2019-07-12 39 瀏覽
喺黃埔返工有個好處,就係唔怕會餓死同渴死,因為黃埔既食肆選擇多,茶飲店亦都越開越多,今日去買外賣返公司食,竟然俾我發現有間標榜新鮮手作芋泥同無添加劑黎做其中一個賣點既飲品店,作為芋頭控既我見到芋頭同少女風既裝修就即刻心心眼要買杯黎飲。入到舖入面第一眼竟然見到有部夾公仔機同座位上面都有好多公仔,飲品店裡面有部機我都係第一次見,都真係好特別。因為太多選擇既關係,我企左一陣都諗唔到飲咩好,店員主動走黎同我介紹各款飲品,最後我終於決定好,叫左一杯芋頭櫻櫻西米露,呢杯顏色好靚,櫻花既粉紅色同店鋪裝修勁襯,另外店員一啲都唔市儈,用上大量芋泥,份量十足,上面嗰層就係西米,一啖入面有齊芋蓉同西米露,整體口感好好,好有層次,芋頭蓉好滑,最鍾意係有少少芋頭粒,有咬口,而且唔會死甜,真心唔錯。
2019-07-02
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
2019-07-11 37 瀏覽
因為呢間飲品鋪個名有芋字 所以被吸引左去試👻芋頭風暴 ($32)第一次飲有Oreo 同 芋頭既飲品🤤 底部有好多好多oreo碎 上面係一層芋泥 同埋 奶 撈勻佢就可以飲到有Oreo 既芋泥奶 👻 買完一杯已經好飽了 😂-芋霸布能 ($33)呢杯野飲有豆奶 芋泥 豆腐布甸 同芋圓 飲落有好豐富既層次 ☺️☺️ 芋圓好煙un好有咬口!! 豆腐布甸好滑 好香豆腐味 亦唔會一咬就爛呢間飲品鋪好岩少女打卡 😂 有粉紅色既波波牆 仲有好多公仔! 店員好好 好樂意向我地講解d飲品 仲拎走d野比我地影相 😂 佢地既飲品亦都比其他飲品店感覺較健康!可以再戰👻
因為呢間飲品鋪個名有芋字 所以被吸引左去試👻

芋頭風暴 ($32)
芋霸布能 ($33)

2019-07-11 19 瀏覽
前幾日去試飲左呢一間新鋪頭嘅珍珠奶茶首先呢一間鋪頭所提倡嘅就係芋頭護院嘅珍珠奶茶所有東西所有飲料都係親自調教非常新鮮非常可口加上呢一間鋪頭係新開張嘅喺紅磡附近好適合我所以對我來講係非常之方便-加上我真係好鍾意佢哋每一個人嘅服務質素好友善好好對顧客都好有耐性慢慢介紹同講解每一款嘅產品飲料雖然價錢可能有少少貴但係佢哋超級大杯容量好多如果你飲一杯做你嘅午餐絕對值得絕對夠炎炎夏日好適合各位飲一杯架如果唔係真係好容易中暑如果大家得閒嘅話方便就行一行試一試啦我真係好鍾意飲呢間快啲飲啦大家超級推介給大家
炎炎夏日好適合各位飲一杯架如果唔係真係好容易中暑
如果大家得閒嘅話方便就行一行試一試啦

我真係好鍾意飲呢間快啲飲啦大家
超級推介給大家
外賣自取
2019-07-11 29 瀏覽
繼續介紹紅磡嘅好西,黃埔附近開左間裝修好少女粉紅嘅奶茶店,係一個polyu大學生經營嘅,仲要係做街坊生意,店員都好nice, 野飲大杯價錢合理💓➖1️⃣西瓜白虎奶蓋 $33 大杯味道相當有驚喜,原來西瓜配奶蓋係一啲都唔怪仲好好味,足料嘅西瓜同豆腐布丁真係好好味,十分消暑又清新,絕對推薦俾大家🍉👍➖2️⃣香蕉火火豆花 $36 大杯呢杯係第二驚喜,店員真係用新鮮香蕉同火龍果去blend,所以飲到好重香蕉同火龍果味,再配埋豆花布丁真係好有新鮮感,用心製作🤤👍➖3️⃣藍莓櫻櫻豆花 $36 大杯相當有層次感,未飲過呢種配搭,藍苺味特出,因為用大量新鮮藍苺打成所以有好多藍莓肉咬下,甜味大部份來自藍莓本身嘅果甜所以飲得多都唔會感覺飲糖水咁😋➖4️⃣芋頭豆豆 $34 大杯芋頭味唔算太重,有啲似開粉嘅感覺,冇咩咬口,不過用豆奶沖感覺冇咁heavy,芋圓粒粒嘅味都唔會話好假➖因為係小店製作做街坊生意,所以比一般連鎖台奶店製作更用心,用料更足料,好多味都好有驚喜,所以差唔多每次到紅磡都會去幫襯!

1️⃣西瓜白虎奶蓋 $33 大杯

2️⃣香蕉火火豆花 $36 大杯

3️⃣藍莓櫻櫻豆花 $36 大杯

4️⃣芋頭豆豆 $34 大杯

2019-07-10 24 瀏覽
黃埔最近開了很多飲品店,其中一間以粉紅色作主題,立即吸引了少女心的我去光顧🤣店舖以粉紅色為主題,牆上佈滿粉紅色波就波設計,到處放滿卡通公仔,還安裝了一部夾公仔機,好有少女情懷的佈置👧🏻這裡不是以珍珠奶茶作主打,而是我最喜愛的芋泥飲品💕 叫了一杯芋頭豆豆~豆奶,加上芋泥沙冰和芋圓,簡直是我最喜愛的配搭,而且芋泥份量真的超多‼️我決定要幫佢改名為特濃芋頭豆豆💜 厚實的芋泥不太甜、QQ的芋圓好煙韌,跟豆奶好夾👍🏻 喝一杯已經飽肚了🥰 另一杯試了芒果燦燦豆花🥭上面是芒果沙冰,下面是豆花。芒果沙冰用上芒果蓉加冰現製,很適合夏天消暑解渴。另外豆腐花很滑溜,而且份量都不少,飲到底還有😋

店鋪:谷芋 (紅磡)地址:紅磡黃埔新村德民街2-34E號地下4J號舖台式飲品係香港流行左一段長時間,繼之前黑糖、珍珠飲品盛行後,芋頭亦都慢慢左成為熱潮最近去開紅磡,見到一間叫谷芋嘅台式飲品店見到非常特別,成間嘅店舖都充滿少女風味,除咗有唔少粉紅色嘅報紙之外,亦都有唔少嘅毛公仔同埋夾公仔機係店舖內,非常吸睛搶眼由於鍾意Oreo曲奇嘅關係,而呢間谷芋亦主打芋頭飲品,所以就叫左杯芋頭風暴(Taro milk with oreo)黎試下芋頭風暴 $33用每日新鮮手做嘅芋頭蓉加上鮮奶同曲奇,三層嘅原材料溝埋一齊形成左一杯甜度適中,有脆口曲奇,又有彈牙芋頭蓉,亦有香滑鮮奶嘅味道,比例基乎係1:1:1,相當足料,芋香濃郁厚實,唔會起膠起泥,下次可以試埋其他口味
店鋪:谷芋 (紅磡)
地址:紅磡黃埔新村德民街2-34E號地下4J號舖

芋頭風暴 $33
2019-07-07
5 分鐘 (堂食)
2019-07-07 22 瀏覽
芋蓉+芋圓+豆奶,味道良好。如果有一粒粒的芋頭的話,會更加有口感,支持小店,大家可以來試一試。人流不多,店內有坐位休息一下,下雨天都有位避下雨,唔錯唔錯。$36大杯。
2019-07-07
5 分鐘 (堂食)
2019-07-06 117 瀏覽
小編在紅磡讀書,紅磡一向出名多東西吃,最近又有新開的小店啦!這是專門飲芋頭的店鋪,芋頭迷真的要試試~店內全由粉紅做主色,又有夾公仔機、打卡位等等,很花心思~夾中大獎還可以免費飲一杯呢,很抵,哈哈。和朋友點了芋頭風暴和水果茶。芋頭風暴挺不錯的,芋泥很多!外觀又黑又白,有點像水墨畫。味道方面,點了少甜,相對上真是不算很甜,但有Oreo 的甜味,就覺得剛好。因為芋泥都不少,所以飲完一杯都很飽呢。水果茶的水果都很足料,茶味都濃郁,都不錯的~

水果茶的水果都很足料,茶味都濃郁,都不錯的~
2019-07-06 68 瀏覽
這個夏天流行是什麼?今期流行以芋頭作主題的手搖飲料,夏天天氣真的十分炎熱,今天回家途中, 看到附近開了一間以粉紅色作主題 手作飲料, 十分吸睛便入去了。坊間其他台式飲料都是珍珠奶茶為主打而這裏卻大大不同, 十分之健康用芋頭,又有新意.我選擇了 芋頭櫻櫻英西米露他是採用了大量芋頭蓉, 不會太過粉也不會太過林, 芋頭味也十分香濃, 而且吃下去有大量的西米粒粒都有gel頭 ,老闆娘說她是每朝早自己起身無的芋頭 就好像平時傳統糖水店的芋頭西米露。店舖有一排等候區,上面放了很多不同的公仔,可以給大家打卡留念。 仔細留意一下他場上也是不可缺少的粉紅色拼白色打卡牆, 在店員工作區旁邊放置了一部夾公仔機, 讓客人等候的時間可以消遣,而且這個夾公仔機是很容易夾唷!住在黃埔附近的街坊不要錯過囉
這個夏天流行是什麼?
今期流行以芋頭作主題的手搖飲料,

我選擇了 芋頭櫻櫻英西米露

仔細留意一下他場上也是不可缺少的粉紅色拼白色打卡牆,

住在黃埔附近的街坊不要錯過囉
2019-07-05 142 瀏覽
兩少女等睇戲行下街,見到粉色系東西就忍唔住入野。打卡,扮網紅影相先,哈哈!芋頭豆豆 Pearl Jelly Taro Soy milk層次多多厚厚靚靚!一層豆奶、一層芋頭蓉粉粉軟軟同一層珍珠煙煙qq。豆奶厚味道,芋頭蓉要搞好先好飲,完美混合!整體濃口味,但唔甜!真係無添加,幸福鳥遇到無加色素甜既飲品!芋豆櫻櫻西米露 Taro Sago有食糖水感覺,豐富一粒接一粒。櫻花本身靚,但淨食佢會有d「怪」。加左芋頭呢,呵呵唔同哂。西米露好強烈,一d都唔會比珍珠差!其實都有想飲pudding個個,但怕太飽肚。應該可以一杯當一餐!粉紅色佈置得好少女心,仲有夾娃娃機!
兩少女等睇戲行下街,見到粉色系東西就忍唔住入野。

打卡,扮網紅影相先,哈哈!

層次多多厚厚靚靚!

芋豆櫻櫻西米露 Taro Sago

粉紅色佈置得好少女心,仲有夾娃娃機!
下午茶
  • 芋頭豆豆
2019-07-05 98 瀏覽
經過黃埔德民街,發現有一間新開不久而充滿少女味,粉紅色的手調飲品小店。他們有一張長座椅放滿可愛的公仔,適逢當時又天氣酷熱,令我友人忍不住入去叫咗兩杯手調凍飲降降溫。 可以坐係度飲.一邊可以玩公仔 的超級紅西柚,齋看賣相已十分吸睛。一片片新鮮的西柚肉布滿杯裏,未飲已經覺得10分清新。原來店主話俾我知,佢哋係用西柚汁配合茉莉茶,溝出嚟這個水果茶除了飲到有新鮮西柚汁更有啖啖茶香。這個我10分推介[芋泥相遇系列]的芋泥風暴,用健康的芋泥配合Oreo,完全冇違和感,飲到啖啖Oreo加芋黎,這個冰飲10分有層次又降温。喜歡芋泥的朋友不防一試。每日都有推介產品,下次試下新口味先💕Join VIP 仲可以玩扭蛋機,抽下獎添

可以坐係度飲.一邊可以玩公仔

[果茶日子系列] 的超級紅西柚,齋看賣相已十分吸睛。一片片新鮮的西柚肉布滿杯裏,未飲已經覺得10分清新。原來店主話俾我知,佢哋係用西柚汁配合茉莉茶,溝出嚟這個水果茶除了飲到有新鮮西柚汁更有啖啖茶香。這個我10分推介

每日都有推介產品,下次試下新口味先💕

Join VIP 仲可以玩扭蛋機,抽下獎添

2019-07-05 75 瀏覽
天氣炎熱最想就係飲返杯嘢飲, 不過又唔係好想飲汽水🤔行下行下見到巷仔入面有間嘢粉紅色好似幾得意就入去睇下,見到啲名咁得意嘅咩豆腐芒果燦燦??就膽粗粗買一杯嚟試下,整出嚟已經見到好靚喎,飲落口又涼浸浸而且仲好似有種食冰凍豆腐花嘅感覺😊👍鋪面除咗有嘢飲之外仲有好多可愛嘅毛公仔同埋有部夾公仔機,基本上如果你拍住拖去仲可以一路等嘢飲一路夾公仔。店員都非常之親切,特別入面個男店員都好肯同我哋傾計,同埋介紹佢哋嘅飲品。店面環境舒服整齊,店員親切,啲嘢飲又沖得好飲所以我覺得都係值得推介畀大家👍
天氣炎熱最想就係飲返杯嘢飲, 不過又唔係好想飲汽水🤔

2019-07-04 77 瀏覽
作為中女既我都有少女心嘅💕完全俾哩間新開pink pink茶店吸引左,成間舖都係粉粉嘅好靚😍 有好幾款以芋頭做主打既飲品好受歡迎,所以就揀左其中兩款試試佢……-☆ 芋頭櫻櫻西米露  HKD$32/中杯顧名思義用能芋頭做主題,哩杯飲品就已經有半杯係芋泥,好大方👍 芋頭超延綿又新鮮,聽老闆娘講芋泥每日用機新鮮磨製,食到一粒粒芋泥粒🤤 西米亦煮得好腍,加上粉色效果係用火龍果溝鮮奶做成,好有心思💕-☆ 芋霸布能  HKD$32/中杯因當日珍珠太好賣,所以珍珠轉左做芋圓,咁仲開心啦🤣 芋圓加豆花哩個組合永遠無得輸👍 芋圓每日新鮮製造,口感煙煙韌韌,再加上滿滿芋泥,真心正口感一流🤭😋-除左芋頭飲品外,舖頭仲有好多唔同種類既飲品,老闆亦十分接受及聆聽客人意見而整體覺得芋泥飲品都幾有gimmick,飲完覺得好飽,咁就可以慳返餐👍😂😂
作為中女既我都有少女心嘅💕
☆ 芋頭櫻櫻西米露  HKD$32/中杯
芋頭櫻櫻西米露

☆ 芋霸布能  HKD$32/中杯
芋霸布能

2019-06-29
10 分鐘 (外賣自取)
芋頭櫻櫻西米露
芋霸布能
芋霸布能($32)厚厚既芋泥下有芋圓同豆花,再加上豆奶,好豐富好飽肚,係飲得到既糖水阿!店長話芋泥係每日新鮮人手打,非常厚實,仲有粒顆!芋泥好有芋香,味道天然。今次忘記了叫少甜,但正常糖都唔太甜剛剛好。由厚實既芋泥,到Q彈既芋圓,到底滑溜既豆花布甸,好有層次,岀奇地飲完都唔會覺得好濟!不過芋泥比較多,豆奶比較少,咁飲到尾就唔會得返芋泥好難啜上黎。另外芋圓雖然Q彈,但三色都係冇乜味,建議可以試下珍珠。除左芋泥系列,仲有好多款飲品。店鋪以粉紅為主調,而且放滿卡通公仔,充滿少女心。店內放左部夾公仔機,客人可以免費做會員儲積分換代幣玩,經過可以入去坐下飲返杯。
芋霸布能($32)

2019-07-03 25 瀏覽
天氣熱想飲返杯野,經過見到間粉紅色勁小女心,一於試下,手搖開到成行成市,依間舖有部夾公仔機,仲有少量坐位同勁多公仔比人打卡仲有個粉紅色心心牆即刻吸引小編叫杯野飲同打個令卡依間主打芋頭同生果,幾有特式普遍手搖都幾甜,小編又想減肥,店員推介芋頭珠珠杯飲品面頭有奶之後中間有芋頭 ,飲落啖啖芋頭蓉,味道幾香,幾有層次珍珠都係自家芋頭珍珠,較有咬口,有啖啖芋香又唔算太甜,幾有特式,飲落成杯唔算太甜,自我感覺都咁無咁肥

仲有個粉紅色心心牆即刻吸引小編叫杯野飲同打個令卡

依間主打芋頭同生果,幾有特式

普遍手搖都幾甜,小編又想減肥,店員推介芋頭珠珠