餐廳: 誠記
資訊:

2015-01-23 658 瀏覽
早上來這裡點了這一個蕃茄牛肉通心粉配熱咖啡,熱咖啡啡味一般, 蕃茄牛肉通心粉有五塊牛肉而且亦經過醃調夠味,蕃茄量亦不算少,看湯可以肯定沒有加其他茄醬或茄膏來調色。唯同區茶餐廳早餐配埋麵包烘底加炒蛋都只是$32來說,這裡有點不化算。
2015-01-23
$30 (早餐)
2014-12-13 622 瀏覽
成日出街都諗唔到食咩,食來食去都係d連鎖餐廳,貴得來又唔係特別好食!有時都想食返d街坊口味既野,不過縱使係咁,宜家求其叫碗粉麵都閒閒地三、四十蚊。如果想唔睇價錢就係咁點野食,可以去士美菲路熟食中心既誠記試下!耐唔時都會黎一次,但講緊可能係一年一次,其實細細個住西環已經成日幫襯,大個再來味道無變之餘,好似連價錢都停留咗係199x年咁。每次來我都會點多士,因為佢有既方包款式比其他茶檔/茶記唔同,所以例牌一來就點咗份油占提子麥多。除咗提子麥,呢度仲有粗麥。跟住就叫咗碗豬扒午餐肉加菜公仔麵,其實本身無諗住加菜,但因為覺得叫得太多肉,所以想加返d菜balance返,但又因為唔知要加幾多錢,所以都諗咗一陣,之後伙計來落單就嗱嗱淋話加埋菜,然後再叫埋熱菊蜜。原來$12既價錢,杯熱菊蜜係大杯到你真係會飲唔哂,我諗應該有星巴克grande size咁大杯!不過杯熱菊蜜就稍為甜咗少少,下次應該嗌少甜好d!跟住可怕既事情就到了,見到碗公仔麵擺到係我面前,我係唔敢相信會有兩大塊厚切午餐肉,仲要係圓形,即全塊唔係得半塊,你話宜家仲可以係邊度食到?d菜又多到好似成嚿麵咁多,真係食到我超超超級飽!到最後埋單計埋老豆
豬扒午餐肉公仔麵加菜
到最後埋單計埋老豆阿媽一人一碗/碟野加杯野飲,合共$107!因為好奇既關係,我問收錢姨姨我碗麵幾錢,佢話$24,我再問佢一次我話3餸喎,佢就話係呀$24,係咪好抵食呢?
街坊價錢,懷舊味道,非誠記莫屬。
I will be back!!!
2014-12-13
2014-03-25 662 瀏覽
誠記係西環都一段長時間了,算為人熟悉,所以早餐時間十分繁忙~坐就唔使等,不過等人落單等左成10分鐘(起碼)...因為D人根本當睇你唔到...落左單食物好快到~火腿同通粉的份量都比快餐店的多~而且有好香的麻油味~不過對於要減肥的女士...都係算...呢度係無套餐的,全都要散叫~我等都等到一肚氣,所以費是了~快D食完走算~
坐就唔使等,不過等人落單等左成10分鐘(起碼)...
因為D人根本當睇你唔到...
落左單食物好快到~
火腿通
火腿同通粉的份量都比快餐店的多~
而且有好香的麻油味~
不過對於要減肥的女士...都係算...
呢度係無套餐的,全都要散叫~
我等都等到一肚氣,所以費是了~快D食完走算~
2014-03-08
$20 (早餐)
誠記大大話都幫襯左幾年了,以前一向都你去開源成興的!但某日同事帶我黎試過之後就無再去了!呢間係食物同飲品分開的,這里沒有套餐,相對不飲野的朋友算是十分低食!我每次只會叫湯米的+沙爹沙底,真係好正!(但水準不穩定的,有時D沙爹湯不太濃)

沙爹豬扒炒蛋牛肉米
沙爹炒蛋牛肉米
2013-08-15
15 分鐘 (堂食)
沙爹豬扒炒蛋牛肉米
沙爹炒蛋牛肉米
2013-09-10 463 瀏覽
本人到誠記食午餐,由於有點餓想食飯類,而那處的大型菜牌只有麵類,所以便打開菜牌尋找飯類。在飯類見到菜牌顯示如下(部份內容)。所有飯類跟熱飲(細) $33 (大) $3X凍飲(細) $3Y (大) $3Z那便叫了豬扒餐肉炒蛋飯同埋茶走。食完後帶$40完去比錢。伙記收本人$37,當時以為自己看錯菜牌,翻查再看,並沒有看錯。所有飯類跟熱飲(細) $33 (大) $3X本人拿菜牌跟伙記研究咩原因收多左錢。伙記話:「我地冇跟餐,當叫飯後再叫野飲只係另加4元。」本人同伙記講菜牌寫所有飯類跟熱飲(細) $33。伙記話:「我地菜牌冇寫跟餐。」本人拿住菜牌同伙記講真係有,我問伙記係唔係唔識字。佢冇答我。並叫我打開果頁比佢睇。打開後,本人指住那頁那行讀比佢聽,所有飯類跟熱飲(細) $33 (大) $3X。伙記知道菜牌有寫,可能識字,之後就行開而另一個伙記B(可能係老闆娘)又問我食咩野。叫了豬扒餐肉炒蛋飯同埋茶走,並指出菜牌有寫。伙記B同本人講,本人所講嘅係正確。而本人只想指出誠記菜牌有錯,要求他們更正,唔好誤導他人。伙記B再同本人講,本人所講嘅係正確。但未有就事件道歉或退錢。當然4元唔係咩錢,只想希望誠記
奶醬多,茶走

所有飯類跟
熱飲(細) $33 (大) $3X
凍飲(細) $3Y (大) $3Z

所有飯類跟
熱飲(細) $33 (大) $3X

本人同伙記講菜牌寫所有飯類跟熱飲(細) $33。
伙記話:「我地菜牌冇寫跟餐。」
叫了豬扒餐肉炒蛋飯同埋茶走,並指出菜牌有寫。
伙記B同本人講,本人所講嘅係正確。
而本人只想指出誠記菜牌有錯,要求他們更正,唔好誤導他人。
當然4元唔係咩錢,只想希望誠記改正。

由於本人不會日日都到誠記進餐,而該店在本人投訴後會否馬上更改菜牌,就未能再次查証。如有需要,本人可於明天再次上去食早餐並把照片拍下再分享。
題外話/補充資料: 本人就以上事件嘗試以網頁形式提交到消費者投訴委員會投訴,看看消費者投訴委員會會不會就此事件作出跟進。
2013-09-07
2012-12-31 420 瀏覽
聽說街巿內的食肆好平,而且種類繁多,今次食左呢間先~~~墨魚頭好大粒,但有點靭,湯底頗咸,不宜飲用蛋味香濃,分量不少西多上面個D係奶醬,食落有點甜,中間個層係淡係黃色的,我食唔出係咩黎,大家有機會試下再分享下啦~~~
聽說街巿內的食肆好平,而且種類繁多,
今次食左呢間先~~~
墨魚頭好大粒,但有點靭,湯底頗咸,不宜飲用
蛋味香濃,分量不少
西多士
西多上面個D係奶醬,食落有點甜,
中間個層係淡係黃色的,我食唔出係咩黎,
大家有機會試下再分享下啦~~~
2012-12-29
一肚氣呀!!!!本身係諗住黎係食格離個間,點知冇開門,咁唯有試下呢間啦!!!點知就中招!!!!叫左個咖哩牛腩飯,好大碟,一食落口,難食到嘔d咖哩汁冇咖哩味,希到好似水咁,d牛腩帶酸味!叫呀姐換過第二d啦!!開頭呀姐都肯換的,跟住有個呀嬸行埋黎話碟飯你食過冇得換!!話係你個人口味唔岩食,唔關佢d食物問題!!!之後個呀叔走埋黎話:冇問題嫁,你唔岩食呀冇得換喎!!D服務真係不知所謂呀!你唔肯換都冇計嫁,個幾十蚊蝕比你地,我最多唔食去第二間食過姐,d野冇食過,叫佢埋單啦!成班人圍過黎望住,個呀叔食左火藥咁走過黎大聲鬧人,佢好似身人屎咁話:你地唔好放上網呀,係你地唔岩食,好一餐唔好一餐,你地冇衣食...!!!!咁既服務態度,唔接受客人意見,永遠都冇進步囉!!!仲就人地折福壽!係香港從來未試過咁既服務態度!!!一世都唔會再來!!!

一肚氣呀!!!!

叫左個咖哩牛腩飯,好大碟,一食落口,難食到嘔

係香港從來未試過咁既服務態度!!!一世都唔會再來!!!
差!咖哩水,酸牛腩!
2011-11-11
2009-09-08 243 瀏覽
7月5日, 94週月快樂~喺夜晚食週月晚餐之前, 中午食少少野先~ 因為食得多源成興, 佢地d野又超大份, 所以今日我地揀去食誠記~ 佢都係我成日食嘅地方, 因為佢地沙爹味道香濃好味~ 不過佢地誠記係無茶餐特餐叫嘅, 全部都要散嗌~::: 沙爹牛肉麵 ::: $12沙爹我覺得係超好食, 無論食咩麵咩米加沙爹都好正, 佢地真係沙爹湯底, 好濃味少少辣, 懷疑係用打邊爐嗰d湯包~ 牛肉好淋有肉味, 不過配乜都好只要有沙爹就已經好足夠~::: 冬菇雞絲米 ::: $15成碗野超大兜! 原隻冬菇炆得夠淋, 去晒澀味, 好甜~ 雞絲用上雞柳肉, 夠嫩, 食到鮮味架真係! 個湯底吸收晒冬菇同雞絲嘅精華, 好甜呀~ 配米粉又健康又美味~::: 凍檸茶 ::: $9飲品有大細之分, 我地叫咗杯細嘅. 茶味同檸檬味都ok, 不過不失~始終佢地冇餐叫就冇咁好, 散叫價錢一定唔會平得過源成興d餐, 所以佢地人流唔算多. 另外, 佢地落單仲維持住舊式大排檔咁, 唔用紙寫低, 淨係用腦記住你叫咗乜, 收錢嗰時先數枱面嘅碟去計數, 所以漏單情況都幾多, 希望佢地及早發現問題同加以改善…
7月5日, 94週月快樂~

::: 沙爹牛肉麵 ::: $12

2009-07-05
沙爹牛肉麵
冬菇雞絲米
2009-04-21 196 瀏覽
我住在附近, 平常經常去這問茶餐廳。可以說是, 由小吃到大!誠記的蛋牛治焊底一定要試!是碎牛煎蛋!不是一片片牛肉的!真的好味!西多士食也是必吃食品之一!不過怕肥就別試了!因為他落了很多牛油!=P炸雞翼也不錯!
我住在附近, 平常經常去這問茶餐廳。
可以說是, 由小吃到大!

炸雞翼也不錯!
2009-04-20
2009-04-10 159 瀏覽
正月廿四‧雨水 有時吃東西不能令人留下印象,感覺是求求其其吃了東西就算了的,是日就是這樣子。原先想去的店子人多到插針不下,轉了來這個熟食中心卻冷清得水盡鵝飛,就來這邊坐下,純因為只有這裡是未試過的。 看餐牌,選擇不多,一時也真的下不了手,就隨便選了個煎雙蛋豬扒通粉。豬扒醃得不夠味,又薄又硬又韌,唯一的好處是老實的沒有下化學劑去招呼過。通粉是即食通,吃起來過份彈牙;湯底卻是即食麵的味精湯底,總好過求其一個滾水湯底。 埋單24蚊,吃完也沒有特別印象的一餐,應該儘量避免,個人要對自己好一點,要認真一點的選地方吃東西。
正月廿四‧雨水

吃完也沒印象的扒蛋通