2024-01-11 150 瀏覽
終於一嚐傳說中好難訂位嘅蟹㸃!可能係平日,朋友當日中午訂晚飯六位都有枱兩樣都係一般,雞唔夠滑、魷魚唔夠爽,全部靠醬汁。炸得脆、豆腐滑,唔使椒鹽粉都夠味,凍咗唔會淋。今日嘅主角用鐵板上香噴噴,胡椒味唔會搶咗蟹嘅鮮味,蟹蓋有羔;下面嘅紫洋蔥索晒啲汁,一樣咁好味肉碎同豉油本來好味,可惜茄子未蒸得透,仲係好硬,失敗。湯有鮮雞味,令到一個普通材料嘅雜菜煲升價,我哋連湯都飲埋鐵板上夠香氣,可惜啲蠔細隻,感覺唔新鮮,雖然炸咗但係淋晒。最終各人勉強食一隻,但下面的紫洋蔥就食晒喎!今次山長水遠專程過嚟,必食的胡椒蟹確係唔錯,但其他菜式質素參差,環境噪,傾偈要大聲。下次都係嚟開呢頭,先會再幫襯佢
終於一嚐傳說中好難訂位嘅蟹㸃!
可能係平日,朋友當日中午訂晚飯六位都有枱

泰式無骨海南雞半隻,  冰鎮火箭魷魚

兩樣都係一般,雞唔夠滑、魷魚唔夠爽,全部靠醬汁。
椒鹽八味脆皮豆腐粒

炸得脆、豆腐滑,唔使椒鹽粉都夠味,凍咗唔會淋。
白胡椒蟹

金銀蒜肉碎蒸茄子

肉碎同豉油本來好味,可惜茄子未蒸得透,仲係好硬,失敗。
農家雞湯雜菜煲

湯有鮮雞味,令到一個普通材料嘅雜菜煲升價,我哋連湯都飲埋

鐵板薑蔥焗台山蠔

椒鹽八味脆皮豆腐粒
白胡椒蟹
農家雞湯雜菜煲
2023-12-30 117 瀏覽
趁着天氣清涼的日子去行山。 行完山就順道前往「蟹點」晚飯。喜歡此地點交通便利,港鐵直達。乘專用升降機上一層便到了。户外用餐區域開揚。主推中菜及泰菜。還有鮮活海鮮,想起著名炒蟹已垂涎欲滴。提供圍裙、即棄手套及吃蟹工具給客人。✨️ 咖哩炒蟹濃郁香氣撲鼻而來。新鮮的蟹肉味道鮮美,蟹肉肉質飽滿細嫩。咖哩色香味俱全,非常惹味。✨️ 燒豬頸肉燒豬頸肉表皮焦香,肉質爽口彈牙,香口又惹味。再蘸點泰式酸辣汁,風味絕佳。  ✨️ 椒鹽鮮魷椒鹽鮮魷惹味可口。金黃色的外層薄脆,酥化而不油膩,保持魷魚爽脆度。✨️ 燒豬頸肉炒飯炒飯配上燒豬頸肉,味道香口帶鑊氣,口感豐富,令人吃得津津有味。🍹 菠蘿青檸梳打用上新鮮菠蘿及青檸汁的梳打飲料,味道清新。
主推中菜及泰菜。還有鮮活海鮮,想起著名炒蟹已垂涎欲滴。
提供圍裙、即棄手套及吃蟹工具給客人。
✨️ 咖哩炒蟹

✨️ 燒豬頸肉炒飯
燒豬頸肉炒飯
🍹 菠蘿青檸梳打
菠蘿青檸梳打
用上新鮮菠蘿及青檸汁的梳打飲料,味道清新。
2023-12-28
咖哩炒蟹
燒豬頸肉
椒鹽鮮魷
燒豬頸肉炒飯
菠蘿青檸梳打
2023-12-14 104 瀏覽
依家呢排啲天氣好適合行山,最近行完南區去咗鴨脷洲市場上面有間餐廳,原來食蟹好出名,點咗個開心2人餐招牌白胡椒蟹果然名不虛傳大隻到好似人哋嗰啲四至六人餐咁兩個人食唔使怕唔夠分大滿足一到步佢會灑上呢個白胡椒汁即時起晒大煙成個餐廳啲人都望住真係好惹味個餐仲包咗一大盤花甲蒸水蛋平時已經好鍾意食蒸水蛋原來加埋花甲係仲更加鮮味呢個真係令人一試難忘下次都會再encore啲蛋好滑!鹽燒八頭南非鮑魚,平時都係食開清蒸鮑魚,但係因為胡椒重味,所以呢個就可以配合返個餐,而且呢個風味都係比較少有機會食到金莎火箭魷魚,食到已經差不多夠皮所以最後打包咗返屋企俾婆婆食魷魚淋到婆婆啲牙都食得到勁呀!最後嗰餐仲會有一碟時菜唔使驚唔夠健康

招牌白胡椒蟹果然名不虛傳

個餐仲包咗一大盤花甲蒸水蛋
平時已經好鍾意食蒸水蛋
原來加埋花甲係仲更加鮮味
呢個真係令人一試難忘
下次都會再encore啲蛋好滑!

金莎火箭魷魚,食到已經差不多夠皮
所以最後打包咗返屋企俾婆婆食
魷魚淋到婆婆啲牙都食得到勁呀!

最後嗰餐仲會有一碟時菜
唔使驚唔夠健康
2023-12-13 1000 瀏覽
嗰日去開海洋公園萬豪酒店staycation,諗住近近地去鴨脷洲搵嘢食,上網見到有間蟹點。坐地鐵海怡半島站出,過天橋就到,非常方便。一入去就見到大大個魚缸,放滿不同海鮮。地方闊落,環境乾淨衞生。牆上貼滿多款菜式,賣相吸引。多款菜式可供選擇。叫得蟹點,蟹當然係招牌菜。甜品當然唔少得。附送圍裙,非常細心。招牌白胡椒蟹原隻鐵板上枱,醬汁惹味,香中帶辛,辣度十足。超巨型斤兩十足,蟹膏甘香。蟹鉗啖啖肉,蟹肉鮮甜肥美。蝦仁炒蛋口感滑順,十分爽脆,滿滿鮮蝦味。蝦大大隻,份量十足。金莎火箭魷魚魷魚金黃色,香氣撲鼻,風味獨特。咸蛋黄均勻,外皮酥脆甘香。鹽燒八頭南非鮑魚爽口彈牙,肉質嫩滑。鮑魚肥美,口感細膩,香味濃郁。豉油王龍鬚炒麵豉油味香,炒麵乾身唔油膩。加上秘製辣醬,更加惹味。青檸梳打味道清新,非常解渴。
坐地鐵海怡半島站出,過天橋就到,非常方便。
一入去就見到大大個魚缸,放滿不同海鮮。
地方闊落,環境乾淨衞生。
牆上貼滿多款菜式,賣相吸引。
多款菜式可供選擇。
叫得蟹點,蟹當然係招牌菜。
甜品當然唔少得。
附送圍裙,非常細心。
招牌白胡椒蟹
原隻鐵板上枱,醬汁惹味,香中帶辛,辣度十足。
超巨型斤兩十足,蟹膏甘香。
蟹鉗啖啖肉,蟹肉鮮甜肥美。
蝦仁炒蛋
口感滑順,十分爽脆,滿滿鮮蝦味。
蝦大大隻,份量十足。
金莎火箭魷魚
魷魚金黃色,香氣撲鼻,風味獨特。
咸蛋黄均勻,外皮酥脆甘香。
鹽燒八頭南非鮑魚
爽口彈牙,肉質嫩滑。
鮑魚肥美,口感細膩,香味濃郁。
豉油王龍鬚炒麵
豉油味香,炒麵乾身唔油膩。
加上秘製辣醬,更加惹味。
青檸梳打
味道清新,非常解渴。
  • 招牌白胡椒蟹
2023-12-11 589 瀏覽
天氣好去海洋公園行下,一家幾口好想食餐大排檔海鮮,鴨脷洲邨《蟹點》 是一個好選擇。地方闊落全部圓枱,三五知己食飯傾計一樂也,大圓枱一家大細有老有嫩歡樂聚餐亦得,餐牌有兩個,泰式師傅煎炒煮炸樣樣齊,越式中菜梗有啱你心意。古法雙冬支竹羊腩煲~中式古法炆羊腩煲好惹味,雙冬即係冬筍及冬菇,其他材料仲有馬蹄、支竹......羊腩味道一流,啖啖肉,黐住羊皮嘅更加肥味,食到咁上下,加入生菜,索滿羊腩汁勁正。白胡椒蟹~招牌菜,來到蟹點梗係食白胡椒蟹,鐵板上,店員幫忙淋上醬汁,渣渣聲熱辣辣香噴噴,胡椒大蟹食到佢嘅辣味,但白胡椒唔會蓋咗蟹嘅香甜味,大蟹蟹肉鮮嫩,味道鮮甜。泰式蝦球炒金邊粉~材料豐富炒得香口,加入櫻花蝦,味道鮮甜,唔算油膩,金邊粉唔係週圍食到炒得咁好。叫咗杯泰式凍奶茶,椰汁紅豆冰,呢度仲有支裝可樂。
古法雙冬支竹羊腩煲~
白胡椒蟹~
泰式蝦球炒金邊粉~
叫咗杯泰式凍奶茶,椰汁紅豆冰,呢度仲有支裝可樂。
2023-12-08
2023-12-06 146 瀏覽
Happy Friday! 跟同事去鴨脷洲西邨街市買海鲜. 買了海蝦 $100 / 鮑魚 $80 /  聖子 $100. 到來加工.  煮工費 $180. 加起來才合共 $460.  好食夾抵食
椒鹽鮑魚
豉汁炒聖子
2023-12-01
椒鹽鮑魚
豉汁炒聖子
2023-12-05 84 瀏覽
在探索完海洋公園後,我們決定前往港鐵海怡半島站的蟹點享受一頓晚餐。蟹點位於港鐵站附近,交通便利。踏入餐廳,寬敞明亮的空間讓人感到舒適,而且餐廳還提供戶外座位,讓人可暢談暢飲。咖喱炒大蟹菜單上的選擇繁多,其中最引人注目的當然是他們的招牌菜──咖喱炒大蟹。這道菜以新鮮的大蟹為主角,搭配濃郁的咖喱醬汁,散發出誘人的香氣。蟹肉鮮嫩多汁,與咖喱的香辣味道完美結合,令人回味無窮。花甲蒸水蛋除了咖喱炒大蟹,花甲蒸水蛋味道很有驚喜。這道以新鮮的花甲和滑嫩的水蛋為主要材料,蒸煮而成。花甲的鮮甜與水蛋的柔嫩相輔相成,一口咬下去,鮮美的湯汁在口中散開,令人一口接一口。金沙火箭魷魚金沙火箭魷魚也是大力推薦的一道菜。魷魚外層裹著金黃酥脆的鹹蛋黃,入口後那種酥脆的口感絕對讓人驚艷。咬下去,魷魚的鮮嫩與酥脆的外皮完美結合,吃起來非常過癮。鹽燒八頭南非鮑魚選用了新鮮的南非鮑魚,經過精心烹調後,鮑魚的鮮美與鹽燒的風味完美融合,口感鮮嫩,帶來一種豪華的享受。豉油王炒麵經典的中式菜餚,麵條經過高溫炒煮,帶有獨特的炒麵香氣,加入豉油王的調味,讓整道菜更加香濃。麵條彈牙有嚼勁,搭配魷魚鬚的組合,讓這道炒麵更加美味。在蟹點用餐的

咖喱炒大蟹

花甲蒸水蛋

金沙火箭魷魚

鹽燒八頭南非鮑魚

豉油王炒麵

在蟹點用餐的過程中,餐廳的服務員熱情周到,提供了一次性圍裙,手套,餐廳內還設有洗手盆清潔雙手,非常方便。
2023-12-04 86 瀏覽
今日去完海洋公園已近六時,突意乘搭港鐵海怡半島站前往鴨脷洲橋道西邨街市的【蟹點】晚膳。所謂不時不食,我選了古法羊腩煲跟唐生菜~羊腩柔滑香口,點些秘製腐乳更凸顯其鮮味,有嚼勁,再搭配新鮮生菜及皇帝菜又可去除油膩。然後再點以下各款菜式:蒜蓉粉絲蒸大元貝四隻~大元貝蒸得剛熟,新鮮嫩滑而粉絲吸了蒜蓉及元貝的鲜味,令人回味無窮。椒絲腐乳炒通菜~清爽彈牙又惹味。清蒸老虎斑~上桌時熱氣騰騰, 火候適中, 皮軟肉滑, 肉質鮮美, 沾上少許醬油, 味道更升華。我喜歡這裡的佈置充滿著海洋的氛圍,地方寬敞又開揚,餐牌上的食物林林種種目不暇給,有泰國菜、粤菜、潮式打冷、海鮮等適合不同口味的朋友。而且這裡又有户外座位及室內雅座,可供選擇

古法羊腩煲跟唐生菜

蒜蓉粉絲蒸大元貝四隻

椒絲腐乳炒通菜~清爽彈牙又惹味。

清蒸老虎斑

古法羊腩煲跟唐生菜
蒜蓉粉絲蒸大元貝四隻
清蒸老虎斑
2023-11-25 495 瀏覽
今早在南區行山,享受美好的朝陽,中午到鴨脷洲西邨街市1樓的「蟹點」吃午餐。餐廳在頂樓,有升降機直達。分室內和户外兩部份,面積也很大,裝修簡潔,富海洋風格。屋頂掛了個大蟹招牌,一出地鐵站就能看見。餐廳提供的菜式很多,有傳統粤菜,潮洲菜和泰國菜。今天店員推介了一個“中午經濟二人餐”$636,有我最喜愛的咖喱蟹,另外還有炒時菜和炒麵。下了單後,先來兩套食蟹三寶:圍裙、手套和鐵鉗。“豉油皇龍鬚炒麵”,一大碟,鑊氣足,非常香口。魷魚鬚和麵條都炒得一樣爽口。“蒜蓉炒時蔬”,大大碟翠綠的蒜蓉炒菜心,菜心又嫩又爽,口感、味道都不錯。“咖喱炒大肉蟹”,主角出場,一個大鍋盛著斤半重的完隻大蟹,泡在滋味的咖喱汁中,和豐富的蟹膏混和一體。又是拆蟹鉗肉的時候,我認為蟹鉗肉的口感最好。蟹肉鮮甜美味,蟹膏肥美,濃咖喱香而不辣(可選辣度),配蟹肉一流,撈炒麵也不錯。這裏的招牌----大肉蟹,果然是名不虛傳,而且明碼實價,午市免茶芥,免加一,下次再來嚐其他菜式。
屋頂掛了個大蟹招牌,一出地鐵站就能看見。

• 咖喱炒大蟹,蒜蓉炒時菜,龍鬚炒麵
2023-11-25 95 瀏覽
佢啱啱開嗰時啲評語一般,無試過。諗住佢開咗咁耐,又多咗好評就決定去試吓………..我哋四個人食晚飯小菜,見佢中泰菜都有,就叫咗個蒜蓉炒通菜。碟菜一上枱,夾咗面嗰條,原來係凍既,我同侍應講,咁啱負責人係附近,佢同個侍應話「碟菜入面出煙,點會唔熱?」我聽到佢嘅對話,我就大聲同佢講「如果唔係碟菜有熱有凍咁離譜我都唔會換」,於是就叫佢拿入廚房再加熱。之後,我哋再加多碟炒西蘭花,諗住中菜嗰邊會唔會好少少?點知,食到啲蒜頭生之餘,啲西蘭花係半生熟,我真係第一次食到「鑊氣小炒」既半生熟炒菜,我諗茶餐廳都會好食過佢。真係唔會再有下次😡
真係唔會再有下次😡
2023-11-24
住大西北真係好難得先去一次鴨脷洲,今次係南區行完南朗山立即約咗friend去食呢間bookmark好耐嘅避風塘炒蟹!蟹好多唔同種口味,唔驚熱氣嘅一定要食避風塘炒蟹🦀️真係冇得輸!炸到勁香咬落去滿滿的鮮甜蟹肉好滿足!份量勁足!我同frd兩個人完全食唔晒拎走🤣🤣平時我真係勁唔鍾意食菠蘿咕嚕肉,今次係我食過最好食嘅一次!食完即係念念不忘,心心念念想搵時間返去翻炒😭😭😭外殼酥脆一食落去即刻同frd哇咗出聲!!食得出係選擇咗好靚嘅豬肉肥瘦相間,一啲都唔會好油膩!酸味都適中啱啱好~隔離半碟嘅新鮮菠蘿超甜大推!

2023-11-17 85 瀏覽
上星期與朋友行山後,偶然發現此餐廳,餐廳以大排檔風格裝修,設有新鮮魚缸,海鮮極為新鮮,而且價格相宜,確為小確幸。首先,我們點了餐廳的招牌菜———避風塘炒蟹。避風塘炒蟹採用傳統風味炒法,配以新鮮游水鮮蟹,十分有漁家風味和新鮮。當中份量十足,有大量的蟹肉,蟹肉新鮮,鮮味十足,口感一流,適合二人至四人享用。接着,我們亦點了泰式蝦球炒金邊粉,這個炒麵十分具有泰國風味,在一家以海鮮為主的餐廳難得一見,炒麵配有芽菜,油而不膩,富有口感,很適合當作主菜食用。最後,我們點了菠蘿招牌脆皮咕嚕肉,這個菜為我們帶來巨大的驚喜,傳統的招牌脆皮咕嚕肉以菠蘿粒炒咕嚕肉,兩者混合在一起,而這家餐廳的招牌脆皮咕嚕肉是以菠蘿片配以咕嚕肉,咕嚕肉不失菠蘿味的同時,食客可直接享用美味的菠蘿片,食法新穎,美味十足。非常適合行山之後前來享用。

首先,我們點了餐廳的招牌菜———避風塘炒蟹。

非常適合行山之後前來享用。

好友生日決定給他一個驚喜,先在南區StayCation,再帶他到outlet 挑選禮物,當然,重點就是請他吃最愛的大肉蟹。「蟹點」位置非常便利,步出地鐵站後抬頭望向遠方,就可以看到大大隻紅通通的大肉蟹模式高掛。店內分了室內及戶外座位,這個天氣坐在室外其實蠻舒服,中午時份,感覺既暖和又帶點秋風。白胡椒炒大肉蟹大肉蟹以鐵板形式送上,而且待應還即場於蟹上淋上胡椒醬汁,滿滿的胡椒香味隨即傳來,令人垂涎。而大肉蟹巨大隻,足足有斤半重,廚師預先放蟹鉗的蟹殼拍裂,吃時只需用鉗輕軒一按,就得令蟹殼脫掉,說實,肉蟹非常飽滿,肥美又鮮味,入口還帶有胡椒辣香,超惹味。豉油王龍鬚炒麵炒麵鑊氣十足,有別於一般豉油王炒麵,這個除了在麵內放了大量口感爽脆彈牙的魷魚鬚,炒麵的味道更是甜甜的,充滿泰式風味。蒜蓉炒時蔬菜心份量挺多,口感爽脆清甜,入口有濃郁蒜香。

白胡椒炒大肉蟹

豉油王龍鬚炒麵

蒜蓉炒時蔬
菜心份量挺多,口感爽脆清甜,入口有濃郁蒜香。
2023-11-07 47 瀏覽
在南區行完山、在附近找到一間食小炒的餐廳「蟹。點」,主打泰國菜以及粵菜小炒,選擇夠多;不得不提餐廳的炒蟹!口味多多,一試難忘!仲有室外座位可以坐呢!薑蔥炒蟹(大蟹)$698.00薑蔥炒蟹是餐廳的招牌菜!🦀️幾乎每桌都點,新鮮的大蟹搭配薑蔥調味炒製而成,蟹的鮮甜與薑蔥的香氣很搭!蟹肉鮮嫩多汁,一上桌仙氣滿溢!薑蔥辛辣且芳香。招牌脆皮咕嚕肉$108.00咕嚕肉是另外一道招牌菜!🤤外層的皮炸至金黃酥脆,內裡好彈牙!脆皮的外層與嫩肉的內層形成了對比,咕嚕肉有開胃的甜酸味,份量也多!😏豉汁蒸白鱔$108.00豉汁蒸白鱔肉質鮮嫩,🐟口感細軟,豉汁的鹹香昇華整道菜!蒸製令白鱔保持鮮甜,同時吸收豉汁的滋味。份量同樣好多🐠

薑蔥炒蟹(大蟹)$698.00

招牌脆皮咕嚕肉$108.00

豉汁蒸白鱔$108.00

2023-11-07 49 瀏覽
朋友去完海洋公園找我吃飯,問南區可有適合大夥人聚會的地方,腦海自然想起港、泰、潮菜都齊全的蟹點。蟹點提供室外座位。本想吃蟹,卻發現新推出的羊腩煲,一群人一起吃更為盡興!羊腩燜得軟滑,濃郁不羶,而且相當大件多肉,不會「碎濕濕」。配料有冬菇和滿滿的枝竹,盡吸湯汁,非常惹味!羊腩煲自然少不了生菜洽下洽下。我們想吃更多的菜就叫了一個蝦醬啫啫生菜煲。配料有很多蝦乾(不是蝦米!),入口很惹味!脆皮咕嚕肉的確是脆皮的!啖啖肉不會過肥也不會柴口,酸酸甜甜,很開胃!椒鹽鮮魷也是大大份 ,香脆可口,鮮魷入口不會韌,老人家也可咬斷!街坊價錢,地方企理,品質亦不錯,難怪在小區亦座無虛席!
朋友去完海洋公園找我吃飯,問南區可有適合大夥人聚會的地方,
腦海自然想起港、泰、潮菜都齊全的蟹點。
蟹點提供室外座位。
本想吃蟹,卻發現新推出的羊腩煲,一群人一起吃更為盡興!
羊腩燜得軟滑,濃郁不羶,而且相當大件多肉,不會「碎濕濕」。
配料有冬菇和滿滿的枝竹,盡吸湯汁,非常惹味!
羊腩煲自然少不了生菜洽下洽下。
我們想吃更多的菜就叫了一個蝦醬啫啫生菜煲。
配料有很多蝦乾(不是蝦米!),入口很惹味!
脆皮咕嚕肉的確是脆皮的!啖啖肉不會過肥也不會柴口,
酸酸甜甜,很開胃!
椒鹽鮮魷也是大大份 ,香脆可口,
鮮魷入口不會韌,老人家也可咬斷!
街坊價錢,地方企理,品質亦不錯,難怪在小區亦座無虛席!