔,入口肥美鮮甜蟹黃大元貝,食出鮮甜配以蟹黃粒味道更美味,有機蔬菜藍清甜,食完海鮮後,所有精華都落晒粥底超入味,最後食埋椰汁官燕燉雪燕甜品非常滿足整體方面,環境寬敞舒適,食材新鮮,店員全程幫助蒸海鮮,還細心介紹每款海鮮,值得繼續再回訪
澳洲青年龍蝦,肉質爽口彈性鮮甜
台灣花尾龍躉片,香滑爽口,魚味十分濃郁
台灣九孔鮑魚,清蒸鮑魚肉質細嫩多汁,口感彈牙
加拿大野生大虎蝦,蝦味濃郁,蝦肉彈牙可口
大西洋野生青口&紐西蘭刀貝蚌,新鮮鮮甜可口
韓國釜山珍珠蠔,入口肥美鮮甜

2024-03-22 84 瀏覽
曾經石碢紅極一時,但現在無幾間,朋友尊登帶我去蟹仙華舫:野生海鮮蒸氣石碢餐廳,再回味清蒸海鮮的鮮味。地點十分方便易找,在鯉魚門碼頭旁邊。餐廳擁有無敵大海境,建議黃昏時候去可以直接享受日落。餐廳亦有個別房間方便朋友或家人聚餐。尊貴海鮮套餐已經有十款海鮮,而且海鮮鮮甜肥美,店家表明全港最甜的海鮮也是由老闆親自選購。我肯定這真是無花假,因為每吃一道清蒸海鮮,我地既味覺鮮甜增次感也會提升。用餐時,店員會跟據海鮮清蒸時間,set好鐘,我同朋友只需坐定定等食鮮甜肥美的海鮮❤️❤️所有海鮮清蒸前會放上枱,我親眼見到鮑魚係識郁既❤️❤️而且十分多野食的海鮮,也是罕見的。

2024-03-20 500 瀏覽
上次🐷帶我去食九龍城蟹仙,已經念念不忘,今次由西灣河坐船去鯉魚門,映入眼簾就見到"蟹仙野生海鮮蒸氣石碢",我同🐷鐘意蟹仙因為老字號又明碼實價,食材全部野生又够鮮甜。我地決定食尊貴海鮮套餐$449,有齊十款海鮮,再有野菜和粥底❤️清蒸海鮮先有淡味吃到濃味海鮮,次序如下:加拿大野生海虎蝦:肉質鮮嫩彈牙,帶有濃郁的蝦香味。台灣九孔鮑魚:軟嫩多汁,味道鮮美。韓國斧山珍珠蠔:蠔肉脆嫩,蠔身脹卜卜,帶有濃濃海水味。蟹皇大元貝:肉質飽滿鮮甜,元貝令蟹皇的鮮味更突出。大西洋野生青口同紐西蘭刀貝蚌:鮮甜爽口野生琵琶龍蝦:第一次見野生琵琶龍蝦,手感原來是很特別,肉質彈牙鮮嫩,帶有微微的鹹味,十分爽口。太平洋饅頭蟹:難得有饅頭蟹,肉質飽滿,帶有濃厚的蟹味,口感絲滑細膩。野生膏仔蟹:,肉質鮮甜,帶有淡淡的海洋鮮味,蟹黃更加滋潤豐富。最後,清蒸的蔬菜,不需要任何調味也十分鮮嫩,又保留了原本的鮮甜口感,清淡又健康。粥底十分鮮甜,浸淫了所有新鮮的食材,再加上椰汁燉雪燕,為是晚帶來滿的味道。

清蒸海鮮先有淡味吃到濃味海鮮,次序如下:

加拿大野生海虎蝦:肉質鮮嫩彈牙,帶有濃郁的蝦香味。

台灣九孔鮑魚:軟嫩多汁,味道鮮美。

韓國斧山珍珠蠔:蠔肉脆嫩,蠔身脹卜卜,帶有濃濃海水味。
蟹皇大元貝:肉質飽滿鮮甜,元貝令蟹皇的鮮味更突出。

大西洋野生青口同紐西蘭刀貝蚌:鮮甜爽口

今日專程嚟鯉魚門聚餐食海鮮呢度啲海鮮係每日由老闆親自挑選嘅 全部係飛機貨 新鮮抵港 好多都係野生 夠曬新鮮罕有 呢一家新餐廳地點方便 靠近碼頭 風景好好🌟[專貴海鮮套餐]$449 有共十款嘅海鮮海鮮拼盤有🌟罕有野生膏仔蟹 好多膏非常鮮甜蟹 啲膏好新鮮甘香 隻蟹亦都好鮮甜 大隻多肉🌟野生琵琶龍蝦 非常之罕有 外表像史前生物味道比一般龍蝦味 清甜 彈牙🌟台灣花尾龍躉片大大塊 好滿足 非常鮮甜 煙韌🌟台灣九孔鮑魚非常新鮮 啖啖肉🌟大西洋野生青口 夠曬鹹香味 好新鮮 好有海水味🌟野生日本深海白刀貝 極之罕有 非常清甜又大隻好鮮美🌟加拿大野生海虎蝦 好大隻 好鮮甜 非常新鮮彈牙🌟韓國釜山珍珠蠔 鮮味濃沃 正呀🌟蟹黃大元貝元貝好鮮甜大隻 蒸到一啲都唔銀上面鋪住啲新鮮蟹膏非常奢侈🌟有機蔬菜籃 夠曬健康店員服務親切 幫我哋蒸埋 仲介紹下海鮮 食得好開心 氣氛好好🩷
今日專程嚟鯉魚門聚餐食海鮮

🌟蟹黃大元貝元貝
好鮮甜大隻 蒸到一啲都唔銀上面鋪住啲新鮮蟹膏非常奢侈

🌟有機蔬菜籃 夠曬健康

2024-03-15 92 瀏覽
今日專程嚟鯉魚門同朋友 嚟食蒸海鮮 對住個海食新鮮海鮮啦 非常放鬆寫意呢度啲海鮮係每日由老闆親自挑選嘅 全部係飛機貨 新鮮抵港 好多都係野生 夠曬新鮮罕有 呢一家新餐廳地點方便 靠近碼頭 而且對住個海 風景好好今日點咗個🌟[專貴海鮮套餐]$449 有共十款嘅海鮮加埋個粥底 夠曬滿足海鮮拼盤有🌟罕有野生膏仔蟹 好多膏非常鮮甜蟹 啲膏好新鮮甘香 隻蟹亦都好鮮甜 大隻多肉🌟野生琵琶龍蝦 非常之罕有 外表像史前生物味道比一般龍蝦味 清甜 彈牙🌟台灣花尾龍躉片大大塊 好滿足 非常鮮甜 煙韌🌟台灣九孔鮑魚非常新鮮 啖啖肉🌟大西洋野生青口 夠曬鹹香味 好新鮮 好有海水味🌟野生日本深海白刀貝 極之罕有 非常清甜又大隻🌟加拿大野生海虎蝦 好大隻 好鮮甜 新鮮彈牙🌟韓國釜山珍珠蠔 鮮味濃沃🌟蟹黃大元貝元貝好鮮甜大隻 蒸到一啲都唔銀上面鋪住啲新鮮蟹膏非常奢侈🌟有機蔬菜籃 夠曬健康店員服務親切 可以對住個海食海鮮傾下偈真係 好開心 下次一定會再呢🩷

呢一家新餐廳地點方便 靠近碼頭 而且對住個海 風景好好

鮮味濃沃

🌟蟹黃大元貝元貝
好鮮甜大隻 蒸到一啲都唔銀上面鋪住啲新鮮蟹膏非常奢侈

🌟有機蔬菜籃 夠曬健康

⚓️⛴️【 蟹仙華舫 】⛴️⚓️⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄有咩開心得過食「蟹仙」?就係望住個海食「蟹仙」久聞鯉魚門分店「蟹仙華舫」有絕世海景,週末終於約到朋友嚟試試👭 由下午悠哉悠哉地食到傍晚,欣賞埋日落餘暉,真係好歎啊🌅☺️「尊貴海鮮套餐」共有十款海鮮,全部都係新鮮靚貨,因為老闆本身係做海鮮批發,質素毋庸置疑❣️💯 當中最特別、最稀有的肯定係「太平洋饅頭蟹」,肉質非常幼滑😋佢地平時生活喺深海不易捕捉,係有緣先至食得到嘅時令食材呀🦀✨另外,「紐西蘭刀貝蚌」、「蟹皇大元貝」都令人食指大動🐚肉質彈牙,鮮甜肥美,勁正😳 「大西洋野生青口」都係必食,有海草連住,係野生嘅證明,鮮甜 無比,極力推介👍🏻最後食埋加入咗芋頭粒、栗米、排骨等嘅鮮甜粥底,真係好滿足🥰 甜品更有 「椰汁雪燕」,滋補養顏🤍想食海鮮蒸氣鍋,強烈推薦大家嚟「蟹仙華舫」🌊 有美食、有美景🌇 而且店員殷勤周到,不但耐心講解每款海鮮嘅特點,更頻頻幫我地動手蒸海鮮,確保蒸煮時間恰到好處⏳服務態度非常好💓 下次一定會再嚟幫襯😘⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🏆【尊貴海鮮套餐(共十款)】🏆🔥每位$449 (原價$898)優惠高達5折起
⚓️⛴️【 蟹仙華舫 】⛴️⚓️
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

有咩開心得過食「蟹仙」?就係望住個海食「蟹仙」
由下午悠哉悠哉地食到傍晚,欣賞埋日落餘暉,真係好歎啊🌅☺️
當中最特別、最稀有的肯定係「太平洋饅頭蟹」,肉質非常幼滑😋
另外,「紐西蘭刀貝蚌」、「蟹皇大元貝」都令人食指大動🐚
肉質彈牙,鮮甜肥美,勁正😳
最後食埋加入咗芋頭粒、栗米、排骨等嘅鮮甜粥底,真係好滿足🥰
甜品更有 「椰汁雪燕」,滋補養顏🤍

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🏆【尊貴海鮮套餐(共十款)】🏆
🔥每位$449 (原價$898)優惠高達5折起‼️

🦀罕有藻食綠膏蟹/野生膏仔蟹
🐡太平洋饅頭蟹/台灣花尾龍躉片(其中一款)
🦞野生琵琶龍蝦/澳洲青年龍蝦(其中一款)
🐚台灣九孔鮑魚

🌊大西洋野生青口
🦐加拿大野生海虎蝦
🦪韓國斧山珍珠蠔
🐙紐西蘭刀貝蚌/紐西蘭月亮貝/黃金翡翠螺/蟹皇大元貝(其中兩款)
🥬有機蔬菜籃
🥥甜品:椰汁雪燕

🔅另收加一服務費,粥底及醬油費$15/位

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:蟹仙華舫 (鯉魚門)
鯉魚門崇信街三家村渡輪碼頭南翼

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami鯉魚門 #鯉魚門美食 #ccrreami油塘 #油塘美食 #蟹仙 #蟹仙海鮮蒸氣鍋 @crabfairy
2024-01-13
2024-01-29 149 瀏覽
講起食海鮮,大家一定會先諗起鯉魚門牌坊入面嘅海鮮街👀但原來近少少嘅三家村碼頭就已經有間高質蒸氣海鮮餐廳‼️「蟹仙華舫」坐擁180度無敵大海景,食客可飽覽維港景色🌄到傍晚時分亦可觀賞日落彩霞,非常適合打卡📸另外,因為老闆係海鮮分銷商,所以入口嘅海鮮質素絕對有保證🥰不得不提嘅仲有窩心嘅服務態度,店員仔細講解每種海鮮嘅產地同特點⭐️亦為我們精準調教烹調各款海鮮嘅時間以確保火喉🔥喜歡食海鮮嘅朋友不要錯過~⚜️尊貴海鮮套餐 (共十款) ▪️每位$449,原價$898▪️另收加一服務費,粥底及醬油費$15/位🦀罕有藻食綠膏蟹 / 野生膏仔蟹🐟太平洋饅頭蟹 / 台灣花尾龍躉片 (其中一款)🦞野生琵琶龍蝦 / 澳洲青年龍蝦 (其中一款)🫧台灣九孔鮑魚🌊大西洋野生青口🦐加拿大野生海虎蝦🦪韓國斧山珍珠蠔🐚紐西蘭刀貝蚌 / 紐西蘭月亮貝 / 黃金翡翠螺 / 蟹皇大元貝 (是日精選兩款)🥗有機蔬菜籃🥥椰汁雪燕🌟重點推介1️⃣拳頭般大隻,只有繁殖期先補捉到嘅饅頭蟹2️⃣生活於深海(加水質好)嘅野生琵琶蝦,肉質比龍蝦甜3️⃣非常罕有嘅白刀貝,海水味較濃郁4️⃣野生青口連住海草一齊蒸,好raw好新鮮5️⃣鮮甜元貝升級後舖滿豐腴甘香嘅蟹膏~6️⃣珍珠

⚜️尊貴海鮮套餐 (共十款)
▪️每位$449,原價$898
▪️另收加一服務費,粥底及醬油費$15/位

🦀罕有藻食綠膏蟹 / 野生膏仔蟹

🐟太平洋饅頭蟹 / 台灣花尾龍躉片 (其中一款)
🦞野生琵琶龍蝦 / 澳洲青年龍蝦 (其中一款)

🫧台灣九孔鮑魚

1️⃣拳頭般大隻,只有繁殖期先補捉到嘅饅頭蟹
2️⃣生活於深海(加水質好)嘅野生琵琶蝦,肉質比龍蝦甜
3️⃣非常罕有嘅白刀貝,海水味較濃郁
4️⃣野生青口連住海草一齊蒸,好raw好新鮮
5️⃣鮮甜元貝升級後舖滿豐腴甘香嘅蟹膏~
6️⃣珍珠米粥底選用排骨、芋頭、粟米等材料而成,相當有誠意

講起鯉魚門食海鮮,大部份人都會去咗牌坊嗰邊,今日就想介紹大家嚟到三家村碼頭呢邊新開嘅一間全海景蒸氣海鮮餐廳🌊原來老細係做海鮮入口生意🔥🔥全港七成嘅青蟹都係由佢進口,黎呢度就食到第一手到港既靚海鮮啦✌🏼🥰而家套餐仲做緊半價,性格比極高😙我哋叫咗最入門級嘅海鮮套餐($449)總共有十樣嘢食🥰罕有藻食綠膏蟹🌱🦀當日好好彩,識到好罕有嘅菲律賓大綠膏蟹,爆膏不特止,蟹肉勁結實,一疏疏蟹肉放入口,仲要係重皮蟹,出邊街市絕對買唔到🫶🏻太平洋饅頭蟹🍞🦀第一次食咁可愛嘅饅頭蟹,原來最大隻只可生長到五吋,蟹肉雖然唔多,但係極鮮甜,甜到好似落咗調味咁,意猶未盡😙野生琵琶龍蝦🦞深海戰車琵琶蝦味道濃郁,肉質彈牙,個人覺得真係好食過龍蝦呢👍🏻加拿大野生大赤蝦🦐又係非常難得嘅巨型野生大赤蝦,食到海蝦嘅鮮味,仲有膏添😋蟹黃大元貝🦀 又係第一次食到嘅組合,聽店員講啲蟹黃係用幾隻蟹先精挑到咁多蟹黃😍😍蒸完之後見到黃金色精華,元貝杯又脹卜卜,成隻好似識發光咁,一啖飲咗啲蟹黃原汁,齒頰留香,元貝蒸得剛好,鮮甜滑溜👏🏻大西洋野生青口🌊不愧為野生青口, 打開仲見到有海草,一放入口好似食咗成個大西洋咁🐳🐬🐟紐西蘭刀貝蚌🪸刀貝入口彈

紐西蘭刀貝蚌🪸刀貝入口彈牙,肉質爽口鮮甜,蒸出嚟嘅精華好多,好似海鮮湯咁🤩🤩

韓國斧山珍珠蠔🦪同台灣九孔鮑魚🐚一樣鮮味十足,食完海鮮之後,仲有有機蔬菜籃🥗原汁蒸蔬菜,保留左蔬菜嘅原味同水份,超級甜呀👅👅

唔好以為咁就完,仲有仲有最後所有精華都落入咗下面既粥底🍲由一開始嘅生米已經煮成一鍋香噴噴嘅芋頭粟米海鮮粥🤪🤪撈埋香蔥同埋菜譜,直程停唔到口食咗兩碗🥰

餐廳其他地方都有分店,點解要推介你哋嚟呢間呢,餐廳地點真係超級好🏖️🏝️有無敵大海景,出邊仲有露台位置可以俾大家吹住海風飲杯酒🍹🍸仲有私人海景房添啊,約朋友或者公司食飯一流😎
😎去鯉魚門食海鮮都試過好多次,次次都成千蚊落樓一個人,而之前喺三家村碼頭搭船過西灣河嗰陣時,見到有間叫 “蟹仙華舫”鋪頭痴住碼頭,睇門面佢就主打蒸海鮮。 佢個鋪頭乾淨,寬敞,仲有包房,啱晒一班朋友黎食海鮮。🥰👍🏻🥰店入面都有個露臺俾人行出去坐,望住個無敵大海景,拎住杯酒,望住個海都好Chill!!! 😎🍀💯職員服務100分,樣樣野都介紹得好好,又會主動幫手蒸,由淡食到濃味,安排好晒💯今晚同朋友黎食,揀咗個尊貴海鮮套餐$449 (食材要視乎來貨再小小調整)❤️🌟野生膏仔蟹🌟專業員工May姐話佢地公司海鮮差不供應晒香港6-7成食肆,所以一定擇到好多靚靚靚蟹(好野都要講三次),佢地啲蟹可以話好少有,一百隻都唔知有無一隻咁靚,千挑細選之下俾客食。隻蟹夠飽滿,啖啖都係肉,由頭到腳都係肉💯🌟石班變左龍躉片🌟兩塊魚片都厚,蒸完之後仲係脆,特別個塊魚皮,一定好高膠質。🌟野生琵琶龍蝦🌟出面都好小見,所以擇佢試下,肉質比平時食個D龍蝦鮮甜爽口彈牙,成條拆出黎放入口個感覺好爽🌟台灣九孔鮑魚🌟雖然劏完之後洗乾晒先上碟,但係仲郁郁下,好新鮮,放入口彈牙易咬。🌟日本野生大赤蝦🌟🌟大西洋野生青口🌟🌟野生日本深海白刀貝

🌟野生膏仔蟹🌟

🌟石班變左龍躉片🌟
兩塊魚片都厚,蒸完之後仲係脆,特別個塊魚皮,一定好高膠質。

🌟野生琵琶龍蝦🌟

🌟台灣九孔鮑魚🌟

🌟日本野生大赤蝦🌟
🌟大西洋野生青口🌟

🌟野生日本深海白刀貝🌟
(由於無紐西蘭月亮貝,UPGRADE左 “蟹王元貝”
見到個元貝上面有一大堆蟹王粉,一D都唔弧寒,未食都流晒口水。放入口香濃蟹王味之餘,又唔會搶左元貝個味,兩個夾到不得了! 除左啜手指之外,個殼真係黏到一乾二淨)

🌟韓國斧山珍珠蠔🌟
(呢粒珍珠都唔珍珠,大粒得黎,仲好JUICY,咬落蠔味超足!!)

🌟當然食完海鮮,最緊要係個底啲粥,各種海鮮啲汁流晒落去,加埋菜甫及蔥落去搞一搞,個鮮味即刻提升左幾個層次。

🌟最後仲送左個椰汁燉燕窩,唔會好甜,夏天食真係透心涼。
2023-11-30 63 瀏覽
😎去鯉魚門食海鮮都試過好多次,次次都成千蚊落樓一個人,而之前喺三家村碼頭搭船過西灣河嗰陣時,見到有間叫 “蟹仙華舫”鋪頭痴住碼頭,睇門面佢就主打蒸海鮮。 佢個鋪頭乾淨,寬敞,仲有包房,啱晒一班朋友黎食海鮮。🥰👍🏻🥰店入面都有個露臺俾人行出去坐,望住個無敵大海景,拎住杯酒,望住個海都好Chill!!! 😎🍀高溫蒸氣消毒餐具💯💯職員服務100分,樣樣野都介紹得好好,又會主動幫手蒸,由淡食到濃味,安排好晒💯今晚同朋友黎食,揀咗個尊貴海鮮套餐$449 (食材要視乎來貨再小小調整)❤️🌟野生膏仔蟹🌟專業員工May姐話佢地公司海鮮差不供應晒香港6-7成食肆,所以一定擇到好多靚靚靚蟹(好野都要講三次),佢地啲蟹可以話好少有,一百隻都唔知有無一隻咁靚,千挑細選之下俾客食。隻蟹夠飽滿,啖啖都係肉,由頭到腳都係肉💯🌟石班變左龍躉片🌟兩塊魚片都厚,蒸完之後仲係脆,特別個塊魚皮,一定好高膠質。🌟野生琵琶龍蝦🌟出面都好小見,所以擇佢試下,肉質比平時食個D龍蝦鮮甜爽口彈牙,成條拆出黎放入口個感覺好爽🌟台灣九孔鮑魚🌟雖然劏完之後洗乾晒先上碟,但係仲郁郁下,好新鮮,放入口彈牙易咬。🌟日本野生大赤蝦🌟🌟大西洋野生青口🌟🌟

高溫蒸氣消毒餐具💯

🌟野生膏仔蟹🌟

🌟石班變左龍躉片🌟
兩塊魚片都厚,蒸完之後仲係脆,特別個塊魚皮,一定好高膠質。

🌟野生琵琶龍蝦🌟

🌟台灣九孔鮑魚🌟

🌟日本野生大赤蝦🌟
🌟大西洋野生青口🌟

🌟野生日本深海白刀貝🌟
(由於無紐西蘭月亮貝,UPGRADE左 “蟹王元貝”

🌟韓國斧山珍珠蠔🌟

2023-09-22 183 瀏覽
呢間係我食過最高質嘅海鮮餐廳,絕對推薦👍🏻👍🏻環境:無敵大海景,坐喺窗邊/露台,絕對係chill到爆,吹住海風飲嘢,好似去咗外國旅行咁😍入面嘅裝潢都好乾淨整潔,超級新淨嘅一間舖頭,入面仲有超靚嘅日系壁畫同埋VIP房,開party/請長輩食飯一流😆啲梳化坐得好舒服,超級闊落,張枱都夠大可以擺晒啲嘢食然後打卡食物:性價比超級高,啲海鮮係即日空運返嚟,食落口完全feel到鮮味瀨尿蝦係必食,超級鮮甜,仲好有咬口🥰最最最推薦係龍蝦,鮮甜多汁,龍蝦殼仲可以擺落去煲粥,最尾d粥鮮到爆🤤🤤🤤🤤黃膏肉蟹係極品,好少見蟹可以咁多膏,啖啖香甜,絕對值得試下而最後嘅甜品係精粹,係珍貴嘅燕窩🥰碗碟都好靚,最欣賞係蟹型嘅碟,睇到都心情好好~野飲:有駐場bar tender,啲酒好好飲,配海鮮一流👍🏻仲要顏色同裝飾都好靚,超啱打卡一定會再幫襯🫶🏻🫶🏻
呢間係我食過最高質嘅海鮮餐廳,絕對推薦👍🏻👍🏻

瀨尿蝦係必食,超級鮮甜,仲好有咬口🥰

黃膏肉蟹係極品,好少見蟹可以咁多膏,啖啖香甜,絕對值得試下

而最後嘅甜品係精粹,係珍貴嘅燕窩🥰

碗碟都好靚,最欣賞係蟹型嘅碟,睇到都心情好好~

一定會再幫襯🫶🏻🫶🏻

2023-09-11
下午茶
2023-09-01 155 瀏覽
蟹仙華舫 https://bit.ly/3qGMlUJ 上星期嚟開油塘做野,放工後同事車我到鯉魚門食晚飯。同事話嚟鯉魚門一定要食海線,我地揀咗間蒸氣火鍋食。蟹仙華舫就開係海旁,喺碼頭附近,所以可以一路食一路飽覽海港。餐廳好新,老闆話淨係開咗三個月。餐廳有道門,一開有一個小露台,可以飽覽鯉魚門同埋維港海景。鯉魚門呢邊有好多漁船,好特別啊。我建議大家可以早少少,例如係六點或者七點過嚟,因為可以睇到日落,一定好靚!室內環境好舒服,燈光光猛,坐得好闊落。老闆同員工都招呼周到,食嘢前每樣食材都會先作介紹,仲會幫我哋計時蒸熟啲海鮮。
蟹仙華舫 https://bit.ly/3qGMlUJ