(非會員)
在九龍要食好的吉列豬扒, 真係要等等等! 海港城那間要等! 海港城對面那間都要等! 但我發現銅鑼灣豚組吾係好要等又有得食&好食,真係好開心, 但我係九龍人,不會常到銅鑼灣, 這是一個不大方便!但比我發現旺角開了分店, 年初一我就想去食, 但放年假關門! 好! 初三我又去, 好多人! 我等, 真係吾洗等好久, 因為在等的人真的得一兩個, 好快有得食吉列黑豚肉套餐, 我去銅鑼灣次次都是食這個, 因為豬扒吉列最好食, 同食牛扒要5成熟一樣! GOOD吉列黑豚肉好食, 但真係好熱氣, 所以一定要同椰菜絲一齊食, 椰菜絲食完第一時間叫店員加(他say NO)點解銅鑼灣分店有(應該是間間主打吉列的店都有得加), 他說旺角店價錢cheap啲(我真係忘記CWB店食個餐要幾錢, 我下次去會寫底), 所以冇得加菜加飯, 每人一份應該OK! 我想問你們覺得OK嗎? 飯真係食吾到太多, 但菜椰真係要加! 我個Friend同經理講講講....他先加比我地(只是椰菜), 我食得吾開心, 經理~你又感覺吾關佢事! 點解! 之後我又聽見則邊張桌啲人又問同一個問題"有無得加"??
但比我發現旺角開了分店
, 好快有得食

之後我又聽見則邊張桌啲人又問同一個問題"有無得加"??
2011-02-05
15 分鐘 (堂食)
  • 吉列黑豚肉套餐
2011-01-30 11 瀏覽
我們一行五人慶祝生日&團年, 大家一齊試下新嘢! 不過試一次就夠lu!大家覺得最新奇係自磨芝麻醬, 一磨就散發出陣陣麻香味!叫左6樣食品, 大家share食:吉列黑豚肉套餐($138) - 唔鬆軟, 冇肉味, 物非所值! 吉列雞扒套餐覺($1XX) - 肉質比豬滑好多, ok啦! 各套餐都付送麵豉湯, 湯幾特別, 有仲藥材味!薑汁燒魷魚($4X) - 最好食的一樣!香辣牛肉湯烏冬($58) - 得6片仔牛肉, 大家諗起吉野家, 抵食好多好多!香辣海鮮湯烏冬($60) - 不過湯底唔辣, 味道ok!咖哩豬扒飯($88) - 最差的一樣, 豬扒又鞋又乾又渣又冇肉味, 個咖哩汁就幾好!
大家覺得最新奇係自磨芝麻醬, 一磨就散發出陣陣麻香味!
叫左6樣食品, 大家share食:
薑汁燒魷魚($4X) - 最好食的一樣!
香辣海鮮湯烏冬($60) - 不過湯底唔辣, 味道ok!
勁差
2011-01-28
慶祝紀念
生日
2011-01-26 13 瀏覽
一直認為香港的拉麵或烏冬做得不算好除了技術是最大的問題,另一就是湯的溫度不夠熱!最近友人說在此吃過一碗不錯的烏冬,這天來到才知原來是本店開在銅鑼灣的豚組.記得早年曾幫襯過但印象不深.亦頗疑惑地想:在吃吉烈的地方會有好烏冬吃??以往的K場已轉型成為集合了多間日式食肆的大食瀛.門外擺設是花了一點心思.座位寬敞舒適,午飯時間人流不多.牛肉香辣湯烏冬----用上保温能力極高的石鍋來保持湯的熱度,能做到在吃到最後一口也還是熱的!牛肉加入了洋蔥用汁煮過所以非常入味(近似日本的做法就是用上碎的肥牛片來做),其它配料有粟米,海帶,蔥粒及乾筍,烏冬質感咽韌湯底辣味溫和帶點骨湯的鮮.厚切豚肉豬滑湯烏冬----配料相同豬骨湯的味道不算特別濃厚,但厚切豚肉能令這碗烏冬大大加分!豚肉兩邊略煎過,皮層已炆至變黏,脂肪層呈雪糕狀態入口即化,肉質亦柔軟嫩滑.此肉絕對比某些老字號名店的東坡肉做出更高水準.炸豚肉三文治----麵包只是用上大路貨色並不特別厚身及鬆軟,內裡的豬扒是室温狀態,外皮仍然帶脆肉質吃起來比看到的軟身,感覺亦不太油膩.茘枝梳打----味道化學得緊要!離開時才留意到門外設有外賣櫃位.厚切豚肉是一大驚喜!
以往的K場已轉型成為集合了多間日式食肆的大食瀛.
門外擺設是花了一點心思.
座位寬敞舒適,午飯時間人流不多.
茘枝梳打----味道化學得緊要!
離開時才留意到門外設有外賣櫃位.

厚切豚肉是一大驚喜!而此烏冬的質素在旺角區來說已屬頂班,小試的吉烈豬扒在這價位來說也已交足功貨!趁未成大熱長龍店前來吃現在是最佳時機.
午餐
  • 厚切豚肉
2011-01-24 7 瀏覽
終於試左家樂地庫新開既 "豚組" 喇...係旺角番工食LUNCH食到悶悶地.....咁岩行過就見到家樂地庫開左大食瀛......有幾間日本餐廳最後CHOOSE左豚組....其實之前係CWB食過DINNER....今次試下個LUNCH 先以咁高質素既LUNCH....60幾蚊真係好抵下...
2011-01-21
未磨既芝麻。。好好玩呢。。
磨好既芝麻豬扒醬^^ 正!!!!!!!
白豚定食!!!!狂加WASABI OR 柚子汁既椰菜!!!
白豚.....炸得好脆....又有肉汁!!!
同事食左熱熱的石鍋烏冬!!! 暖粒粒!!!
  • 白豚定食!!!!