2015-05-03 856 瀏覽
第三次來到貓山皇。同一間餐廳去3次,在我們的覓食之旅應該是第一次。相隔差不多一年,人流明顯減少,少了記憶中的熱鬧。夢幻榴槤雪糕雖有新款的甜品,但男友為了榴槤雪糕而來,還是點個招牌的夢幻榴槤雪糕。把盛著雪糕的容器放在盛著紫色液體的高杯中,放出白煙,做出夢幻的感覺。相機吃得太久,雪糕開始融了。味濃而清新的雪糕,加上杏仁片,芒果爆珠和拿破崙條,多重口感。價錢便宜一半的榴槤雪糕較抵吃,始終雪糕才是主角。榴槤雞蛋布丁布丁帶清甜的榴槤香,也幾軟滑,但不及The Market榴槤下午茶的雞蛋布丁,更幼滑,而且帶榴槤蓉,令人更驚喜。

榴槤雞蛋布丁
2015-05-01
2015-04-13 900 瀏覽
必食:榴槤雪糕: 榴槤味十分濃郁 好似啖啖都放舊榴槤入口咁 其實 榴槤雪糕 同 夢幻榴槤雪糕 既分別就係:- 榴槤雪糕($32): 外賣食- 夢幻榴槤雪糕($60): 堂食 有爆珠 脆脆同杏仁片做配料 有噴煙效果(岩晒要影相既你)不過 以抵食黎計 個人認為就咁榴槤雪糕抵好多 就算外賣一路散下步一路食都好 仲唔洗排隊添!榴槤心太軟($58): 朱古力味同榴槤味都好重 但兩種味都好搶 對 黎講有少少too much 𣎴過 對於重口味既你地黎講 可能係個唔錯既選擇其他:輪候: 星期日 夜晚7點幾8點黎到貓山王 雖然無人龍 但都要等左15分鐘左右先有位坐
必食:
榴槤雪糕: 榴槤味十分濃郁 好似啖啖都放舊榴槤入口咁

其實 榴槤雪糕 同 夢幻榴槤雪糕 既分別就係:
- 榴槤雪糕($32): 外賣食

榴槤心太軟 配 雲尼拿雪糕
其他:
2015-04-12
15 分鐘 (堂食)
$118 (其他)
  • 榴槤雪糕
2015-04-13 623 瀏覽
復活節假期的最後一天,應該有個完美的句號。 與兩位友人一起到以榴槤為主題的這家甜品店,一嚐至愛的榴槤。見到餐牌上有榴槤心太軟,立馬柯打了一份,想也不想。朱古力+榴槤,兩大高熱量食物,簡直罪惡至極。 不過兩樣都是自己喜歡的食物,吃了開心便滿足!甜品來了!賣相精緻,例行的以雪糕及水果伴碟,不過心太軟的蛋糕未上桌就介開了,朱古力漿湧了出來 心想奇怪,不過吃著才知道有驚喜,因為滿滿的榴槤餡料充斥在心太軟內 原以為是普通的朱古力漿心太軟+榴槤雪糕,錯了!這樣完全帶了驚喜給我! 不過朱古力漿的味道好濃郁且甜,蓋過了榴槤的味道。榴槤變得只有淡淡的果肉香,相比起只吃榴槤肉時有點遜色。 雪糕是呍呢拿味的,有點失望,如果配合榴槤雪糕,味覺層次應該更豐富!不過不失的榴槤甜品,驚喜在於心太軟內是榴槤餡料,其他都沒有太大驚喜。想吃好味的榴槤,個人覺得還是要到馬來西亞去吃正宗的貓山王  回味無窮如果難忍榴槤癮,值得到此品嚐。
復活節假期的最後一天,應該有個完美的句號。

與兩位友人一起到以榴槤為主題的這家甜品店,一嚐至愛的榴槤。

見到餐牌上有榴槤心太軟,立馬柯打了一份,想也不想。
朱古力+榴槤,兩大高熱量食物,簡直罪惡至極。

不過兩樣都是自己喜歡的食物,吃了開心便滿足!

甜品來了!賣相精緻,例行的以雪糕及水果伴碟,
不過心太軟的蛋糕未上桌就介開了,朱古力漿湧了出來
榴槤心太軟
心想奇怪,不過吃著才知道有驚喜,
因為滿滿的榴槤餡料充斥在心太軟內

原以為是普通的朱古力漿心太軟+榴槤雪糕,
錯了!這樣完全帶了驚喜給我!
榴槤心太軟
不過朱古力漿的味道好濃郁且甜,蓋過了榴槤的味道。
榴槤變得只有淡淡的果肉香,相比起只吃榴槤肉時有點遜色。

想吃好味的榴槤,個人覺得還是要到馬來西亞去吃正宗的貓山王
 回味無窮
如果難忍榴槤癮,值得到此品嚐。
2015-04-07
$58 (宵夜)
2015-04-11 742 瀏覽
與朋友吃晚餐後想再吃個甜品聊聊天, 走到附近的{貓山皇}, 立刻燃起對榴槤的慾望, 恰好幾個朋友都愛吃榴槤, 決定在這裡吃榴槤甜品! 以乾冰混藍色液體盛載的「夢幻榴槤雪糕」($60)一出場已經很令人注目, 噴著煙霧的它視覺效果很不錯。 吃一口榴槤雪糕, 覺得很好吃! 朋友們都讚不絕口。 雪糕不但夠冰凍口感幼滑, 而且榴槤味濃郁香甜, 感覺沒有多餘水份, 真材實料, 配上糖霜杏仁脆條和杏仁碎增加咬口和香味。另外有一顆顆芒果爆珠, 混著雪糕吃酸酸甜甜刺激味蕾。 「榴槤泡芙」($72)的糖霜外層口感較軟稔, 個人還是比較喜歡脆硬香甜一點的。 榴槤雪糕球很冰凍, 除非放入口中, 否則短時間內不太容易溶化, 所以吃這個泡芙, 最直接的食法是用叉子一整個叉著咬, 凍冰冰又較不易入口,也許將雪糕球改成雪糕, 榴槤香味和味道都能更易突顯, 也較方便入口。 {貓山皇}的甜品雖然比較貴, 不過榴槤質素是不錯的,喜歡榴槤的朋友不妨一試。
與朋友吃晚餐後想再吃個甜品聊聊天,
走到附近的{貓山皇}, 立刻燃起對榴槤的慾望,

恰好幾個朋友都愛吃榴槤, 決定在這裡吃榴槤甜品!
噴著煙霧的它視覺效果很不錯。

吃一口榴槤雪糕, 覺得很好吃! 朋友們都讚不絕口。

雪糕不但夠冰凍口感幼滑, 而且榴槤味濃郁香甜,
感覺沒有多餘水份, 真材實料,

配上糖霜杏仁脆條和杏仁碎增加咬口和香味。
另外有一顆顆芒果爆珠, 混著雪糕吃酸酸甜甜刺激味蕾。
「榴槤泡芙」($72)的糖霜外層口感較軟稔,
個人還是比較喜歡脆硬香甜一點的。

{貓山皇}的甜品雖然比較貴, 不過榴槤質素是不錯的,
喜歡榴槤的朋友不妨一試。
2015-04-05
$35 (宵夜)
2015-04-10 455 瀏覽
網上勁多好評,期待已久終於有得食。貓山皇拿破崙餅,一半榴槤糖咁味嘅醬,一半榴槤肉醬,但一啲都唔香。拿破崙餅烤得有點over咗,有燶味。仲聽到隔籬枱話招牌榴槤雪糕一啲味都冇。。超失望!我寧願俾90蚊買新鮮榴槤食算

網上勁多好評,期待已久終於有得食。
話招牌榴槤雪糕一啲味都冇。。超失望!
我寧願俾90蚊買新鮮榴槤食算
2015-04-10
10 分鐘 (堂食)
$55 (其他)
2015-04-07 574 瀏覽
聽朋友講,貓山皇的榴槤甜品好好食,一於帶朋友嚟一試。先點了夢幻榴槤雪糕($60),送嚟嘅時候,大家都「嘩!」咗一聲,因為杯低用乾冰凍住雪糕煙霧迷漫,食落亦好有榴槤味,正。另外點了一個榴槤焗脆皮卷(($50),呢個需要等15分鐘,送嚟嘅時候賣相好靚,但係食落熱榴槤無榴槤味,而且脆皮有啲苦味,下次都係食返啲凍榴槤。
榴槤焗脆皮卷
2015-04-06 695 瀏覽
其實已經食過好幾次😂但次次都無寫食評,直至上次有隔離枱問我地點叫個果係咩😂令我寫返今次既食評😅黎到貓山皇,當然唔少得叫個榴槤心太軟👍😍鍾意食榴槤、朱古力既我,呢個甜品簡直滿足晒我貪心既願望😘每次嚟都一定叫🎉跟住就係!!「榴槤燉蛋白配杏仁」就係呢個甜品,隔離枱問我地係咩黎😂自己其實鍾意食熱食甜品,所以呢個真係好正👍榴槤味極重!又滑!真係好鍾意食呀!👍😍
榴槤燉蛋白配杏仁
下午茶
榴槤燉蛋白配杏仁
2015-04-06 557 瀏覽
為一口榴櫣飄香而黎,時間比較早,唔駛等位。叫左個夢幻貓山皇榴櫣雪糕,一大杯既榴櫣雪糕,黎既時候仲出梗煙,真係好好夢幻雪糕好滑,仲有香濃既榴蓮味,配上芒果珠,杏仁片等,好豐富,好想食多杯
為一口榴櫣飄香而黎,時間比較早,唔駛等位。
2015-04-03
之前見到家姐同一班同事去食貓山皇個"夢幻榴槤雪糕"見到個個都拎住個仙境咁嘅新地影相,搞到我都好想去試!當然,影相係最大的吸引之處吧!平時返屋企其實唔經貓山皇個邊嘅,咁為左仙境般的雪糕,兜一兜過去又有咩所謂!點知原來佢地收12點..我地去到話過左Last Order時間.. 元朗好多甜品店都收遲D ga嘛!咁無辦法啦..下次早D囉!過左幾日,同男友專登早D返元朗,就係為左食佢!係門口等左都有10分鐘左右,終於入得去地方唔算大,坐得都幾迫,不過裝修都算光猛又幾乾淨嘅諗好食咩就叫個侍應,之後佢叫我地係門口出左錢先個下個心係嚇左一嚇..我有冇聽錯?如果係老麥咁,要自己搵位嘅,咁比錢先都仲可以理解但你要我比錢先,仲要我自己行出去俾,係員工唔夠嗎?個下個心已經有點不爽..個甜品黎到,我直頭覺得比人呃,有D嬲到想喊的感覺!夢幻榴槤雪糕講真堂食點得"夢幻榴槤雪糕",都係貪佢雪糕下D煙幾特別要影下相姐但佢一黎到就已經無乜,直頭幾乎係無煙㗎連隔離枱嘅客人都偷偷討論點解我個杯咁少煙 其實杯底有D藍色液體,相信就係這液體影響出煙程度吧,因為我個杯的藍色液體,係少到見唔到-_-有一秒鐘想過叫佢地換過俾我,但這樣
之前見到家姐同一班同事去食貓山皇個"夢幻榴槤雪糕"
見到個個都拎住個仙境咁嘅新地影相,搞到我都好想去試!
當然,影相係最大的吸引之處吧!
點知原來佢地收12點..
我地去到話過左Last Order時間..

元朗好多甜品店都收遲D ga嘛!
咁無辦法啦..下次早D囉!
過左幾日,同男友專登早D返元朗,就係為左食佢!
係門口等左都有10分鐘左右,終於入得去
地方唔算大,坐得都幾迫,不過裝修都算光猛又幾乾淨嘅
諗好食咩就叫個侍應,之後佢叫我地係門口出左錢先

個下個心係嚇左一嚇..我有冇聽錯?
如果係老麥咁,要自己搵位嘅,咁比錢先都仲可以理解
但你要我比錢先,仲要我自己行出去俾,係員工唔夠嗎?
個下個心已經有點不爽..
甜品黎到,我直頭覺得比人呃,有D嬲到想喊的感覺!

夢幻榴槤雪糕
但佢一黎到就已經無乜,直頭幾乎係無煙㗎

連隔離枱嘅客人都偷偷討論點解我個杯咁少煙

其實杯底有D藍色液體,相信就係這液體影響出煙程度吧,
因為我個杯的藍色液體,係少到見唔到-_-
有一秒鐘想過叫佢地換過俾我,但這樣又好似有點無謂
軟雪糕都真的好軟..
我經機不離手等佢黎到就影佢啦..但快門未按下,雪糕都已經累了,成個dup哂

咁口感都滑嘅,但其實榴槤味好淡...
我覺得便利店雪藏嘅榴槤雪糕d味仲濃仲真實!
但若果你好鍾意食軟雪糕又好鍾意食榴槤,
咁買杯外賣ga啦...廿幾蚊,平一半,又唔使等位!
榴槤脆皮夾餅
榴槤脆皮夾餅
這個好雪糕少少..
因為佢裡面有榴槤肉,咁都好似附合返主題d
但其實好普遍,只係有塊脆d嘅餅夾住d榴槤肉
又無伴碟,個夾餅好孤單咁放係個碟度上枱

咁要30蚊..真係唔係好值囉
題外話/補充資料: 可能係服務同食物外觀影響了心情,所以食完覺得其實麻麻地.但甜品本來就唔係必需品,肚餓會食正餐,而去食甜品係想享受下.如果你係十幾蚊碗嘅糖水,外表麻麻,裝修普遍,服務有d趕趕趕的,都可以接受.但貓山皇賣這個價位,只有裝修算有點心思,其他都真係唔值>< 或者可以把店內嘅枱凳換哂高身嘅吧枱無坐位,咁會比較match佢地半自助式的風格!
10 分鐘 (堂食)
$42 (宵夜)
2015-03-04 1106 瀏覽
每次與朋友相聚都是這樣,飯後雖已KO掉兩大盒Haagen Dazs雪糕,之後還是要去甜品,很瘋狂!這間位於仁樂坊的甜品店,門外站滿了人,不過其實很多都是在等旁邊安娜餐廳的,早到多數都有位。榴槤迷來這裡一定要吃夢幻榴槤雪糕,自家製的榴槤味軟雪糕味道香濃霸道、質感又滑溜,果迷一定愛煞;同時加上熱情果味的爆爆珠,更添口味及口感變化。成品以乾冰底呈上,一上檯有著煙霧效果,視覺味覺都得到大滿足。從來都是心太軟粉絲,當晚也點了榴槤心太軟,成品看來與一般朱古力的心太軟沒兩樣,但一切開除了朱古力的流漿,中間還有榴槤蓉在內呢!而旁邊的雪糕則是菠蘿味的,為這個又濃又甜的心太軟,添上一絲清新感。榴槤焗脆皮卷就麻麻了,主要是脆皮卷太熱,令到榴槤餡都變味了...最後,雖然店內也有非榴槤甜品如芒果糯米糍,不過非榴槤迷實在不太建議前來,因為整間店都充滿榴槤飄香的味道!我其實不算榴槤粉絲,但也喜歡吃榴槤味甜品;間中還會再來幫襯外賣榴槤雪糕的~
2014-10-12
  • 榴槤心太軟
  • 夢幻榴槤雪糕
2015-01-07 767 瀏覽
因為係內街,都搵左一陣先搵到,加上果晚無人等位。我地係第二枱客,d staff 當你透明咁,唔緊要,自己坐低囉。見到d甜品都好貴,四五十蚊一個,唔緊要,坐得低我就豪食。諗住叫野,個staff先開口話要自己出去cashier叫同俾錢(嘩,快餐呀而家?!但你收酒店價喎....)好,咁出去叫啦,一個夢幻,一個napoleon, 一個綠豆沙(因為家父唔食榴槤的),個唔知收銀定老闆娘搵左好耐都搵唔到綠豆沙點入,無唔好意思,無多謝。嘩,lee刻懷疑我真係客?!咁野食到啦:夢幻雪糕,會出白煙,拿,除非你溝緊女或者幾個女仔要kawaii selfie 一下,唔係,叫個普通版得啦,因為夢幻都幾貴。雪糕味道,唔算好濃,但係幾滑,有d芒果味珠珠幾好食既, 塊杏仁條可以唔食。但我唔知點解佢值咁貴。榴槤Napoleon:lee個榴槤味好濃,個皮都脆脆地。lee個係好味既。但問佢要刀,無刀,你lee度有pancake食,但成間鋪都無餐刀,勁囉。(最後都搵到支膠刀俾我,哈)綠豆沙,一黎到,咦,蛇羹黎既... 個樣真係好似蛇羹.... 個味道, 我老豆話正常, 咁lee 間野食榴槤既, 你唔會expect 個綠豆沙好

咁野食到啦:
夢幻
durian napoleon
綠豆沙,一黎到,咦,蛇羹黎既... 個樣真係好似蛇羹.... 個味道, 我老豆話正常, 咁lee 間野食榴槤既, 你唔會expect 個綠豆沙好味既。
綠豆沙
其實點解間野叫貓山皇, 但我唔覺佢有野真係用貓山皇榴槤黎整。。

咁既服務態度真係唔掂, 收得唔平, 要你出去叫, 全場唔多客但唔會同你互動。真係唔會覺得你有heart 做, 你d 野食到曉飛都無用, 唔會再想返黎食。
2014-12-16
$50 (宵夜)
durian napoleon
2014-12-08 939 瀏覽
朋友生了BB都已經有一段日子,終於可以相聚,她專登放下BB先與我們在元朗巿中心逛一陣,還帶我們去「貓山王」食榴槤甜品。她的裝修格局幾有趣,四周有貨櫃的樣子配用烏絲燈,帶點勞工風味。食物我們試了榴槤焗脆反卷,香脆鬆化,暖暖的,熱食榴槤令有一番風味;榴槤班戟:皮薄,有足夠的榴槤香,CREAM與榴槤的比例尚算合當;榴槤牛奶布甸,這個只屬一般,由於它的份量都較少,而那榴槤又不是像屬於那價錢的質素,所以大家都對此有保留,希望下次可以再試下她們的其他出品。

榴槤牛奶布甸
榴槤焗脆反卷
2014-10-07 1415 瀏覽
一間不得不讚的甜品店, 青蛙跟豬大人於剛過去的星期六試過後,著實回味無窮呢!!即使青蛙手頭上有很多的食評未寫,但青蛙都想先寫''貓山皇''這一篇 ^^其實青蛙早在報刊、雜誌的訪問上知道這所榴槤甜品專門店~但基於我倆好日都不會入元朗,於是乎擱置了好一段時間。幸好碰上十。一長假期,終於有時間入元朗覓食喇!!下午四時許到達''貓山皇''的門外, 可以避開人潮, 不用等位 ^^店內的佈置與門面一致,用上貨櫃作為牆身, 感覺摩登特別!! ^^可惜店舖的空間始終有限, 椅與椅之間的相距太貼,相信高朋滿座時定必要背貼背而坐呢~至於種類方面, 款式比一般的甜品店少,不過大部分以榴槤甜品為主打~這裡採取先購票形式, 之後店員會按牌子的號碼送上甜品。夢幻榴槤雪糕 (只限堂食 $55)未見其真面目, 青蛙都在想何解會稱之為夢幻~後來青蛙看見店員把藍色液體加水後, 便會散出很多的煙, 看似夢幻....不過夢幻與否不是重點, 反而榴槤雪糕好吃才是皇道!!當然, 它絕對沒有令青蛙失望啦 ^^雪糕的Size比青蛙想像中要多,而且榴槤味非常突出﹑濃香;雪糕順滑而札實,正正是只溶在口, 不易溶在杯子中, 讚讚讚呀!!配
一間不得不讚的甜品店,

青蛙跟豬大人於剛過去的星期六試過後,

著實回味無窮呢!!

即使青蛙手頭上有很多的食評未寫,

但青蛙都想先寫''貓山皇''這一篇 ^^

其實青蛙早在報刊、雜誌的訪問上知道這所榴槤甜品專門店~

但基於我倆好日都不會入元朗,

於是乎擱置了好一段時間。

幸好碰上十。一長假期,

終於有時間入元朗覓食喇!!
下午四時許到達''貓山皇''的門外,

可以避開人潮, 不用等位 ^^
店內的佈置與門面一致,

用上貨櫃作為牆身, 感覺摩登特別!! ^^

可惜店舖的空間始終有限,

椅與椅之間的相距太貼,

相信高朋滿座時定必要背貼背而坐呢~
至於種類方面, 款式比一般的甜品店少,

不過大部分以榴槤甜品為主打~
這裡採取先購票形式,

之後店員會按牌子的號碼送上甜品
夢幻榴槤雪糕 (只限堂食 $55)
未見其真面目, 青蛙都在想何解會稱之為夢幻~

後來青蛙看見店員把藍色液體加水後,

便會散出很多的煙, 看似夢幻....

不過夢幻與否不是重點, 反而榴槤雪糕好吃才是皇道!!

當然, 它絕對沒有令青蛙失望啦 ^^

雪糕的Size比青蛙想像中要多,

而且榴槤味非常突出﹑濃香;

雪糕順滑而札實,

正正是只溶在口, 不易溶在杯子中, 讚讚讚呀!!

配料中的爆爆珠(味道帶微酸) 及 杏仁片有助雪糕提升''味''力, 不俗
榴槤焗脆皮卷 ($48)
單看賣相, 感覺一般, 而且份量看似有點少~

不過食物不可以賣相是真的!!

經店員講解把小杯內的榴槤汁倒在脆皮卷上後才吃,

當叉子遇上脆皮卷, 極為鬆化的表皮即時化身多塊小片,

看著四散的碎片﹑再嗅嗅已一分為二的脆皮卷所散發的榴槤香...

青蛙此刻方知道它有多誘人 ^^

入口更是令人驚喜, 外層酥脆香口,

並帶有微微的肉桂香甜;

內裡的榴槤漿一咬即溢出來,

又熱﹑又香﹑又酥化的口感, 不得了, 太好吃喇!!

青蛙一人鯨吞了兩塊脆皮卷+ 2/3杯雪糕,

肚皮大滿足

2014-10-04
2014-10-07 1041 瀏覽
咁岩係附近收工就去試下,人都幾多,地方比較細,但排左20分鐘都入到,咁就點左幾款店舖推薦既甜品,感覺不過不失,冇想像中咁好,但都唔錯,服務態度都ok,為一唔夠好就係地方細,坐得唔舒服,整體黎講,喜歡榴槤既朋友都值得一試
$100 (宵夜)
  • 榴槤脆皮餅
2014-09-20 1025 瀏覽
買了團購卷, 25蚊當50蚊, 所以原價17x的外賣變成70幾蚊0既交易,好抵。言歸正傳, 試了$58蚊的榴槤拿破崙。 好正, 兩層榴槤蓉, 十分香滑! 以咁0既價錢, 食普通拿破崙都要。另外, 又試左榴槤pancake 同酥條。 pancake 一份2條,裏面榴槤蓉不及拿破崙多, 但份量比a 仔多好多,作新選擇唔錯。酥條就比較一般, 榴槤蓉唔夠!總括而言, 拿破崙, 值得一試再試😃😃😃

酥條就比較一般, 榴槤蓉唔夠!

總括而言, 拿破崙, 值得一試再試😃😃😃
2014-09-13
20 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
團購