小吃貨女同事生日🎂指明要再來佐敦豪記,皆因呢度有出面不常見的《黃酒雞》🐔啱哂大家補補身🫶🏻從來黃酒雞最重要就是那個湯底,這裡的黃酒雞落足了料,用帶甜身的客家黃酒來做,當酒精揮發後,便是甜甜的酒雞湯!😍⏰等咗半個鐘《黃酒雞》到喇~~我地點了全隻 $288,雞件滑嫩,湯一口喝下,味道正宗香濃,酒味從口中四散,一股暖意從肚中湧出,舒服非常😚 喝了一個暖胃黃酒雞後,女同事說還有一樣必點就係《潮式淹獅蚶》 $88不過獅蚶不是每一處都可以吃,因為製法不當容易食物中毒,因為女同事响豪記之前食過返尋味先敢點咋~~《手切本地肥牛》 大 $238打邊爐又點少得肥牛,呢度手切肥牛牛味重,牛魔王一定唔會失望😋《新鮮雞子》 $98又點了一個不是人人會吃的雞子,呢度雞子是鵪鶉蛋大小,老闆說細粒像鵪鶉蛋才叫新鮮喎!不知是不是真,但將雞子放進雞煲中煮後再放進嘴裡,一口咬下去口感彈牙軟綿,咬破後立刻湧出爆醬的滋味,味道鮮甜軟綿。不管是不是新鮮,確實是比出面的好吃!雞子迷必試🤭🤭 《手打烏冬》 4個 $80 吃了那麼多,最緊要當然是再點一個烏冬放進黃酒雞煲裡,烏冬最重要就是吸收湯汁,當吸收了黃酒湯成為黃酒烏冬後⋯⋯味道真

⏰等咗半個鐘《黃酒雞》到喇~~
一股暖意從肚中湧出,舒服非常😚

《手切本地肥牛》 大 $238

《新鮮雞子》 $98

《手打烏冬》 4個 $80
吃了那麼多,最緊要當然是再點一個烏冬放進黃酒雞煲裡,烏冬最重要就是吸收湯汁,當吸收了黃酒湯成為黃酒烏冬後⋯⋯味道真不止是一般的好味,十分驚喜😍

《椒鹽炸粟米》 $78
粟米大家吃得多,椒鹽炸粟米就不是隨處有,用椒鹽炸的粟米香口之餘保留了粟米的甜,送酒一流👍🏻不過想食真係要好有耐性,我地等咗100分鐘先有得食!

今個月已經第二次嚟豪記🙋🏼‍♀️🙋🏼‍♀️
《黃酒雞》的確出色,唯獨一個缺點是小炒很慢,因為人手不足,老闆又是即叫即煮,小炒不是一般的慢,是非常慢🐌🐌

因此建議大家有心理準備或者早一點去,
趕時間別去或是先點打邊爐料頂肚,再慢慢等小炒,我地對上一次來足足食咗5個鐘先完成整餐飯,好似食法國餐咁😆😆

今次就7pm食到10:45pm 進步咗😉😉
小店十分熱鬧,全晚爆場👏🏻👏🏻勁!

📍佐敦廟街豪記雞煲·小炒
2024-05-22
慶祝紀念
生日
2024-05-21 417 瀏覽
今日係我生日,幾個朋友提議食大排檔,我當然舉腳讚成啦!我哋揀咗佐敦嘅「豪記」,聽講呢間嘢主打正宗潮州打冷同特色菜,仲係家庭式經營添!店舖唔大,得嗰6張枱左右,所以記得一定要book位啊!我哋去嗰陣得一位阿姨喺度招呼客人,所以大家要耐心啲啊。今晚嘅菜式全部都好新鮮,樣樣都值得推介:1. 百寶花雕醉雞:用本地走地雞整,雞肉好嫩好滑,加上南棗同花雕酒,食落口有種好香嘅酒味,正!2. 黃骨魚豉汁欖角蒸:條魚好大條,魚肉好嫩滑,仲有啲軟骨添,食落啖啖肉,正到爆!3. 豉椒炒花甲:花甲又大隻又肥美,食落口好鮮甜,一碟唔夠喉呀!下次一定會再嚟食呀!

今晚嘅菜式全部都好新鮮,樣樣都值得推介:

下次一定會再嚟食呀!
朋友帶隊去開餐,本身以為係食小菜,去到先知係打邊爐😂 秋冬食🐥黃酒雞煲打邊爐好正,帶少少酒味,雞肉好滑嫩,仲有菜送好健康🥬肥牛好好食,亦有點鮑魚、豬頸肉、薯仔牛肉粒等等,每款都好食😋
  • 黃酒雞煲
走進呢間黃酒專門店,先係被一陣濃濃嘅酒香迎面撲嚟,我已經心思思想埋口。🤤招牌嘅自家製雞,真係叫人一試難忘!跟其他配料一齊煮,每樣東西都吸飽晒黃酒嘅精華。雞肉微微嘅酒香,配上湯頭嘅甜絲絲,飲一啖暖笠笠,真係嘩!韭菜餃同鮮蝦滑墨魚滑都好有嗲,賣相靚仲非常之惹味。小菜方面,黑椒牛仔粒同手打烏冬,兩樣都出奇得好食。牛仔粒嘅蜜汁香甜,外皮脆口,內裡肉質鮮嫩;而烏冬滑溜溜,一啖嗲過一啖。🐄🍜總之,呢度嘅食物平實得黎又有質素,想要善用味蕾嘅朋友,真係要mark實呢間黃酒樂園嚟一試!下次記得提早訂位啦,因為真係人氣爆燈!💡

今晚,我去咗豪記,梗係要同大家一齊分享下我嘅食感啦!🍗😋🍖 推開門,鑊氣撲鼻,我就知今晚食得開心!首先落嘅係招牌黃酒雞,咋啦嘅雞滑得嚟肉質緊緻,黃酒香味迫曬出黎,真係温暖哂心窩!慢煮到雞肉同湯汁融為一體,個塊雞腍得嚟又保持咗本身鮮味,真係正到爆!好飲又滋味,每一啖都暖笠笠。話咁快,另外都試咗個黑椒薯仔牛柳粒,味道夠晒正宗,黑椒味夠哂勁,牛柳粒一啖一啖咁香口,煎得啱啱好,外脆內軟,簡直係瞬間俘虜咗我嘅胃!雖然豪記景若平凡,但呢度嘅小炒炮製得入心入肚。附送嘅生菜又新鮮到不得了,食物份量亦都好夠晒份,兩飯三人食得咁好,真係食指大動之選。最後話你知,唔止我食得開心,身邊嘅朋友都贊唔絕口,話掛住食呢啲嘢再過番幾轉!豪記,真係食貨們嘅寶藏啊!💎👌🏽

2023-11-25 512 瀏覽
重慶雞煲平日經常都會食到,而客家黃酒雞煲在香港就不是太多餐廳會提供;朋友食過佐敦廟街「豪記」的黃酒雞後大讚出色,於是相約一起到訪小菜館提供中菜、潮州美食、海鮮、佐酒小食及火鍋等,適合啤酒一族共聚-自家製客家黃酒雞煲 (半隻) $158等了30分鐘的黃酒雞盡是紅棗、薑跟杞子,非常足料先嚐一口雞湯,酒味尚未揮發有點嗆喉;紅棗清甜,質素不俗;雞肉無論雞腿底雞胸部份皆非常嫩滑又毫不乾柴,淡淡的雞香,出色滾了一輪過後的雞湯更鮮甜,黃酒揮發後沒再嗆喉,鹹辣平衡夠暖胃美味指數:8.5/10-自家韭菜餃 $36由下單到上菜足足75分鐘,朋友說餃子是即點即包‼️外皮厚薄適中而細緻軟滑;餡料份量略嫌偏少,韭菜及豬肉皆新鮮,惟韭菜香未算突出,有點失望美味指數:7/10-醬皇豆角炒雞雜 $88吃光韭菜餃後繼續等待,由下單計足足120分鐘才上菜,真的沒話說🙃醬皇加入豆豉,鹹甜平衡,滋味不膩;豆角鮮嫩入味;雞雜9成為雞腎,只有少量雞肝,雞腎爽口彈牙惟跟期望有雞心及雞腸等的雞雜有落差,扣分!美味指數:8/10-整體食物味道及選料中上,可惜上菜時間慢得離譜,未知餐廳是否先照顧大檯客人,多次催促下最終小菜也需用上120分
自家製客家黃酒雞煲 (半隻) $158
等了30分鐘的黃酒雞盡是紅棗、薑跟杞子,非常足料
美味指數:8.5/10
自家韭菜餃 $36
由下單到上菜足足75分鐘,朋友說餃子是即點即包‼️
美味指數:7/10
醬皇豆角炒雞雜 $88
惟跟期望有雞心及雞腸等的雞雜有落差,扣分!
美味指數:8/10
整體食物味道及選料中上,可惜上菜時間慢得離譜,未知餐廳是否先照顧大檯客人,多次催促下最終小菜也需用上120分鐘才送上,感覺極差,再好吃也不會回訪🥲
2023-11-25
  • 自家製客家黃酒雞煲
2023-04-16 932 瀏覽
佐敦豪記是我最喜愛的餐廳之一。這家餐廳最有名的菜式是黃酒雞酒,由於它的營養價值和美味口感,深受食客們的喜愛。此外,餐廳的紅棗杞子薑湯也是一道受歡迎的補品,飲用後有助於補身和暖身。除了這些招牌菜,佐敦豪記也提供各種海鮮菜式,如閎令海鮮、聖子、蠔和蝦等,以及即時包餃子。他們的食物總是新鮮、美味,讓人垂涎三尺。然而,這家餐廳最大的缺點是經常爆滿,等候時間有時會非常長。但是,如果你能夠忍受等待,你會發現這是值得的,因為這裡的食物品質非常高,價格也非常合理。總而言之,佐敦豪記是一家非常出色的餐廳,提供美味的食物和優質的服務。如果你想品嚐地道的中國菜,我強烈推薦你來這裡一試。

2023-03-04 597 瀏覽
本身book咗位 去到話book位時間延長 安排位置好差 等位其間叫我哋話幫我哋落咗單先 半個鐘先有人出嚟寫野 由等位叫野食到坐低等咗兩個鐘先上齊 上菜真係好慢 但食物質素幾好
2023-01-17 648 瀏覽
呢間嘢伏係因為佢真係要等好耐好耐先有得食,叫咗兩樣餸,我等咗45分鐘先嚟齊,個煲要等5分鐘先滾🫠見到某一個post留言有人試過坐咗兩個半鐘都未齊餸,原來間嘢得一個廚師、一個爐、一個侍應😵‍💫自家製客家黃酒雞煲 💰138/半隻 ❤️‍🔥6/10分雞大部分都滑嘅,得一兩舊老,但冇咩雞味🫥有好多紅棗、杞子,食得出唔係好劣質嗰種,都甜嘅〰️湯底薑味好重,唔係好飲到黃酒味🫤潮式淹螄蚶 💰88 ❤️‍🔥6/10分唔腥嘅,但食唔到鮮味,只食到醃汁嘅味🫤⚜️兩人食 免加一 共$226⚜️整體性價比 4/10分呢個價錢同埋味道其實唔算問題,但等得耐真係唔會想食,好彩我食咗下午茶,否則我應該躁到走咗(飢餓嘅女人係好恐怖)💩想睇相可以search翻ig @foodjobdacon❤️‍🔥

自家製客家黃酒雞煲 💰138/半隻 ❤️‍🔥6/10分
雞大部分都滑嘅,得一兩舊老,但冇咩雞味🫥
有好多紅棗、杞子,食得出唔係好劣質嗰種,都甜嘅〰️
湯底薑味好重,唔係好飲到黃酒味🫤

潮式淹螄蚶 💰88 ❤️‍🔥6/10分
唔腥嘅,但食唔到鮮味,只食到醃汁嘅味🫤

⚜️兩人食 免加一 共$226
⚜️整體性價比 4/10分

經常聽到友人講豪記出色, 終於有機會試下,豪記係一間地鋪小店,唔算起眼,未去過有機會經過左都唔知,多謝友人carry 訂枱嘅時候已經寫埋菜,齊人等左一陣就有飯開了~黃酒雞煲,呢個係真心正,先飲啖湯、再食滑雞、再淥肥牛,成件事好perfect ,湯頭具酒香但唔會膩,個牛質素都幾高,真心推介。蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,呢個基本上就係食食材本身嘅質素,亦係非常之好,厚肉彈牙,正呀~墨魚餅,老實本身對呢樣野無乜期望,但係有驚喜,口感好好又好香口,送酒一流~ 薯仔牛柳粒,佢個牛唔係一般炒咁簡單,好似有拖過油咁,個面有啲香脆,好好味~!!炭燒豬頸肉, 呢個都係同平時果啲好唔同,佢係好似椒鹽咁,好香口不過有啲咸椒鹽鮑魚,呢個上枱嘅時候有一下諗緊佢係咪上漏左鮑魚,實情係佢丁晒先做椒鹽,加埋腰果同蒜粒,又係不得了~ 食物質素以及性價比方面 其實都幾高,絕對可以再戰~ 唯一小意見就只係上菜嘅速度有啲慢,我地一路飲住酒等就還好,始終係小店小團隊經營真係做到踢晒腳。

本地手切肥牛

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

墨魚餅

薯仔牛柳粒

炭燒豬頸肉

椒鹽鮑魚,呢個上枱嘅時候有一下諗緊佢係咪上漏左鮑魚
,實情係佢丁晒先做椒鹽,加埋腰果同蒜粒,又係不得了~
椒鹽鮑魚

本地手切肥牛
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
墨魚餅
薯仔牛柳粒
椒鹽鮑魚
2022-08-29 724 瀏覽
依間位於佐敦隱世小店 如果唔係朋友帶我嚟都唔知有間咁出色嘅餐廳 😍小店經營除咗出名食火鍋雞煲之外 亦都有好多特色小菜 🧆味道十分出色 👍🏻仲要係收凌晨1:30🕐簡直係宵夜自選 🌙推介推介👍🏻👍🏻❤️當然叫咗佢個🌟招牌菜自家製黃酒客家🐔雞煲 有得選擇半隻雞或全隻 我哋叫咗全隻🤭$238個鍋另外仲會送一份新鮮時菜 🥬一上到枱非常之濃郁嘅酒香味 😛😛雞嘅份量好多之餘亦都非常之入味 唔使另外點辣椒豉油都已經好足夠 朋友飲湯都飲到面紅晒😳🥩極品本地手切肥牛 $238 大份 食火鍋點可以冇肥牛呢 ☺️牛肉啲雪花紋好多 牛香味重而且刀工都切得好好 👍🏻👍🏻椒鹽粟米 🌽 依個小菜真係第一次食 炸得非常香口再配埋啲炸蒜重口味😆得尼都唔會過咸 炸完之後粟米裏面亦都仲非常Juice多汁 口感豐富 佐酒小菜之選🤤🍻🍺

• 自家製黃酒客家雞
係香港🇭🇰最能夠代表都市情懷嘅一定係大排檔/小菜館, 而係佐敦廟街一家外表平平無奇嘅小菜館, 幸得朋友介紹, 由佢嘅雞煲,小炒到海鮮都係非常出色, 完全驚豔到我😍一個月內刷左兩次!🤭.🌟雞煲]($238全隻) 老實講,店鋪係好細,只有4/5 張圓檯而且空間都幾迫,但晚市時間嚟基本上都係全爆滿💥 而當佢一上個黃酒雞煲時,我明了! 滿滿一大煲嘅黃酒, 用左好多料去熬湯,滿滿嘅紅棗. 先喝一啖湯,我愣了, 非常香甜舒服(我會形容係),黃酒味非常濃飲落喉嚨暖一暖,即刻飲完一碗又一碗, 而雞件雖然唔可以稱得上好嫩滑,但入哂黃酒味,唔需要任何調味料👍🏻.食到咁上下就可以整返碟 ($238大) 佢地嘅火鍋料都係非常高質! 看那雪花分佈多平均就知有幾好,浸落黃酒湯後更令肉味留在湯裡,食完肥牛個人建議可以整多碟($20) 當佢盡吸黃酒煲嘅精華後,香甜而又彈牙包你一食再食!.而之所以令我讚嘆呢間小菜館嘅係,除左招牌雞煲外,佢各樣嘅小炒/甚至係海鮮都係非常出色💯 於是我就分開左兩日一次係專食佢小炒, 一次係專食佢海鮮, 但兩次都必定會叫呢樣餸, 就係 —🌟($88)!除左黃酒雞煲外呢個都係必叫!經典嘅大排檔

🌟[自家製客家黃酒雞煲]($238全隻) 老實講,店鋪係好細,只有4/5 張圓檯而且空間都幾迫,但晚市時間嚟基本上都係全爆滿💥 而當佢一上個黃酒雞煲時,我明了! 滿滿一大煲嘅黃酒, 用左好多料去熬湯,滿滿嘅紅棗. 先喝一啖湯,我愣了, 非常香甜舒服(我會形容係),黃酒味非常濃飲落喉嚨暖一暖,即刻飲完一碗又一碗, 而雞件雖然唔可以稱得上好嫩滑,但入哂黃酒味,唔需要任何調味料👍🏻

食到咁上下就可以整返碟 [本地手切肥牛]($238大) 佢地嘅火鍋料都係非常高質! 看那雪花分佈多平均就知有幾好,浸落黃酒湯後更令肉味留在湯裡,食完肥牛個人建議可以整多碟[手打烏冬]($20) 當佢盡吸黃酒煲嘅精華後,香甜而又彈牙包你一食再食!

🌟[黑椒薯仔牛仔粒]($88)!除左黃酒雞煲外呢個都係必叫!經典嘅大排檔菜式,係香港基乎每家都會搵到,但有冇一家令你印象特別深?(深水埗嘅萬x都出色嘅其實) 但呢間我認為係暫時係香港食過最好食嘅👍🏻 每粒牛外表都炒至香脆,而且包滿黑椒粒,而食落係充滿焦烤蜜糖味,食落肉質好腍唔會有韌嘅部份,薯仔🥔亦然,外脆內軟嘅口感,瞬間清哂而又成為我每次必叫嘅一道.

[小炒篇]
[辣子雞🌶]嗜辣朋友者必叫! 成碟都係佈滿辣椒,雞粒炒至非常香脆,食落充滿麻辣香👍🏻 朋友介紹食完唔好哂可以將辣椒🌶️倒落去黃酒煲度滾,自動加辣🤣

[薑蔥田雞煲)如果食到田雞嘅必叫,未食/唔夠膽食嘅都要叫佢地試!非常香口惹味,田雞肉質嫩滑介乎魚同雞肉嘅質感而且啖啖肉🥰

🌟[椒鹽炸粟米🌽]($78)食材簡單卻令人印象深刻嘅一度!粟米開邊炸,咸咸嘅炸蒜同椒鹽配上咬落口粒粒清甜嘅粟米係如此地夾👍🏻

[海鮮篇]
驚喜嘅係佢地嘅海鮮食材都係非常高質,記得如果要海鮮一定要預先order.
🌟[聖子蒜蓉粉絲蒸] [扇貝蒜蓉粉絲蒸] 聖子係大條長到好似夾成條麵嚟食咁樣,配上蒜蓉粉絲食簡直上左天堂,肉質好實在食得出係好新鮮👍🏻 扇貝亦係大粒到一啖都食唔哂🤭

🌟[椒鹽鮑魚] 一開始上菜時只見鮑魚殼不見鮑魚肉心諗是味被玩…唔係!而係店家非常有心思地將鮑魚切粒再用椒鹽炸!肉質彈牙再配上香口炸蒜,椒鹽仲有腰果,又被驚豔了👍🏻
又要再講多次係一間令你驚喜萬分嘅小店,你往往唔好被佢外表平平無奇呃到,但入面每一樣菜都係好有心思用心烹調, 而*特別要注意嘅係佢地座位有限,而且廚師得一個而樓面亦得一個,每樣菜都係即叫即炒所以去食記得要有耐性…因為可能要等好耐先會上一碟,但正所謂慢功出細貨,正正係咁先可以同朋友慢慢飲多兩杯吹吹水,而又可以慢慢食(變相都可以食到更多🤣) 店家另有好多出名菜式如 魚卜煲、蓮藕餅等每個客人都有佢地嘅至愛,相信你地如果嚟食都一定會搵到👍🏻
如果要嚟記得要打電話留檯啊!
2021-12-17 645 瀏覽
📍佐敦自家製客家黃酒雞煲 $238/全隻呢個黃酒雞同其他好唔同,個湯越煲越濃味!酒味當中帶有啖啖甜味!飲咗幾碗湯🥰成個人都暖粒粒啲雞肉質鮮嫩,滑捋捋😍呢間餐廳係家庭式經營只有三個屋企人喺度幫手非常忙碌,由8:00坐到11點一路都不停有客人嚟!👍🏻👍🏻
📍佐敦

自家製客家黃酒雞煲 $238/全隻

飲咗幾碗湯🥰成個人都暖粒粒
啲雞肉質鮮嫩,滑捋捋😍

呢間餐廳係家庭式經營
只有三個屋企人喺度幫手
非常忙碌,由8:00坐到11點
一路都不停有客人嚟!👍🏻👍🏻
2021-12-16
10 分鐘 (堂食)
2021-06-23 1128 瀏覽
豪記是我和某兩知己的食堂,由其中一個朋友帶我們試了一次之後,以後食雞煲都是去豪記了。原因無他,只因新鮮,好味和抵食!一隻都夠3個女仔食,d雞真係好滑無雪味,喜歡濃味的可以選重慶辣雞煲,好入味,叫小辣都愈煲愈辣,中辣我一定吃不到了不只是雞,基本上所有材料都好新鮮,份量都唔小,這碟脆鯇片好抵食除了雞煲,來豪記必定要食黑椒薯仔牛柳粒,超夠鑊氣,好香口,黑椒落重手,牛柳醃得好入味,不會過鹹,炸得脆身之餘不會乾身,仍然有肉汁有油香,極力推介雞煲附送的生菜都好新鮮架三個人平均消費百幾蚊,真係好抵

原因無他,只因新鮮,好味和抵食!

黑椒薯仔牛柳粒

雞煲附送的生菜都好新鮮架

三個人平均消費百幾蚊,真係好抵
黑椒薯仔牛柳粒
  • 重慶辣雞煲
2021-04-10 1029 瀏覽
朋友早一晚先話要帶我黎呢間試下,諗住都冇希望訂到枱,居然比我打到電話,仲要訂到枱,但可能因為係星期五晚關係,得返6:30嘅枱,要8:30 交枱,因為我聽朋友都讚過幾次呢間d 嘢食好得,所以限時都要食。朋友一坐低,就即叫咗黃酒雞煲先,因為制作需時,咁我地就順便叫埋其他要時間整嘅嘢食啦,朋友想食蟹,點知冇預訂,所以冇得食,咁我地就唯有order螄蚶&扇貝&蟶子&蚌啦。黃酒雞煲真係好正,好重糯米酒味,d 雞又冇雪味,d 材料好足,搞到我係咁飲d 湯。而d 海鮮又好新鮮,食落去係好鮮甜。根住我又叫咗椒鹽粟米,味道係唔錯,但就略嫌少咗d,應該係用咗一條粟米,可能我係粟米怪啦,唔係好夠食。好彩都趕得切8:30交枱,因為呢間係家庭式小店,眼見d 食客應該都係街坊/熟客,個個都好自律咁8:30左右就埋單交枱,唔會難為佢地。

2021-04-09