2024-07-22 249 瀏覽
以往家庭做節一般揀鴨脷洲附近酒樓方便老人家🧑‍🦳🧓,自從鴨脷洲街市翻身後,位於一樓嘅蟹點就成為家庭節日聚餐首選🥇原因好簡單地方光潔寬敞,有室內和室外座位,海鮮和小炒非常出色👍 冷氣充足 😆杏汁燉白肺👄真材實料 潤肺又養顏招牌白胡椒蟹🦀蟹香四溢 蟹鉗非常肉厚,味道鮮甜 夠曬惹味蒜蓉粉絲開邊蒸🦐新鮮開邊蝦 鮮甜多汁 粉絲就吸收曬蝦同蒜精華味道馬拉盞炒通菜🥬鹹香惹味,火候十足整體黎講:交通便利 地方乾淨 食物美味😋

杏汁燉白肺👄
真材實料 潤肺又養顏

招牌白胡椒蟹🦀
蟹香四溢 蟹鉗非常肉厚,味道鮮甜 夠曬惹味

蒜蓉粉絲開邊蒸🦐
新鮮開邊蝦 鮮甜多汁 粉絲就吸收曬蝦同蒜精華味道

馬拉盞炒通菜🥬
鹹香惹味,火候十足

整體黎講:交通便利 地方乾淨 食物美味😋
1K
2024-07-21 317 瀏覽
香港深度遊月聚會!遊覽過鴨脷洲海濱長廊特色景點後走到西村吃海鮮泰粵小炒王鄰近新海怡名牌折扣奧特萊斯,方便購物後醫肚設有戶外座位,可攜帶寵物一起用膳,又可呼吸新鮮空氣有多款海洋公園食本地鮮推介菜式,支持本地漁農業,還能減低碳排放必食招牌白胡椒蟹每隻大蟹約一斤半於鐵板上熱辣辣滋滋聲上檯椒鹽瀨尿蝦一斤三頭啖啖肉!配合香口炸蒜,非常惹味晚飯必食三寶之一白玉海鮮冬瓜盅材料豐富,消暑降火白粥米湯中有米花,口口鮮香滋補,撫胃療癒
泰粵小炒王鄰近新海怡名牌折扣奧特萊斯,方便購物後醫肚
設有戶外座位,可攜帶寵物一起用膳,又可呼吸新鮮空氣
必食招牌白胡椒蟹每隻大蟹約一斤半於鐵板上熱辣辣滋滋聲上檯
招牌白胡椒蟹
椒鹽瀨尿蝦一斤三頭啖啖肉!配合香口炸蒜,非常惹味
椒鹽瀨尿蝦
晚飯必食三寶之一白玉海鮮冬瓜盅材料豐富,消暑降火
白玉海鮮冬瓜盅
白粥米湯中有米花,口口鮮香滋補,撫胃療癒
白粥
2024-07-19
椒鹽瀨尿蝦
白玉海鮮冬瓜盅
白粥
2024-07-19 237 瀏覽
~蟹點😍鴨脷洲隱世高質炒蟹行完玉桂山☺️落嚟幫襯呢間著名炒蟹😍原來間嘢勁近地鐵站😛海怡半島站一出就係🤩勁方便👍~招牌白胡椒蟹隻蟹超大隻🤩勁多肉😘全部都肉質鮮嫩😘仲要好多膏😍炒得勁香👍~清蒸老虎斑特價三選一😍非常抵食🤩魚肉勁嫩滑🥳爽口彈牙👍~秘製咖喱牛腩果然係秘製咖喱😘非常香濃🤩牛腩嚴選半肥瘦部位😛正呀~福建炒飯好耐未食過咁大碟嘅福建炒飯😍仲要勁足料🤒啲蝦勁正勁多☺️調味仲要做得好好🥳唔講唔知 原來戶外都有靚位坐😛總結 餐廳環境衛生企理😍食物質素高🥳店員服務態度好👍人多人少都適合嘅飯局好去處😛下次一定會再嚟食呀☺️
~蟹點😍鴨脷洲隱世高質炒蟹

牛腩嚴選半肥瘦部位😛正呀

~福建炒飯

唔講唔知 原來戶外都有靚位坐😛

2024-07-17 235 瀏覽
每次去香港南區都有旅行同郊遊feel, 依家有埋地鐵直達更加方便,行完山順便去鴨脷洲食海鮮幾個站就到。蟹點中菜泰菜都好出色,最重要夠鑊氣,食物款色又多,勁啱一大班朋友嘅飯局,一人點一樣好多野食!招牌白胡椒蟹必點!厚肉、惹味!上枱淋汁香噴噴! 斤半夠3個人食。金沙黃金蝦 脆卜卜,可以連蝦殼蝦頭一齊食。咸蛋黃醬齒頰留香,真係要啜埋手指!原隻脆皮炸豬手 半肥瘦好正,豬皮鬆脆,送酒一流~椒絲腐乳炒通菜 超級咸香惹味,時間控制得好非常爽口!生蝦刺身 用SHOT杯上哈哈哈有FEEL,酸辣汁好勁呀,開胃!食咁有鑊氣嘅食物係要配凍飲,叫左椰青,同試左 S Class啤酒,又幾清爽有麥味喎。基本上亂點都好好味,有港式大牌檔情懷,但係環境就現代衛生好多,室外亦有好多位可以坐。咁多款式,真係每月去一次試新野都可以食成年哈哈哈!

原隻脆皮炸豬手 半肥瘦好正,豬皮鬆脆,送酒一流~

椒絲腐乳炒通菜 超級咸香惹味,時間控制得好非常爽口!

2024-07-12 178 瀏覽
喺山頂行去西高山西高山再行去香港仔轉車全程大約2小時比我想像中容易但真心肚餓即刻想到去了香港仔沒理由不吃海鮮就決定去蟹點因為應有盡有由海鮮、中式小菜、至泰國菜式都有各種選擇…我當然叫招牌白胡椒蟹啦招牌菜真係冇得頂記得上次白胡椒蟹已經賣晒食咗咖喱蟹已經覺得好好味今次終於食到啦原來白胡椒蟹可以咁惹味上菜時淋再加汁到熱辣辣鐵板上白胡椒味香味立即加倍散出來 相當有氣氛除咗蟹肉鮮 又夠大件真係無法抗拒好味到連墊底嘅洋蔥都差唔多食晒本地雞蛋蒸花甲皇好似豆腐花咁滑點可以整到架?花甲皇大大隻起碼有20隻上面淋上炒過嘅蔥油招牌脆皮咕嚕肉外皮脆到好似冰鎮過咁而且唔厚粉肉又嫩滑真係未試過食咕嚕肉上一口接一還有新鮮菠蘿又甜又多汁 大加推介雖然蒸蛋配炒飯最好但蟹點嘅豉油王炒麵都是必吃之一炒到好乾身 但又無油膩感份量絕對足夠幾個人食期待下次再行山食勻晒蟹點所有招牌菜
喺山頂行去西高山

即刻想到去了香港仔
沒理由不吃海鮮
就決定去蟹點

因為應有盡有
由海鮮、中式小菜、至泰國菜式都有各種選擇…

我當然叫招牌白胡椒蟹啦

期待下次再行山
食勻晒蟹點所有招牌菜
2024-07-04
2024-07-09 164 瀏覽
位於鴨脷洲西村街市2樓,離海怡半島站約五分鐘路程,也算方便到達的。這間餐廳最friendly的地方是可以WhatsApp留位,而我們8人去到時,店內人還蠻多的,在北上消費潮下,這間店其實還算熱鬧的。招牌胡椒蟹,胡椒味極濃,真心覺得不比新加坡的胡椒蟹差,而且蟹肉也很鮮甜。花甲蒸水蛋也值得推薦,花甲數量算多,而也吃不到沙粒。而且水蛋真的很滑很嫩。這店的食品整體來說,雖然鑊氣很夠,但味道偏濃味,感覺也較油。坐位有點擠,也許老闆想多做一點生意,很多沙發位都被弄成圓枱。說真的,坐起來真的不太舒服。另外,如果只是想跟朋友簡簡單單聚聚舊聊聊天的話,這餐店真的不是最好選擇,因為餐店其實頗嘈的,要不是聽不到人家說話,就是要跟其他人鬥大聲😅

• 招牌白胡椒蟹
  • 本地雞蛋蒸花甲皇
螚點的菜品確實美味可口,但整體用餐體驗卻大打折扣。老闆對伙記和食客態度惡劣,屢次大聲呼喝,製造了不愉快的用餐氛圍。收銀台的服務人員也缺乏基本的禮貌和熱情,給人冷淡疏離的感受。作為一家頗有名氣的餐廳,螚點理應提供優質的用餐環境和服務,來配合其精美的菜品。然而,管理層對員工的監督和培訓顯然存在缺陷,導致工作人員缺乏專業素質和基本服務意識。這不僅影響了食客的用餐體驗,也有損餐廳的聲譽。希望螚點能夠重視顧客體驗,改善工作人員的服務態度和待客之道,為食客提供更完善的就餐環境。適當的獎罰制度、定期的服務培訓,以及管理層的身作則,都是能夠提升整體服務水平的有效方式。只有在美味佳餚和優質服務的雙重保障下,螚點才能真正成為一家令人難忘的餐廳。

2024-07-06
2024-06-29 217 瀏覽
依間餐飯俾我印象是非常乾淨,好光鮮,冷氣充足坐得好舒適,設有室內和戶外座位。去完海洋公園,近近地過來食海鮮歎下幾好,菜式多元化有泰菜、中菜小炒、潮式打冷多選擇,仲有海洋公園本地海鮮四款推介,一定要試下,好食到呢。這裡美食份量相當大,朋友多人聚餐會好合適。本地雞蛋蒸花甲皇 $128蒸水蛋軟滑細緻,花甲皇肥美,口感爽彈鮮甜無沙,花甲好多,與蛋一起蒸,有蛋味有鮮味,正。椰汁海鮮炒飯 $88飯粒粒分明炒得乾身,充滿椰水甜味。濃郁白色面層的椰漿味道甜美,夾雜海鮮三色豆,撈飯好食。泰式咖喱炒蟹 $628生猛肉蟹斤半重大大隻,啖啖蟹肉味道鮮甜,沉浸於香甜的泰式咖喱海,用手套拆蟹方便,漿汁太多難免有點論盡,食左都好耐下。椰青 $45椰水清甜又涼快,食泰菜配椰青perfect。菠蘿沙冰 $39香甜的菠蘿味道,夠凍好飲。

本地雞蛋蒸花甲皇 $128

椰汁海鮮炒飯 $88
椰汁海鮮炒飯

泰式咖喱炒蟹 $628

椰青 $45
椰水清甜又涼快,食泰菜配椰青perfect。
椰青

菠蘿沙冰 $39
香甜的菠蘿味道,夠凍好飲。
菠蘿沙冰
2024-06-25
椰汁海鮮炒飯
椰青
菠蘿沙冰
2024-06-23 126 瀏覽
·蟹點|鴨脷洲今日三人遊去完海洋公園玩左成日之前睇過依間專門食蟹為主既餐廳更係去試下佢餐廳地方超大 環境闊落枱與枱之間唔會話好迫仲有好多戶外既位置今次叫左個套餐咖哩炒大肉蟹 配蒜蓉包勁大隻蟹 超多蟹肉咖哩配蒜蓉包食一流😋😋仲有細心比埋手套你食蟹用蒜蓉炒雜菜就係幾款菜一齊炒有椰菜 菜心 西蘭花 雞髀菇 紅蘿蔔勁重蒜味 本地雞蛋蒸花甲皇佢地而家有推廣用本地香港既食材去整出黎既食物更係要幫襯下水蛋蒸到好滑溜 大大隻花甲 好鮮甜紅燒脆皮BB鴿個皮燒到勁脆 好惹味杏汁燉白肺湯有半隻雞做湯底 超鮮甜每一啖都飲到杏仁既味道🤣
蟹點|鴨脷洲

有半隻雞做湯底 超鮮甜
每一啖都飲到杏仁既味道🤣

2024-06-04
2024-06-23 190 瀏覽
端午節一家人到香港仔湊熱鬧看龍舟比賽,上次去完海洋公園坐地鐵過咗鴨脷洲食蟹點,念念不忘,決定今次都再去食。嚟得蟹點當然要食蟹,菜單上有胡椒蟹、咖喱蟹、薑蔥炒蟹等,我們還是心屬避風塘炒蟹,畢竟也算是半個遊客,自然想食最出名的菜式。避風塘炒蟹避風塘炒蟹最大特點在於脆而不油的炸蒜粒,多如細沙鋪滿整個碟子,當中混合乾辣椒,入口帶點辛辣,整體充滿蒜香。用上一斤半的大肉蟹,每件蟹件都是滿滿的肉,而且十分新鮮,口感紮實,味道鮮甜。菠蘿咕嚕肉外層脆皮沒有因醬汁變得軟爛,汁醬酸甜醒胃,豬肉入口鬆化不柴。本地雞蛋蒸花甲皇雞蛋入口軟滑如布丁,雞味十足!花甲皇肉嫩鮮甜,亦是出色。
避風塘炒蟹
當中混合乾辣椒,入口帶點辛辣,整體充滿蒜香。

用上一斤半的大肉蟹,每件蟹件都是滿滿的肉,
而且十分新鮮,口感紮實,味道鮮甜。

菠蘿咕嚕肉
本地雞蛋蒸花甲皇
雞蛋入口軟滑如布丁,雞味十足!花甲皇肉嫩鮮甜,亦是出色。
2024-06-04 108 瀏覽
岩岩同家人一起行山,聽人講「蟹點」好出名..加上有朋友係地頭…就黎食下野!呢間餐廳以其美味的海鮮和招牌白胡椒蟹而聞名,當然要叫啦!招牌白胡椒蟹這道菜是蟹點的招牌之一。大隻的肉蟹放在鐵板上,加入白胡椒茨汁,香氣四溢。蟹肉鮮甜,蟹膏豐富,配上辣辣的白胡椒汁,非常美味脆皮咕嚕肉如果您喜歡炸肉,這道脆皮咕嚕肉是不錯的選擇。外皮酥脆,肉質嫩滑,口感十足。生菜包(豬)這是一道經典的粤菜,用生菜包裹著豬肉餡料,清爽又美味。順德煎焗雞這道菜結合了順德和粤菜的特色,煎焗的雞肉鮮嫩多汁,是一道值得品嚐的菜式。蟹點的環境寬敞,有室內和室外座位,讓您可以在舒適的環境中享受美食。如果您在鴨脷洲行山後想品嚐美味的海鮮,蟹點絕對是一個不錯的選擇!

脆皮咕嚕肉

生菜包(豬)
這是一道經典的粤菜,用生菜包裹著豬肉餡料,清爽又美味。

順德煎焗雞

2024-05-25 102 瀏覽
同朋友去海洋公園玩咗成日,再過到黎試吓呢間街坊食堂,餐廳位於地鐵站附近嘅街市上面,離遠已經望到好九隻蟹裝飾嘅招牌,餐廳都幾大,全部都係圓枱,適合一班人聚餐,菜式方面有中式同泰式,選擇非常多👍🏼咖喱炒大肉蟹配蒜蓉炒雜菜(跟蒜蓉包)餐廳有提供手套同鉗,蟹約重1斤半,非常之大隻,隻蟹鉗啖啖肉又鮮甜,鋪滿咖喱醬汁,調制得非常濃郁,唔會辣而椰香味比較重,配飯同蒜蓉包真係好好味🤤跟餐跟蒜蓉包焗到香脆金黃色,仲有6舊咁多添,炒雜菜有淡淡嘅蒜蓉味,減低少少油膩感豉汁蒸白鱔傳統嘅菜式,食材都好新鮮,肉質爽口彈牙,香濃嘅豉汁更加能帶出鱔肉嘅鮮甜哈爾濱啤酒呢度飲啤酒都係用戰鬥碗,十分有特色🍻

咖喱炒大肉蟹配蒜蓉炒雜菜(跟蒜蓉包)

豉汁蒸白鱔

哈爾濱啤酒
呢度飲啤酒都係用戰鬥碗,十分有特色🍻

2024-05-25 80 瀏覽
白胡椒蟹。我哋叫咗一隻膏蟹,大約兩斤重。蟹上枱嘅時候,陣陣白胡椒香氣真係好惹味。蟹膏好滿,蟹肉都好鮮甜。我哋先試咗啖蟹膏,真係好正!蟹膏好creamy。白胡椒嘅辣味恰到好處,唔會搶晒蟹膏嘅鮮味。之後我哋就食蟹肉。蟹肉好爽滑,啖啖肉。白胡椒嘅辣味令到蟹肉更加惹味。
白胡椒蟹。
2024-05-13
飄來咖喱香令人食指大動的蟹點咖喱炒蟹天氣炎熱,我最近和友人去鴨利灣遠足🔆後沿途經過蟹點,又想起上一次我在這裡吃海鮮的美味回憶,很值回票價,是時來點南洋風味的椰漿咖哩蟹和惹味的泰式串燒🥰😍🍛🦀🍛🦀🍛🦀🍛🦀🍛🦀🍛🦀招牌菜式咖喱大蟹 $628廚師刻意多留點濃厚的咖喱醬汁,無論是配飯、粉絲或用麵包沾著吃都是這麼美味無窮,那種帶有椰香清甜和微辣的咖喱滋味,瞬間令人仿佛浸潤在泰式咖喱香料之中,每一口咖喱汁都覺得很意猶未盡!這隻約一斤半的新鮮肉蟹🦀,不管是蟹鉗、鞋身或蟹腳都非常多肉和重磅,雪白色的蟹肉既鮮甜又滑溜,好值得讓人花時間動手去拆肉。我們二人吃都覺得好滿足,真正做到吃肉便吃飽了,我們的豐富大餐更吸引附近食客的注視😎。下一次我還想點我從未吃過的冬陰功乾、辣椒膏或胡椒炒蟹菜式,炒蟹款式口味選擇多,必定滿足愛吃辛辣口味的我。🍢🐷🐔🐮🍢🐷🐔🐮🍢🐷🐔🐮第二道菜是泰式串燒 (伴上沙爹醬)$88豬肉、雞肉和牛肉每款2串(共6串)我真想不到這裡串燒絕不遜色,好有泰式東南亞風味,經過精心醃製,每一串肉都有炭火燒的肉香味,最後還是沒有沾沙爹醬,因爲我覺得沾咖喱蟹的醬汁比較出色🙊,絕不浪費。🍝🍝🍝🍝🍝🦑🦐泰式su
飄來咖喱香
令人食指大動的蟹點咖喱炒蟹

天氣炎熱,我最近和友人去鴨利灣遠足🔆後

🍛🦀🍛🦀🍛🦀🍛🦀🍛🦀🍛🦀

招牌菜式咖喱大蟹 $628

🍢🐷🐔🐮🍢🐷🐔🐮🍢🐷🐔🐮

第二道菜是泰式串燒 (伴上沙爹醬)$88
豬肉、雞肉和牛肉每款2串(共6串)
🍝🍝🍝🍝🍝🦑🦐

泰式suki炒海鮮粉絲 $59 套餐可配餐飲
這是一款特色的泰式醬汁,像泰式酸辣醬和南乳的混合口味,酸酸甜甜的粉絲,伴上彈牙的魷魚,令人特別開胃。

餐飲方面,我點了冰涼的龍眼冰,含多塊龍眼肉,那種入口鮮甜冰涼的龍眼飲料,可消除炎熱天氣的悶熱感。
如果大家都想吃出色的海鮮餐和泰式午市套餐,不妨考慮去香港鴨脷洲蟹點呀!

2024-05-20 113 瀏覽
每逢喺南區行完山,或者海洋公園玩完一輪,朋友都會帶我哋黎近住海怡呢邊西村街市樓上食飯。街外人未必知道呢個街市上面隱藏住一間好受本地人青睞嘅蟹點,絕對係宵夜、海鮮、大排檔、泰國菜嘅混合體🥰晚市有個半價嘅四寶,白胡椒粉絲蝦煲原價$128,一至五近乎半價$68就食到!白胡椒味好香帶少少嗆,蝦新鮮實肉爽彈,有6-8隻非常抵食😍另外話明蟹點,當然要叫招牌孖寶套餐,咖哩炒大肉蟹(跟薄餅),配蒜蓉炒雜菜,真材實料店內直頭有大缸養住保證生猛。咖哩炒大肉蟹有斤半重,好大隻且肉質鮮嫩,巨鉗內以及蟹身嘅肉好好食,蟹膏亦惹味,最後成塊薄餅浸落咖哩汁入面無得輸🤤餐點種類繁多,有個同海洋公園crossover嘅本地鮮menu,本地雞蛋蒸花甲王$128,份量意想不到咁多,蛋十分滑嫩,花甲冇乜沙亦有肉地,亦係唔錯嘅選擇🙂‍↕️