2016-05-09 460 瀏覽
叫個油菜加碟魚鬆炆米,等足半個鐘,叫侍應追下,再問佢追左未?可唔可以出碟油菜先?佢仲話:又唔係我整!人唔多,等咁耐,追下都要受氣,幾好食都假,況且質素一般,以後唔會黎!劣劣劣!
2016-04-06 637 瀏覽
一起身就好想食雲吞麵就走去青衣食野,平時我好驚出面好多雲吞麵都非常大陣堿水味,好攻鼻之餘仲大大影響雲吞同麵既味道。我覺得譽居既雲吞麵算係合格,麵非常彈牙,而且堿水味唔太重(要求外面既雲吞麵完全無堿水味係無可能架啦,所以佢都算合格啦),不過雲吞就過於普通,雖然皮整得非常薄,而且味道適中,不過口感欠奉,裏面餡料同蝦唔太彈牙,有待改進。我仲叫左碗肉丸粥,粥底本身煮得唔錯,綿綢得黎可以見到都幾多米粒係裏面,另外個肉丸普通,味道偏淡,如果口味比較清淡既朋友都係一個唔錯既選擇。整體黎講價錢中等,不過不失。
整體黎講價錢中等,不過不失。
2016-04-02
$50 (早餐)
今日同同事一行七人去到好多地方都冇得食,周圍都爆晒,竟然去到這間仲有位當然即時入去食午餐啦,我地食過覺得其實都吾錯味道,而且價錢合理,佢的午餐牌原來不定時會轉,今次我地6個人竟然都係想食同一款,京都排骨(我記得六十二蚊左右)!~因為我地之前食開佢地的豬扒係十分好味道,夠厚之餘又有肉味,吾會得個鞋同冇味。而今次我地叫的京都排骨就更多左酸和甜味,份量又多,再加一個大白飯其實我地女同事黎講係食吾晒。仲要有例湯添,不過今次的例湯就偏淡有點失望。而最後一個同事食燒味飯都係四十多元,價錢吾叫十分平,但燒味肉,义燒肉質瘦肥平均又吾太多肥膏,味道夠又香,吾會鞋同加左豉油飯同事話十分好味又吾咸。係一個多選擇而價錢合理在青衣城的餐廳。>
2016-01-20
由於番到青衣已經10點,間間餐廳都CUT曬ORDER,但我同朋友又好肚餓想搵野食...點好呢,吾通真係要食M記?不死心地行曬咁多間,由3樓行到落G樓!!終於比我地搵到間門外貼寫有宵夜GE中式麵館,咁岩我都想食番D有湯GE野,就入左去.平時好少黎衣間到食,因為食物冇咩特別,但價錢就貴貴地,而且個冷氣經常都好凍.唯一優勝之處係通常都吾洗等位.仔細一睇個餐牌其實又吾係樣樣都貴GE,叫左兩碗野,一碟小食,牛肉河(朋友的),雲吞麵(我的),手撕雞(share食).不過不失的 雲吞河,d面都ok,吾太硬,冇難食ge鹼水味.個雲吞都吾太差,皮薄,都有大大粒蝦.我比較欣賞佢個湯吾算太咸,至少我食完之後冇係咁飲水止渴.衣個份量我食得曬,幾好.牛我吾太好,所以冇食到.手撕雞令我同朋友都吾係太開心.因為佢有西芹,而我同朋友都吾食.真係吾知原來手撕雞係會有配西芹衣個食法...搞到我地千方百計挑d少得可憐的雞肉出黎每人食得個兩三條...d辣就吾會太辣,我覺得ok ge.凍檸茶好好飲,個茶吾會太澀,檸檬都有幾塊,夠酸.真係吾知點解.永遠都係同桌叫凍檸茶,我自己吾會叫,但就會搶對方個杯黎飲...係一直都覺得自己吾會
由於番到青衣已經10點,間間餐廳都CUT曬ORDER,
但我同朋友又好肚餓想搵野食...點好呢,吾通真係要食M記?
不死心地行曬咁多間,由3樓行到落G樓!!
終於比我地搵到間門外貼寫有宵夜GE中式麵館,
咁岩我都想食番D有湯GE野,就入左去.

平時好少黎衣間到食,
因為食物冇咩特別,但價錢就貴貴地,
而且個冷氣經常都好凍.
唯一優勝之處係通常都吾洗等位.
仔細一睇個餐牌其實又吾係樣樣都貴GE,
叫左兩碗野,一碟小食,
牛肉河(朋友的),雲吞麵(我的),手撕雞(share食).
不過不失的 雲吞河,
d面都ok,吾太硬,冇難食ge鹼水味.
個雲吞都吾太差,皮薄,都有大大粒蝦.
我比較欣賞佢個湯吾算太咸,
至少我食完之後冇係咁飲水止渴.
衣個份量我食得曬,幾好.
我吾太好,所以冇食到.
手撕雞
令我同朋友都吾係太開心.
因為佢有西芹,而我同朋友都吾食.
真係吾知原來手撕雞係會有配西芹衣個食法...
搞到我地千方百計挑d少得可憐的雞肉出黎
每人食得個兩三條...
d辣就吾會太辣,我覺得ok ge.
凍檸茶好好飲,個茶吾會太澀,
檸檬都有幾塊,夠酸.
真係吾知點解.
永遠都係同桌叫凍檸茶,
我自己吾會叫,但就會搶對方個杯黎飲...
係一直都覺得自己吾會飲,所以吾叫.
我就咁飲佢本身比我地ge"茗茶",都幾岩飲.
埋單吾記得左幾錢,百幾蚊.
2015-12-13
$70 (宵夜)
2015-11-29 326 瀏覽
一直對它的及弟粥都很鍾情。最近午市食了個小菜套餐,椰香茘芋鷄加老火湯,非常失望。個青紅羅蔔豬骨湯老實說是咸滾水,冇料就多加些鹽。碟椰香茘芋鷄就共有六塊雞,其中有兩塊鷄翼尖和一大塊鷄頸,味道也是得個咸字,回家一個下午飲了很多杯水,失望!
2015-11-27
價錢有不同選擇,味道質素都好味譽居都係我地既飯堂,因為12點去到吾洗訂座可直接去夠方便(每次8-10人)。今日去既時間再看午餐餐牌更新了。同事最愛椒鹽豬扒冇左..唯有食新野。而我因為成日周圍食野咁滯,所以今日食清一點先...A2 荔灣艇仔粥$34:粥方面吾叫好多材料,但粥都夠綿,吾太咸,食落味精不多。整體味道吾錯。套餐加六蚊豉油皇炒面$6:不太好味,煮得太淋同好多爛而難“甲“,顏色和味道淡,差不多沒有配料有點失望。佢既$62Q版套餐送湯更為吸引,原來食滿$150用恒生仲有9折。

2015-10-30
青衣城係返工地方最近的商場,我地差不多食晒全部餐廳。就係這間未食過,見到門口午餐都係講緊$60左右,所有找了天一行八人在12:20到達在不用等位情況下開餐!~茶芥每位$3如小菜餐會有湯和飯,如果其他就要加大約$6左右可選擇湯或飲品。炒面,腸粉之類都有都係大約加$6-9就有。有粥粉面飯咩都有,我地一行八人都叫了不同,大約問左同事食完意見:椒鹽豬扒都話好香口吾油好味道。燒味飯吾多肥膏义燒,醬汁好味,女同事最後食晒所有白飯。豉椒牛肉炒河:豉椒味重但吾咸,各款椒熟得剛剛好,好香口同脆口。牛肉吾會好硬有牛肉味。份量都夠有飽。皮蛋瘦肉粥($32):煲得都好綿身,配料多同瘦肉係有用鹽俺過所以有少少咸味,份量都大。食完都不用加腸粉之類,一個女仔已經足夠。

椒鹽豬扒都話好香口吾油好味道。
燒味飯吾多肥膏义燒,醬汁好味,女同事最後食晒所有白飯。
皮蛋瘦肉粥
2015-09-22
皮蛋瘦肉粥
2015-07-25 299 瀏覽
第一次幫襯,叫咗碗自選2餸粥,同麻辣手撕雞。 麻辣手撕雞唔麻唔辣=0=,反而似泰式醬,而且雞絲好少,西芹佔85%。凍奶茶少甜仲係好甜...下次要叫超超少甜xD,但有茶味,還可以。最後個自選粥,粥好綿,好傑,抵讚,有薑絲,食完夠晒飽。
第一次幫襯,叫咗碗自選2餸粥,同麻辣手撕雞。

最後個自選粥,粥好綿,好傑,抵讚,有薑絲,食完夠晒飽。
麻辣手撕雞
豬肚鯇魚片粥
豬肚鯇魚片粥
打工仔們熬過漫長的三月,期待已久的復活節終於來臨,實在令人興奮雀躍!難得五日連假,每天我都為自己的行程安排得滿滿;遇上好天氣當然要把握機會郊遊去,出發前吃個豐富的早餐為待會兒的勞動作準備。在青衣城不想吃快餐式的早餐,就只剩譽居可選;早上十時多抵餐廳,店有八成滿,兩個人被安排到四人卡位就坐,空間感十足,好不舒適。早餐至十一時半仍有供應,肚餓得很的我倆快快手點兩個早晨孖寶(粥+小食)互相分享。粟米肉粒粥 $26今天我不想吃皮蛋不想吃豬皮不想吃內臟,粟米肉粒可算是云云選擇裡稍為健康的一個,粥底綿滑有米香,鮮黃色的粟米爽甜,可惜是那經鬆肉粉洗禮的肉粒,帶點肥又幾乎無味道,不喜歡。牛肉肉丸生滾粥 $32即點即做的關係,等了好一陣子才上桌,想起要拍照時也為時已晚哈哈!帶淺啡色的粥底多了一份鮮甜味,牛肉軟淋但肉味略淡,三粒肉丸好像縮了水,外型小巧,爽滑彈牙味亦討好。豉油王炒麵 (早晨孖寶)點了以後才知原來男友和我都根本不愛炒麵,好一個美麗的誤會。炒麵配料就只有面頭的幾條菜絲、蔥絲,幸好麵條不太油,淡淡地送粥也不錯。蔥花炸兩腸 (早晨孖寶)炸兩是我吃粥時的良伴,這兒配粥就只有約半條油炸鬼的份量,自己一

粟米肉粒粥 $26
牛肉肉丸生滾粥 $32

豉油王炒麵 (早晨孖寶)
蔥花炸兩腸 (早晨孖寶)
炸兩是我吃粥時的良伴,這兒配粥就只有約半條油炸鬼的份量,自己一個吃的話剛剛好,要和人分享就有點到喉不到肺的感覺;炸兩雖不是十分脆口新鮮,但總算沒油溢味,腸粉亦香滑,和男友搶著頓覺滿足。
另外茶位$3,連加一$70,這兒沒上茶樓、去麥當勞那麼多人,坐得舒舒服服, 吃畢就出發郊遊去嚕!
2015-04-04
$35 (早餐)
2015-04-10 359 瀏覽
青衣城食肆時時旺場...唯獨...譽居...門口唔見有人等...間間要等位...譽居竟然可以即時入座...唔想等...咁就即入啦...計茶芥...咁就飲啖茶啦...店內可能人唔多...相比茶樓清靜好多...不過...點心就久奉了...一碗粥配一個小食一 SET ...兩 SET ...粉腸粥粥底綿...粉腸食落唔覺有腥味...GOOD...皮蛋瘦肉粥就普普通通啦...油炸鬼睇落唔太見得人...不過...食落就脆卜卜...咁炸両中間的油炸鬼呢...同樣脆呀...不過...包住油炸鬼的腸粉唔夠滑...加配一個魚蛋麵...埋單一百零七元...我覺得價錢不過不失了...偶然唔想等位...我會再去...
青衣城食肆時時旺場...

唯獨...譽居...門口唔見有人等...

間間要等位...譽居竟然可以即時入座...

唔想等...咁就即入啦...

計茶芥...咁就飲啖茶啦...

店內可能人唔多...相比茶樓清靜好多...

不過...點心就久奉了...
一碗粥配一個小食一 SET ...兩 SET ...

粉腸粥粥底綿...粉腸食落唔覺有腥味...

GOOD...
皮蛋瘦肉粥就普普通通啦...
油炸鬼睇落唔太見得人...不過...食落就脆卜卜...
咁炸両中間的油炸鬼呢...同樣脆呀...

不過...包住油炸鬼的腸粉唔夠滑...
加配一個魚蛋麵...

埋單一百零七元...我覺得價錢不過不失了...

偶然唔想等位...我會再去...

2015-04-01
$50 (早餐)
多年前,曾在現已結業的「譽居」尖沙咀店吃過它特別推介的「橫行膏蟹砂鍋粥」和「名人蝦子撈麵」,印象不差。數日前,在青衣城閒逛過後,到了下午茶時間,來到這間「譽居」青衣分店,吃的仍是這兩款粥麵孖寶,可惜,這次的感覺卻大不如前。先是「橫行膏蟹砂鍋粥」($38),份量確是不少,大大鍋的,已斬件的膏蟹雖然並不大隻,而且不單蟹肉不多,就連蟹膏也不多,但這大鍋蟹粥無非賣三十八元而已,還是甚為抵吃的。不過這粥的質感太稠,吃來漿口得很,要是與稀冷冷的粥相比,絕對是犯了過猶不及的毛病,並不理想 。再是「名人蝦子撈麵」($22)。這蝦子撈麵與哪位名人有關我並不知,但這撈麵麵質太乾,乾得只可以大量的撈麵湯來把它浸軟才比較方便入口,實在差勁。加上蝦籽份量不是那麼多,這所謂的「名人蝦子撈麵」絕對不及格。幸好這次幫襯,我還在下午茶的食品選擇中叫來很久不曾吃過的「蜆芥鯪魚球」($26) 吃,水準不錯,算是挽回多少分數。這「蜆芥鯪魚球」一碟五粒,外皮炸得香脆,裡面又夠熱辣,蘸點濃冶的蜆芥醬吃,惹味得很。要是甚為喜歡吃「蜆芥鯪魚球」的爸爸來到的話,一定十分高興呢!這次再次幫襯「譽居」,既吃了不濟的粥麵孖寶,也吃了不錯的「

這次再次幫襯「譽居」,既吃了不濟的粥麵孖寶,也吃了不錯的「蜆芥鯪魚球」,整體上算不上是甚麼美食,不過仍然及格,「蜆芥鯪魚球」的功勞實在功不可沒,要不是有這還算不錯的小食,它一定會收到一個哭臉呢!
2014-07-05 357 瀏覽
途經青衣,商場內的食肆均高朋滿座,唯獨是這間不用等位!羔蟹砂窩粥甫上桌,羔蟹粥粥底不夠黃,証明蟹羔用料不夠,雖然用砂窩端上,但並非代表用砂窩去煮,呷一口粥沒有燙口感覺,粥不夠綿,較為遜色!蝦子撈麵蝦子的鹹香比想像中少,鮮味欠奉,麵身較乾而且沒有蛋香,不吃也罷!怪不得這間食肆不用等位,中伏了~
途經青衣,商場內的食肆均高朋滿座,唯獨是這間不用等位!
羔蟹砂窩粥
蝦子撈麵
怪不得這間食肆不用等位,中伏了~
早餐
2014-03-22 543 瀏覽
下午到譽居吃飯。服務員安排得宜,很快卡位坐下。枱面整齊,服務員放下餐牌便離開了,忘記了上茶。提了服務員2次,約15分鐘后才上中國茶。落完Order後,餸菜約10分鐘左右送到,意外地快速。其實餐牌價格偏貴,有10%加一收費,但份量小,味道也令人失望。
下午到譽居吃飯。
服務員安排得宜,很快卡位坐下。
枱面整齊,服務員放下餐牌便離開了,忘記了上茶。
提了服務員2次,約15分鐘后才上中國茶。
落完Order後,餸菜約10分鐘左右送到,意外地快速。
2014-03-20
2013-10-10 307 瀏覽
去青衣城睇完戲後,因時間都好晏la,所以就o係戲附近是旦搵一間又未收o既野食,見到呢間話11:30先last order,就入去試下啦,環境其實唔錯,有d古色古香o既格調,佢食o既野都係中菜,粥同麵係主打,不過唔知係咪宵夜時間,所以要叫先識得比碗碟,但仲要係崩咖喎。咁叫左幾樣野,最普通o既白粥原來係最好味,夠綿夠滑,之後果幾樣真係唔好睇更加唔好食,淨係講燒肉,舊舊都勁多肥膏,都唔知點食,芬蹄還可以,不過都好難唔好食,但海硩o既味道就好怪,唔識形容o既怪味,不過我應該唔會再比機會呢間,因好少會入到青衣城睇戲!
白粥
北菇菜心
海折拼芬蹄
叉燒拼燒肉
2013-09-28
$150 (宵夜)
白粥
2013-07-09 235 瀏覽
同阿E去食飯,例牌就是去青衣城,今次揀了譽居。我到埗時,大家已經點好菜,坐低馬上有得食。先有燒味,係叉燒燒腩仔雙拼,前者切得較薄,卻幾鬆化,有點蜜香。燒腩仔至少皮脆,帶點咸香。仲有豬手和牛筋腩,前者腍身,膠質幾重,唔錯,但牛腩就實在韌得離譜,我試了兩件,亦無法吞下,大為浪費。想不到炆冬菇的份量咁多,隻隻厚身又入味,是全晚最好的。通菜炒牛肉,上來的通菜都已變黃。怕唔夠食,又來炒河和星米各一,乾炒牛河無厘鑊氣,星洲炒米又是毫不惹味,蝦肉更是完全沒味,兩款都強差人意。埋單每人平均一百有找,算是幾便宜。
同阿E去食飯,例牌就是去青衣城,今次揀了譽居。

埋單每人平均一百有找,算是幾便宜。