2021-05-23 333 瀏覽
朋友推介呢間素食餐廳,位於荔枝角D2 Place 商城裏面。D2宜家週末都會舉辦不同市集和活動,睇完玩完,再食餐好食嘅。點餐之後,可以去自助吧攞嘢食。粟米粒,麻辣韓國粉絲,好新鮮多汁嘅車厘茄,麻辣青瓜,薯蓉等,齋喺沙律吧嘅嘢食已經好好味。片皮鴨配薄餅雜菜,肉質做得好像真,食落唔講真喺以爲自己食緊鴨肉,‘鴨’皮炸得超脆,但完全無肉嘅肥膩感!將薄皮包入素肉,洋蔥、大蔥、紅蘿蔔絲同青花絲,加點甜甜的片皮鴨醬,非常不錯!無可能喺黃金素球,用上impossible meat做餡,配埋炸得口感香脆的薄身的豆卜外皮,外脆內軟的口感,食到停不了口。點少少旁邊酸酸甜甜的醬汁,平衡到炸物油膩感之餘,亦令味道更豐富。

片皮鴨配薄餅雜菜,

無可能喺黃金素球,
2021-05-16
  • 無可能系黃金素球
2K
2021-05-22 227 瀏覽
D2Place週末市集 途經一間新派素食餐廳裏面好多年青人食客 餐牌有新豬肉Impossible Meat菜式 咁啱呢期朋友勁like植物肉 我哋走咗入去開餐啦😬-🥗🍚🥣#自助沙律白飯糖水吧沙律吧有中式西式 辣同唔辣嘅冷盤 白飯糖水任添 年輕人唔怕食唔飽-🥙#無可能系牛肉煎藕餅 $108呢個價錢有四件藕餅 唔可以佢話抵食 不過每件大嚿厚身 蓮藕爽脆 藕餅外皮煎得香口 植物牛肉色澤同烹調過嘅剁牛肉碎差唔多 質感較煙韌 -🥟#無可能系芫荽牛肉芹菜餃伴酸辣湯配秘製醬汁 $98餃子餡料有植物牛肉 紅蘿蔔 芫荽同芹菜 咬落青澀幽香 點啲秘製芫荽辣椒油或者醋 再配酸辣湯 味道濃郁😍 食到咁上下 放兩三隻餃子喺香芹高湯裏面當上湯餃子食 飲幾啖清湯 呢種食法 口腔濕潤得嚟味道又清新 -🧋#朱古力紅豆冰 $28童年回憶 紅豆粒香甜起沙-🍹#檸檬冬瓜綠茶梳打 $28冬瓜解暑 配綠茶味道幾搭 記得要篤吓面頭嘅檸檬切片 咁樣味道會更清新醒神-📍#走肉蔬食研究所荔枝角長義街9號D2 Place 1期3樓302號舖

🥗🍚🥣#自助沙律白飯糖水吧

🍹#檸檬冬瓜綠茶梳打 $28
📍#走肉蔬食研究所
荔枝角長義街9號D2 Place 1期3樓302號舖
2021-05-20 209 瀏覽
差唔多成年無食過走肉啦,今日突然好掛住佢. 所以中午同同事去食,平日1300唔洗等位就可以入啦~一如既往除左主菜仲有好幾款餐前涼菜可以簡既-黃瓜-白蘿蔔>>勁好食 酸酸地 夏天好開胃-粉絲 >> 又係勁好食 小小辣 仲有好香麻油味-薯仔 >> 好好食!!-小番茄-玉米-沙拉菜$58 台式素肉燥燴豆腐黎到先知道係用煲仔上 好見得人 係幾好食既 但性價比低凍飲要加6蚊 熱飲加4蚊$75 台式鹽酥雞排配肉燥飯呢個無我上次食既咁好食 上次係鹽酥雞 一粒粒既 比較有咬口今次太薄 又有粉漿 not good 但肉燥真係好好食 甜甜地$75台式滷水拼盤+素肉燥 配上海麵入面係蛋 蘿蔔 豆腐 豆腐蘿蔔好入味 肉燥真係好好食上海麵煮得淋左小小 湯底唔差
差唔多成年無食過走肉啦,今日突然好掛住佢.
所以中午同同事去食,平日1300唔洗等位就可以入啦~
一如既往除左主菜仲有好幾款餐前涼菜可以簡既
-黃瓜
-白蘿蔔>>勁好食 酸酸地 夏天好開胃
-粉絲 >> 又係勁好食 小小辣 仲有好香麻油味
-薯仔 >> 好好食!!
-小番茄

入面係蛋 蘿蔔 豆腐 豆腐
蘿蔔好入味 肉燥真係好好食

上海麵煮得淋左小小 湯底唔差
2021-05-20
餐廳:走肉蔬食研究所 (荔枝角)地址:荔枝角長義街9號D2 Place 1期3樓302號舖每日經文:耶穌又對眾人說:我是世界的光,跟從我的,就不在黑暗裡走,必要得著生命的光。——約翰福音:8:12荔枝角D2 Place一期3樓成層都有唔同餐廳🍴,近排食得比較heavy,所以今餐專登搵咗間又黃又喺素食嘅餐廳食飯💛走肉蔬食研究所 以一個實驗室課室嘅設計呈現喺大家眼前🧪,除咗好有細個中小學上堂嘅回憶之外,亦見到唔少創意同新奇嘅擺設🧸,門口仲寄賣食物同物品叫任何主菜都可以享用自助沙律吧🥗,其中涼拌黃瓜🥒、醃蘿蔔同粉絲都比較香辣惹味🌶;另外白飯同糖水都係任裝,今日嘅糖水喺木瓜紅蘿蔔雪耳糖水,木瓜煲得又腍又香甜👍片皮鴨配薄餅雜菜 $118平時食中菜時不時會叫片皮鴨🦆,估唔到連素食嘅片皮鴨都整到出嚟🤣,真係估你唔到。雖然無真正片皮鴨嘅油脂香,但賣相同口感都有八分似,以蒸籠盛載,再用薄皮包住蘿蔔絲,青瓜絲、醬汁一齊食,風味十足🤩無可能系牛肉煎藕餅 $108一份有五件,兩層爽口蓮藕片夾住impossible免治牛肉再煎香,層次分明,口感豐富,唔講以為自己真係食緊牛肉😛,另外仲有素炸蝦片同生菜伴碟,用鐵板
餐廳:走肉蔬食研究所 (荔枝角)
地址:荔枝角長義街9號D2 Place 1期3樓302號舖

——約翰福音:8:12

走肉蔬食研究所 以一個實驗室課室嘅設計呈現喺大家眼前🧪,
門口仲寄賣食物同物品

今日嘅糖水喺木瓜紅蘿蔔雪耳糖水,木瓜煲得又腍又香甜👍

片皮鴨配薄餅雜菜 $118

無可能系牛肉煎藕餅 $108
層次分明,口感豐富,唔講以為自己真係食緊牛肉😛,另外仲有素炸蝦片同生菜伴碟,用鐵板上緊係要加多兩分比你啦😎

法國純素朱古力富奇蛋糕 (跟主食+$35)
富奇蛋糕(Fudge cake)代表蛋糕較為濕潤,有啲似軟糖一樣,雖然望落賣相就一般,不過用咗法國朱古力🇫🇷,食落味道順滑濃郁,朱古力味道喺口腔入面徘徊,令人不停回味,最重要成個蛋糕都喺純素嘛😌

朱古力奶露 (跟餐+$18)
朱古力喺底,一層厚厚嘅cream喺面,再撒上可可粉,呢啲咁熱嘅天氣飲就夠晒涼爽又甜蜜蜜😆,而餐廳喺走塑方面都落咗唔少功夫,即使飲管都係竹製嘅,你又願意為環保出一分力嗎?

台式烏梅梳打 (跟餐+$18)
餐廳用梳打水而唔喺汽水,加上烏梅同梅汁,飲品形成漸變色兩層layers,影落都幾靚;飲落有陣陣梅香,不過攪勻嚟飲都真係有啲甜🙈
2021-05-16
10 分鐘 (堂食)
2021-05-16 218 瀏覽
呢間新派素食裝修好似校園風咁,幾特別~夜晚嚟食佢有主菜、小食、飲品等等。出邊有自助吧有幾款嘢食。有沙律、麻辣粉絲、粟米粒、車厘茄、青瓜、薯蓉等。我鍾意食麻辣粉絲,好夠香,不過真係幾辣🌶️呢度嘅素食整到好多元化,所以相對地吸引。就算唔食開素嘅朋友都好容易揀到嘢食。▶️片皮鴨配薄餅雜菜$118用上一嚿嚿素肉,外皮少少脆,包埋薄餅。仲有其他配菜,例如洋蔥🧅、大蔥、紅蘿蔔絲、青瓜絲,再加埋片皮鴨醬,味道都相當唔錯。▶️招牌鮮茄豬扒飯$98面上充滿芝士,飯夠多汁。茄汁唔會太酸,整得好好食😋入邊啲素豬扒口感有啲似炸魚柳。焗飯分量多,非常足夠!▶️熱雪梨茶🍐套餐+15夠清甜滋潤,但係唔會太甜幾好飲▶️朱古力奶露大大杯夠香濃,夏天飲好爽

我鍾意食麻辣粉絲,好夠香,不過真係幾辣🌶️

▶️片皮鴨配薄餅雜菜$118
用上一嚿嚿素肉,外皮少少脆,包埋薄餅。

▶️招牌鮮茄豬扒飯$98

▶️熱雪梨茶🍐套餐+15
夠清甜滋潤,但係唔會太甜幾好飲

▶️朱古力奶露
大大杯夠香濃,夏天飲好爽
♥️位於D2 Place的走肉蔬食研究所,店舖門外有很多素食小食和環保產品♻️,不過今次最吸引我的是他們的走肉素糉📣📣📣📌家鄕足料素裹蒸糉🫔(Jumbo~550g) 一隻裝 ,蛋奶素📌三心之選(三隻裝)🫔🫔🫔台式素肉燥花生糉一隻(~300g)蛋奶五辛素傳統素鹹肉糉一隻(~300g)蛋奶素椰香紅荳糉一隻(~230g)純素佢哋嘅糭真係唔錯❤️,雖然冇咗肉,但依然Keep住咁好味‼️‼️而且食素又可以減輕身體負擔,環保,對地球好,好推薦大家試吓‼️👍🏻

📌家鄕足料素裹蒸糉🫔(Jumbo~550g)
一隻裝 ,蛋奶素

📌三心之選(三隻裝)🫔🫔🫔
台式素肉燥花生糉一隻(~300g)蛋奶五辛素
傳統素鹹肉糉一隻(~300g)蛋奶素
椰香紅荳糉一隻(~230g)純素

2021-05-08 205 瀏覽
👍🏻家鄕足料素裹蒸糉(Jumbo)含蛋奶素,呢隻糉足足有550 g,超大隻而且超足料。糯米好實淨,內裡餡料亦都好爆滿,有:原隻素鮑魚、栗子、綠豆、原隻鹹蛋黃、冬菇、素肉等等。👍🏻台式素肉燥花生糉一隻含蛋奶五辛素,食上去無留意的嘅話仲以為自己真係食緊真粽,幾可亂真!肉燥個味道似到十足十,而且鹹度拿捏得很好!👍🏻傳統素鹹肉糉一隻含蛋奶素,糉裡面選用肥瘦適中嘅素鹹肉,食上黎素肉都可以好有口感,而且帶點肉香味,傳統鹹肉糉相對會油膩一點,而呢款就岩哂健康既我同你。而且裏面仲有少少洋蔥,更加惹味。👍🏻椰香紅荳糉純素,呢款係甜糉,但食落係椰味既甜唔係加糖個種!糯米粉入邊食到椰漿嘅味,紅荳蓉打到好綿融入落糉既裡面,感覺有少少似椰汁紅豆沙嘅味道!👍🏻👍🏻全部蒸出嚟都好有荷葉嘅香,糯米飯好軟熟!💡端午節就黎到,食素/想試下素糉既朋友可以去買返幾隻應節!
👍🏻家鄕足料素裹蒸糉(Jumbo)

👍🏻台式素肉燥花生糉一隻

👍🏻傳統素鹹肉糉一隻

👍🏻椰香紅荳糉

👍🏻👍🏻全部蒸出嚟都好有荷葉嘅香,糯米飯好軟熟!

💡端午節就黎到,食素/想試下素糉既朋友可以去買返幾隻應節!
友人想試這間素食餐廳,這天上完堂就黎試🥰🥰🥰點一份餐送無限refill的沙律。沙律吧種類也不少,而且味道都不錯。❣️是日餐單🍲走肉台式滷水拼盤配台式肉燥飯🍽素肉燥不論質感和調味也與葷版很像,送飯好好🥰🥰🥰滷水豆腐和蘿蔔很入味,但素雞略嫌有點咸,需配飯吃。🥗沙律吧的日式薯仔沙律帶微酸,麻辣粉絲和口水青瓜也很開胃👍🏻👍🏻送的糖水就不過不失~😋😋🍛走肉黯然銷魂飯🥢友人點了黯然銷魂飯,選用了台式素叉燒,比一般香軟,加了蜜糖煎香更能突出素叉燒的美味👍🏻👍🏻
❣️是日餐單
🍲走肉台式滷水拼盤配台式肉燥飯🍽

🍛走肉黯然銷魂飯🥢

2021-04-30
  • 黯然銷魂飯
1K
2021-05-05 175 瀏覽
“片皮鴨配薄餅雜菜”($118)“無可能系黃金素球”($118)“檸檬冬瓜綠茶梳打”(跟餐$18)“柑桔檸檬梳打”(跟餐$18)講到新派素食餐廳一定唔少得呢間喺d2place嘅走肉蔬食研究所🥬餐廳裝修走校園風,真係有以前返學啲枱櫈😆呢道點餐取餐都係行自助型式點完餐就可以出沙律吧拎前菜,飯,仲有糖水🤩前菜款式有車厘茄🍅粟米粒🌽薯仔沙律🥔醃蘿蔔🥕等等個人覺得當中嘅拍青瓜同酸辣粗粉絲好好味🌶而呢2樣都係極度受歡迎😆refill完冇耐就比人清哂🤣身為食肉獸,難得嚟到素食餐廳點都要叫啲特別啲嘅嘢食😛最近就出咗新menu😍所以要咗當中2款😆首先係“無可能係黃金素球”💛其實即係釀咗素肉嘅炸豆腐😛每粒素球都大大粒超飽滿😍炸得夠哂酥脆😍點埋個甜酸汁幾惹味😋另一款就叫咗“片皮鴨配薄餅雜菜”🦆呢道菜係用蒸籠上,裏面擺得好夠靚😆同一般片皮鴨一樣都係會跟甜醬,京蔥,青瓜絲等而齋燒鴨個皮都真係脆脆地😆用餅皮包住哂嚟食成個感覺都幾可亂真😝飲品方面叫咗2杯台式特飲分別係檸檬冬瓜綠茶梳打,柑桔檸檬梳打🍋2杯飲落甜度岩岩好,唔會係死甜😆食完哂啲嘢食飲返杯爽哂🤣
“片皮鴨配薄餅雜菜”($118)
“無可能系黃金素球”($118)
“檸檬冬瓜綠茶梳打”(跟餐$18)
“柑桔檸檬梳打”(跟餐$18)

講到新派素食餐廳
一定唔少得呢間喺d2place嘅走肉蔬食研究所🥬
餐廳裝修走校園風,真係有以前返學啲枱櫈😆
呢道點餐取餐都係行自助型式
點完餐就可以出沙律吧拎前菜,飯,仲有糖水🤩
前菜款式有車厘茄🍅粟米粒🌽薯仔沙律🥔醃蘿蔔🥕等等
個人覺得當中嘅拍青瓜同酸辣粗粉絲好好味🌶
而呢2樣都係極度受歡迎😆refill完冇耐就比人清哂🤣

身為食肉獸,難得嚟到素食餐廳點都要叫啲特別啲嘅嘢食😛
最近就出咗新menu😍所以要咗當中2款😆
首先係“無可能係黃金素球”💛
其實即係釀咗素肉嘅炸豆腐😛
每粒素球都大大粒超飽滿😍炸得夠哂酥脆😍
點埋個甜酸汁幾惹味😋

另一款就叫咗“片皮鴨配薄餅雜菜”🦆
呢道菜係用蒸籠上,裏面擺得好夠靚😆
同一般片皮鴨一樣都係會跟甜醬,京蔥,青瓜絲等
而齋燒鴨個皮都真係脆脆地😆
用餅皮包住哂嚟食成個感覺都幾可亂真😝

飲品方面叫咗2杯台式特飲
分別係檸檬冬瓜綠茶梳打,柑桔檸檬梳打🍋
2杯飲落甜度岩岩好,唔會係死甜😆
食完哂啲嘢食飲返杯爽哂🤣
端午節都難不免「食糉」過節,過往肉糉吃過不少次,今年特地來試一下素食「走肉素糉」。走肉蔬食研究所一共四款糉類,包括:「蛋奶素」家鄕足料素裹蒸糉(550g),「蛋奶五辛素」台式素肉燥花生糉(300g)、「蛋奶素」傳統素鹹肉糉(300g)及「純素」椰香紅荳糉(230g)。🚩 「蛋奶素」家鄕足料素裹蒸糉 $88✣ 裹蒸糉裡有原隻素鮑魚,用左素XO吊味,成隻都好足料,最特別用左素肉代替傳統既肥豬肉,非常健康👍🏼🚩 「純素」椰香紅荳糉✣ 紅荳蓉唔甜,店家建議放涼後淋上甜椰漿,味道的確非常滋味👅❥ 台式素肉燥花生糉、傳統素鹹肉糉及椰香紅荳糉 $128(三心之選套餐)今時今日,素食的選擇絕對不少,如果你還對素食印象停留在刻板的概念,還搞不清楚「蛋奶素」、「蛋奶五辛素」及「蛋奶素」,不妨來試一下走肉蔬食研究所的素糉吧,絕對會對素菜有新一層的認識。

🚩 「蛋奶素」家鄕足料素裹蒸糉 $88

🚩 「純素」椰香紅荳糉

2021-05-03 131 瀏覽
話說果日買左d糭但未蒸來試食😛趁假期開糭試下味道😜💜家鄕足料素裹蒸糉(Jumbo size) 原來入面有素鮑魚,仲有原隻咸蛋黃素得來又矜貴💰就算送禮也絕不失禮✨味道又唔會太咸👍🏻而且沒有(硼沙~硼砂是澱粉分子間的關鍵連結,負責將各個分子交聯(cross-link)在一起,從而產生「QQ 的」口感。) 😛麻麻話市面好多糭都會有,但唔好的,麻麻試左素糭沒有👍🏻可以推介💜台式素肉燥花生糉原粒栗米🌰配咸蛋黃味道適中,入面仲有素肉粒😁
話說果日買左d糭但未蒸來試食😛趁假期開糭試下味道😜
💜台式素肉燥花生糉
原粒栗米🌰配咸蛋黃味道適中,入面仲有素肉粒😁

2021-05-03 3561 瀏覽
五一懲罰祭 (day 3) ~今天幫襯這家位於 荔枝角-D2 Place 的 💛 素食黃店「走肉蔬食研究所」~餐廳的桌椅很有 "那些年" 的感覺 , 裝修佈置都充滿本土情懷 , 且貼有 "文宣" , 更播放 HongKongers 熟悉的音樂 , 正 ~除了主菜之外 , 放在吧枱的前菜、白飯、糖水 , 都是任吃任飲 .... 供應源源不絕 , 不需要衝住去搶食 , 要多加珍惜食物 , 不要眼闊肚窄 , 不要浪費食物 ~無可能系黃金素球 Stuffed Tofu with Impossible-meat ball : 個名已夠 gimmick, 一客有八件黃金素球 , 其實就是老派家常菜 "釀豆卜" 的後現代素食版 , 黃金素球炸得金黃色 , 十分香脆 , Impossible-meat 跟豆卜配合得天衣無縫 , 味道跟正統的 "釀豆卜" 沒出現多大分別 ; 配上味道酸酸甜甜的特色醬汁 , 味道是不錯吃的 ~本篇完 ~
五一懲罰祭 (day 3) ~

本篇完 ~
2021-05-02 370 瀏覽
今日行完市集,就去左商場入面嘅一間素食餐廳晚餐,因為唔想成日食肉。餐廳裝修偏向校園風,空間感夠大,採用自助服務形式,所以免收加一服務費。.餐點都好有創意,竟然有鐵板餐、煲仔飯之類。而今次我地就食左兩款新推出嘅母親節走肉菜式,味道唔錯,而且夠晒健康。.無可能系黃金素球選用Impossible植物肉加上豆腐煮成。植物肉含動物肉營養,而且不含動物激素、抗生素等,非常健康。外皮炸得好酥脆,入邊口感軟滑,唔講都唔知係素肉;再點埋個甜酸醬,幾醒胃。.片皮鴨配薄餅雜菜賣相真係好靚,好colorful。食落嘅味道同真嘅片皮鴨都好似,再配上青瓜絲,蘿蔔絲,洋蔥絲、青瓜絲,非常健康,食多幾件都唔怕。.另外,白飯和是日糖水:椰汁芋頭西米露都是任裝,還有自助沙律吧。自助沙律吧分別有:粟米、蕃茄仔、沙律菜、薯仔沙律、麻辣青瓜、麻辣紅薯粉、青紅蘿蔔絲、紅腰豆。我最鍾意食薯仔沙律,都忍唔住食左幾轉。.飲品叫咗菠蘿梳打冰和荔枝梳打冰,兩杯飲品入邊都有好多生果,夠晒清涼解渴。
2021-05-02
無可能系黃金素球
😱估佢唔到嘅半自助素食💛🥗~📍走肉蔬食研究所依家素食款式愈來愈新潮,味道愈來愈多元,呢間素食餐廳創意💯,無論係中式西式,主菜到甜品都有,睇得又食得😍嚟緊仲有母親節套餐💕🙆🏻‍♀️🥩無可能系鐵板漢堡扒伴雜菜牛肝菌汁 $138賣相同真鐵板無分別🤩!色彩配搭吸引,味道亦值得推介😋 漢堡嘅impossible beef 比真牛扒更濕潤更juicy,口感偏冧,同樣夠肉味配菜紅蘿蔔翠肉瓜清新鮮甜,整體份量雖多但配上配菜同牛肝汁唔容易膩😎🧆無可能系黃金素球 $118將芋泥釀入及反轉嘅豆卜外面炸得非常乾脆,有咯咯聲嘅回饋🗣,內層芋泥暖綿素球本身味道唔會好突出,但配上甜酸嘅醬汁就好balanced😉🥟無可能系芫荽芹菜牛肉餃伴酸辣湯配秘製醬汁 $98 外型似小籠包但口感係餃子餃皮好煙韌略有厚度😋內餡用嘅Impossible meat,份量同皮嘅比例恰度好處,肉味自然,芫荽味唔大可以盡情享用😌酸辣湯味道同碗仔翅相若,比較杰,酸味居多辣味輕量🥛懷舊紅豆冰質感比較稀,但奶味依然突出,比較清甜,如果想甜啲可以混合紅豆併飲😙餐廳設有沙律自助吧,有唔同前菜選擇,推介薯粉同涼伴青瓜👍🏻亦有甜品糖水提供,當日係椰汁香芋西米
😱估佢唔到嘅半自助素食💛🥗~📍走肉蔬食研究所

🥩無可能系鐵板漢堡扒伴雜菜牛肝菌汁 $138
無可能系鐵板漢堡扒伴雜菜牛肝菌汁

🧆無可能系黃金素球 $118
將芋泥釀入及反轉嘅豆卜
外面炸得非常乾脆,有咯咯聲嘅回饋🗣,內層芋泥暖綿

🥟無可能系芫荽芹菜牛肉餃伴酸辣湯配秘製醬汁 $98
外型似小籠包但口感係餃子
餃皮好煙韌略有厚度😋
酸辣湯味道同碗仔翅相若,比較杰,酸味居多辣味輕量

🥛懷舊紅豆冰
懷舊紅豆冰

餐廳設有沙律自助吧,有唔同前菜選擇,推介薯粉同涼伴青瓜👍🏻
亦有甜品糖水提供,當日係椰汁香芋西米露,西米露大粒晶瑩非常治愈😍

無可能系鐵板漢堡扒伴雜菜牛肝菌汁
懷舊紅豆冰
2021-05-01 3003 瀏覽
上次被朋友帶到這間「走肉蔬食研究所」,對素食有更加深入的認識。於是趁今晚有空,和媽媽再過來回訪多一回撐枱腳。餐廳位處D2 Place的3樓,門面頗大。內裡以課室為主題,食客化身為同學,店員則成為研究員,感覺有趣。每個main course都會包含自助沙津吧,款式有7-8款。其中涼拌薯粉頗為吸引,帶少許微辣,夠惹味。餐廳為迎接母親節而推出新menu,當然要和在場的媽媽試試味!餐牌上有一個〈無可能系〉的系列,裡面菜式全採用了impossible植物肉,而這道〈無可能系黃金素球〉也不例外。黃金素球以豆卜釀著impossible植物牛肉,植物牛肉混入薯仔粒,口感層次變得豐富了。豆卜經脆炸,再被網紋裹著,入口十分脆身,每一口都充斥『咔嚓』聲音。點了特製醬汁,酸酸甜甜甚為開胃。不過也許是炸物的關係,感覺有點略油。餃子用蒸籠原個上枱,打卡度高。餃子是細粒size,可以一口一顆,包在裡面的是impossible植物牛肉。稍嫌餃子皮有一點厚。餃子醬汁附上了2款,一款是芫荽豉油,帶點微辣;另一款就是喼汁。酸辣汁十分足料,分別放有素肉絲、木耳絲、豆乾等熬煮。入口味道偏酸,喜歡吃酸的朋友一定會愛上!梳打入喉帶
。於是趁今晚有空,和媽媽再過來回訪多一回撐枱腳。

餐廳位處D2 Place的3樓,門面頗大。內裡以課室為主題
,食客化身為同學,店員則成為研究員,感覺有趣。

無可能系黃金素球

餐廳為迎接母親節而推出新menu,當然要和在場的媽媽試試味

無可能系芫荽芹菜牛肉餃伴酸辣湯配秘製醬汁

餃子用蒸籠原個上枱,打卡度高
;另一款就是喼汁。

冬瓜綠茶梳打

梳打入喉帶點酸味,清涼解渴
2021-04-30
冬瓜綠茶梳打