2017-08-08 811 瀏覽
同開飯友一齊去呢間n年冇食嘅餐廳。真係今時唔同往日。。。。點解d野差咗咁多。。我地一行4人叫咗好多野!雞絲粉皮 好正常,都幾好食。👍🏻👍🏻👍🏻賣相好似蒸魚片的豆豉白肉。ok,不錯,我食咗好多!生炒排骨。呢個係全晚最好食的!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 d汁唔會太酸,肉有汁唔乾。砂鍋雲呑雞。。。我唔知點先係好食。。。湯淡淡的,冇乜味。d雞好老,唔想食。小籠包,冇乜特別。。。唔夠多湯到戲玉了!擔擔麵!呢個唔係我認識嘅擔擔麵。。。。正常擔擔麵係有花生味,佢乜味都冇。。。好失望!印象中呢到嘅擔擔麵唔係咁架。。😔因為呢個擔擔麵,我應該以後都唔會再來了。
同開飯友一齊去呢間n年冇食嘅餐廳。
真係今時唔同往日。。。。
點解d野差咗咁多。。
我地一行4人叫咗好多野!

雞絲粉皮 好正常,都幾好食。👍🏻👍🏻👍🏻

賣相好似蒸魚片的豆豉白肉。ok,不錯,我食咗好多!

砂鍋雲呑雞。。。我唔知點先係好食。。。
湯淡淡的,冇乜味。d雞好老,唔想食。

小籠包,冇乜特別。。。唔夠多湯

到戲玉了!擔擔麵!
呢個唔係我認識嘅擔擔麵。。。。
正常擔擔麵係有花生味,佢乜味都冇。。。
好失望!
印象中呢到嘅擔擔麵唔係咁架。。😔
因為呢個擔擔麵,我應該以後都唔會再來了。
2017-06-11
好友知我鐘意食小籠包&担担麵, 介紹呢間詠藜園, 佢話係老牌上海菜, 而且好多人食, 要排隊。去到真係好多人等位, 好友一早拎左飛, 等左25分鐘入去。叫左兩籠鮮肉小籠包, 兩碗担担麵(一辣一唔辣), 一個椒鹽豬手首先黎既係担担麵, 一聞之下, 同平時食開其他舖既無咁出名担担麵比較, 竟然係呢間老字號既無咁香食落果然失望, 湯底好似溝左一半以上既清湯, 無左担担麵應有既香濃, 麵條口感一般亦唔掛湯, 一個字: 差跟住黎既係椒鹽豬手, 食落都算香口, 不過食完好口渴, 好多味精最後出場係兩籠鮮肉小籠包, size比一般大隻, 但一咬, d皮厚到, 仲厚過喺超市買返黎既叮叮小籠包專程黎食既一餐, 兩人埋單食左310蚊, 唔算貴, 但老牌上海菜黎講真係唔好食, 唔明點解咁多人排隊。唔會再食喇

去到真係好多人等位, 好友一早拎左飛, 等左25分鐘入去。

2017-06-26 794 瀏覽
今天午餐,去了很久沒有去過的詠藜園,食了他們的二人午餐set , 二碗擔擔麵,沒有濃郁的花生醬味道,但是還可口,再叫了一個醬爆雞丁,太油了,另叫了一個楊家小湯包,d 皮太厚了。甜品叫了我至愛豆沙鍋餅。還可以,但是我朋友話太甜了,水準差了很多。☹️

2017-06-23 4213 瀏覽
也許,已接近十個年頭沒有到紅磡的「詠藜園」了。想當年仍在中環的置地廣場工作時,下班後,便偕太座乘坐天星小輪往紅磡碼頭去,登岸後,便徒步往當時仍稱為「蔡瀾美食坊」內的「詠藜園」吃擔擔麵,然後再吃「鼎泰豐」的小籠包。與好友晚膳,我便建議到「詠藜園」來。由於已很久沒來,我不曉得現在的「詠藜園」會否如昔日的人山人海,便早兩天訂好了位。我們亦比預訂入座的時間早了到來,走到富有濃烈中國色彩的「詠藜園」門口,竟然人影杳然,美食坊亦人流稀疏,心想,或許與迎日天雨不絕有關吧!走進「詠藜園」,在這個晚上七點的黃金晚飯時間,沒有滿座,與昔日我常來光顧的日子大相逕庭。昔日到「詠藜園」,不是吃「改良擔擔麵」,便是吃「擔擔麵」,原因就是美味,其他食品,也不是沒有品嘗,但印象確已模糊,所以,這次想吃什麼,便吃什麼好了。「擔擔麵」當然必吃了,我們選擇了吃「改良擔擔麵」,一碗辣一碗不辣,我先吃不辣的,一口吃到的,是失望,與昔日的美味迥異,先說味道,湯的味道淡然,豬肉的香味欠奉,肉碎儘管是不硬,但入口乏味,花生醬味猶如沒有,是忘了添加嗎?麵條一如往昔的幼麵條,但沒有昔日的彈性,更有點糊口,完全不是昔日味兒。我懷疑也許是不

與好友晚膳,我便建議到「詠藜園」來。

「擔擔麵」當然必吃了,我們選擇了吃「改良擔擔麵」,一碗辣一碗不辣,我先吃不辣的,一口吃到的,是失望,與昔日的美味迥異,先說味道,湯的味道淡然,豬肉的香味欠奉,肉碎儘管是不硬,但入口乏味,花生醬味猶如沒有,是忘了添加嗎?麵條一如往昔的幼麵條,但沒有昔日的彈性,更有點糊口,完全不是昔日味兒。我懷疑也許是不辣的問題;再吃辣味那一碗,味道就是多了點辣味而已,肉味也是不重,亦欠花生醬味,麵條亦糊,明顯煮得過火了。失望的我,又以為「改良擔擔麵」是沒花生醬味,算吧!不要亂想了!就是嘛,「改良擔擔麵」與「擔擔麵」的分別只是在於有否肉碎,至於為何這兩碗「改良擔擔麵」沒有花生醬味,可能是份量比例上出了忿子才如此出事!
改良擔擔麵

「楊家小籠包」,一夾沒有穿,不錯,蘸點醋一口吃下,只感皮厚,汁少,唯幸肉不算粗糙,由於皮厚汁少,以至肉味稍淡,亦不香口,與數日前在樂天皇朝吃到的小籠包相形見絀。失望!
楊家小籠包 - 四隻

「白玉葡萄」,外表華麗,實在只是以冬瓜粒做成一顆顆球狀,再堆成一顆大葡萄似的,冬瓜沒有經過調味,只有淡白的芡汁點綴,冬瓜非常清淡卻尚爽口,清淡的味道中,仍讓人吃得出是冬瓜來。這味菜,個人很是欣賞其外表,唯清淡的味道卻實在不敢恭維。
白玉葡萄

「砂鍋雲吞雞」,原以為雞湯美味濃郁,怎料是淡而無味,就是咸一點的味道也沒有,半隻雞的肉已煲得又乾又柴,但湯的顏色卻非奶白,目測已知不濟了。雲吞亦是皮厚,尚幸津白清甜,唯這個價錢這種味道,完全不成比例。
砂鍋雲吞雞 半隻

「金獎雲白肉」,豬肉片有點嚡,辣汁強差人意,基本上只有少許辣味,肉香欠奉,失望。
金獎雲白肉
「雞絲拉皮」,花生醬汁的味道頗豐富,唯份量較少。粉皮爽口彈牙,可謂是晚稍好的一道菜餚,但六十三元的價錢稍嫌那過!
雞絲拉皮
「糖醋排骨」,甜酸兩味均可吃到,唯酸味是不足,相信香醋份量不足,若酸味再加重一點則會更好,肉是炒得略為乾身,但在這晚餐當中算是較為美味了。
糖醏排骨

怎麼「詠藜園」變成這樣子呀!原本招牌美味的擔擔麵,可以是這麼地一落千丈!想當年,蔡瀾以一元租金,邀請「詠藜園」到紅磡的「蔡瀾美食坊」經營,當時的美味,是將我俘虜了。自這個美食坊不再與蔡瀾的名字有關後,「詠藜園」在「紅磡美食坊」的租務安排是怎樣,我完全不曉得,但以這晚食品的質素,我不敢相信竟仍然能夠立足。

幾許老店,水準下滑,令人失望,「詠藜園」,沒有例外,只是下滑的幅度是我相像以外。
2017-06-20
2017-06-20 585 瀏覽
2017.6.20 與舊同事的聚會。。來了似深圳羅湖商業城的黃埔商場用膳。。。食物不過不失。。不算有驚喜。。1) 特別是加強版擔擔麵,辣與不辣都有 order.兩者都很普通。。是我食過咁多間上海菜,最普通的。2) 砂鍋雲吞雞 (半份) ,算係最唔錯的一味。湯幾好飲。總括黎講,似係家庭餸,係屋企食咁。食物質素普普通通,不是難食。但唔會話好好食。所以都唔知講咩好。但反而成個商場都好似大陸 feel 咁。最搞笑係 e 樣。
2) 砂鍋雲吞雞 (半份) ,算係最唔錯的一味。湯幾好飲。
但反而成個商場都好似大陸 feel 咁。最搞笑係 e 樣。

2017-06-20
2017-05-01 1060 瀏覽
人人都話呢間野的擔擔麵出名,今日到場一試,唔係好見有咩特別好味的點。不過呢間的小菜就令我有驚喜,值得一讚👍1. 醬爆肉: 很難得有傳統醬爆肉食,肉香且肥瘦相間,包芯菜和青椒都很甜,很美味的一道菜。2. 牛筋腩煲: 牛筋牛腩都非常軟熟,而且牛氣十足,非常開胃美味。不錯👍小菜相比名氣很大的招牌菜吸引😬

小菜相比名氣很大的招牌菜吸引😬
2017-04-13 1135 瀏覽
想食四川菜辣野就搵到呢間,米芝蓮推介,叫咗炒辣薯仔絲,五香牛肉炒飯,擔擔面,淆肉,辣薯仔絲辣得黎好過引,送飯送面都啱食,炒飯普通,好淡,擔擔面味道一般唔香濃,淆肉不予置評😂😂但最值得推介就係炒薯仔絲,約60蚊但味道同份量都多👍🏻👍🏻😍
2017-04-12
紀念日
  • 薯仔絲
2017-02-11 2362 瀏覽
星期一先食完,真係未試過食完咕嚕肉會心掛掛,今日又忍唔住去再食,真係唔明點解可以外脆內軟,食到尾有汁咁長時間都係外脆內軟。小籠包同鍋貼都好好味,汁多皮薄,但又唔會一夾就穿底爆汁。奶油津白都可以不過就奶味太重,唔接受到奶味嘅人,就唔好叫這奶津白,砂鍋津白,好正,這啲湯渣都食埋。一滴不留服務好,不過都好睇個睇場經理嘅帶領,星期一果位肥經理係門口未入座已經覺得佢服務一流,今日唔見佢,個個都好似唔係好想做咁。唯一一個食到打冷陣嘅係碟魚(椒鹽小黃魚),都係自己唔識叫,叫咗個有檸檬潔x亮味嘅煎魚較為失望。

咕嚕肉及砂鍋津白
前菜
楊家小湯包
2017-02-08
咕嚕肉及砂鍋津白
楊家小湯包
  • 一口鍋貼
2017-02-06 1823 瀏覽
曾經係新浦崗返工數年,都無去過詠藜園,問過好多人,都話依家嘅擔擔麵無當年咁好,所以預左今次無咩驚喜無期望,今次上去食只因落雨入廣場避雨!擔擔麵分兩種,擔擔麵係正版,另一款叫改良擔擔麵,改良版配料係用豬肉,正版係花生同菜脯,兩款都叫左唔辣,叫齊兩款比較下有咩分別。兩款湯底同麵條都一樣,湯底清甜唔會太咸,麵條嘛.... 味道一般囉,果然無驚喜!反而前菜嘅花生同咸酸菜有驚喜!花生味道好似黃金花生,咸味適中又脆口,咸酸菜唔似一般咸酸菜噤酸,淡左好多,因我唔多中意食咸酸菜,都可以食哂,岩我口味!落左炒土豆絲但漏單!另外加六蚊有特色飲品,卻超細杯!可以一野飲哂!總結係唔會再黎,原因係比詠藜園更平更好味嘅選擇不少,試過一次就夠了。
落左炒土豆絲但漏單!
另外加六蚊有特色飲品,卻超細杯!可以一野飲哂!

2016-12-17 2761 瀏覽
一家人食飯, 長輩想食詠藜園, 一早打去book 位, 我哋成10個人, walk in 應該要等好耐. 6點去到已經好full, 好多人喺出面等位. 佢嘅門面同裝橫好chinese, 不過D枱擺得幾迫. 我哋叫咗好多野, 主打一定有擔擔麵, 椒鹽豬手同咕嚕肉, 必叫. 我哋鐘意普通擔擔麵, 個湯調得剛好, 唔會太重D花生醬味, 又唔會太浠, 雖然冇肉, 但依舊好味. 可以揀辣度. 椒鹽豬手好脆, D肉好juicy. 咕嚕肉好薄粉, 脆口味道一流, 大碟又多肉. 其他所有菜都好好, 豆苗平時街市都唔平, 佢只係$78 一大盤. 甜品本來想叫高力豆沙, 可惜weekend 係冇嘅... 叫咗豆沙鍋餅, 係即叫即整, 都好味. 好滿足, 缺點係員工的服務真是麻麻,我們想要張order 紙睇食咩甜品, 阿姐不知為何要做出一個不屑的表情.

• 擔擔麵
2016-12-12 1786 瀏覽
之前看了很多報導關於這間食肆,而且咁出名點都要來吃招牌擔擔麵。由於位於黃埔花園,食肆內有大陸客又有日本人,所以晚飯時間要等十幾分鐘,老婆就吃擔擔麵,我就試麻辣擔擔麵。老婆果碗花生味比較重,而我的麻辣味都幾香,我個人就幾鍾意。所以之後來了幾次都叫麻辣擔擔麵,而其他菜色,我覺得普通啦,外面其他食肆都吃到。
之前看了很多報導關於這間食肆,而且咁出名點都

要來吃招牌擔擔麵。

由於位於黃埔花園,食肆內有大陸客又有日本人,

所以晚飯時間要等十幾分鐘,老婆就吃擔擔麵,我

就試麻辣擔擔麵。

老婆果碗花生味比較重,而我的麻辣味都幾香,我

個人就幾鍾意。

所以之後來了幾次都叫麻辣擔擔麵,而其他菜色,

我覺得普通啦,外面其他食肆都吃到。
  • 四川擔擔麵
2016-12-05 1619 瀏覽
今日去黃埔行街,行到3點幾有d肚餓,人人都話詠黎園好食,於是就去試試。點左原湯水餃,感覺好似灣仔碼頭水餃。水餃煮得唔夠熱,唔太滿意。改良擔擔麵,幾特別,純粹個人唔係特別中意。土豆絲,非常好味👍 好爽的口感, 超乎想像,以後每次黎都要食一次!

改良擔擔麵,幾特別,純粹個人唔係特別中意。

2016-12-01
2016-11-28 1420 瀏覽
自從黃埔站開通之後第二次黎食,上一次傻仔左無打電話book 枱結果等左成九個字,實在係勁多人,今次訂左枱,等左大約5分鐘就有位喇其實本身我都好鍾意食擔擔面,無奈唔食得辣,所以好多時都郤步左,不過呢間野有唔辣既擔擔面,so happy!我次次都叫改良版,其實我唔知有咩分別同normal 版,不過個湯底真係超正,濃濃既花生香配上大量花生同肉碎真係好香,個面質剛剛好,一碗兩個人分絕對唔夠喉今次叫左個咕嚕肉估唔到有驚喜,個炸粉唔係一般酒樓果種咕嚕肉,佢炸粉薄得黎勁鬆化,真係好好食另外呢個奇味雞煲都唔錯,雞好嫩同入味,連啲配菜洋蔥青椒都索晒味,加埋啲香料,個汁撈飯一流白玉葡萄($88)有d貴,但賣相精緻,有心思,一粒粒係東瓜粒黎嫁,好入味充滿湯汁,為了影相可以試一次其餘小籠包同雞絲粉皮比較一般,唔食無損失,不過整體唔錯,為了一口擔擔面還是值得再encore
2016-11-27
  • 改良擔擔麵
2016-11-26 1116 瀏覽
始终这里是元祖店,肯定要一试。担担面没有花生酱的浓香,就没有创办人的心意及人情味。当年因为要飽肚,所以担担面要放入大量的花生酱。一试之下有点失望。麵底是ok的。一口生煎鍋贴亦欠缺以前平底铁锅的味道。京葱牛肉就认真麻麻。牛肉靠鬆肉粉,京葱又不入味。
2016-11-25
2016-11-25 737 瀏覽
黃埔站地鐵開通後,朋友就提議去詠藜園吃晚飯,因太耐沒去,大家決定去試試這食府,但食物水準已不及從前的味道,青瓜絲及豆苗有苦澀的味道,招牌菜式及其他款類沒甚特別味道,只是一般,沒法令人有一種一試難忘的味道,還好尚有葱油酥餅及咕嚕肉比一般味道好些,有部份員工的服務態度沒合格,客人的要求就不作常試處理,欠缺笑容,說話語氣冷淡,枱面上的清理工作及要取食具,都是要客人提醒,才處理,因自備了蛋糕原故,員工只備碟子,沒叉子,真的要人客提示,真是令人有種愛理不理的感覺,就算有漂亮的裝潢都沒用,只要食品及員工服務質素,沒法保持最佳水準,就是食府的敗筆
生日
  • 葱油酥餅