2020-10-04 1009 瀏覽
今日想同大家分享一間我自己好鍾意嘅素食自助餐廳,呢間餐廳我食過幾次,每次都好滿意,食物種類好多,而且菜式唔會好似其他素食餐廳咁比較單一,仲有唔同烹調方法既素菜選擇。雖然全部都係素食,但係我次次都會食到有肉嘅感覺,所以我個人都十分之推薦!今次我都專登帶咗媽媽去試吓,我媽媽平時都有去佛堂食齋嘅習慣,佢食過之後都大讚呢間餐廳啲餸菜好出色。我個人十分推薦佢嘅涼拌Wasabi素雞沙律,Pizza同埋西米布甸,大家如果有興趣都可以試下,記得早啲打電話去book位啊!

2020-08-23 2522 瀏覽
是日晚餐:「走肉·朋友」外賣五餸飯餐,之前喺網上已經見唔少人推介,今日終於去了買嚟食。整體味道唔錯,口水雞真係幾辣,同埋好似雞肉,煎釀三寶入面啲魚肉同平時食開嗰啲真係無分別,蕃茄炒蛋唔酸,甜甜地幾好食。椒鹽炒南瓜同蓮藕幾脆,炒米粉隻味唔錯,同埋唔係淋晒(本人最憎食米粉,因為平時啲炒米粉淋晒,又無味。)同埋佢個五餸飯餐啲餸有得自己揀,而且份量都幾多,唔係求其俾一兩嚿就算,值得一試,期待之後有晚市堂食去試齋自助餐。
五餸飯餐
外賣自取
五餸飯餐
  • 蘿蔔糕
  • 炸物
  • 口水雞
2020-08-16 1558 瀏覽
用 拎X 手機app 外賣有折!今次去左買唔記得左用,下次一定要記得!飯,好食,餸,好味。紙盒,環保。green Monday 嚟支持環保,食素可以減少碳排放,為地球出一分力,畢竟哩個疫情已經為地球帶嚟多咗塑膠廢物,唔想地球同人類攬炒就要尊重大自然呀!
用 拎X 手機app 外賣有折!
今次去左買唔記得左用,下次一定要記得!
五餸飯
疫情嚴重, 很多人多了時間在家都變了廚神, 不過我就沒有, 對煮飯餸沒太大狂熱, 反而食外賣較多, 一個字, 懶。因為喜歡吃素, 想起很久沒吃的走肉朋友, 之前食過buffet覺得不錯, 現在變成5餸餐, 也想來試試。外賣自取有4個餐, 揀了A餐和C餐, 一個跟飯一個跟素湯, 跟朋友share食。飯量不少, 足夠2人分享, 素湯比較清, 無油, 無負擔的感覺。🔸A餐:人氣煎釀三寶 鬼馬水蛋 豆卜冬瓜炆雞脾菇 粗切蘿蔔糕 清炒時菜🔸C餐:人氣煎釀三寶 薯仔茄喱雜菜 家鄉麻婆豆腐 甜酸咕嚕 好味羅漢齋粗切蘿蔔糕狀態比較散, 但咬到粗條蘿蔔, 足料, 麻婆豆腐 並不辣, 水蛋夠滑, 煎釀三寶很有街頭風味, 魚肉的口感也很像, 羅漢齋製作用心細緻, 南乳味香, 甜酸咕嚕是軟身的, 不像咕嚕肉, 薯仔茄喱雜菜有葡汁味, 很香, 蔬菜都煮得剛好有爽脆感, 不會過淋。總括來說, 各種餸菜有自己的調味, 也都製作認真, 味道豐富, 不沉悶, 是想一吃再吃的餸菜。黃店又好食的唔多見, 大家要繼續支持它!

黃店又好食的唔多見, 大家要繼續支持它!
外賣自取
肺炎疫情持續,沒完沒了,買外賣的日子也愈來愈多。這一晚,又是個買外賣吃的晚上,就在這間我之前曾幫襯過吃素菜自助餐,留下不錯印象的素菜館子買了一個外賣晚餐回家吃。我吃的是現時全日供應的「全日走肉五餸餐」($55),顧客可在店內的十多款素菜中任揀其中五款做餸。套餐除自選五餸外,還可免費配糙米飯、湯或糖水,如果追加的話,飯和湯要各加 $10,糖水就要加 $15。要是想喝點飲品的話,也可加 $8追加原味或芝麻味的支裝「一品豆漿」或涼茶,而我就選了糙米飯和原味豆漿。「招牌口水雞」、「五柳芋頭魚」、「黃金炒雙花」、「鬼馬水蛋」和「好味羅漢齋」是我這晚的五餸選擇,五種不同的口感,五款不同的味道,帶來一頓滿意的外賣晚餐。「招牌口水雞」的雞肉像真度高,少許的辣,刺激開胃;「五柳芋頭魚」口感粉糯,配以甜酸汁,味道挺好;「黃金炒雙花」的椰菜花與西蘭花,一綠一黃,顏色悅目,爽脆但偏硬,我就覺得軟腍一點好些;「鬼馬水蛋」蒸得幾好,不知還下了甚麼材料的蒸蛋嫩滑中又有點另類的口感,挺特別;埋藏在「黃金炒雙花」底下的「好味羅漢齋」味道正正常常的,不過我就稍嫌它的南乳味輕了些,要是味道濃郁些,我會更喜歡。這是間有心的新
這是間有心的新派素食店,食物質素不差,價錢又不算貴,外賣吃甚麼好?我覺得來這裡買外賣吃都幾好呢!
5 分鐘 (外賣自取)
  • 全日走肉五餸餐
2020-08-01 1617 瀏覽
已book左位,由奧海站同朋友走過來,用左10分鐘左右都唔算難搵,門口o既設計好有文青feel,好中意呢間店個店名安排入座後,出去拎O既素菜款式都好多,胃口大開環境乾淨,餐具整齊托放,方便客人取用好豐富O既fusion 素菜好中意芝士PIZZA,好cheesy! 沙律清新,小番茄唔會苦round 2主要食熱食, 煎釀3寶,南瓜同齋腸都好鮮味,好中意飲紅菜頭湯,顏色好吸引!又好鮮甜白粥棉棉,好清,自行加上榨菜炸物也很新鮮,有保溫,再encore中4位置o既卷物,中間o既青瓜,紅蘿蔔好鮮味,再配上沙律醬仲有Brownie細細件,唔會oilylunch限時90分鐘,食完非常滿足離開
已book左位,由奧海站同朋友走過來,

用左10分鐘左右

都唔算難搵,

門口o既設計好有文青feel,好中意呢間店個店名

安排入座後,出去拎O既素菜款式都好多,胃口大開

環境乾淨,餐具整齊托放,方便客人取用

好豐富O既fusion 素菜

好豐富O既fusion 素菜

round 2主要食熱食, 煎釀3寶,南瓜同齋腸都好鮮味,

好中意飲紅菜頭湯,顏色好吸引!又好鮮甜
紅菜頭湯

白粥棉棉,好清,自行加上榨菜

仲有Brownie細細件,唔會oily

lunch限時90分鐘,食完非常滿足離開
2020-04-18
5 分鐘 (堂食)
紅菜頭湯
2020-07-17 1335 瀏覽
朋友話想試下呢間素食自助餐,我見平日下午價錢咁抵($68限時一個鐘),自助餐就食得多,素食自助餐我真係未試過,所以好快就夾左個日子一齊去試~一入到去係cashier俾左錢就可以搵個位坐低開始食LU~蓮藕雜豆湯係正常素湯味道,無咩特別~炸物幾多選擇,試左舊炸紫薯,外皮幾香脆,粉唔厚,OK唔錯既~推介右邊呢個釀茄子,煎得好香👍 醬汁惹味~左邊既炒飯粒粒分明同幾香咖哩味,唔錯👍 但右邊既伊麵略嫌油賺左D。。。左邊油炸鬼太太太硬,唔好食,咬到D牙就甩👎🏻 右邊甜酸齋正常左邊舊口水雞好味,做到好真!而且唔會好似真果D雞某D部位咁"鞋"👏🏻👏🏻不過選擇好似真係偏向蔬菜類多,無乜素肉款,但呢個價錢都過關既!
一入到去係cashier俾左錢就可以搵個位坐低開始食LU~
蓮藕雜豆湯係正常素湯味道,無咩特別~
推介右邊呢個釀茄子,煎得好香👍 醬汁惹味~
2020-07-07
  • 茄子
2020-07-12 782 瀏覽
好耐之前就聽過呢間素食店,店名令人印象好深刻😆前排終於有機會一試啦,舖頭本身係自助餐形式,但應因疫情關係,改左一排做五餸套餐,而家又變返自助餐💁🏻‍♀️~🍁 五餸自選餐 ($85)套裝除咗包5個餸之外,仲可以任fill飯、湯、糖水同飲品🤩 5個餸就揀咗涼拌薯粉、口水素雞、鎮江骨、三色蔬菜卷同炒雜菜🤤薯粉比想像中辣,但辣得好過癮;口水雞應該係必食,幾似食緊肉,值得一試;鎮江骨即係油炸鬼,雖然有啲肥膩,但幾脆同啲汁好夠味;三色蔬菜卷有啲乾,卷皮有啲厚;而炒雜菜就正正常常😀由於呢間舖頭素菜嘅款式真係幾多,有機會都想再嚟試下其他款式😇
~
🍁 五餸自選餐 ($85)
2020-07-05 609 瀏覽
餐廳是自助餐形式,但堂食保溫都做得較差,全部食物都凍嘅,擔心會肚痛/腸胃差嘅朋友再三思先好去食。晚市比較多人的關係,取食物先人撞人。另外,收銀員工態度一般,有點唔耐煩,宜多作改善。
晚市比較多人的關係,取食物先人撞人。
另外,收銀員工態度一般,有點唔耐煩,宜多作改善。
30 分鐘 (堂食)
2020-06-30 1497 瀏覽
以素食自助餐來說,可選的食物種類頗豐富;由前菜、湯、主菜和甜點都一應俱全,餐牌大約一星期換一次,食物味道也很好呢!而且價錢也很相宜,$90一位,用餐時間1小時15分鐘。這次的餐牌大部份都是由豆腐製作,恰巧適合我這個豆腐迷!想不到甜品還有豆腐花啊!特別一提口水素雞和茄子燴魚,超好吃!在用餐途中發現,走肉朋友還是關懷老人家的友善餐廳,看到有不少老人家拿着餐盒來盛食物免費帶回家。他們還有賣「走肉飯券」 ,有能力的人不妨支持一下~ 一定再encore,下次我要再帶我的酒肉朋友來吃走肉朋友!

一定再encore,下次我要再帶我的酒肉朋友來吃走肉朋友!
2020-06-29
  • 豆腐花
2020-06-26 982 瀏覽
平時聽人講食素都會諗起呢間走肉朋友趁住有空檔同朋友早啲黎呢度食個lunch buffet 價錢一啲都唔貴俾左錢之後大家就可以入座開始享用食物食物嘅類型以中菜為主竟然有口水雞同茄子扮嘅鱔食最正係滑溜溜嘅豆腐花咁樣食素非常有驚喜😚😚
平時聽人講食素都會諗起呢間走肉朋友
竟然有口水雞同茄子扮嘅鱔食
最正係滑溜溜嘅豆腐花
咁樣食素非常有驚喜😚😚
2020-06-22 1572 瀏覽
朋友之前喺其他地方食過一次素食自助餐,因為太難食,所以對素食完全冇好感,但今次試咗走肉朋友後,朋友都大讚真係好好味,從此對素食改觀!晚市自助餐分4個時段:6 pm, 6:30 pm, 8 pm, 8:30 pm,遲到都唔會補返時間,因為太多人食😂所以記得準時!餐廳唔大,但食物選擇都好多,雖然每次出去拎嘢食都要戴返口罩有啲麻煩,但為衛生起見都好嘅,大家都食得放心啲💛座位上都貼有文宣💛拎咗好多嘢食,因為每樣都好好味,好想試多啲😆(結果食唔晒😢唔記啲拎咗太多澱粉質,食一round就好飽⋯⋯浪費咗好多真係唔好意思⋯⋯🥺)令人最驚喜嘅係椒鹽魷魚,真係做到魷魚彈牙嘅口感,簡直同真嘅一樣😧南瓜西米露糕都好好味😋而朋友就最鍾意芝士葱油餅同埋餐廳居然有醃蘿蔔!!!🤩一路都好鍾意醃蘿蔔酸酸甜甜嘅口感💛飽到滯時食嚟解滯真係好💛💛💛值得一讚餸菜都有寫菜名,仲有寫含奶蛋,等人知道自己食咗啲咩真係太多嘢好食😂唔知推薦邊樣好,睇得出佢哋真係好有心整好嘢食,好想快啲再嚟食🤣🤣🤣但一個半鐘真係唔夠喉

座位上都貼有文宣💛

南瓜西米露糕都好好味😋而朋友就最鍾意芝士葱油餅

值得一讚餸菜都有寫菜名,仲有寫含奶蛋,等人知道自己食咗啲咩

• 椒鹽魷魚
  • 南瓜西米露糕
  • 醃蘿蔔
2020-06-16 2126 瀏覽
呢幾日都見到好多ig推呢間素食黃店,搞到心思思又想去試,咁岩男朋友又真係係我冇提過既情況底下suggest呢間,咁就真係行左去食。原來佢本身係自助餐,但疫情下改左做揀餸。但細食如我都冇咩所謂,同埋佢五餸其實份量都幾多,湯、飯同糖水都係任食(雖然我內心係想每樣試少少,食多啲款)值得推介既係糖醋排骨。個汁真係好正,佢其實係糖醋油炸鬼,覺得幾新奇,值得一試。但食多兩舊就開咗覺得有啲膩。個涼面辣辣地幾過癮,好開胃,可以食更多了。雖然係素食,但好似好多野都係炸,所以就嗌番碟菜balance番,都係正常炒菜既味😂😂值得一提既係個糖水真係幾出色,食到好飽都忍唔住食多碗,係有大細粒既西米同煲到好林既芋頭(唔知有冇認錯😛),但佢好似日日唔同,黎之前以為有得食蕃薯糖水🥺

2020-06-11 1627 瀏覽
想食呢間,但又礙於疫症,唔敢食自助餐,於是叫左外賣黎試下。比較起堂食既照片,便當份量好似唔多,但女仔食原來已經好夠飽,連飯都唔洗食。便當每樣餸都有少少,可以食到幾款野食。加試入面有陳村粉,所以好夠飽。比較推薦佢個口水雞,食落較惹味。不過完全唔食得辣既我黎講,陳村粉同口水雞食落有d辣,其他朋友就覺得冇咩野。晚飯佢既便當有三款選擇,但每款都會有餸係辣既,對完全唔食得辣既人黎講冇咁friendly。等疫情擴散之後,我會試試佢堂食既。
想食呢間,但又礙於疫症,唔敢食自助餐,於是叫左外賣黎試下。

等疫情擴散之後,我會試試佢堂食既。

2020-06-09 1334 瀏覽
素食人士一個好好嘅選擇,食物新鮮,算係好多選擇,有好多唔同嘅煮法,蒸炒煮炸樣樣都有。很喜歡辣味食物,尤其係手拍青瓜同薯粉,好野味。當中有熱湯必備,健康冇味精。也有熱糖水,另有豆腐花,很不錯呢!地方不算很大,但地方坐位編排幾好,老闆很有禮貌。晚餐食用時間九十分鐘,雖然唔係長,但認真食嘢係好夠時間,如果想同朋友一齊聚餐慢慢食就唔太合適,尤其係食飯時間,外面一直有人等位。已經食過三四次,食物質素維持得好好。
已經食過三四次,食物質素維持得好好。
2020-06-09
  • 手拍青瓜