2020-07-30 263 瀏覽
去New Town Plaza間一田買風扇,之前走去醫吓肚先,行咗幾個商場都無乜邊間想食,可能天氣太熱無乜胃口,直至行到Lucky Plaza見到越北就諗到食乜,春卷蝦餅撈檬粉好耐無食過,春卷清新爽脆唔油膩,蝦餅無加任何脆醬或麵包糠,亦無乜粉去打蝦膠食到原味蝦餅好彈牙,另外叫多個馬拉盞通菜,之前食過幾次馬拉盞秋葵,問waiter話而家唔啱時候食,改咗menu一段時間,點知通菜仲好食過秋葵,爽甜無渣,配馬拉盞一流
2020-07-10 1041 瀏覽
咩都唔使講,讚一讚先‼️我地一入到去,職員好有禮貌,第一時間衝上前同你量體溫,仲即刻遞上消毒濕紙巾同比埋個袋你裝口罩👍🏻防疫措施方面做得幾好😊其實出面好多餐廳都已經好鬆懈🙈所以佢地係抵讚👍🏻我地見到餐牌,有個set餐都幾好💕🔸一款小食+一款主食+一杯飲品 $82於是就一人叫一個set,開心share😎🔹生牛肉湯河餐廳名大大隻字寫住「牛肉粉專門店」無理由唔食生牛河呀😂咁的確佢碗生牛河係出色既😎湯頭味道夠濃🤤唔算油膩絕對係會一路食一路飲埋d湯😂牛肉肥瘦適中,完全唔韌👍🏻仲要大大塊🤩最少都有4塊😆成碗野份量仲要好多😍食完飽到上心口🙈極力推薦‼️牛河真係必食🔹香茅雞扒撈檬撈檬同樣份量超多🤩加埋d花生碎、生菜絲、青瓜絲、蘿蔔絲一齊食超爽口👍🏻夏天食撈檬真係一流💕最跨張係塊雞扒😱勁厚肉雞扒外皮煎得好香脆同埋都係有醃製過,因為香茅味好出🤤🔹鮮蝦米紙卷平時食開既米紙卷都係比較細卷呢到既米紙卷,一啖係放唔晒落口🤣勁跨張入面餡料好多,塞到滿晒🤩而米紙食落煙煙韌韌💕清清地又唔怕熱氣,幾好👍🏻🔹炸春卷入面餡料有d肉碎、木耳同紅蘿蔔🥕上枱果
咩都唔使講,讚一讚先‼️

其實出面好多餐廳都已經好鬆懈🙈所以佢地係抵讚👍🏻

我地見到餐牌,有個set餐都幾好💕
🔸一款小食+一款主食+一杯飲品 $82
於是就一人叫一個set,開心share😎

🔹生牛肉湯河
餐廳名大大隻字寫住「牛肉粉專門店」
無理由唔食生牛河呀😂
咁的確佢碗生牛河係出色既😎
湯頭味道夠濃🤤唔算油膩
絕對係會一路食一路飲埋d湯😂
牛肉肥瘦適中,完全唔韌👍🏻
仲要大大塊🤩最少都有4塊😆
成碗野份量仲要好多😍食完飽到上心口🙈
極力推薦‼️牛河真係必食

🔹香茅雞扒撈檬
撈檬同樣份量超多🤩
加埋d花生碎、生菜絲、青瓜絲、蘿蔔絲一齊食
超爽口👍🏻夏天食撈檬真係一流💕
最跨張係塊雞扒😱勁厚肉
雞扒外皮煎得好香脆
同埋都係有醃製過,因為香茅味好出🤤

🔹鮮蝦米紙卷
平時食開既米紙卷都係比較細卷
呢到既米紙卷,一啖係放唔晒落口🤣勁跨張
入面餡料好多,塞到滿晒🤩
而米紙食落煙煙韌韌💕
清清地又唔怕熱氣,幾好👍🏻

鮮蝦米紙卷

🔹炸春卷
入面餡料有d肉碎、木耳同紅蘿蔔🥕
上枱果陣仲出緊煙,睇得出都係即叫即炸🤩
食落的確好香脆👍🏻
不過就嫌小食份量太少🙈
我地唔夠喉🤣

炸春卷

🔹椰汁冰
估佢唔到,原來係椰汁沙冰😍
飲落唔太甜,夏天消暑真係一流👍🏻

椰汁冰

味道:5/5
環境:4/5
服務:4/5
抵食:4/5

2020-07-08
5 分鐘 (堂食)
炸春卷
椰汁冰
2020-07-09 265 瀏覽
「越北」的湯河蠻不錯的,今天路過又懶煮晚飯,時間5:45正值下午茶時間,又是下午茶當晚餐。我的下午茶配搭:越北綜合牛肉湯河粉&荔枝洛神梳打,越北綜合牛肉湯河粉沒有像火車頭湯河粉的多配料,只有牛腩片、鮮牛肉與迷你牛肉丸。切得相比港式牛腩片更薄的牛腩片,因為有越北牛肉湯底味道,所以吃起來,也具越式風味,牛腩片、鮮牛肉與迷你牛肉丸也有鮮味,我要「走青」,因我對葱花與金不換興趣不大,喜歡葱花與金不換的食客,沒有葱花與金不換,可能感覺美中不足! 另一款式配搭:咖哩牛腩飯&水晶芒果沙冰,咖哩汁有點兒的辣,但會令人添食欲,牛腩夠腍、比較細粒,感覺很濕碎的牛腩。荔枝洛神梳打,淡淡荔枝香,怡人的洛神花味道,甜酸度又不太濃烈,清新可口。水晶芒果沙冰很推薦,微甜、有果香,水晶粒粒增加口感。有濕紙巾與口罩紙袋奉客,都算貼心。

越北綜合牛肉湯河粉

咖哩牛腩飯

水晶芒果沙冰很推薦,微甜、有果香,水晶粒粒增加口感。
荔枝洛神梳打&水晶芒果沙冰

有濕紙巾與口罩紙袋奉客,都算貼心。
2020-07-08
越北綜合牛肉湯河粉
荔枝洛神梳打&水晶芒果沙冰
2020-06-23 235 瀏覽
Yesterday, i and my friend visited Vietnamese cuisine named North Viet Pho ! The restaurant environment was very good and clean.We ordered dinner sets : Two pcs of rice paper rolls stuffed with shrimp ! The dish was very fresh !Yummy!Next we ordered lemongrass chicken steak with pho , the soup was sweet and the steak was so juicy!Strong recommend for you !

We ordered dinner sets :
Yummy!

Strong recommend for you !
2020-06-06 261 瀏覽
炎熱天氣,食之無味。最好就係食粉麵。難得有相同興趣的人一齊去食。去到餐廳服務員第一時間就係探體溫,每人派個紙袋比客人裝好個口罩😷,仲有張消毒濕紙巾。好貼心的服務呀。坐低就叫左杯特飲,薄荷葉青檸梳打,好香的薄荷葉味道,感覺似mojito 。個朋友一直話要食河粉河粉河粉,所以叫左兩個都係河粉,適合喜歡食牛肉的人士食生牛肉湯河,一次過滿足我個朋友兩個願望!好味到連個湯都飲曬!跟餐加22蚊就有小食追加,今次叫咗個蓮藕蝦餅,感覺意想不到的特別,有蓮藕的口感又有蝦餅的香脆。一口咬落,一個字,正!而朋友都忍唔住一口食曬。再配上佢的香滑奶茶。好有滿足感。餐廳冷氣十足,適合怕熱的人,有種涼快的感覺!下次可以再去試試!
薄荷青檸梳打
生牛河
薄荷青檸梳打
生牛河
2020-06-06 172 瀏覽
环境:越北河粉一直都是喜歡生牛肉。一入鋪頭,疫情關係店家就給了濕紙巾以及裝載口罩的袋子。認真窩心細心。紙袋也可以循環再用。|生牛肉汤河^以及生牛肉牛腩片河。生牛肉湯河屬於招牌嗎?我每次來都吃。牛肉配搭一些海鮮醬入口有甜膩的感覺。記得在小碟子放上調味料海鮮醬。套餐加上蓮藕餅算是一點小吃喇,不過還是喜歡吃魚餅。魚餅可能夜晚才有。午市的熱鬧令我們坐在角落可以安靜細膩喝湯。牛肉河粉打救了這一天的工作繁忙。
[薄荷]环境:
越北河粉一直都是喜歡生牛肉。

紙袋也可以循環再用。

|生牛肉汤河^以及生牛肉牛腩片河。
生牛肉河

生牛肉湯河屬於招牌嗎?
我每次來都吃。牛肉配搭一些海鮮醬入口有甜膩的感覺。[微笑]
記得在小碟子放上調味料海鮮醬。

蓮藕蝦餅

午市的熱鬧令我們坐在角落可以安靜細膩喝湯。

牛肉河粉打救了這一天的工作繁忙。
2020-06-06
生牛肉河
  • 蝦餅
  • 生牛肉湯河
2020-05-28 211 瀏覽
今日去沙田行街 ,行到攰食個tea ,店內冷氣充足,地方寬敞。朋友揀咗 越北生牛肉河粉,下午茶多選擇,叫咗個生牛肉湯河粉,賣相唔錯,雖然係下午茶,但係份量同埋牛肉嘅數量都相當多,湯底濃。香茅豬扒🐽飯 大大塊豬扒,肉質美味 🍨荔枝沙冰夠凍消暑解渴。
雖然係下午茶,但係份量同埋牛肉嘅數量都相當多,湯底濃。
香茅豬扒🐽飯 大大塊豬扒,肉質美味
🍨荔枝沙冰夠凍消暑解渴。
2020-05-02 287 瀏覽
冇諗過五一紅日咁多人。行街行到攰專誠嚟食越式下午茶。想食豬頸肉撈檬,但竟然一早就賣晒有啲失望🙍‍♂️👉🏼越北三寶撈檬撈檬份量唔算少有花生蒜片同埋生菜啊撈埋一齊食非常之爽口,雞翼啱啱好熟中間仲保持到滑嘅肉質亦都好有香茅味,扎肉味道比較特別係喺街市冇見過,不過豬扒就比較多骨有啲遜色。👉🏼椰青好大個好夠凍炎炎夏日來講都算係消暑妙品👉🏼順化湯檬粉鍾意食辣嘅朋友可以叫呢個招牌湯檬粉,建議最好配凍飲因為真係幾辣,湯配檬粉食起嚟都幾惹味。建議大家嚟買外賣因為下午茶都比較多人等,如果可以多啲分店一定會經常去幫襯。
冇諗過五一紅日咁多人。
行街行到攰專誠嚟食越式下午茶。
想食豬頸肉撈檬,但竟然一早就賣晒有啲失望🙍‍♂️

👉🏼越北三寶撈檬

👉🏼椰青
好大個好夠凍炎炎夏日來講都算係消暑妙品

👉🏼順化湯檬粉

順化湯檬粉
越北三寶撈檬
椰青
2020-05-01
25 分鐘 (堂食)
順化湯檬粉
越北三寶撈檬
椰青
是日到越北食午餐,呢間鋪頭因為價錢相宜中午好多人排。叫左番茄蟹膏蝦丸扎肉湯檬,連飲品$62。呢個價錢預左蟹膏唔會太高質,但真係唔係好覺蟹膏的存在。湯底唔知點解油左d。蝦丸好明顯係較劣質的品質,細粒無蝦味。令我要寫呢個食評的原因係佢嘅扎肉,真係不得不讚師傅刀工,切到紙咁薄,厲害!扎肉都唔係好貴姐...雖然今次食評以彈為主,但其實之前食過佢嘅豬扒係ok的,下次都係叫返豬扒。整體黎講呢間餐廳係抵食的,但要識叫。
是日到越北食午餐,呢間鋪頭因為價錢相宜中午好多人排。

扎肉薄過紙
2019-12-10 615 瀏覽
依間餐廳成日都排哂隊,難得今次門口得小貓幾隻,街坊價又大份(比起佢岩岩開鋪已經細份左),味道又唔錯算係咁拉,不過餐廳内個通風唔係咁好,我地坐左喺入D 既位置,可能靠窗會好D,食食下都幾焗,食完個身仲會有一大陣野食味,大家千祈唔好著冷衫去,一定會超吸味加8蚊套餐飲品就可以轉特飲,俾佢拉,杯特飲咁足料,成棵菊花仲想點?好濃沃既黑糖味, 底部仲有好多黑糖未溶哂,不過飲左佢之後,再飲羅漢果茶就飲唔出味香茅豬排冇得輸,不過因為越南菜既關係,都落好多蔥蒜,唔食蔥既人士要走蔥就食唔到個特色即叫即炸,超熱小心燙到個嘴
菊花羅漢果茶

黑糖薑棗茶

越北三寶

香茅豬扒湯粉

炸蝦餅

即叫即炸,超熱小心燙到個嘴
馬拉盞灼秋葵
2019-11-27
20 分鐘 (堂食)
下午茶
菊花羅漢果茶
黑糖薑棗茶
炸蝦餅
馬拉盞灼秋葵
是次點了生牛肉湯河$56和檬粉$56, 另外有軟殼蟹米紙卷$56, 河內脆皮牛腩$62, 椰汁紅豆冰, 共242元首先從生牛肉湯河說起, 抱歉照片是在攪拌後才想起要拍, 上菜時挺好看的, 九層塔與頗多的蔥絲放在上面,然後是半生的牛肉, 最下面是麵, 辣椒和青檸則另上。雖然每人的習慣也有所不同, 但生肉麵配上如斯夕的蔥是首見, 九屠塔亦有點發黑了, 從口感上, 牛肉不錯, 但河粉有點過軟或者是糊掉了, 檬粉不錯但有點過碎了, 要用湯匙吃, 味道上湯底有牛骨湯的味道,但較淡和單薄, 即使加上了青檸汁後, 味道也不見層次,不過 吃後不太口渴是可取之處。這個脆皮腩......其實脆和硬是有分別的, 這脆皮是油炸鬼炸太久了或者用「用了很多次的」油炸的感覺, 厚粉之餘也很硬身, 也不黏著牛腩, 一沾上咖哩汁, 皮就掉下來了.......所以是分開食炸粉和牛腩, 而牛腩,一點都不淋, 甚至可以說很韌, 其實挺難咬開的, 厚硬皮加韌牛腩,還挺大片的一次過放進口裡, 這種口感...要形容的話就是吃力了.......順帶一提, 咖哩汁其實不錯接下來的軟殼蟹米紙卷, 會有不雅的照片出現, 請考慮後再看一份四

接下來的軟殼蟹米紙卷, 會有不雅的照片出現, 請考慮後再看
一份四個, 每個都超巨型, 其實米紙卷本來就較細小, 原意是能把不同的內餡一次過放進口裡, 從而得到不同口感,和味道的融和, 雖然越式米紙卷也沒有一定要遵循的內餡做法, 但普遍會放入薄荷葉或者九層塔增添清爽的味道, 這算是米紙卷的其中一個特式吧? 而這卷裡有青瓜(微量), 紅蘿蔔絲(微量)(軟殼蟹(碎上, 請下面看圖), 菜和檬粉(超大量), 沒有特式的味道, 甚至可以說是沒有味道可言, 而且巨大的份量換來的一咬, 就會出現下圖, 所有料從後面瀉出去了

在包的過程中, 米紙浸得過軟了, 卷與卷之間都黏了, 亦黏筷子了, 已經很散的卷因而更散了
然後再看看軟殼蟹

這個樣子的軟殼蟹真是不予置評了

總結就是....真來到的話, 請試生牛肉麵就好, 56元算是還好
2019-12-06
15 分鐘 (堂食)
與女兒在沙田撐檯腳,又要煩惱食甚麼?又唔想在新城市或連城同人迫,想起上次經過呢間越北,反正沒試過,便拖女入去試試。叫了兩碗生牛河(湯頭唔夠香濃,牛肉同河粉都Ok),追加了札肉蒸粉包(好味既),香茅雞翼(我冇食,亞女話ok),凍檸茶少甜(正常),滴漏咖啡(原本想叫凍啡少甜,但、店員說即滴漏咖啡,上檯後,已經滴完,把那小杯過番入個有冰塊的杯度,踢曬腳,過完杯連埋冰塊只得2/3杯,飲熱的就ok,但、想飲凍啡就...真係要停一停、諗一諗了),這店坐得舒服,食物尚可,兩人埋單$145,都算抵食。
2019-10-17
$77.5 (晚餐)
一大早起身只係咬左個包幾經辛苦等到收工 今日去左沙田收早搵左間野食tea去懲罰佢岩岩好又唔駛等位喎見到餐牌都幾多選擇 多到唔識揀最後都係想回歸番雞肉 蛋白質家族 🖤雞絲扎肉湯金邊粉$45送熱咸柑桔扎肉有三塊 雞肉一大堆 金邊粉食極都仲有湯底正常發揮 好多洋蔥 蔥 芹菜等等成碗都好香噴噴🖤生牛肉河粉 $45朋友仔表示未食過咁多肉既湯河佢完全食唔哂 仲比左d 我食牛肉浸番落湯基本上都熟 唔紅仲有口感 湯底有哂牛味ft. pho 既味道🖤越北綜合牛肉湯河 $55湯底三碗都一樣既 朋友想重口味 於是落左任添既士拉叉辣醬當堂唔同哂味道 😆
一大早起身只係咬左個包

🖤越北綜合牛肉湯河 $55
湯底三碗都一樣既
朋友想重口味 於是落左任添既士拉叉辣醬
當堂唔同哂味道 😆

入沙田要搵好食外賣真係唔容易!呢間好嘢真係唔好錯過 食物質素,雖然係連鎖店但味道也不差!試過其他分店不過不失但係沙田店就一定推介!今次食咗香茅豬扒撈濛粉,豬扒係重點!又香口又鬆化!下次試吓堂食係咪一樣出色先
入沙田要搵好食外賣真係唔容易!呢間好嘢真係唔好錯過
外賣自取
2019-09-22 426 瀏覽
連鎖店,價錢中等,但每碟份量多,落足料,好飽肚,性價比高午市12點之後好多人,早去食唔使等咁耐。#順化香芧牛肉撈檬粉 $60超級推薦香芧牛肉,牛肉滑嫩,入口有陣非常香既香芧味。配料多,同蒽油、炸乾蒽撈埋一齊食,好開胃。#順化街頭香芧豬扒飯 $58一碟有兩大塊豬扒,豬扒好juicy ,面頭仲有兩蝦餅,#扎肉粉 $22個人覺得比較油,粉皮厚。#河內炸春巻 $12有啲唔抵食,春卷細條,都係有啲油膩。Menu仲有好多特式飲品,午市半價就飲到。
連鎖店,價錢中等,但每碟份量多,落足料,好飽肚,性價比高
午市12點之後好多人,早去食唔使等咁耐。
#順化香芧牛肉撈檬粉 $60
順化香芧牛肉撈檬粉

#順化街頭香芧豬扒飯 $58
一碟有兩大塊豬扒,豬扒好juicy ,面頭仲有兩蝦餅,
順化街頭香芧豬扒飯

#扎肉粉 $22
個人覺得比較油,粉皮厚。
扎肉粉

#河內炸春巻 $12
有啲唔抵食,春卷細條,都係有啲油膩。
河內炸春巻

Menu仲有好多特式飲品,午市半價就飲到。
2019-08-31
順化香芧牛肉撈檬粉