我經常經過淘大見到此店都會想, 為什麼賣散裝壽司店可以多人幫襯到坐下來吃的,而且在人流非常暢旺的馬路口開店...
今天我跟男朋友予定去睇concert, 原本大家諗住食炸雞的, 搭小巴就在此店門口下車, 經過門口看到擺放出來一本一本的餐牌,便開始試試此店,解開多年的疑團.
撥開門口的冷氣膠簾幕, 看到的是很多堂食的坐椅. 左手邊冷凍柜放滿一件一件獨立包裝的壽司, 有冷麵及便當(跟一般外賣壽司店無異), 再行前幾步....yeeeee ?? 為何會有蠔bar 的 ? 還有赤貝, 蜆, 海膽... 我在蠔bar 前看了一會,有一位架著眼鏡的女侍應過來說只要你order我們就會即時開, 最終我跟男朋友都非常心動地坐下了.
在枱面旁有紙筆, 有壽司,sashimi, 串燒, 熱暈, 時令食材... 不過有些食物都不在order 紙上所以大家要細心看均全店上的圖片及時令, 不然就會錯過很多美食.
我看己去蠔bar ordered : Irish Rock 2只, White Pearl 2只同埋唔知咩法國蠔仔3只 (100蚊3只) , 架著眼鏡的女侍應立即拿了我選的蠔入廚房準備
我們又點了一些串燒 : 牛舌, 雞尖, 墨魚咀
跟住壽司:鯛魚, 八爪魚, 芥末八爪魚,海膽 及鐵火卷
蠔方面 : 每次有蠔從我地個位經過我都會聞到淡淡的蠔味, 好吸引.
Irish Rock - 海水味,厚身(因為我選左大隻), 香.
White Pearl - 先海水味慢慢甜
法國蠔 - 爽口
串燒方面 : 真係估佢唔到甘好味
牛舌 - 厚身而且好香, 咬落爽口野味
雞尖 - 好香不過細隻左的, 送酒小吃必備.
墨魚咀 - 嘩 !!!! 我平時食果的被炸到乾晒身,又重香料味. 點知呢個一落口"索索聲"仲彈下彈下, 有墨魚既香味, 而家先知道原來墨魚咀係甘既味道架 !!! 讚
壽司方面 : 壽司並唔係冷冰冰, 比起迴轉壽司及連鎖日式料理店略勝一籌, 而且用料新鮮有heart
鯛魚 - 一般
八爪魚 - 厚身咬落軟淋淋好好味
芥末八爪魚 - 未試過的芥末八爪魚可以攻鼻攻到上眼, 真係要再試
海膽 - 佢用既係加拿大海膽, 原本架著眼鏡的女侍應sale我地一板的.有兩款, 一款係用木板仔包裝的比較平但有的散肉, 另一款就係citysuper 果隻包裝, 比citysuper 平. 不過男朋友話唔食所以我只ordered一客 (最後咪又同我搶) 有heart 有驚喜
鐵火卷 - order 紙上是沒有的, 我地問架著眼鏡的女侍應.
題外話/補充資料:
總評: 可以自己選食材真的很開心, 另外好多食物在order 紙上是沒有的, 而且仲好新鮮特別, 記得要試. 當日的二人前係大大隻活蝦同活赤貝,仲有蠔添, 吸引死我 :mad:睇到員工對工作的熱誠以及對食材選擇的細心. 壽司店名"超級壽司"非常不起眼, 裝修似日本的平民食堂或居酒屋, 原來別有洞天.
我會再帶朋友去試串燒及壽司, 正 !